Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del Bilag 36
Offentligt
920895_0001.png
920895_0002.png
920895_0003.png
Holeby d. 21. nov., 2010
SKANDALØST.Ovenstående er nærmest et meget mildt udtryk for den absurde visumansøgnings-behandling, der finder sted i Udlændingeservice.Undertegnede har i mere end 2 år haft et fint samarbejde med kunstgalleriet, ”GallerySigvardson” i Rødby. Dette galleri har i en årrække inviteret kunstnere og artister frahele verden til at komme til Danmark for at udstille i galleriet og optræde med dereshjemlands musik og danse.Mange af disse kunstnere og artister har overnattet hos undertegnede, da jeg har ”Bed& Breakfast” i nærheden af galleriet. På denne måde er jeg blevet involveret igalleriets arbejde og initiativer. Så vidt så godt.En lang række af spændende udstillinger og aktiviteter har været afviklet i galleriet.Desværre er mange kunstnere og artister statsborgere i afrikanske lande. Lande somDanmark har helt særlige ”programsamarbejdsaftaler” med, (se Udenrigsministerietshjemmesider) herunder Ghana, som Gallery Sigvardson har et meget nært samarbejdemed, især gennem Richard Hammond, Prince of Jamestown, som er, og har væretformidler af kontakten til forskellige kunstnere og artister på det afrikanske kontinent.Han kommer jævnligt til Danmark for at planlægge fremtidige arrangementer.Borgere i Ghana er visumpligtige. I helt forstærket udstrækning åbenbart.De ervisumpligtige, at de helt summariskNÆGTESvisum til Danmark !Eksempelvis ligger foran mig en liste med 12 navne. Alle har fået afslag på deresvisumansøgning i et og samme brev.Her fra d. 20 – 26. nov. skulle der have været afviklet endnu en udstilling på GallerySigvardson med mange ghanesiske kunstnere. Men absolut ingen – gentagerINGENhar fået visum til Danmark. Et beskedent 7 dages visum, har Udlændingeservicenægtet kunstnere og artister.Flere af disse kunstnere har endda været i Danmark tidligere !Flere af de ledsagende gæster er på parlaments – og regeringsniveau. Selv ministrehar deltaget i arrangementerne !Ved én lejlighed har fødevareminister Henrik Høgh fra dansk side holdt åbningstalenpå galleriet. Ved en anden lejlighed, borgmester Stig Vestergaard, Lolland kommune.Der har således været udstillende og optrædende kunstnere og artister fra Afrika pågalleriet adskillige gange. Åbenbart til Udlændingeservice´s store fortrydelse !
Endvidere besøgte den danske ambassadør i Accra (Ghana), Stig Barlyng og hanshustru, galleriet i august måned, 2010, for at danne sig et indtryk af, hvadarrangementet gik ud på.Ambassadøren udtalte sig særdeles positivt, og alle her følte sig opmuntrede ogkunne se lidt lysere på fremtiden !Ambassadøren beklagede tillige offentligt den dårlige behandling galleriet ogvisumansøgerne har været udsat for !Men hvad sker så ?En række kunstnere, artister og højtstående embedsmænd søger i meget god tid visumtil Danmark for at kunne deltage i udstilling og arrangement d. 20 – 26. nov., 2010.Efter måneders sagsbehandling i ”Udlændingeservice” får de så ALLE afslag påderes visumansøgning. ALLE over en bank ! Ingen individuel sagsabehandling.Udlændingeservice har talt !Udlændingeservice overtrumfer alt, og sørger samtidig for at give afslag på så sent ettidpunkt, at visumansøgerne simpelt hen ikke har tid nok til at kunne appellereafgørelsen.Selv regeringens gode hensigter og særlige ”programsamarbejdsaftaler” med enrække afrikanske lande (herunder Ghana) tilsidesættes.Udlændingeservice kanikkesagligt og formelt begrunde afslagene påvisumansøgningerne, og sovser derfor rundt i forskellige forsøg på begrundelser forafslagene.Man finder på at hævde, at der ikke er tale om et kulturelt arrangement, men etkommercielt arrangement, fordi kunstnerne naturligvis er interesserede i at sælgederes værker. Og hvis der således er tale om et kommercielt arrangement, ja såforlanger Udlændingeservice, at der skal foreligge salgsaftalerFØRafrikanskekunstnere og deres værker befinder sig på dansk jord !Dette er jo fuldstændig absurd !Hvilken udstillende dansk kunstner har en salgsaftale måneder før en kunstudstillingløber af stabelen ?Meget få !Og hvis Udlændingeservice skal opfatte arrangementet som kulturelt, ja så forlangerman, at det skal være en organisation eller forening, der står bag.Udlændingeservice vil ikke bevilge visum, når et privatejet galleri tager initiativ oginviterer udenlandske kunstnere.Ejendommeligt nok har Udlændingeservice, i sin egen selvmodsigende virksomhed,mange gange tidligere bevilget visum til kunstnere til lignende arrangementer iGallery Sigvardson.
Udlændingeservice´s dybt negative og obstruerende sagsbehandling dræber ethvertforsøg på en positiv kulturel udveksling mellem Ghana og Danmark.I modstrid med den politik som Danmark står for.Gallery Sigvardson´s prisværdige initiativer med at vise verdenskunst, - også påLolland, kvæles i Udlændingeservice, og efterlader galleriets energiske drivkræfter ien fuldstændig håbløs situation,Galleriet kan jo end ikke annoncere en udstillings åbning og afvikling, når man ikkeved om kunstnerne og deres værker, kan være til stede.Udlændingeservice regerer, og definerer hvad der er kultur, og hvad der ikke er det !Hvordan i al verden kan et kulturelt samarbejde mellem Danmark og Ghanaoverhovedet finde sted, nårINGENghanesiske kunstnere og artister kan få visum tilDanmark ?Udlændingeservice er blevet inviteret til at besøge Gallery Sigvardson, for med egneøjne at få et indtryk af, hvad der foregår. Denne invitation ønsker Udlændingeservicenaturligvisikkeat tage imod !Skal Udlændingeservice virkelig have så stor magt, at regeringens politik oghensigter overtrumfes ?I bekræftende fald er det mildt sagt:SKANDALØST !De venligste hilsenerErik KjelgaardByrådsmedlem, Dansk FolkepartiLolland kommuneMøllevej 3Fuglse4960 Holebytlf: 21372794
P.S. Jeg står naturligvis til rådighed for yderligere oplysninger, og det ved jeg, atGallery Sigvardson (tlf. 54660810, mob 26942973) også gør !