Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 279
Offentligt
Jord & AffaldJ.nr. MST-781-00099Ref. JeaabDen 22. december 2010
Redegørelse over forureningskortlagte grunde, hvorpå Collstrop har drevet virk-somhed – opdateret efter samråd om jordforurening fra træimprægnering(Collstrop), alm. del spørgsmål AA-AC.Region Nordjylland
Krebsen 2, 6,6A, 8, 10,Drastrup Skov-vej 33AAalborgDriftsperiode: 1970 – 2004Kortlagt: Grunden kortlægges i 2005 på hhv. vidensniveau 1 og 2.Forureningsundersøgelse: Nordjyllands Amt laver i 1997 en under-søgelse, der skal fastslå om grunden er forurenet. I 2005 gennem-føres med midler fra værditabsordningen en undersøgelse påDrastrup Skovvej 33A.Forurening: Undersøgelserne konstaterer jordforurening med im-prægneringsstofferne krom, kobber, arsen samt tjærestoffer.Afværge af forureningen: Jordforureningen på Drastrup Skovvej33A oprenses af grundejeren, og arealerne udgår herefter af kort-lægningen.Region Nordjyllands prioritering: Da jordforureningerne på Krebsen2, 6-10 og 6A ikke truer prioriterede drikkevand og menneskerssundhed, er grunden ikke prioriteret til yderligere offentlig indsats.
Region Midtjylland
Grønlandsvej 9,HorsensDriftsperiode: 1890 – 1978Kortlagt: Grunden kortlægges i 1985Forureningsundersøgelse: Der er af Vejle Amt (1988-1990) gen-nemført omfattende undersøgelser på grunden.Forurening: Undersøgelserne viser en kraftig jord- og grundvands-forurening med tjærestoffer og phenoler. Forureningen siver ud iHorsens Fjord, og kan dermed udgøre en trussel for fjordens vand
og natur.Afværge af forureningen: Der er iværksat afværgetiltag overfor in-deklimaet i bygninger på grunden, men ikke gennemført afværgetil-tag for at forhindre forureningen i at strømmer ud i Horsens Fjord.Region Midtjyllands prioritering: Da forureningen ikke truer drikke-vandsinteresser eller menneskers sundhed, er grunden ikke priori-teret til yderligere offentlig indsats.Miljøstyrelsen.Miljøstyrelsen har på vegne af miljøministeren bedt Region Midtjyl-land nærmere redegøre for aktiviteterne i forhold til jordforurenings-loven.Konklusioner fra Region Midtjyllands redegørelseUndersøgelser viser en kraftig forurening af det øvre liggendegrundvand i to områder på den tidligere træimprægneringsgrund,men at det kun er forureningen fra det ene område, som vil strøm-me ud i havnebassinerne. Grundvandsforureningen består overve-jende af tjærestoffet napthalen med koncentrationer så høje, at desvarer til en akut økotoksisk effekt. For at eliminere den toksiskeeffekt, skal det forurenede grundvand fortyndes ca. 10 gange meduforurenet vand.Samlet vurderes forureningerne ikke at true drikkevandsinteresser-ne eller den nuværende arealanvendelse. I forhold til overfladevandvurderes fortyndingsforholdene i havnebassinerne tilstrækkelige til,at forureningen ikke udgør en risiko for vandmiljøet i havnen ogdermed heller ikke for Horsens Fjord.Redegørelsen fastslår regionens afgørelse om ikke at prioriteregrunden til videre undersøgelser eller afværge/oprensning.
Fynsvej 20,Brande
Driftsperiode: 1978 – stadig aktivKortlagt: Grunden kortlægges i 2006Forureningsundersøgelse: Ringkøbing Amt har i starten af1990’erne fået gennemført flere undersøgelser.Forurening: Der er påvist arsenforurening i overfladejorden og kromi det grundvand, der ligger tæt på terræn.Afværge af forureningen: Virksomheden har siden 1998 bortpumpetforurenet grundvand.Region Midtjyllands prioritering: Region Midtjylland foretager sigikke mere i sagen, så længe virksomheden afværgepumper og mo-niterer i forhold til grundvand og vandområder, og så længe atIkast-Brande Kommune fører tilsynet med afværgepumpningen.
2
I forbindelse med nedlukning af virksomheden skal der seneste 12måneder efter ske oprensning af den forurenede jord under fastebelægninger og bygninger. Til sikkerhed for denne forpligtelse erder deponeret et indexreguleret ejerpantebrev på 3.000.000 kr. medpant i selskabets grunde og bygninger.
Jernholmen 3,Randers
Driftsperiode: 1966 – 2005Kortlagt: Grunden kortlægges i 2000Forureningsundersøgelse: Århus Amt udfører flere undersøgelser i1990’erne, herunder boringer til grundvandet.Forurening: Der konstateres en forurening med Tributyltin-holdigt(TBT) terpentin i grundvandet.Afværge af forureningen: Århus Amt vurderer i 1999, at der ikke kanmeddeles påbud om oprensning til virksomheden. Amtet etablererherefter et drænsystem til opsamling af forurenet grundvand.Region Midtjyllands prioritering:Region Midtjylland har overtaget driften af drænsystemet og forbed-ret rensningen af TBT i det vand, der samles op i drænene.
Edwin RahrsVej 79, Bra-brand
Driftsperiode: 1963 – 2007Kortlagt: Grunden kortlægges i 1992Forureningsundersøgelse: Århus Amt udfører en indledende under-søgelse i 1992. Virksomheden gennemfører herefter en frivillig un-dersøgelse i 1993. DR-Nyhedsprogrammet 21-søndag undersøger isensommeren 2010 en vandgrav og jorden på grunden for forure-ning. Århus Kommune undersøger i september 2010 vandhuller iLangdalen nedstrøms grunden. Region Midtjylland vil inden årsskif-tet have undersøgt, om sedimentet i vandhullerne i Langdalen erpåvirket af forureningen fra grunden.Forurening: Jordforurening med arsen og krom påvises i undersø-gelserne fra 1992 og 1993. I september 2010 genfindes forurenin-gen i såvel jord som vand. Denne gang med et højt indhold af ar-sen.Århus Kommune finder arsen i vandet i de to vandhuller nedstrømsgrunden.Afværge af forureningen: Ingen, bortset fra at adgangsforholdene tilgrunden og vandhullerne forhindres ved hegning.
3
Region Midtjyllands prioritering: Regionen vil i nær fremtid vurderebehovet for en undersøgelse af, om jord- og grundvandsforurenin-gen med specielt arsen kan give en skadelig virkning på grundvan-det. Grundlaget for vurderingen vil være eksisterende viden omgrundvandssystemets opbygning, herunder grundvandets sårbar-hed overfor jordforurening.Regionen og Århus Kommune er enige om, at der er tale om engammel forurening fra før, jordforureningsloven trådte i kraft.Collstrop virksomheden kan derfor ikke stilles til ansvar for forure-ningens skader.
Skovboulevard6A, Langå
Driftsperiode: 1906 – 1930 (Jysk Telefon), 1930 -2002 (Collstrop)Kortlagt: Grunden kortlægges i 1990Forureningsundersøgelser: Forureningsudbredelsen på jorden og igrundvandet er undersøgt af virksomheden selv i 1991, 1992 og1993. I 1999 udfører Århus Amt supplerende prøvetagning og ana-lyse af grundvandet. I 2008 har den nuværende ejer udført supple-rende undersøgelser og en jordhåndteringsplan med henblik på atopnå § 8 tilladelse til bolig/erhverv.Forureningen: Der er stedvis fundet kraftig jordforurening medtungmetallerne arsen, kobber og krom. Stedvis er der også fundeten grundvandsforurening med krom. Forureningen i grundvandetvurderes af det tidligere Århus Amt og Region Midtjylland ikke atudgøre noget problem i forhold Gudenåen og grundvandet.Afværge af forureningen: I 2003 forestår Collstrop,DanskTræimprægnering A/S fjernelse af imprægneringsvæsker ogaffald fra grunden.Region Midtjyllands prioritering: Regionen har ikke prioriteret nogenindsats på grunden, da regionen vurderer, at forureningen ikke ud-gør et problem i forhold til grundvandet og i forhold til det grund-vandsdannende opland til det lokale vandværk.Randers Kommune:Kommunen har i august 2009 meddelt den nuværende grundejeren § 8 - tilladelse til erhverv og bolig. I tilladelse er der en rækkevilkår, herunder krav om delvis oprydning, der sikrer, at der ikke errisiko ved den ændrede anvendelse.Region Syddanmark
Gøteborggade14, Odense
Driftsperiode: 1970 - ?? (Virksomheden er ophørt)
4
Kortlagt: Grunden kortlægges i 1985Forureningsundersøgelser: Der gennemføres undersøgelser i 1985,1992, 1994, og 1995.Forureningen: I 1985 og 1992 viser undersøgelser forurening af jordog terrænnært grundvand med arsen, kobber og chrom på et arealanvendt til afdrypning af imprægneret træ. I 1994 bliver der vedtilsyn og gravearbejde konstateret en forurening, som vurderedes atstamme fra en utæthed ved det dengang idriftværende anlæg. I1995 gennemføres en supplerende undersøgelse af det daværendeFyns Amt. I den forbindelse bliver der, modsat tidligere, fundet me-get indhold af arsen, krom og kobber i jorden. Undersøgelsen førertil, at virksomheden og amtet indgår et forlig, hvor virksomhedenstiller et beløb på 100.000 kr. som sikkerhed i banken. Beløbet skalfrigives til oprensning, hvis virksomheden fik ny ejer, gik konkurseller fraflyttede grunden, uden at forureningen var fjernet. Aftalenblev indgået i oktober 1997 og var begrundet i forureningens ringetrussel imod grundvandet.Afværge af forureningen: I 1986 bliver arealet oprenset af virksom-heden efter påbud fra Odense Kommune. Ved oprensning bliverder trods Fyns Amts protest anvendt et for lempeligt afgravningskri-terium på 200 mg arsen /kg jord.Region Syddanmarks prioritering: Da der er tale om en industri-ejendom, som ligger uden for områder med grundvandsinteresser,er det efter regionens vurdering ikke et indsatsområde ifølge jord-forureningsloven. Grunden indgår derfor ikke i Region Syddan-marks prioritering af forurenede grunde.
Region Hovedstaden
Rytterhegnet 3-5, AllerødDriftsperiode: 1961 – 1981Kortlagt: Grunden kortlægges i 1986Forureningsundersøgelser: Det tidligere Frederiksborg Amt hargennemført undersøgelser i 1980, 1987, 1990, 1993, 1994 og 1995.Forureningen: I sandlag, ca. 15 meter under terræn er fundet foru-rening med arsen og phenoler. Der er fundet en udbredt arsenforu-rening i det terrænnære grundvand på store dele af grunden oglokale områder med organisk forurening og med phenol. I toppen afet dybereliggende grundvandsmagasin er fundet spor af phenol.På tilstødende naboejendomme er fundet en fladedækkende arsen-forurening i de terrænære jordlag. I toppen af bundsedimenterne i
5
nabosøer er dele af søbredden forurenet med arsen.På trods af at forureningen spreder sig ned i forskellige grund-vandsmagasiner, er det vurderet, at grundvandsforureningen ikkeumiddelbart udgør en trussel for vandindvindingerne i området.Der foreligger ingen aktuel kontaktrisiko, idet grunden er ubenyttetog sikret mod offentligt adgang ved indhegning af hele grunden.Afværgeforanstaltninger: Der er foretaget vandrensning og tømningaf imprægneringskar for imprægneringsslam. Karrene er nu over-dækkede. I 1994 er opgravet sediment fra søen ved nabogrundene.I 1997 foretages oprensning på naboejendommene. Den forurene-de jord og sediment fra søen er blevet deponeret i specialdepot påimprægneringsgrunden. I 1999 er etableret en vold, der skal sikre,at forurenet overfladevand ikke skal spredes ud af grunden. For atundgå kontakt med forureningen på grunden er der i 2008 slået hulpå nogle betonkar, der derefter er fyldt op med forurenet jord fragrunden. Dette er gjort for at undgå at karrerne opsamler regnvand,der så trækker forurening ud fra betonen. Der er opsat hegn om-kring grunden.Region Hovedstadens prioritering: Den tilbageliggende forureningovervåges.
Kongevejen 97,Allerød
Driftsperiode: 1967 – 1974Kortlagt: Grunden kortlægges i 1991Forureningsundersøgelser: Skov og Naturstyrelsen gennemførerundersøgelser i 1980, 1981, 1985, 1986, 1989, og 1991. Det tidlige-re Frederiksborg Amt gennemfører en undersøgelse i 1988.Forureningen: Forurening af jord med arsen, krom og tjærestoffer.Det terrænnære grundvandsmagasin er forurenet med phenoler ogflygtige oliestoffer (BTEX), og et dybereliggende grundvandsmaga-sin er forurenet med phenoler.Afværgeforanstaltninger: I 1985 afrømmes 5 cm overfladejord foru-renet med arsen og tungmetaller og indkapsles i specialdepoter pågrunden med membran i bunden.Beboerne i skovløberboligen, der ligger på imprægneringsgrunden,genhuses på grund af forurening i haven. Bygningen nedrives efter-følgende.Region Hovedstadens prioritering: Den tilbageliggende forureningovervåges.Der foreligger ingen aktuel kontaktrisiko, idet grunden benyttes til
6
oplag af træ og i mindre grad til savværksvirksomhed og er sikretmod offentligt adgang ved indhegning af hele grunden. Grundenligger i indvindingsoplandet til Sandholm Kildeplads, men udgørikke umiddelbart en trussel mod vandindvindinger i området, derligger i en afstand på mellem 2,3 og 3,5 km.
Industribuen19, Ishøj
Driftsperiode: 1974 – 1990Kortlagt: Grunden kortlægges i 2001Forureningsundersøgelser: Der gennemføres en forureningsunder-søgelse af jord og grundvand i 1992.Forureningen: Undersøgelsen påviser forurening med metaller,men også med kulbrinter og phenoler i jord og i det terrænnæregrundvand.Afværgeforanstaltninger: Der er ikke gennemført afværgetiltag over-for forureningen.Region Hovedstadens prioritering: Grunden er ikke et indsatsområ-de for Region Hovedstadens undersøgelses- og afværgeaktiviteter.Det skyldes, at arealet benyttes til erhvervsformål, og at forurenin-gen ikke ligger i et område med særlige drikkevandsinteresser.
Hammerholmen Driftsperiode: Der foreligger ikke en oversigt over, præcist hvornår8 - 16, Hvidovre forskellige selskaber har drevet virksomhed på grunden. Imidlertidfremgår det af sagens akter, at følgende selskaber har imprægnerettræ eller oplagret imprægneret træ på grunden:N. P. Nicolajsen A/SDansk A.-Træ, Hvidovre ApS (Opkøbt af: Collstrop – DanskTræimprægnering A/S)Danske Trælast A/SKortlagt: Grundene kortlægges i hhv. 2001 og 2005Forureningsundersøgelser: Der er gennemført forureningsundersø-gelser i 1994 (Københavns Amt), 1997 (Dansk A-Træ/Collstrop),1998 (Dansk A-Træ/Collstrop) og 2002 (Danske Trælast A/S).Forureningen: Ved alle forureningsundersøgelserne er der konsta-teret kraftig forurening med arsen. I undersøgelsen fra 1997 er deryderligere fundet forurening med krom og kobber.Afværgeforanstaltninger: I forbindelse med et byggeri i 2000 er derbortskaffet 1300-1400 tons forurenet jord. I 2003 er der foretaget enoprensning af den hovedsagelig arsenforurenede jord. Der bortgra-ves i alt 206 tons forurenet jord. Oprensningen gennemføres af
7
Danske Trælast A/S.Region Hovedstadens prioritering: Grunden er ikke et indsatsområ-de for Region Hovedstadens undersøgelses- og afværgeaktiviteter.Det skyldes, at arealet benyttes til erhvervsformål, og at forurenin-gen ligger i et område med begrænset drikkevandsinteresse.
Jespervej 26,Hillerød
Driftsperiode: 1936 – 1976Kortlagt: Grunden kortlægges i 1983Forureningsundersøgelser: Der er gennemført en række undersø-gelser i 1977, 1989, 1990, 1991, 1991, 1992, 1994, 1995, 2000,2006, og 2009. Herudover er Miljøstyrelsen og Region Hovedsta-den i gang med en undersøgelse.Forureningen: Der findes en meget kraftig jordforurening på grun-den med hovedsagligt arsen, krom, og kobber. Det skønnes, at om-fanget af forureningen er ca. 35 tons arsen, ca. 5 tons krom g ca. 7tons kobber. Det terrænnære grundvand er forurenet med arsen.En del af dette drænes ud i grøfterne. De arsenkoncentrationer, derer fundet i det dybereliggende grundvand, er kun lidt højere endden naturlige baggrundsværdi.Afværgeforanstaltninger: I 1989 bortgraves bark og nedgravedetromler, der sendes til Kommunekemi. En bestyrerbolig på grundenrives ned i 1993. I 1996 oprenses 1500 meter grøfter i skovennordøst for grunden. Der opsættes hegn omkring grunden.Region Hovedstadens prioritering: Grunden er ikke et indsatsområ-de for Region Hovedstadens undersøgelses- og afværgeaktiviteter.Det skyldes, at arealanvendelsen ikke er følsom, og at forureningenikke ligger i et område med særlige drikkevandsinteresser.Region Sjælland
Værftsvej 1, 1a,3, Cementvej 3,Køge
Driftsperiode: ?-? (Virksomheden er ophørt)Kortlagt: Grunden kortlægges i 1987Forureningsundersøgelser: Undersøgelser har konstateret en kraf-tig jord- og grundvandsforurening med tjærestoffer og tungmetaller.Forureningerne strømmer ad flere veje ud ad grunden. Den sydligetransportvej truer et boligområde. Den centrale og nordlige del afforureningen er arealmæssigt lukket af med parkeringsplads ogvejområder. Såfremt at arealet ændres til mere følsom anvendelse,vil der skulle ske en oprensning/afværge. Der er ingen grundvands-interesser i området, men det grundvand, der strømmer i nord-nordøstlig retning, vurderes at transportere forureningen ud i Køge
8
Bugt.Afværgeforanstaltninger: Der er etableret et afskærende dræn, derkan opsamle forureningen, før den når et boligområde. Der foreta-ges tilbagevendende kontrol af, om afværgesystemet virker efterhensigten.Region Sjællands prioritering:Region Sjælland forventer, at afværgeforanstaltningerne skal opret-holdes i mange år frem.
9