Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 341
Offentligt
949667_0001.png
949667_0002.png
Dato: 28. januar 2011
Udenrigsminister Lene EspersenFødevareminister Henrik Høegh
Åbenhed i sagsakter vedrørende EU
Kære Lene Espersen og Henrik Høegh
Danmarks Naturfredningsforening indgav i 2008, i forlængelse af en henvendelse til den davæ-rende fødevareminister, en klage til EU Kommissionen over gentagne tilladelser til de ødelæg-gende muslinge-skrab i EU beskyttede natura 2000 områder i Limfjorden.Som følge heraf har der som forløber for en eventuel retssag ved EF Domstolen været enskriftlig korrespondance mellem EU og den danske regering.Det er vores ønske og håb, at indholdet af disse meget vigtige sagsakter snarest kan kommetil offentlighedens kendskab.
Vi har naturligvis fuld forståelse og respekt for, at visse skrivelser i andre typer sager vedrø-rende statsanliggender kan kompromittere rigets sikkerhed og interesser.Denne sag vedrører imidlertid spørgsmålet om, hvorvidt muslinge-skrab i Limfjorden er for-eneligt med de beskyttelsesforpligtelser, som følger af EU's naturbeskyttelsesdirektiver.
Fra en anden EU sag vedrørende implementeringen af Vandrammedirektivet har regeringensom svar på vores anmodning om aktindsigt oplyst, at man fra dansk side ikke kan offentlig-gøre skrivelser mellem EU og regeringen i sådanne sager.
Danmarks Naturfredningsforening havde den 25. januar 2011 lejlighed til at redegøre for voresklage vedrørende muslingeskrab, overfor EU's Udvalg for Borgerklager.
Her kunne EU Kommissionens repræsentant oplyse, at EU's Forordning 1049 fra 2001(1)inde-bærer, at Kommissionen ikke uden den danske regerings accept kan offentliggøre skrivelsernemellem EU Kommissionen og regeringen. Omvendt oplyste EU Kommissionen også, at man fra
Danmarks NaturfredningsforeningMasnedøgade 202100 København ØTlf 39 17 40 00Fax 39 17 41 41www.dn.dk[email protected]
Kommissionens side næppe vil modsætte sig offentliggørelse, med den danske regerings ac-cept heraf.
I lyset af Kommissionens budskab på det nævnte møde, vil vi derfor venligst bede jer gen-overveje rimeligheden af den fortsatte afvisning af at give offentligheden indsigt i disse sags-akter.En fortsat hemmeligholdelse skaber en ærgerlig og unødvendig mistænkeliggørelse af indhol-det af det danske svar.Vi forstår også, at det fortsat er regeringens holdning, at tilladelserne til muslingeskrab er for-enelige med de hensyn, som følger af naturbeskyttelsesdirektiverne. Også set i dette lys synesder ikke at kunne være et indhold i det danske svar, som ikke tåler offentlighedens opmærk-somhed?
Vi håber derfor at sagsakterne kan offentliggøres på fødevareministeriets hjemmeside eller påanden måde gøres tilgængelige for offentligheden.
Alternativt håber vi naturligvis at modtage en begrundelse for, at regeringen ikke ønsker of-fentlighed om sagens akter.
Med venlige hilsener
René la Cour SellDirektør
Kopi:Folketingets EuropaudvalgFolketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
(1)
http://ec.europa.eu/transparency/access_documents/docs/1049DA.pdf2