Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 147
Offentligt
916360_0001.png
916360_0002.png
PRESSEMEDDELELSE16. november 2010
Ny lov skal reducere støj ved testcenterI forbindelse med VVM-redegørelsen for det nationale testcenter ved Østerild er dersket en fejl i forståelsen af hvilke støjgrænser, der er gældende for Frøstrup-lejren ogbyen Hjardemål. Begge områder er nemlig støjfølsomme arealer, og derfor vil støjenfra en række eksisterende vindmøller sammen med støjen fra testcenteret overskrideden tilladte grænse.Miljøminister Karen Ellemann vil med et nyt lovforslag sikre, at støjbekendtgørelsensregler fuldt ud overholdes:- Det er selvfølgelig kritisabelt og meget ærgerligt, at der i sin tid er lavet så alvorligen fejl. Den fejl bliver vi nødt til at rette med det samme, så støjreglerne ogsåoverholdes, når testcenteret er etableret.Den eneste måde at sikre en overholdelse af støjbekendtgørelsen er ved atekspropriere og nedlægge fem ud af tolv gamle vindmøller, der i dag står i områdetomkring Østerild Klitplantage. For at kunne ekspropriere det nødvendige antal møller,er det nødvendigt at lave en ændring til den lov om et nationalt testcenter forvindmøller, der blev vedtaget i sommer.Miljøminister Karen Ellemann har derfor i dag orienteret forligskredsen (regeringensamt S, DF og SF) om problemstillingen med henblik på at opnå opbakning til atfremsætte et lovforslag. Der skal samtidig udarbejdes en supplerende VVM-redegørelse, der udelukkende handler om støj.Miljøministeriet har rådført sig med Kammeradvokaten, som har tilkendegivet, at derutvivlsomt er tale om en fejl i forståelsen, idet Frøstrup-lejren og Hjardemål erstøjfølsomme områder. Kammeradvokaten har ligeledes tilkendegivet, at dette er enmangel i VVM-redegørelsen.

Baggrund

Frøstrup-lejren og Hjardemål er i dag udsat for støj, der overskrider de nuværende
støjgrænser, fordi de ligger klos op ad gamle vindmøller, der blev opført før denuværende stramme støjgrænser. De kunne have fortsat med at støje fuldt lovligt,men når støjen fra de gamle møller blandes med ny støj fra testcentret, skal de nyestøjgrænser overholdes.For at løse problemet er det nødvendigt at nedlægge tre gamle møller ved Frøstrup-lejren og to ved Hjardemål. Dermed vil begge områder komme under de nyestøjgrænser, og områderne vil opleve mindre støj fremover, end de gør i dag fra denuværende vindmøller.

Yderligere oplysninger:

Sven Koefoed-Hansen, vicedirektør i By- og Landskabsstyrelsen, tlf. 72 54 47 14 / 2145 54 04Sune Bové, pressechef i Miljøministeriet, tlf. 72 54 60 32 / 25 37 07 71