Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 321
Offentligt
947297_0001.png
947297_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg24. januar 2011
Moderne skovbrug gavner biodiversiteten –og Folketinget kan få mere ud af mulighederneKære medlemmer af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.Danmarks Miljøundersøgelser har netop offentliggjort den hidtil mest omfattende status overDanmarks biodiversitet. Det er et faktum at � af skovenes arter er på rødlisten. Det har i debattenmedført den misforståelse, at moderne skovbrug er en trussel mod biodiversiteten. Men heldigvishænger det ikke sådan sammen:Moderne skovbrug gavner biodiversiteten, og Folketinget kan allerede i 2011 få mere ud af mulig-hederne.
Årsagen til de mange skovarter på rødlisten.De mange skovarter på rødlisten skyldes fortidens misbrug af skovene. Danmark er fra naturenshånd et skovland, men skovene var næsten udryddet for 200 år siden. Dengang, cirka år 1800,begyndte tilplantningen af Danmark. Formålet var at producere træ og ikke biodiversitet, men detbetød dog, at skovarealet blev bygget op fra cirka 3 % til vores dages cirka 13 %.Derfor er langt hovedparten af de danske skove under 150 år gamle og har det meste af tiden hafttræproduktion som formål. Da de truede arter ofte knytter sig til gammel skov med lang kontinui-tet og meget dødt ved, har det altså en naturlig og mere end 200 år gammel årsag, at arterne ertruede.Fremgang i skovenes biodiversitet i de seneste årtier.I de seneste årtier har samfundet ønsket større beskyttelse og udvikling af naturværdier, herunderbiodiversitet, og skovbruget har også leveret denne vare. Både i private skove og i offentlige.
Siden 1989 har skovloven foreskrevet "flersidig skovdrift". Fra 2004 ændret til bæredygtig skov-drift. Skovbruget har praktiseret det med fx naturnær skovdrift og beskyttelse af habitater og an-dre nøglebiotoper. Mængden af døende træer og dødt ved i skovene stiger i disse år.
Samfundet kan få endnu mere biodiversitet i skovene.Biodiversitet har en værdi for samfundet, der kan få endnu mere biodiversitet i skovene, hvis manværdisætter godet og betaler ejeren for denne efterspørgsel. Allermest kan man få med en licita-tionsordning:Politikere og myndigheder kan lave en liste over de naturværdier, som man efterspørger i de pri-vate skove (fx urørt skov, gamle driftsformer, genskabelse af naturlig hydrologi, etablering afløvskovbryn, efterladelse af dødt ved og træer til naturlig henfald) med en tilhørende betaling.Herefter kan private skovejere tilbyde projekter, der imødekommer efterspørgslen.Staten kan så frit vælge blandt de projekter, der giver mest natur og biodiversitet for pengene. Detvil sende skovejerne i indbyrdes konkurrence om at levere mest muligt for skatteydernes penge.Det vil der komme masser af biodiversitet og nye naturværdier ud af.
2011 er tiden til at realisere mulighederne.Siden biodiversitetsåret 2010 har der været større offentlig bevågenhed om Danmarks biodiversi-tet end nogensinde før. Og i foråret 2011 afrapporterer regeringens skovpolitiske udvalg, hvoref-ter både regering og opposition har erklæret sig rede til at opdatere Danmarks skovpolitik, som ergået i stå siden skovloven i 2004.Vi opfordrer nu Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg til at gøre sit til, at skovbruget får reelleog bæredygtige muligheder for at producere de mange værdier, som samfundet sætter pris på ogønsker i skovene, herunder mere biodiversitet.Disse muligheder forudsætter bæredygtige økonomiske rammer for produktionen, et gensidigttillidsfuldt samarbejde mellem skovbruget og omverdenen samt et bæredygtigt videngrundlag iform af både skovforskning og praktisk rådgivning til skovejerne.2011 er tiden til at komme i gang med dette vigtige arbejde, både for nuværende og kommendegenerationer.Med venlig hilsenDANSK SKOVFORENING
Jan Søndergaard