Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del Bilag 38
Offentligt
921874_0001.png
921874_0002.png
921874_0003.png
921874_0004.png
921874_0005.png
Bilag 4. Rimelig fortjeneste, tilbagebetaling ved misligholdelse af tilladelsen og clawback ved overkompensation.Radio- og tv-nævnet fører tilsyn med tilladelseshaverens opfyldelse af vilkår for tilladelsen.For at sikre Radio- og tv-nævnets tilsyn er tilladelseshaver forpligtet til at deltage i de til enhvertid gældende målesystemer for radiolytning, samt til at finansiere en årlig analyse foretaget afet eksternt analysebureau for at måle kendskab og kvalitet af public service-virksomheden, jf.bekendtgørelsens bilag 3.For at undgå overkompensation i de otte år kontraktperioden løber anvendes nedenståendeprocedure, der har til formål at:a) sanktionere misligholdelse af tilladelsen, jf. punkt 4.1b) sikre rimelig fortjeneste, incitamenter til optimering af drift såvel som kvalitet samt atoverkompensation vil blive udsat forclaw back,jf. punkt 4.2Proceduren for at sikre tilbagebetaling og undgå overkompensation er følgende:A.Sanktion i tilfælde af misligholdelse(1)Tilbagebetaling ved manglende opfyldelse af tilladelsen.
B.Rimelig fortjeneste og overkompensation(1)(2)(3)(4)Forrentning af den af ejerne i virksomheden investerede kapital (højst 5 pct.,jf.punkt 4.2.1)Incitament til at fremme af a) omkostningsoptimering og b) kvalitetsforbedringer afprogramvirksomheden (højst 5 pct., jf. punkt 4.2.2)Overførsel til næste år (højst 10 pct. af de budgetterede årlige udgifter, jf. punkt4.2.3)Claw backhvor overskydende fortjeneste er at anse som overkompensation (dvs.eventuelt overskud, der overstiger beløbene i punkt (1) og (2), eller hvorforrentningen overstiger 10 pct. af omsætningen, jf. punkt 4.2.4).Disse faktorer indgår i nedenstående tiltag, som har til formål at sikre tilbagebetaling vedmisligholdelse. Derudover har fremgangsmåden til formål at sikre, at eventueloverkompensation i form af overskydende profit kan kræves tilbagebetalt, idet der indføres kravomclaw backved forretning over de fastsatte satser for rimelig fortjeneste.4.1 Misligholdelse4.1.1 TilbagebetalingsklausulI tilfælde af misligholdelse fra tilladelseshaver er denne forpligtiget til at betale et beløbtilsvarende udgifterne for de ikke-opfyldte forpligtigelser med en yderligere 15 pct. strafafgift.Tilbagebetalingsbeløbet vil blive udregnet på grundlag af omkostningerne ved anskaffelsen af deikke-opfyldte forpligtigelser.
Tilbagebetalingen udregnes på følgende måde: Omkostninger pr. time (driftsomkostningerfraregnet faste udgifter / timer i rapporteringsperioden) * faktor for programtype + 15 pct. afresultatetProgramtype faktor:GenreNyhederSatireAktualitetKulturDebatMusikAndreMultiplikationsfaktor*4*4*3*2*1*1*1
Radiomontage og reportage *3
Multiplikationsfaktoren er skønnet med udgangspunkt i programudgifter for egenproduktion.4.2 Rimelig fortjeneste og overkompensation4.2.1 Rimelig fortjeneste af investeret kapitalTilladelseshaveren kan opnå en 5 pct. forrentning af den af ejerne i virksomheden investeredekapital (investeret kapital).Den rimelige fortjeneste kan øges med 5 pct. ved opfyldelse af et sætkey performanceindicators,jf. punkt 4.2.2.Det samlede afkast kan ikke overstige 10 pct. af den investerede kapital. Endvidere kan detsamlede afkast aldrig overstige 10 pct. af den samlede omsætning.4.2.2 IncitamenterEt sæt afKey performance indicators(KPI) er etableret for at give tilladelseshaver et incitamenttil optimering af omkostningerne og som ekstra incitament til forbedring af programindholdet.Opfyldelse vil tillade øget afkast af den investerede kapital med op til 5 pct.Nedenfor skelnes der mellem a) omkostningsoptimering og b) programindholdsoptimering4.2.2.1 OmkostningsoptimeringOmkostningsoptimeringsindikatoren skal sikre et fortsat fokus på omkostningerne, selv om derer et begrænset økonomisk incitament som følge afclaw backklausulen.KPI incitamentet tillader tilladelseshaveren at beholde 50 pct. af de realiserede besparelserbaseret på en benchmark af de sidste fire års drift. Dette incitament kan derfor først realiseresefter fjerde års drift.Den realiserede besparelse kan ikke øge afkastet af den investerede kapital med mere end 2,5pct.
4.2.2.2 ProgramindholdsoptimeringKPI for programkvalitet skal sikre, at tilladelsesindehaveren fokuserer på at øgeprogramkvaliteten og medvirker til høj profilering heraf.Opfyldelse af KPI måles kvantitativt ved hjælp af et skema udarbejdet af Radio- og tv-nævnet,jf. bekendtgørelsens bilag 3. Analysen bestilles og betales af tilladelseshaver og skal foretagesaf et uafhængigt og anerkendt analyseinstitut.4.2.2.3 IncitamentoversigtDet højest mulige afkast af den investerede kapital er således 10 pct., under forudsætning af, attilladelseshaveren er i stand til at opfylde incitamenterne for både omkostnings- ogprogamindholdskvalitet.Tabel 1: Forrentning (pct. afkast)ÅrAfkastRimelig fortjenesteProgramindholdsoptimeringOmkostningsoptimeringTotal4.2.3 Overførsel til næste årVirksomheden kan overføre 10 pct. af de årlige budgetterede udgifter for at sikre atvirksomheden kan modstå pris- og lønudvikling, samt til eventuelle projekter. Overførslen ertilladt for at sikre virksomheden tilstrækkelig med ressourcer til drift, investeringer og reservertil uforudsete udgifter.Ved udgangen af tilladelsesperioden vil eventuelle reserver gøres til genstand forclaw back.4.2.4Claw back-klausulRadio- og tv-nævnet skal sikre at der ikke forekommer konkurrenceforvridendeoverkompensation. Derfor er der indsat enclaw back-klausuli tilladelsen. Klausulen tilladerRadio- og tv-nævnet at udføreclaw backi tilfælde af konstateret overkompensation. Vedkonstateret overkompensation i form af overskydende profit udover den fastsatte rimeligeprofit, kan nævnet med øjeblikkelig varsel kræve beløbet tilbagebetalt eller fratrukket i næsteudbetaling.Overkompensation er lig med samlet resterende overskud efter fradrag af a) 5 pct. rimeligafkast af den af ejerne i virksomheden investerede kapital; b) op til 5 pct. ekstra afkast, hvisKPI er opfyldt og c) overførslen på de 10 pct.Tabel 1: Eksempel for et års driftEksempelBudgetterede udgifterInvesteret kapital85 millioner25 millioner155010255010355010452,52,510552,52,510652,52,510752,52,510852,52,510
5 pct. forretning af investeret kapitalKPI hvis kriterierne er opfyldt (op til højest 5 pct. ekstra)Overførsel af reserver op til 10 pct. af de årlig budgetteredeudgifterOverskydende profit, hvis over 10 pct. afkast af den investeredekapital eller hvis profitten når over et beløb svarende til 10 pct.af omsætningen.
1,25 millioner1,25 millioner8,5 millionerOverkompensation med100 pct.Claw back
Eksemplet er baseret på en virksomhed med et budget på 85 millioner og en investeret kapitalpå 25 millioner. Ejerne kan i dette tilfælde opnå en fortjeneste på 5 pct. af investeringen,svarende til 1,25 million. Derudover kan ejerne, hvis FM4 opfylder deres KPI, øge forretningenmed 5 pct. svarende til yderligere 1,25 million. Højest mulig afkast er således 10 pct. af den afejerne i virksomheden investerede kapital. Derudover kan virksomheden overføre reserversvarende til 10 pct. af de budgetterede udgifter. Enhver overskydende profit efter de førnævntebeløb er fratrukket anses som overkompensation og skal returneres uden unødig forsinkelse.Der er således to grænser for profit:(1) Forrentningen af den af ejerne i virksomheden investerede kapital kan ikke overstige 10 pct.(2) Det samlede afkast kan ikke overstige 10 pct. af den årlige omsætningClaw backafgøres af Radio- og tv-nævnet på grundlag af resultatet af den årlige redegørelse fravirksomheden og kontrol af de finansielle resultater.4.3 OversigtDen trinvise tilgang til henholdsvis refusion ved manglende overholdelse af tilladelsen, rimeligtafkast af investeret kapital, incitamenter, overførsel ogclaw backi tilfælde af overkompensationpræsenteres nedenfor i oversigtsform. Tilladelsen fastsætter vilkårene, der føres tilsyn med ogsom skal overholdes for at undgå krav om tilbagebetaling.Tabel 2: Beskrivelse af tiltageneTilsyn med overholdelse af publicservice-forpligtigelserneAfkast på investeret kapitalTilbagebetaling af beløb svarende til omkostningerneforbundet med programindhold m.v., der ikke er blevetleveret inkl. en 15 pct. straf for manglende overholdelse5 pct.Omkostningsoptimeringsincitament tilladertilladelseshaveren at beholde 50 pct. af de realiseredeOmkostningseffektiviseringbesparelser op til højest 2,5 pct. øget afkast af investeretkapital. Udregningen skal baseres på en benchmark af deseneste fire års drift.Optimering af programkvalitet giver mulighed for øgetOptimering af programkvalitetafkast på 5 pct. af den investerede kapital de første 3 år ogherefter 2,5 pct. i resten af perioden.OverførselClaw back10 pct. of de årligt budgetterede udgifter må overføressom reserve til virksomhedens public service-opgaver.100 pct. af den overskydende profit, fratrukket afkast, KPIog overførsler, skal tilbagebetales
Forrentning kan ikke overstige 10 pct. af den investeredeOverkompensationkapital. Ethvert overskud overover dette skal udsættes forclaw backfor at undgå overkompensation.Loft over mulig afkastDen rimelige profit kan ikke overstige 10 pct. af den årligeomsætning.