Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 268
Offentligt
939998_0001.png
939998_0002.png
Vi samler byggeri, anlæg og industri
danskibyooen
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgFolketingetChristiansborg1240 København K
3. januar 2011Dokumentnr.: 105654Adgangen til de kommunale genbrugspladser
I forlængelse af den "minimumsløsning", som miljøminister Karen Ellemann fremlag-de den 17. december 2010 og som har ført til, at der i 2011 reelt ikke ændres vedr.virksomhedernes betaling for og adgang til de kommunale genbrugspladser, vilDansk Byggeri gøre udvalget opmærksom på følgende meget uheldige virkninger i2011.Indledningsvist vil vi dog rose, at der kommer en tilmeldeordning, det er det enesterimelige.At tilmeldeordningen først kommer i 2012 er yderst beklageligt, for vi forudser, atsamtlige de problemer og uhensigtsmæssigheder, som ordningen har givet virksom-hederne i 2010, direkte videreføres til 2011:ooooUigennemskuelighed mht. fritagelse for affaldsafgift, som reelt ikke levnervirksomheder muligheden for at fravælge genbrugspladsenOverbebyrdelse af de kommunale genbrugspladser - ikke 5 % men 30 % me-re erhvervsaffaldUrimelig fordeling i afgiftsstørrelse mellem små og store bygge- og anlægs-virksomheder med baggrund i § 61 stk. 4Incitament for store virksomheder til at indlevere meget store affaldsmængdertil de kommunale genbrugspladser for små penge, hvilket ikke lever op til for-ureneren betaler princippet.
Vi har stor forståelse for, at de kommunale systemer skal tilrettes den lovede tilmel-deordning, men ved ikke i det mindste at ændre ved adgangen til at melde sig fraordningen, begås en meget stor fejl og uretfærdighed. Derfor vil vi foreslå, at der ind-føres én fælleskommunal frameldeordning med ét skema til de virksomheder, somikke ønsker at benytte genbrugspladserne. Dels vil en fælles frameldeordning lettesagsbehandlingen i landets kommuner, og dels vil en fælles frameldeordning givevirksomhederne ens behandling uanset kommune.De forskelle, vi har set mellem kommunernes administration af ordningen i 2010, erhelt uacceptable. Vi har desværre set eksempler fra 2010, hvor virksomheder - medfaste årelange aftaler med private affaldsaktører - får afslag fra kommunen på en fri-tagelsesansøgning vedr. genbrugspladser med den begrundelse, at virksomhedenikke kan redegøre for sparepærer, lysstofrør eller elektronik - uanset at disse fraktio-ner hører til kategorien af farligt affald, som er omfattet af en separat affaldsordning.
Nørre Voldgade 106
Postbox 21251015 København K
Telefon 72 16 00 00Telefax 72 16 00 10
www.danskbyggeri.dk[email protected]
Derudover er der behov for, at gebyret meldes ud allerede i januar. Et år mere, hvorden reelle udgift for virksomhederne først kendes langt inde i andet halvår, vil under-grave tilliden til kommunernes håndtering af administrationen.Dansk Byggeri står naturligvis til rådighed for svar på spørgsmål og uddybninger iforhold til vores henvendelse.
Med venlig hilsenDansk Byggeri
Lars Storr-Hansen
c.c. Miljøminister Karen Ellemann