Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 271
Offentligt
940354_0001.png
940354_0002.png
940354_0003.png
940354_0004.png
Spørgsmålenes ordlyd
Samråd i Det Skatteudvalget torsdag den9. december 2010Spørgsmål F:Ministeren bedes redegøre for denmanglende finansiering af Forårspakke 2.0 på9 mia. kr. som konsekvens af faldet i CO2kvotepriser.Spørgsmål G:Ministeren bedes redegøre for, hvadministeren agter at gøre for at skaffe denmanglende finansiering af Forårspakken på de 9mia. kr.Svar:De to spørgsmål har en sådan sammenhæng,at det for mig giver den bedste mening at besvaredem under ét.
Med Forårspakke 2.0styrkes de offentligefinanser
Forårspakke 2.0 styrker de offentlige finanser.Ved Forårspakke 2.0 blev der gennemført enmarkant reduktion af skatterne på arbejdsindkomst.Provenutabet herved blev finansieret krone forkrone ved f.eks. forhøjelse af grønne afgifter, nårman ser bort fra adfærdsvirkninger.Indregnes adfærdsvirkninger, styrkes de offentligefinanser samlet set med ca. 5½ mia. kr.
Skattereformen er på sigtSkattereformen er altså fuldt finansieret ud fra defuldt finansieret – ud fra deinformationer, som var tilgængelige på dettilgængelige informationer
tidspunkt, hvor aftalen blev indgået. Og medregnesadfærd, styrkes de offentlige finanser.
-2-
Forudsætninger bagregnestykket
Provenuet fra auktioneringen af CO2 kvoter blevudregnet givet EU-kommissionens daværende skønfor den fremtidige kvotepris på 30 euro. Somfølgende af en forventning om fortsat mereambitiøse klimamål regnede regeringen derudovermed aftagende provenu efter 2020.Med disse forudsætninger er provenuet fra salg afkvoter størst i starten. Gennemsnitligt bidragerkvotesalget imidlertid med 2,3 mia. kr. tilfinansieringen af Forårspakke 2.0.
Forkert regnestykke
Jeg har forstået, at Nick Hækkerup har regnet sigfrem til et tab på 9 mia. kr. – det er temmelig godtgået. Udgangspunktet er en gennemsnitlig årligindtægt på 2,3 mia. kr.Men alting kan jo blive pustet op, når de fremstillesi et forkert lys.
Fald i kvotepris skyldesøkonomisk krise
De 30 euro, som anvendtes som skøn forkvoteprisen i 2013, er et skøn, som EU-Kommissionen har udarbejdet tilbage i januar2008.Siden er der indtrådt en økonomisk krise.Lavkonjunkturen har efterfølgende været denværste siden anden verdenskrig. Produktionen erfaldet kraftigt – og det samme er udledningen afCO2.Det påvirker naturligvis kvoteprisen, der aktueltkun udgør ca. 15 euro. Men der er vel ingen, derforventer, at den bliver på dette niveau.
-3-
Stadig usikkerhed omfremtidig kvotepris
Der er stadig stor usikkerhed omkring denfremtidige kvotepris.Vi taler under alle omstændigheder om noget, derførst sker i 2013. Kvoteprisen kan blive revideretinden da, og der er ingen grund til at tro, at denskulle vedblive på det aktuelt lave niveau
Noget går op, andet gårned
Ved skatteomlægninger som Forårspakke 2.0, vildet efterfølgende for mange elementer vise sig, atforudsætningerne bliver anderledes end forventet:Nogle elementer giver større provenu – andremindre.Med mange elementer vil der være en tendens til,at elementer, der giver mindre provenu udlignes afelementer, der giver større provenu end forventet.
Hvis S+ SF er såbekymrede, hvorfor så ikkeselv tage fat
Jeg vil også gerne påpege, at hvis der skulle opstået lavere auktioneringsprovenu end forventet, så erdet ikke kun regeringen, der har et problem.Forårspakkensforudsætningerherunderauktioneringsprovenuet i 2013 er indregnet iregeringens fremskrivninger. Fremskrivninger, somS + SF også bygger deres udspil på.Hvis I er så bekymrede, hvorfor så ikke tagearbejdstøjet på og starte med at revidere jeres egenpolitik. Den opfordring er givet herfra.
-4-
Forårspakke 2.0 er fuldtfinansieret
Samtidig vil jeg godt gentage, at Forårspakke 2.0er fuldt finansieret og styrker den offentligeøkonomi og mulighederne for at finansiereoffentlige udgifter uanset, hvad man forudsætterom CO2-kvotepriserne.