Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 285
Offentligt
Den Nordatlantiske Gruppe i Folketinget inviterer til konferencen:
Bæredygtighed eller barbari?Arrangementet er en åben debat mellem fangere og beslutningstagere i Nordatlanten og repræsentanter for dy-reværns- og miljøorganisationer om fangst af levende ressourcer i havet og kampagnerne imod sæl- og hval-fangst. Konferencen afholdes i Folketingets Fællessal onsdag den 19. januar 2011. Journalist Anna von Sperling,Dagbladet Information, er ordstyrer.Tilmelding til konferencen: e-mailinden fredag den 14. januar kl. 12.00. Eventuellespørgsmål på samme mailadresse, eller telefonisk til Den Nordatlantiske Gruppe +45 33 37 55 00. Se også voreshjemmesidewww.dnag.dk
Program:Kl. 08.30 – 09.00:Kl. 09.00 - 09.05:Kl. 09.05 – 09.15:Kl. 09.15 – 10.05:Registrering og kaffeMF Juliane Henningsen, Den Nordatlantiske Gruppe, byder velkommenJóan Pauli Joensen, professor ved Universitetet på Færøerne.Paneldebat, 1. del: Forvaltning, fredning og fangstmetoder1. Ane Hansen, Minister for fiskeri, fangst og landbrug- Grønlands Selvstyre2. Gitte Seeberg, Generalsekretær, WWF.3. Aqqaluk Lynge, Formand. ICC, Inuit Circumpolar Council.4. Christian H. Hansen, medlem af Folketinget, Partiet Fokus.5. Hans Jákup Hermansen, Næstformand for grindefangstforeningen på Færøerne,Grindamannafelagið.
Kl. 10.05 – 10.30:Kl. 10.30 – 10.50:Kl. 10.50 – 11.50:
Spørgsmål og debat i salenPause - der serveres kaffe og sandwichPaneldebat, 2. del: Kampagner og konsekvenser1. Høgni Hoydal, formand for Tjóðveldi og medlem af Folketinget.2. Eventuelt biolog, Birgit Sloth, Selskab til Bevarelse af Havpattedyr3. Leif Fontaine, Formand, KNAPK, Sammenslutningen af fiskere og fangere i Grøn-land.4. Mads Flarup Christensen, Generalsekretær, Greenpeace.5. Britta Riis, Direktør, Dyrenes Beskyttelse.6. Kate Sanderson, Departementschef, Det Færøske Udenrigsministerium.
Kl. 11.50 – 12.20:Kl. 12.20 – 12.30:
Spørgsmål og debat i salenMF Høgni Hoydal, Den Nordatlantiske Gruppe, runder debatten af og takker
-2-
Bæredygtighed eller barbari?Konference og åben debat mellem fangere og beslutningstagere i Nordatlanten og repræsentanter for dyreværns-og miljøorganisationer om fangst af levende ressourcer i havet og kampagnerne imod sæl- og hvalfangstOnsdag den 19. januar 2011 i Folketinget, Fællessalen
Spørgsmålet om fangst af sæler og hvaler og udnyttelse af havets levende ressourcer sættes jævnligt i fokus på den poli-tiske dagsorden. Antallet af internationale kampagner imod sælfangst og hvalfangst er øget støt siden 1970’erne. Detinternationale politiske pres imod fangsten stiger også – senest i form af EU’s forsøg på at forbyde import af allesælprodukter, dog med visse undtagelser for oprindelige folk.Samtidig er fangere og politikere i Nordatlanten forundrede og vrede over, at netop de samfund, som lever af ressour-cerne i havet – og som i generationer har formået at udnytte dem bæredygtigt – nu, med stor hjælp fra internationaledyreværnsorganisationer, trues med boykot og udsættes for handelsrestriktioner fra den øvrige verden. For grønlændereog færinger er fangst af sæler og hvaler en vigtig og grundlæggende rettighed, som i dag er truet af stærke interesseorga-nisationer og beslutningstagere i EU og Den Internationale Hvalfangstkommission, IWC.Der er behov for en direkte dialog mellem parterne. Derfor arrangerer Den Nordatlantiske Gruppe i Folketinget en kon-ference og åben debat mellem fangere og beslutningstagere fra Nordatlanten på den ene side og repræsentanter for dyre-værns- og miljøorganisationer på den anden side.
Konferencen tager udgangspunkt i to overordnede emner:Del 1: Forvaltning, fredning og fangstmetoderEr der tale om forskellige verdensbilleder og holdninger til udnyttelse af havets ressourcer, som støder sammen, nårlandene i Nordatlanten fastholder deres ret til bæredygtig fangst af sæler og hvaler, medens nogle dyreværns- og miljø-organisationer kæmper for at frede sæler og hvaler og argumenterer for boykot og handelsrestriktioner af produkter fradyrene? Gælder bæredygtig udnyttelse for sæler og hvaler, eller er de blevet til hellige miljøobjekter? Er fangstmetoder-ne desuden barbariske eller er de etisk forsvarlige?Del 2: Kampagner og konsekvenserDyreværns- og miljøorganisationers kampagner imod fangst af sæler og hvaler fylder dagligt det internationale medie-billede. Baserer kampagnerne sig på virkeligheden? Eller manipuleres der med sandheden i sagens tjeneste? Hvilkekonsekvenser har kampagnerne mod hval- og sælfangst for befolkningerne i Nordatlanten?Spørgsmålet er, om der findes åbninger til nuancering og forståelse mellem parterne i den ellers polariserede debat. Viglæder os til at finde svarene den 19. januar.