Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del Bilag 137
Offentligt
996266_0001.png
996266_0002.png
996266_0003.png
Kulturministerens talepapir til samråd i Folketingets Kulturudvalg den 11. maj 2011om kultur- og sportsdelen af rådsmøde (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den 19.-20. maj 2011
Dagsordenen for det kommende rådsmøde har – for så vidt angår kultur- og sportsdelen – 6 punkter,heraf 4 kulturpunkter og 2 sportspunkter. Derudover har formandskabet lagt op til en frokostdrøftelse,som vedrører både det kulturelle og audiovisuelle område.
Alle dagsordenspunkter er

til orientering.

Jeg vil gerne henvise til samlenotatet og her omtale 4 afpunkterne.

For det første dagsordenspunkt 8

om forslaget til etableringen af Det Europæiske Kulturarvsmær-ke. Sagen har jo været behandlet før og nærmer sig nu en efter min opfattelse god afslutning.
Grundlæggende er der tale om en ordning, der skal styrke opmærksomheden på steder af særlig vig-tighed i europæisk historie – og dermed bidrage til befolkningernes forståelse af europæisk historie,kultur og værdier. Mærket eksisterer allerede nu som en mellemstatslig ordning, men foreslås nubragt ind i EU-regi med henblik på en øget systematik og dermed troværdighed.
Det kan man kun bakke op om, da sådanne ordninger jo netop har deres værdi i kraft af deres trovær-dighed. Danmark har ikke tidligere deltaget i mærkeordningen, men det får vi så en mulighed for atrette op på. Det kan man kun glæde sig over, når vi den ene gang efter den anden hører om manglen-de eller overfladisk viden om vigtige begivenheder i europæisk historie.
Der skulle nu være udsigt til et kompromis mellem Rådet og Europa-Parlamentet om sagen, og detser således ud til, at dette gode forslag snart kan være vedtaget.
Dok. nr. 945336
Side 2
Det er i øvrigt værd at bemærke, at det danske fokus på administrativ enkelhed og på en fagligt orien-teret udvælgelsesproces frem for en politisk, har været delt af en lang række lande. Det er nu blevetsådan, at mærket uddeles af Kommissionen på grundlag af en indstilling fra en faglig jury. Rådet skalmed andre ord ikke inddrages i de enkelte udpegninger af steder.

Dernæst vil jeg om dagsordenspunkt 11

nævne, at der i udkastet til rådskonklusioner om informa-tionstjenester vedrørende mobilitet for kunstnere og kulturarbejdere ligger en opfordring til, at vi imedlemslandene har fokus på at styrke informationen om regler og procedurer for kunstnere og kul-turarbejdere, der ønsker at arbejde på tværs af landegrænserne. Kendskabet til regler og procedurer,der er relevante for kunstnere og kulturarbejdere, er en første forudsætning for, at dansk og uden-landsk kulturliv kan nå et større publikum og hente nødvendig inspiration fra andre lande. Forslagetfalder i god tråd med regeringens strategi for styrket internationalisering af dansk kulturliv fra sidstesommer, der også rummer konkrete indsatser om en målrettet information for danske kunstnere, dervil rejse ud og udenlandske kunstnere, der vil rejse til Danmark.

For så vidt angår rådsmødets sportsdel vil jeg gerne pege på dagsordenspunkt 12

om en EU-arbejdsplan på sportsområdet, som er den første af sin slags. Med arbejdsplanen får vi en fælles ram-me for det konkrete EU-samarbejde på sportsområdet, og det er glædeligt, fordi en række emner kræ-ver et styrket samarbejde – f.eks. kampen mod doping og match-fixing.
I arbejdsplanen foreslås tre tematiske prioritetsområder, som skal danne rammen om EU-samarbejdetpå sportsområdet.
Detførsteprioritetsområde er ”sportens integritet” og vedrører blandt andet kampen mod doping ogmatch-fixing. Begge emner er prioriteter for den danske regering, og jeg er derfor meget tilfreds med,at de er en del af arbejdsplanen. Detandetprioritetsområde er ”sportens sociale værdier” og vedrørerblandt andet frivillighed og deltagelse i breddeidræt – en prioritet som også flugter rigtig godt medden danske regerings prioriteter. Dettredjeprioritetsområde er ”sportens økonomiske dimension”.
Side 3
Alt i alt er det min opfattelse, at vi med arbejdsplanen får et nyttigt udgangspunkt for et bedre EU-samarbejde på sportsområdet.
Jeg vil

derudover også gerne berøre dagsordenspunkt 14

om et fremtidigt MEDIA-program ogkulturprogram, som ikke er på rådsmødets formelle dagsorden, men er emnet for frokostdrøftelsenforud for selve rådsmødet.
Kommissionen forventes senere på året – eller i begyndelsen af 2012 – at fremlægge forslag til nyeprogrammer til afløsning af de nuværende programmer, der udløber i 2013. Vi har således på nuvæ-rende tidspunkt ikke noget konkret udspil fra Kommissionen at forholde os til.
Den uformelle udveksling af synspunkter vil imidlertid give mulighed for at give input til kommissærVassilious videre overvejelser om de fremtidige programmer.
Regeringen er generelt tilfreds med begge de nuværende programmer. Samtidig vil vi gerne bidragetil, at de fremtidige programmer kan blive endnu bedre og give endnu større merværdi. For eksempelbør der tages højde for udviklingstendenser for både den audiovisuelle sektor og kultursektoren, og vibør også fremover have fokus på brugervenlighed, klare målsætninger og omkostningseffektive pro-grammer. Vi vil naturligvis vende tilbage til sagen, når vi har de konkrete programforslag, som viogså til sin tid vil udsende i bred høring til de relevante parter.