Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 170
Offentligt
PRESSEMEDDELELSE24. november 2010
Dansk sejr i EU: Færre elektronik-produktermed farlige stofferFremtiden byder på færre farlige stoffer som bly, kviksølv og to grupper af bromeredeflammehæmmere i en lang række produkter som f.eks. batteri-opladere, baby-alarmer og forlængerledninger. Sådan lyder hovedkonklusionen på den udvidelse afROHS-direktivet, som netop er blevet bekræftet af EU-parlamentet i dag.Begrænsningen af farlige stoffer i elektriske og elektroniske produkter har i flere årværet en dansk mærkesag i EU.- Det er en stor dansk sejr, at vi i fremtiden kan sige, at al forbruger-elektronik skalvære fri for en række farlige stoffer. Det har længe været et ønske fra dansk side.Når man ved, at disse stoffer er farlige for mennesker og miljø, er vi forpligtet til athandle. Det har Danmark gjort, og heldigvis har et flertal i EU-parlamentet nu valgt atgå samme vej,siger miljøminister Karen Ellemann (V).Helt konkret handler udvidelsen af ROHS-direktivet om velkendte produkter sombatteri-opladere, baby-alarmer, forlængerledninger, hæve sænke borde, sko med lysog mange andre elektriske og elektroniske produkter. Ved at omfatte alle elektriskeog elektroniske forbrugerprodukter sikres det også, at reguleringen kan følge medden rivende udvikling på området. Direktivet er nu fremtidssikret. Det vil ikke værenødvendigt at lave ændringer, hver gang et nyt produkt udvikles. Det er en storadministrativ besparelse og en gevinst for miljøet.Desuden er den teknologiske udvikling så langt fremme, at avanceret måleudstyr ogmedicinsk udstyr nu også bliver fri for farlige stoffer.Ændringen af ROHS-direktivet vil spare den europæiske affaldsstrøm for mere end1.400 tons bly og knap 10 tons bromerede flammehæmmere.De andre farlige stoffer som begrænses er cadmium og krom VI.
Endelig betyder ændringen at affaldshåndteringen bliver lettere, når de farlige stofferikke skal sorteres fra.Yderligere oplysninger:
Thomas Hag, pressemedarbejder, Miljøministeriets departement,[email protected],tlf: 7254 60 41 el. 22 48 10 30Cand. scient. Dorte Lerche, Miljøstyrelsen,[email protected],tlf. 72 54 45 27.