Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 334
Offentligt
948879_0001.png
948879_0002.png
Væsentlige klima- og energipolitiske EU-sager i første halvår2011
KlimaOpfølgning på COP16 i Cancun og forberedelse af COP17Det ungarske EU formandskab har endnu ikke haft lejlighed til at skabe et sam-let overblik og en plan over opfølgningen på COP16, men det ligger klart, at derpå COP16 blev vedtaget en række vigtige procesbeslutninger, og at der læggesop til større beslutninger på COP17. Det ungarske formandskab vil skulle koor-dinere EU position forud for det intersessionelle møde i Bonn i maj. Væsentligeudestående problemer er Kyoto-protokollens fremtid og arbejdet med at opnåen retligt bindende aftale. En foreløbig drøftelse af resultaterne fra COP16 fandtsted i december 2010, men forventes videreført af det ungarske formandskabpå rådsmødet (miljø) i marts 2011, eventuelt i form af egentlige rådskonklusio-ner.Low carbon - roadmap 2050Som del af et større samlet udspil fra Kommissionen om 2050 perspektiver for-ventes DG Climate Action at fremlægge et roadmap for udviklingen mod et så-kaldt ”low carbon” samfund i første kvartal 2011. Det ungarske formandskab harforeløbigt tilkendegivet, at dette udspil vil blive behandlet af Rådet (miljø) imarts 2011.Det ungarske formandskab har ikke eksplicit lagt op til drøftelse af EU’s egetmål for reduktion af drivhusgasser, herunder opfølgning på Kommissionens ud-spil fra foråret 2010 om konsekvenserne af at øge reduktionsmålet ud over 20%i 2020. Det må dog forventes, at dette emne kommer til at indgå i Rådets drøf-telse af en ”roadmap” frem mod et ”low carbon” samfund.

EU og International

Energipolitik

3.januar 2011
EnergiI foråret 2011 vil der være stærkt fokus på EU’s energipolitik. På det ekstraordi-nære møde i Det Europæiske Råd den 4. februar vil stats og regeringschefernemed udgangspunkt i Kommissionens meddelelse om en energistrategi frem mod2020 og med udgangspunkt i Kommissionens meddelelse om infrastruktur drøf-te bl.a. energiinfrastruktur og energieffektivisering, og der vil også være fokuspå styrkelse af EU’s eksterne relationer på energiområdet.
1
Energistrategi frem mod 2020 og udspil om energiinfrastrukturDet ungarske formandskab vil parallelt hermed forberede rådskonklusioner omKommissionens udspil til energistrategi, og om Kommissionens udspil om denfremtidige energiinfrastruktur, som forventes vedtaget af energiministrene påenergirådsmødet i slutningen af februar.Strategi for energieffektivitetKommissionen forventes i løbet af 2011 at fremlægge udspil til en egentlig stra-tegi for energieffektivitet, der overordnet set forholder sig til, hvordan EU skalnå sit må om 20% energieffektivisering i 2020. Meddelelsen vil formentligt sene-re blive fulgt op med egentlig lovgivning.Det ungarske formandskab forventes at prioritere drøftelsen af energieffektivi-tet, og formandskabet har tilkendegivet at ville sætte det på dagsordenen forrådsmødet (energi) i februar i relation til opfølgning af EU’s 2020 strategi og påmødet i juni med henblik på vedtagelse af rådskonklusioner.Energi-roadmap 2050Også på energiområdet forventer Kommissionen at fremlægge et roadmap fremmod 2050, som det ungarske formandskab i første omgang vil sætte på dagsor-denen for det uformelle energiministermøde i maj.Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning omintegritet og gennemsigtighed på energimarkederneUdover de strategiske diskussioner om fremtidig energipolitik vil Rådet (energi)også skulle forhandle forslag, som blev fremlagt af Kommissionen i december2010 om integritet og gennemsigtighed på energimarkederne. Forslaget har tilformål at opstille lovgivning, der sikrer integritet og gennemsigtighed og forhin-drer markedsmisbrug på det europæiske energimarked.
2