Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del Bilag 114
Offentligt
981191_0001.png
981191_0002.png
981191_0003.png
981191_0004.png
981191_0005.png
981191_0006.png
981191_0007.png
981191_0008.png
981191_0009.png
TALEArrangement:Samråd i Folketingets Kulturudvalg om DR’snye public service-kontrakt – integration og denkristne kulturarvÅbent6. april 2011 kl. 13.00 (der afholdes efterfølgendesamråd om Kunstakademiets Billedkunstskole)Christiansborg5. april 2011
Åbent eller lukket:Dato og klokkeslæt:Sted:Taletid:Forv. antal deltagere:Evt. andre forhold ministerenbør være opmærksom på:Kontaktperson:
Lars M. Banke/Pernille RahbekDer er efter ønske fra Mogens Jensen (S) stilletfølgende samrådsspørgsmål til ministeren:Samrådsspørgsmål N:Ministeren bedes redegøre for, hvorfor formule-ringen i den hidtidige public service-kontraktom, at ”DR skal medvirke til at fremme integra-tion” er fjernet, og hvorvidt det er udtryk for, atregeringen mener, at DR ikke skal medvirke tilat fremme integrationen i Danmark?
Samrådsspørgsmål O:Ministeren bedes endvidere redegøre for:om DR’s hidtidige formidling af den kristnekulturarv ikke har været tilfredsstillende,siden der i den nye public service-kontraktlægges op til, at der fremover skal læggessærlig vægt på den kristne del af den dan-ske kulturarv oghvilke konsekvenser den nye tilføjelse omden kristne kulturarv skal have for pro-gramvirksomheden i DR?
De to stillede spørgsmål vedrører begge DR’s nye public service-kontrakt for 2011-2014.
Dok. nr. 895689
Side 2

Svar på samrådsspørgsmål N:

Lad mig allerførst understrege, at DR’s forpligtelser om fremme af inte-gration ikke er fjernet i DR’s nye public service-kontrakt. Forpligtelser-ne er ganske enkelt bare blevet omformuleret som led i det service-eftersyn, der på baggrund af medieaftalen for 2011-2014 er gennemførtaf den tidligere public service-kontrakt.
Service-eftersynet har betydet, at der i dialog med DR er konciperet enhel ny public service-kontrakt for DR med bl.a. en ny strukturel opde-ling, hvor formål og præmis for DR’s public service generelt, DR’s spe-cifikke forpligtelser og forskellige økonomiske og administrative for-hold er opdelt hver for sig. Herudover er der i kontrakten gennemført enrække forenklinger samt forskellige redaktionelle ændringer m.v.. Detbetyder bl.a., at det ikke vil være muligt at genfinde alle tidligere formu-leringer i samme form i den nye kontrakt.
Dette er netop tilfældet i forhold til DR’s forpligtelser om fremme af in-tegration. I den tidligere kontrakt indgik der – som anført i det stilledespørgsmål – en formulering om, at DR skal medvirke til at fremme inte-gration. DR’s forpligtelser om integration fremgår nu samlet set af en
Side 3
række andre formuleringer i kontrakten. Det gælder for det første formu-leringen om, at DR skal samle danskerne i store og små fællesskabermed indhold, oplevelser og fælles begivenheder. Det gælder også for-muleringen om, at DR skal tilbyde en bred samfundsmæssig dækning afDanmark og afspejle mangfoldigheden af kultur, livsopfattelse og leve-vilkår. Hertil kommer DR’s forskellige forpligtelser om at styrke bor-gernes handleevne i et demokratisk samfund samt forpligtelsen til atstyrke danskernes viden om bl.a. andre kulturer og synspunkter. Alledisse forpligtelser medvirker til at fremme integrationen.
Der er med andre ord ikke tale om, at DR ikke længere er forpligtet til atmedvirke til at fremme integration – endsige, at regeringen skulle mene,at DR ikke længere skal medvirke til at fremme integrationen i Dan-mark. Ved at leve op til de nævnte krav gør DR dette i praksis.
Jeg skal endelig påpege, at DR har udtalt til pressen, at DR med den nyekontrakt fortsat betragter fremme af integration som en naturlig og vig-tig del af DR’s public service-opgave uagtet, at ordet ”integration” ikkelængere indgår i kontrakten.
Side 4

Svar på samrådsspørgsmål O:

Jeg tillader mig at henvise til mine svar på spørgsmål nr. 73-76 stillet afFolketingets Kulturudvalg den 8. februar 2011 efter ønske fra hr. PerClausen fra Enhedslisten. I disse svar har jeg redegjort for betydningenaf den eksplicitte benævnelse af den kristne kulturarv i DR’s nye publicservice-kontrakt.
Jeg oplyste i mit svar på spørgsmål nr. 75, at der med den eksplicitte be-nævnelse af den kristne kulturarv i kontrakten er sket en præcisering af,at DR – som hidtil – skal lægge særlig vægt på sin rolle som formidleraf dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, og at den danske kul-turarv også omfatter den kristne kulturarv. Herudover oplyste jeg, at detsamtidig er præciseret, at DR fortsat skal dække morgenandagt og krist-ne højtider. I mit svar på spørgsmål nr. 76 har jeg oplyst, at præciserin-gen om den kristne kulturarv ikke er udtryk for, at DR fremover skallægge større vægt på den kristne del af den danske kulturarv end af an-dre dele af denne.
Præciseringen er ikke udtryk for kritik eller lignende af DR’s hidtidigeformidling af den kristne kulturarv, men skal altså alene ses som udtryk
Side 5
for, at DR fortsat skal lægge vægt på formidlingen af den kristne kultur-arv som et blandt flere elementer af den danske kulturarv, og at DR fort-sat skal dække morgenandagt og kristne højtider. Og dette opfatter jegsom noget helt naturligt, da den kristne kulturarv er en del af den kultur-arv, som vores samfund er bygget op omkring. Vi vedkender os med an-dre ord vores arv. Og det er bestemt ikke mit indtryk, at jeg er ene omdenne opfattelse. Blandt andet har jeg i den offentlige debat om præcise-ringen af den kristne kulturarv, bemærket et indlæg fra en kristen social-demokratisk vælger, som undrer sig over hr. Mogens Jensens offentligeafstandtagen til præciseringen. Den pågældende vælger giver bl.a. ud-tryk for, at dansk demokrati står på en kristen kulturudvikling, og at detnutidige socialdemokratiske idégrundlag har rødder dybt ned i kristenkultur. Hvad mon Bodil og Hal Koch ville sige til hr. Mogens Jensensstandpunkt i dag?
Jeg vil også gerne henlede opmærksomheden på lovbemærkningerne til1993-folkeskolelovens formålsparagraf om tilføjelse af den kulturelledimension. En dimension, der i øvrigt stadigvæk indgår i den nugælden-de folkeskolelovs formålsparagraf. Forslaget til 1993-folkeskolelovenblev som udvalgets medlemmer sikkert erindrer, fremsat af daværende
Side 6
undervisningsminister Ole Vig Jensen. I bemærkningerne til formålspa-ragraffen nævnes bl.a., at ”det foreslås at tilføre den hidtil gældendeformålsparagraf en kulturel dimension, idet det udtrykkeligt understre-ges, at skolen skal gøre eleverne fortrolige med dansk kultur, herunderkristendom, og give dem forståelse for andre kulturer…” Kristendom-men kobles altså i bemærkningerne direkte sammen med dansk kultur.Jeg tillader mig at gøre opmærksom på, at Socialdemokraterne gav deresfulde tilslutning til lovforslaget.
I forhold til konsekvenserne for DR’s programvirksomhed af præcise-ringen om den kristne kulturarv, skal jeg supplerende gøre opmærksompå indholdet af mine svar på de nævnte spørgsmål nr. 73 og 74 stillet afKulturudvalget. Af svarene fremgår, at DR har oplyst, at DR opfatterkontraktens nye formulering om den kristne kulturarv som en præcise-ring af en allerede gældende forpligtelse, og at den nye formulering ikkevil afstedkomme ændringer i DR’s programvirksomhed, da DR i forve-jen opfylder forpligtelsen. DR har altså ingen problemer med ”den krist-ne kulturarv”, selvom nogle i Rød Stue har det.
Side 7
Det vil naturligvis fortsat være op til DR selv at bestemme, hvordan for-pligtelserne om den kristne kulturarv skal opfyldes. Dette betyder også,at DR – ligesom på andre programområder inden for public service-kontraktens overordnede rammer – løbende vil kunne tilpasse sine pro-grammer og tjenester om den kristne kulturarv til udviklingen.
Som jeg har tilkendegivet i mit svar på spørgsmål nr. S 1412 stillet af hr.Per Ørum Jørgensen fra Kristendemokraterne den 21. marts 2011, harjeg i lyset af den seneste tids debat om præciseringen i kontrakten afDR’s forpligtelse til at lægge vægt på den kristne kulturarv som én delaf den danske kulturarv, bedt DR om at redegøre for, hvordan DR frem-over vil varetage forpligtelsen til at formidle den kristne kulturarv.
Jeg har netop i går modtaget DR’s redegørelse. Jeg vil derfor gerne ori-entere Kulturudvalget om redegørelsens hovedpunkter.
I redegørelsen tilkendegiver DR – på linie med DR’s tidligere udtalelser– at DR opfatter den nye formulering om den kristne kulturarv som enpræcisering af en allerede gældende praksis, og at den nye formuleringikke i sig selv vil afstedkomme ændringer i DR’s prioritering og tilrette-
Side 8
læggelse af stofområdet. DR gør overordnet opmærksom på, at DR vare-tager forpligtelsen til at formidle den kristne kulturarv inden for publicservice-kontraktens rammer, og at DR herudover tilrettelægger og prio-riterer stofområdet baseret på løbende faglige og redaktionelle vurderin-ger samt på analyser af lytteres, seeres og brugeres medievaner og be-hov.
DR oplyser herudover, at DR lægger stor vægt på formidlingen af denkristne kulturarv – både gennem kirkelige transmissioner og gennemprogrammer, der behandler tro journalistisk. DR lægger afgørende vægtpå fortsat at udvikle sin programportefølje for at fastholde trosstoffetsrelevans for danskerne. Dette arbejde fortsættes i de kommende år, isærinden for de journalistiske programmer, hvor DR fortsat vil arbejde på atgøre trosstoffet relevant for flere. Det fremgår også af redegørelsen, atDR vil fastholde transmissioner fra kirkelige handlinger på både radioog tv. DR gør opmærksom på, at sammenlægningen af P1 og P2 på FMi lighed med andre genrer også vil have konsekvenser for trosstoffet.Tros-programmerne på P1 vil således i lighed med kanalens samledeFM-sendetid og andre programmer på P1 blive reduceret i sendetid, li-gesom der vil ske omplaceringer af programmer.
Side 9
Jeg er naturligvis indstillet på at oversende DR’s redegørelse til Kultur-udvalgets orientering.