Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 106
Offentligt
2. november 2010hjo/J.nr. 07.03.0021-04
NOTAT
Problematisk kildesorteringskrav i den nye affaldsbekendtgørelseKildesorteringskrav betyder, at affald skal sorteres på stedet – ved kilden. Detgælder ikke blot husholdningsaffald, men også affald fra virksomheder ogbygge- og anlægsprojekter.Kildesortering er et grundlæggende princip i dansk affaldshåndtering, og dethar medført meget genanvendelse – også af affald fra virksomheder. F.eks.genanvendes store mængder kildesorteret papir og pap fra virksomheder.Men i nogen tilfælde, er det svært at sortere affaldet ved kilden – altså i hus-holdningen eller på virksomheden. Enten fordi det er svært at forstå, hvordanaffaldet skal sorteres – eller fordi der simpelthen ikke er plads til så mangecontainere eller beholdere.Det er baggrunden for, at meget affald fra virksomheder og bygge- og an-lægsprojekter i dag leveres til centrale sorteringsanlæg, hvor affaldet sorteres ide stadig flere affaldsfraktioner, der kan afsættes til genanvendelse. Dermedsikrer sorteringsanlæg mere genanvendelse, end de enkelte virksomheder kanklare.Bygge- og anlægsaffaldEt særligt problem er bygge- og anlægsaffaldet, hvor detaljerede kildesorte-ringskrav nu indføjes i affaldsbekendtgørelsens § 74 – uden mulighed for, atdet kan erstattes af central sortering, hvor det er mere praktisk (se hele ordly-den i vedlagte bilag 1). Der kræves kildesortering af i følgende faktioner:1) Natursten, f.eks. granit og flint.2) Uglaseret tegl (mur- og tagsten).3) Beton.4) Blandinger af materialer fra natursten, uglaseret tegl og beton.5) Jern og metal.6) Gips.7) Stenuld.8) Jord.9) Asfalt.10) Blandinger af beton og asfalt.
Resten af affaldet fra et bygge- og anlægsprojekt skal også sorteres til for-brænding og deponering. På de fleste bygge- og anlægsprojekter vil der somminimum være 6 fraktioner, der skal kildesorteres, efter disse regler – og deter sjældent, at der på mindre projekter er plads til at kunne opstille 6 containe-re til kildesorteret affald.Praksis har derfor været, at bygge- og anlægsaffald ofte samles i en eller fåcontainere, der leveres til centralsortering på et af de anlæg, der genanvenderbygge- og anlægsaffald.Det er de samme anlæg, der modtager og genanvender både kildesorteret af-fald og affald til sortering. Til gengæld koster det typisk så meget mere, atlevere affald til sortering, at det kan betale sig at kildesortere, hvor det erpraktisk muligt.RGS-90 driver et af landets største genanvendelses- og sorteringsanlæg forbygge- og anlægsaffald. Priserne varierer fra 50 – 100 kr./ton for kildesorteretaffald og 800 – 900 kr./ton for affald til sortering.På dette anlæg er der over et år modtaget 260.000 ton kildesorteret byggeaf-fald og 103.500 ton blandet byggeaffald til sortering. Af det blandede affaldgik 59 % til genanvendelse og 39 % til energiudnyttelse og 2 % til deponi.Dialog med myndighederneKildesorteringskravene er sidst blevet indført med en særlig bygge- og an-lægsaffaldsbekendtgørelse i januar 2010. Siden da haraffald danmarkværet iforhandling med Miljøstyrelsen om at få ændret det.Vi havde derfor forventet, at problemet ville blive løst nu, hvor kravet flyttestil den reviderede affaldsbekendtgørelse (udkast er lige nu i høring), men ihøringsudkastet til affaldsbekendtgørelsens er formuleringerne fastholdtuændret.Problemet kan nemt løsesDer findes p.t. 2 muligheder i affaldsbekendtgørelsens § 74 for at fravige kil-desorteringskravet.Stk. 5: Hvor den samlede mængde er under 1 ton, kan kommunen anvise tilcentralsortering.Men mængdegrænsen på 1 ton hjælper ikke. Kun helt små projekter vil samletlevere mindre end 1 ton. F.eks. indeholder en almindelig container fra 4-10 tonaffald alt efter om det er let eller tungt affald.
Stk. 6: Hvorde fysiske omgivelser er til hinder for, at sortering sker på stedet,kan affaldet i stedet sorteres på ”en af kommunen godkendt lokalitet”.Men en sådan ”lokalitet” kan efter Miljøstyrelsens opfattelse ikke være et sorte-ringsanlæg. Kommunen skal i stedet godkende et sted tæt på, hvor der kan opstil-les et mobilt sorteringsanlæg.
Opstilling af mobile sorteringsanlæg på lokale pladser i byer er ikke bare dyrt,men det vil kommuner meget sjældent give tilladelse til – pga gener for nabo-
Side 2 af 5
erne. Derfor er eneste løsning for det affald, der ikke kan kildesorteres på ste-det, at det leveres til deponering.Løsningen er dog enkel. Stk. 6 bør i stedet formuleres:
Stk. 6: Hvordet er besværligt eller umuligt at sortere på stedet kan affaldetsorteres på et af de sorteringsanlæg, som kommunen anviser til jvf. stk. 7.Desuden tilføjes:Stk. 7: Kommunerne skal i regulativ for erhvervsaffald tilføje en generel an-visning af blandet bygge- og anlægsaffald efter stk. 6 til sortering på et ellerflere sorteringsanlæg.Samlet ordlyd findes i bilag 2.
Side 3 af 5
Bilag 1Kildesorteringskrav for bygge- og anlægsaffaldi det udkast til revideret affaldsbekendtgørelse, som er i høring fra 25.oktober til 22. november 2010.§ 74.Affaldsproducerende virksomheder skal kildesortere deres genanvendeligeaffald.Stk. 2. Affaldsproducerende virksomheder skal sortere deres bygge- og anlægsaf-fald til genanvendelse på stedet og skal som minimum sortere affaldet i følgendefraktioner:1) Natursten, f.eks. granit og flint.2) Uglaseret tegl (mur- og tagsten).3) Beton.4) Blandinger af materialer fra natursten, uglaseret tegl og beton.5) Jern og metal.6) Gips.7) Stenuld.8) Jord.9) Asfalt.10) Blandinger af beton og asfalt.Stk. 3.Affaldsproducerende virksomheder skal ved kildesortering af affaldsfrak-tionerne omfattet af stk. 1, nr. 1-4, sikre, at alt andet end mørtel og eventuel ar-meringsjern er frasorteret, herunder at PCB-holdigt fugemateriale er identificeretog frasorteret.Stk. 4.Såfremt termoruder forekommer, skal den affaldsproducerende virksom-hed sikre, at disse udsorteres og om muligt genanvendes. Termoruder, der ikke eregnede til genanvendelse, skal destrueres eller deponeres.Stk. 5.Den affaldsproducerende virksomhed kan undlade sortering, jf. stk. 1,hvor den samlede affaldsmængde fra det pågældende bygge- og anlægsarbejdeikke overstiger 1 ton. Affaldet anvises i så fald til sortering af kommunalbestyrel-sen.Stk. 6.Den affaldsproducerende virksomhed kan, hvor de fysiske omgivelser ertil hinder for, at sortering sker på stedet, opfylde sin forpligtelse efter stk. 1 vedsortering på en af kommunalbestyrelsen godkendt lokalitet.Afsnit i Miljøstyrelsens fortolkning på deres hjemmeside:http://www.mst.dk/Virksomhed_og_myndighed/Affald/den_nye_affaldssektor/Affaldsbekendtgoerelsen/Om_bygge_og_anlaegsaffaldsBEK/Spoergsmål_og_svar/default.htm
”Eftersom der er tale om kildesorteret genanvendeligt erhvervsaffald, vil derimidlertid ikke kunne blive tale om, at kommunen anviser affaldet til et afkommunens sorteringsanlæg. Det er affaldsproducenten, som retter henven-delse til kommunen med forslag til en lokalitet, som kommunen kan godken-de eller afvise alt efter, om lokaliteten efter kommunens opfattelse er egnet tilgennemførelsen af "kilde"-sorteringen.”
Side 4 af 5
Bilag2affald danmark
, forslag til ændring
§ 74.Affaldsproducerende virksomheder skal kildesortere deres genanvendeligeaffald.Stk. 2. Affaldsproducerende virksomheder skal sortere deres bygge- og anlægsaf-fald til genanvendelse på stedet og skal som minimum sortere affaldet i følgendefraktioner:1) Natursten, f.eks. granit og flint.2) Uglaseret tegl (mur- og tagsten).3) Beton.4) Blandinger af materialer fra natursten, uglaseret tegl og beton.5) Jern og metal.6) Gips.7) Stenuld.8) Jord.9) Asfalt.10) Blandinger af beton og asfalt.Stk. 3.Affaldsproducerende virksomheder skal ved kildesortering af affaldsfrak-tionerne omfattet af stk. 1, nr. 1-4, sikre, at alt andet end mørtel og eventuel ar-meringsjern er frasorteret, herunder at PCB-holdigt fugemateriale er identificeretog frasorteret.Stk. 4.Såfremt termoruder forekommer, skal den affaldsproducerende virksom-hed sikre, at disse udsorteres og om muligt genanvendes. Termoruder, der ikke eregnede til genanvendelse, skal destrueres eller deponeres.Stk. 5.Den affaldsproducerende virksomhed kan undlade sortering, jf. stk. 1,hvor den samlede affaldsmængde fra det pågældende bygge- og anlægsarbejdeikke overstiger 1 ton. Affaldet anvises i så fald til sortering af kommunalbestyrel-sen.Stk. 6.Hvordet er besværligt eller umuligt at sortere på stedet kan affaldet sorte-res på et af de sorteringsanlæg, som kommunen anviser til jvf. stk. 7.Stk. 7: Kommunerne skal i regulativ for erhvervsaffald tilføje en generel anvis-ning af blandet bygge- og anlægsaffald jvf. stk. 6 til sortering på et eller fleresorteringsanlæg.
Side 5 af 5