Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del Bilag 48
Offentligt
932256_0001.png
932256_0002.png

Til Folketingets Kulturudvalg

Folketinget, Christiansborg

1240 København K.

Ny Åben Scene i København

Introduktion

København mangler en stor åben scene for det frie scenekunstmiljø efter Kanonhallener lagt ind under Republique. I øjeblikket fungerer Ny Aveny_ som åben scene menkun denne sæson ud. Derefter er behovet der igen og vi står med et stort problem.I november 09 samledes miljøet for at imødegå denne situation.Resultatet af vores undersøgende arbejde kan I læse i rapporten; ”Åben SceneKøbenhavn”. Vi er en repræsentativ gruppe der har arbejdet på den og det er et samletog enigt miljø, der står bag denne rapport.

Behov

Behovet er stort. I denne sæson er der 28 gæstespil rundt om på de små scener iKøbenhavn. I teaterbrochuren kan man se mange produktioner opført med et lakonisk”spillested vil blive oplyst senere”. Af disse 28 produktioner vil en stor del naturligtspille på en åben scene, med to scener.Dvs. denne scene kan dække det frie miljøs behov for scenekapacitet i fremtidensuppleret af de mindre scener i Kbh.I rapporten er der også en brugerundersøgelse af behovet lavet i foråret 2010.

Udformning

Vi ønsker at se på både etableringsudgifter og driftsomkostninger under ét for en nyåben scene. Vi ønsker en nybygning med lave driftsomkostninger, da det er det mestrentable i et langsigtet perspektiv.Det er et stort ønske at kunne rumme hele det frie miljø i denne scene, da der vil værestor synergi effekt både for udviklingen af kunsten og for vidensdeling af erfaringer.

Placering

Det er vigtigt at en åben scene ligger centralt sådanat den er synlig,at der er god adgang trafikalt både med offentlig transport ogparkeringsmuligheder ogsådan at der kan skabes merværdi både for scenen og det omgivende lokalemiljø, hvor publikum naturligt i forbindelse med teaterturen bruger de lokalerestauranter m.m. Heraf en afsmittende øget omsætning for alle parter.København skal gerne have et åben scenekunstrum af international klasse, som dennevision vil fostre og som understøttes i andre europæiske lande vi sammenligner osmed.
I det eksperimenterende miljø skabes morgendagens stjerner som både Det Kgl.Teater og dansk film nyder godt af.Og det er uhyre vigtigt at borgerne ved, hvor de skal gå hen for at nyde og oplevekunst, der er på forkant med udviklingen.

Økonomi

Som det kan ses af budgettet vil driften af sådan et sted ligge på omkring de 8 mio. kr.Til sammenligning brugte Kanonhallen ca. 11 mio., men heri lå også et paregenproduktioner eller tre.Vi har ikke medtaget etableringsomkostninger, da de vil afhænge af, hvordan mankan sætte et byggeri alternativt en istandsættelse af eksisterende lokaler op.

Ledelse

Vi ønsker en to-strenget ledelse med en kunstnerisk ledelsesgruppe, der har forstandpå kunst valgt af brugerne og en daglig leder med forstand på publikum og forretningansat af bestyrelsen.
Vi håber Folketingets Kulturudvalg vil komme os i møde og se på behovet ogmulighederne for en Åben Scene i København.De venligste hilsner for SUSCharlotte Rindom, teaterleder på Teater Får302
Vedlagt findes:Rapport inkl. budgetLedelsesmodelKopi af kronik af Bjørn Lense Møller