Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
KOU Alm.del Bilag 91
Offentligt
1017364_0001.png
1017364_0002.png
Lovtidende A201124. juni 2011.
Udgivet den 1. juli 2011
Nr. 799.
Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvisregionens faste ejendommeI medfør af § 68, stk. 1, 2. pkt., i lov om kommunernesstyrelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 1440 af 1. november2010, og § 38 i lov om regioner og om nedlæggelse af amts-kommuner, Hovedstadens Udviklingsråd og HovedstadensSygehusfællesskab (regionsloven), jf. lovbekendtgørelse nr.1401 af 1. november 2010, jf. § 68, stk. 1, 2. pkt., i lov omkommunernes styrelse, fastsættes:

§ 1.

Salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejen-domme skal, medmindre andet særligt er hjemlet i lovgiv-ningen, ske efter forudgående offentligt udbud, jf. dog § 2.Stk. 2.Ved kommune forstås tillige et kommunalt fælles-skab, jf. § 60 i lov om kommunernes styrelse, medmindreandet følger af selskabets vedtægter.

§ 2.

Bekendtgørelsen omfatter ikke salg af fast ejendomtil gennemførelse af offentligt støttet byggeri i henhold tillov om almene boliger m.v. og lov om støttede private ung-domsboliger.Stk. 2.Offentligt udbud kan endvidere undlades ved1) salg til staten, en region, en kommune eller et kommu-nalt fællesskab, jf. § 60 i lov om kommunernes styrel-se,2) en kommunes henholdsvis en regions salg af en nedlagttjeneste- eller lejebolig til den hidtidige beboer, der harhaft boligen til rådighed i forbindelse med sit kommu-nale henholdsvis regionale ansættelsesforhold,3) en kommunes henholdsvis en regions salg til en kom-munalt henholdsvis regionalt ansat af en ejendom, dersom følge af dens beliggenhed nær den pågældendestjenestested er af særlig betydning for udførelsen af tje-nesten,4) salg af et ubebygget areal under 2.000 m2, som ikkeselvstændigt kan bebygges,5) salg af et ubebygget areal, som ikke selvstændigt kanbebygges, i forbindelse med overførelse af arealet til entilgrænsende ejendom, når arealet, der overføres, højstudgør 10 % af arealet af den ejendom, som arealetoverføres til, dog højst 10.000 m2,6) en kommunes henholdsvis en regions salg til institutio-ner m.v., som kommunen henholdsvis regionen lovligtkan yde anlægsstøtte til,overdragelse af en kommunal henholdsvis en regionalejendom, der indgår som en del af en kommunal hen-holdsvis en regional virksomhed, i forbindelse medsalg af virksomheden med henblik på kommunens hen-holdsvis regionens lovlige videreførelse af virksomhe-den i selskabsform, eventuelt i samarbejde med andreoffentlige myndigheder, eller8) en kommunes salg af eksproprieret fast ejendom til enbestemt privat fysisk eller juridisk person, når ekspro-priationen er gennemført til fordel for den pågældendefysiske eller juridiske person.Stk. 3.Med tilsynsmyndighedens samtykke kan offentligtudbud endvidere undlades ved mageskifter samt ved salg,hvor der i øvrigt foreligger særlige forhold, der kan begrun-de en undladelse af offentligt udbud.

§ 3.

Offentligt udbud skal ske ved annoncering i et ellerflere alment tilgængelige trykte eller elektroniske medier ef-ter kommunalbestyrelsens henholdsvis regionsrådets be-stemmelse. Annonceringen skal være egnet til at sikre, atoplysning om det offentlige udbud kan komme til en bredkreds af mulige tilbudsgiveres kendskab.Stk. 2.Kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådetfastsætter, på hvilke vilkår ejendommen udbydes til salg.Kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet kan bestem-me, at ejendommen udbydes til en fastsat pris, forudsat atprisen svarer til markedsprisen.Stk. 3.Ved annonceringen skal angives ejendommens be-liggenhed og størrelse samt oplysning om, hvortil der kanrettes henvendelse om udbudsvilkår. Det skal ved annonce-ringen endvidere angives, at købstilbud skal være skriftligeog angive et fast beløb, jf. § 4, 1. pkt. Udbydes ejendommentil en fastsat pris, skal det ved annonceringen angives, atkommunen henholdsvis regionen ikke er forpligtet til at sæl-ge ejendommen til den udbudte pris, samt at tilbudsgiver ik-ke er afskåret fra at afgive et højere købstilbud end den fast-satte pris.

§ 4.

Købstilbud skal være skriftlige og angive et fast be-løb. Indkomne købstilbud er fortrolige, indtil salg har fundetsted.

§ 5.

Salg kan først ske, når der er forløbet 14 dage efterden første annoncering af ejendomssalget, jf. § 3, stk. 1.7)
AI003851Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 1010599
24. juni 2011.
2
Nr. 799.

§ 6.

Kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet kanforkaste alle indkomne tilbud.Stk. 2.Salg til en tilbudsgiver, der ikke har afgivet det hø-jeste købstilbud, kan ske, såfremt kommunen henholdsvisregionen herved varetager en saglig, kommunal henholdsvisregional interesse.Stk. 3.Hvis der i tilfælde, hvor en ejendom er udbudt tilen fastsat pris, fremkommer højere købstilbud, skal alle til-budsgivere, der har afgivet tilbud om køb af ejendommen tilmindst den udbudte pris, have mulighed for, inden for en afkommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet fastsat frist,at fremkomme med supplerende tilbud. Salg til en lavere
pris end en udbudt pris kan kun ske på grundlag af et nyt of-fentligt udbud.

§ 7.

Når der er forløbet et år efter et offentligt udbud, kansalg kun ske på grundlag af et nyt offentligt udbud.

§ 8.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. august 2011.Stk. 2.§ 3, stk. 3, 2. pkt., og kravet om, at købstilbud skalangive et fast beløb, jf. § 4, 1. pkt., gælder alene for udbud,der annonceres efter bekendtgørelsens ikrafttræden.

§ 9.

Bekendtgørelse nr. 472 af 20. juni 1991 om offentligtudbud ved salg af kommunens faste ejendomme ophæves.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet, den 24. juni 2011BERTELHAARDER/ Christian Vigh