Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del Bilag 129
Offentligt
991425_0001.png
991425_0002.png
991425_0003.png
991425_0004.png
991425_0005.png
991425_0006.png
991425_0007.png
TALEArrangement:Åbent eller lukket:Dato og klokkeslæt:Sted:Taletid:Forv. antal deltagere:Evt. andre forhold ministerenbør være opmærksom på:Kontaktperson:Samråd i Folketingets Kulturudvalg omKøbenhavns Teater og Det Ny TeaterÅbent4. maj 2011 kl. 10.00Folketingets Kulturudvalg, Christiansborgværelse 1.1333. maj 2011
Karin Marcussen/Ane Kathrine LærkesenDer er efter ønske fra Pia Kjærsgaard (DF)stillet følgende samrådsspørgsmål tilministeren:Samrådsspørgsmål P:Er ministeren enig i, at Københavns Teater erfor dyr og ineffektiv, og mener ministeren, at deter rimeligt, at de for nyligt sløjfede ethuslejetilskud på 5,1 mio. kr. Til Det Ny Teater,og vil ministeren på denne baggrund tageinitiativ til at ændre strukturen i KøbenhavnsTeater?
Tak for spørgsmålet I har stillet mig. Spørgsmålet rummer egentligto problemstillinger: Dels spørgsmålet om den fremtidige strukturfor Københavns Teater og de 5 københavnske medlemsteatre. Ogdels spørgsmålet om Det Ny Teaters økonomi i lyset af debeslutninger herom, som for nyligt er truffet af Københavns Teatersbestyrelse.
Dok. nr. 925638
Side 2
Først vil jeg kommentere spørgsmålet om Københavns Teatersfremtid.
Den debat om Københavns Teater og Det Ny Teater, som var oppefor et par måneder, siden er anledning til at vi sidder her i dag.Siden debatten har flere af os i andre sammenhænge talt omKøbenhavns Teater. Det kommer jeg tilbage til.
Da teaterudvalgets rapport, Scenekunst i Danmark - veje tiludvikling, kom sidste forår, havde jeg som bekendt politiskedrøftelser med alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten, omhvordan vi politisk skulle følge op på rapporten. Der var enighedblandt partierne om, at der var behov for yderligere uddybning ogafklaring af en række spørgsmål, før der var et tilstrækkeligtgrundlag for politiske beslutninger om eventuelle ændringer afteaterloven. Partierne nåede til en forståelse om en række emner,der skulle underkastes nærmere undersøgelser. Det var:
Side 3
BilletkøbsordningenInternationaliseringTurnéteateret i DanmarkKøbenhavns Teater
Det sidste emne Københavns Teater skulle belyses særligt hurtigtog som I sikkert er opmærksomme på, offentliggjorde vi rapportenom den økonomiske undersøgelse af Københavns Teater,udarbejdet af Deloitte, den 7. april. Undersøgelsen beskriver deopgaver, som Københavns Teater løser i dag, og hvordanfordelingen af udgifterne på de enkelte opgaver er. Desudenomfatter undersøgelsen beregninger af mulige besparelser ved toalternative modeller for strukturændringer:1. En model hvor Københavns Teater nedlægges, og tilskuddenetildeles direkte til de teatre, som er med i ordningen2. Og en hvor strukturen Københavns Teater omdannes til énsamlet selvejende institution.
Undersøgelsen viser, at begge løsninger rummer mulighed forbesparelse – størst ved decentraliseringen, nemlig 4,2 mio. kr. ogmindst ved centraliseringen, som vurderes at kunne spare 1,7 mio.
Side 4
kr. Der er – med Deloitte-rapportens ord – således kun et”begrænset potentiale forbundet med en mere effektiv drift ogreduktion af overlappende opgavevaretagelse mv.” set isammenhæng med, at Københavns Teater modtager 113 mio. kr. iår. Det er dog naturligvis ikke det samme som at det ikke kan værerelevant at se nærmere på Københavns Teaters struktur.
Før påske holdt jeg et møde med de kulturpolitiske ordførere frapartierne bag den omtalte forståelse om opfølgning påteaterrapporten fra efteråret. På mødet gav jeg en orientering omrapporten, og vi drøftede kort, hvordan der kan arbejdes videre medrapportens resultater. Der var en konstruktiv indstilling fra alle påmødet, som lover godt for det arbejde, som vi nu skal i gang med.
Foreløbig har jeg lovet at komme med et udspil med muligemodeller for det fremtidige Københavns Teater. Det udspil regnerjeg med at have klar i meget snart, så vi forhåbentlig kan arbejde osfrem til en bred politisk enighed om en god løsning for dekøbenhavnske teatre, helst inden sommerferien. Jeg har også talt
Side 5
med de forskellige interessenter i Københavns Teater om sagen,både Københavns Teaters bestyrelse, bestyrelsesformændene for defem scener samt direktørerne fra samme. Det er på den baggrundtydeligt for mig, at opgaven består i at styrke teatrene, samtidigmed at nødvendige opgaver fortsat kan løses i fællesskab. Jeglægger vægt på at imødekomme ønskerne fra teatrene underKøbenhavns Teater, om at få mere indflydelse på beslutninger, derberører alle teatrene.
Men det får de fleste af os altså snart lejlighed til at drøfte nærmere.Jeg har inviteret til nye politiske drøftelser i løbet af juni omKøbenhavns Teater og om den øvrige opfølgning på teaterudvalgetsrapport og de supplerende undersøgelser, som vi er ved at få belystgennem de rapporter, som inden længe vil være færdige.
Og så er der spørgsmålet om Det Ny Teater.
Vi ved alle, at Københavns Teaters bestyrelse har valgt at varsleDet Ny Teater om, at teatrets huslejetilskud vil falde bort fra
Side 6
sæsonen 2013/2014. Københavns Teater begrunder sin beslutningmed et fald i bevillingen i 2014. Københavns Teaters bestyrelsefungerer som en slags armslængdeorgan, der uden indblanding frapolitisk hold fordeler den samlede bevilling mellem de teatre, dermodtager tilskud. Bestyrelsen er ikke underlagt hverken min ellerandres instruktionsbeføjelse.
Jeg synes personligt ikke, at det er en klog beslutning, KøbenhavnsTeaters bestyrelse har truffet. Det er ikke i mit verdensbillede enrimelig løsning at lade et bevillingstilpasningsbehov ensidigtramme et enkelt teater. I forbindelse med det møde med dekulturpolitiske ordførere, som jeg nævnte tidligere, har jeg derforforeslået, at vi lader en løsning for Det Ny Teater indgå idrøftelserne om en ændret struktur for Københavns Teater ifremtiden.
Da vi – som nævnt – foreløbig kun har haft en helt indledendeopstartsdrøftelse blandt partierne, er der selvsagt ikke noget somhelst af alt dette, der på nuværende tidspunkt kan anses som
Side 7
politisk afklaret. Men det ser jeg frem til, at det forhåbentligt bliveri løbet af de kommende par uger.