Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
KOU Alm.del Bilag 65
Offentligt
Sagsnr.: 078.21J.261UndervisningsministerietMarts 2011UDU Alm. del spørgsmål 1-3
Oversigt over ministeriernes igangværende aktiviteter (initiativer og indsatser) på ungeområdet fra 2007og fremefter
Beskæftigelsesministeriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
2. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge under 30år.
I august 2009 trådte nye forenklede reglerfor ungeindsatsen i kraft. Fokus i de nyeungeregler er på en tidlig og aktiv indsatsfor unge og på, at ordinær uddannelse harførste prioritet for unge uden uddannelse påoffentlig forsørgelse. Den første jobsamtalefor unge under 30 år fremrykkes til senestefter en måned, og unge får ret og pligt tiltilbud om aktivering senest efter 3 måne-ders ledighed, ligesom tilbuddet skal haveen varighed på mindst 6 måneder. De nyeungeregler reducerer antallet af målgrupperi ungeindsatsen (personer under 30 år)til fire målgrupper, der tager udgangspunkti, hvorvidt den unge har en uddannelse ellerej – og hvis ikke, hvorvidt den unge vurde-res at være i stand til at tage en uddannelse
Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for, at få flere unge iuddannelse eller job. En tidligkontakt er en af forudsætnin-gerne for tilrettelæggelsen af ensamlet og helhedsorienteretindsats
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.Unge under 30 år har ret ogpligt til den første jobsamta-le senest efter en månedsledighed og ret og pligt tiltilbud om aktivering senestefter 3 måneders ledighed,ligesom tilbuddet skal haveen varighed på mindst 6måneder.
Beskæftigelsesministeriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.Jobcentrene får mulighedfor at give tilbud til 15-17-årige. De unge har ikke retog pligt til tilbuddet.
eller ej.Aktiv indsats til unge 15-17-årige. Jobcent-rene får mulighed for at give tilbud i formaf virksomhedspraktik, vejledning og op-kvalificering og mentorstøtte med videre.Lovændringen trådte i kraft 1. august 2010.
Jobcentrenes adgang til at kunnegive de 15-17-årige et tilbud vilunderstøtte mulighederne for påsigt at få de unge klar til at tageen uddannelse og herved givedem en varig tilknytning til ar-bejdsmarkedet.Initiativet betyder, at Ungdom-Bedre datagrundlag for ungeindsatsen. Be-mens Uddannelsesvejledningskæftigelsesministeriet og Undervisnings-(UU) og jobcentrene får mulig-ministeriet etablerer et fælles datagrundlag,hed for at få et fælles overblikder sammenholder oplysninger fra forskelli-over de 15-17-åriges uddannelsege offentlige registre om uddannelses- ogog arbejde, der kan fungere sombeskæftigelsesstatus samt deltagelse i aktive grundlag for en mere målrettettilbud. De nødvendige lovændringer er trådt og helhedsorienterede indsats,i kraft fra 1. august 2010.for at få flere 15-17-årige i ud-dannelse eller job.Bedre overblik over praktikpladser på job-Initiativet skal ses som en del afnet.dk.. Den digitale understøttelse af elev- regeringens helhedsorienteredeog praktikpladser på bl.a. jobnet.dk forbed- indsats for at få flere unge til atres. Initiativet er igangsat.gennemføre en uddannelse ogfå et ordinært job efterfølgende.Ved at hjælpe unge med at få enelev- eller praktik kan vi fast-holde flere på erhvervsuddan-nelserne.Pulje til styrket samarbejde mellem Ung-Med puljen vil der iværksættes
Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge 15-17-årige.
Målgruppen for initiativet erafgrænset til unge 15-17-årige.
Oplysninger om målgrup-pen vil indgå i det fællesdatagrundlag.
Målgruppen for initiativet erafgrænset til unge under 25år
Det er frivilligt for de unge,at benytte sig af oversigtenpå jobnet.dk
Målgruppen for initiativet er
Afhænger af det konkrete
Beskæftigelsesministeriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.afgrænset til unge 15-17-årige.
dommens Uddannelsesvejledning (UU) ogjobcentrene om de 15-17-årige. Der er op-rettet en pulje på 10 millioner kroner fra2010-2012, som støtter forsøg, der fremmerforskellige former for styrket samarbejdemellem UU, uddannelsesinstitutioner ogjobcentrene.Godtgørelse med videre til de 15-17-årige.Jobcentrene får mulighed for at bevilgegodtgørelse på op til 1.500 kroner om må-neden til de 15-17-årige til anslåede udgifterved at deltage i et aktivt tilbud. Lovændrin-gen trådte i kraft 1. august 2010.Strakstilbud til 18-19-årige. De 18-19-årigeskal have et tidligt, intensivt forløb i form afen individuel samtale senest efter 1 uge,afklaringsforløb senest efter 2 uger til unge18-19-årige uden en erhvervskompetence-givende uddannelse og jobsamtaler hvermåned. Jobcentre, der fra 1. maj 2010 ogfrem til udgangen af 2011 satser ekstra påde 18-19-årige, får flere penge. På landsplaner der afsat knap 21 millioner kroner tilformålet. Initiativet er trådt i kraft 1. maj2010 og løber frem til udgangen af 2011.
nye projekter, der styrker sam-arbejde mellem UU og jobcent-rene. Dermed understøttes enhelhedsorienteret indsats til de15-17-årige.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.forsøg, der bliver givet støt-te til.
Initiativet skal ses som en del af Målgruppen for indsatsen erregeringens helhedsorienterede afgrænset til unge 15-17-indsats for at få flere 15-17-årige årige.i uddannelse eller job.
Jobcentrene får mulighedfor at bevilge godtgørelse til15-17-årige. De unge harikke krav på godtgørelsen.
Initiativet skal ses som en del af Målgruppen for indsatsen erregeringens helhedsorienterede afgrænset til unge 18-19-indsats for at få flere 18-19-årige årige.i uddannelse eller job, da job-centrene igangsætter en megettidlig aktiv indsats overfor de18-19-årige.
Jobcentrene får ekstra mid-ler, hvis de opnår de fastsat-te mål for indsatsen i for-hold til de 18-19-årige. De18-19-årige har ret og pligttil et aktivt tilbud efter 1.måned. 18-19-årige har des-uden pligt til at deltage i dentidlige aktive indsats, dergives af jobcenteret.
Beskæftigelsesministeriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge 18-19-årige.
18-19-årige ledige får ret og pligt til etseksmåneders aktiveringsforløb alleredeefter en måned. Det er en fremrykning iforhold til de hidtidige gældende regler,hvor tilbuddet skal gives senest efter tremåneder. Lovændringen trådte i kraft 1. maj2010.Ny chance til unge. Der gives et særligttilskud til jobcentre, som gør en ekstra ind-sats og får flere unge under 30 år med mereend 12 måneders sammenhængende offent-lig forsørgelse i virksomhedsrettede aktivetilbud (løntilskud eller virksomhedspraktik).På landsplan er der afsat knap 70 millionerkroner til ekstra tilskud til jobcentrene. Ini-tiativet trådte i kraft 1. juli 2010 og afsluttesi december 2011.Læse-, skrive- og regnetest. Unge under 30år, som ikke har en ungdomsuddannelse,skal efter behov gennemføre en læse-skrivetest. Lovændringen trådte i kraft 1.maj 2010.
Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for, at få flere 18-19-årige i uddannelse eller job, dajobcentrene igangsætter en me-get tidlig aktiv indsats overforde 18-19-årige.Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for, at få flere unge lang-tidsledige i uddannelse eller jobved, at der gøres en ekstra ind-sats overfor langtidsledige unge.
Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge under 30år.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.18-19-årige ledige får ret ogpligt til et seksmånedersaktiveringsforløb alleredeefter en måned.Den fremrykkede aktive-ringsindsats gælder frem tiludgangen af 2011.Unge under 30 år med mereend 12 måneders sammen-hængende offentlig forsør-gelse har ret og pligt til atdeltage i aktivering, herun-der virksomhedsrettedetilbud.
Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for at få flere unge i ud-dannelse eller job, da flere ungevil få hjælp, så de kan blive bed-re til at læse og skrive. Det er envæsentlig forudsætning for, atde unge kan gå i gang med enkompetencegivende uddannelse
Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge under 30år.
Unge under 30 år, som ikkehar en ungdomsuddannelse,skal efter behov gennemføreen læse-skrivetest.
Beskæftigelsesministeriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.Hvis læse- skrivetesten viser,at den unge har behov for atforbedre sine læse- og skri-vekundskaber, skal jobcent-rene tilbyde den unge etlæse- og skrivekursus, somden unge skal deltage i.
Opkvalificerende læse-, skrive- og regne-kurser. Der afsættes 25 millioner kronerårligt i en pulje i perioden 2010 til 2013til kommunernes finansiering af FVU-forløb.
Forbedring af forsøgsordningen med op-kvalificering ved ordinær ansættelse forunge ledige. Siden 1. august 2009 har allejobcentre som forsøg kunnet give tilskud tilopkvalificering i op til seks uger af perso-ner, der ansættes ordinært, og som har for-udgående ledighed. Forsøget udvides ved atnedsætte kravet til forudgående ledighed forunge under 30 år fra mindst tre måneder tilen måned. Forbedringen er trådt i kraft 1.januar 2010.Mentorstøtte. Reglerne om mentorstøtteudvides, så det bliver muligt at give mentor-støtte til unge under 30 år, der er eller harværet omfattet af en indsats i jobcenteret,
eller få et ordinært job.Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for at få flere unge i ud-dannelse eller job, da flere ungevil få hjælp, så de kan blive bed-re til at læse og skrive. Det er envæsentlig forudsætning for, atde unge kan gå i gang med enkompetencegivende uddannelseeller få et ordinært job.Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for at få flere unge i ud-dannelse eller job.
Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge under 30år.
Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge under 30år.
Unge under 30 år har mu-lighed for at få støtte tilopkvalificering.
Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for at få flere unge til atgennemføre en uddannelse, da
Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge under 30år.
Unge under 30 år har mu-lighed for at få mentorstøttesom deltager i ordinær ud-dannelse.
Beskæftigelsesministeriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
og som deltager i ordinær uddannelse påordinære vilkår. Mentorstøtte kan også gi-ves til 15-17-årige. Lovændringen trådte ikraft 1. august 2010.Oprettelse af en national Unge-enhed. Deroprettes en national Unge-enhed i perioden2010-2012, der skal understøtte jobcentre-nes tilrettelæggelse af ungeindsatsen, så denenkelte unge kan få en målrettet og sam-menhængende indsats. Unge-enheden erblevet oprettet pr. 1. april 2010.Nye initiativer over for nyuddannede aka-demikere. Jobcentrene skal fremover henvi-se nyuddannede akademikere under 30 år tilanden aktør senest efter seks uger. Derud-over afsættes 2 millioner kroner til en kam-pagne, der skal skabe flere jobåbninger fornyuddannede akademikere. Kampagnen erlanceret i efteråret 2010 og afsluttes vedudgangen af februar 2011.Fritidsjobinitiativ. Større indsats for at fåunge i fritidsjob. Mere synlig og let tilgæn-gelig adgang til fritids- og studiejobstillingerpåwww.jobnet.dk.Initiativet er igangsat.
flere unge har brug for ekstrastøtte for at kunne gennemføreen ordinær uddannelse ellerpraktik på en virksomhed.Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for, at få flere unge iuddannelse eller job, da Unge-enheden netop skal understøttejobcentrene med at få flere ungei uddannelse eller job.Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for at få flere unge ny-uddannede i job, så nyuddanne-de akademikere ikke ender ilangtidsledighed.
Målgruppen for initiativet erafgrænset til unge under 30år.
Ungeenheden skal under-støtte jobcentrenes tilrette-læggelse af ungeindsatsen, såden enkelte unge kan få enmålrettet og sammenhæn-gende indsats.Nyuddannede akademikereunder 30 år skal henvises tilanden aktør senest efterseks uger
Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge under 30år.
Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for at få flere unge i job,da unge med fritidsjob har stør-re sandsynlighed for at gennem-føre en uddannelse og få et job
Målgruppen for initiativet erafgrænset til unge under 25år.
Det er frivilligt for de ungeat benytte sig af oversigtenpå jobnet.dk.
Beskæftigelsesministeriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.Det er frivilligt, at deltage iprojektet.
Udslusning fra fængsler. Projekt ”High Fi-ve” forlænges i en toårig periode og udbre-des til hele landet. Projektet hjælper tidlige-re indsatte, kriminelle og kriminalitetstruedeunge i job.
senere i deres liv.Initiativet skal ses som en del afregeringens helhedsorienteredeindsats for at få flere unge tidli-gere indsatte, kriminelle og kri-minalitetstruede unge i job ogdermed sikre, at unge efter endtafsoning ikke falder tilbage tilkriminalitet.
Målgruppen for indsatsen erafgrænset til unge under 30år.
Sagsnr.: 078.21J.261
(Afgrænset til initiativer vedrørende forebyggel-se/sundhedsfremme i relation til uddannel-se/uddannelsesinstitutioner)
Indenrigs- og Sundhedsmi-
nisteriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sundhedsstyrelsen udsendte i 2009materiale til alle landets ungdomsud-dannelser (inklusiv landets gymnasi-er) og videregående uddannelser,som blandt andet indeholdt en vej-ledning med henblik på udarbejdelseaf en lokal rusmiddelpolitik (alkohol,hash og andre stimulerende stoffer).Sundhedsstyrelsen har iværksat pro-jektet ”Alkoholforebyggelse i kom-munen”. Projektet gennemføres iperioden 2008-2010 og har til formålat styrke den forebyggende indsats ikommunerne på alkoholområdetsamt at skabe sammenhæng mellemindsatser, når det gælder forebyggel-se, tidlig indsats og behandling.Kommunernes politikker og handle-planer skal bl.a. indeholde tiltag for atbegrænse tilgængelighed af alkohol ikommunen, eksempelvis for alkohol-servering ved unges fester på kom-munens ejendom og ansvarsfuld ser-vering i forbindelse med alkoholbe-villinger.Sundhedsstyrelsen har i september
Rusmiddelpolitikker på ung-domsuddannelsesinstitutioner erden fundamentale normsætning ién af de tre vigtigste arenaer forunges liv, nemlig skolerne, hvorde to andre arenaer er familienog festmiljøerneProjektet er orienteret mod såvelforebyggelse og tidlig indsatssom behandling.
2. Hvorledes er initiativet og indsat- 3. De unges rettigheder ogsen afgrænset og koordineret al-pligter i initiativet og ind-dersmæssigt, jf. UDU spørgsmål 2. satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.Initiativet til fremme af rusmiddel- De unge har hverken ret-politikker på ungdomsuddannelses- tigheder eller pligter i rela-institutioner og videregående ud-tion til initiativet.dannelser er rettet mod aldersgrup-pen 16-25 år.
Projektet omhandler kommunenstiltag på alkoholområdet bredt og erikke specifikt rettet mod unge. Etelement omhandler udvikling afalkoholpolitikker på kommunensinstitutioner. Heri indgår også insti-tutioner for unge, fx skoler.
Projektet er først ogfremmest orienteret modkommuner og ikke modde unge.
Problemstillingen om helheds-
Projektet er ikke afgrænset alders-
Projektet er først og
(Afgrænset til initiativer vedrørende forebyggel-se/sundhedsfremme i relation til uddannel-se/uddannelsesinstitutioner)
Indenrigs- og Sundhedsmi-
nisteriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
2009 udsendt et inspirationsmateria-le: ”Ansvarlig udskænkning”, som ertænkt som inspiration til kommuner,som allerede arbejder med ansvarligudskænkning eller ønsker at indføreog arbejde med ansvarlig udskænk-ning.Sundhedsstyrelsen har udbudt enpulje til indsatser vedrørende unge ogalkohol. Hensigten er at støtte udvik-lingsinitiativer fra kommunale, frivil-lige eller private aktører, med basis iden eksisterende viden om, hvilkemetoder der har effekt.
orientering er ikke relevant i for-hold til projektets formål.
Sundhedsstyrelsen vil foretage entestning af de eksisterende materialervedrørende alkoholpolitik, norm ogrammesætning for børn og unges
Puljen blev udbudt med beskri-velsen af den grundlæggendestrategi på ungeområdet, dertager udgangspunkt i viden om,at reduceret tilgængelighed,voksne som rollemodeller ogtydelig normsætning er effektivemetoder til nedsættelse af ungesalkoholforbrug. Disse metoderanvendes i de miljøer, der skaberrammerne om de unges dagligdagom deres fester. Puljen udmøntestil nye initiativer, der understøtterdenne strategi.Problemstillingen om helheds-Testen omfatter alkoholmaterialer-orientering er ikke relevant i for- ne til såvel folkeskolen som ung-hold til projektets formål.domsuddannelsesinstitutionerne ogvedrører således målgruppen fra
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet og indsat- 3. De unges rettigheder ogsen afgrænset og koordineret al-pligter i initiativet og ind-dersmæssigt, jf. UDU spørgsmål 2. satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.mæssigt, men da det oftest er defremmest orienteret modunge, der søger festmiljøerne, erkommuner og ikke modprojektet af særlig interesse for un- de unge.ge fra 15-16 års alderen. Projektetomhandler festmiljøer i skoler oguddannelsesinstitutioner (lejlig-hedsbevillinger) som serveringsste-der.Puljen har både børn og unge som De unge har hverken ret-målgruppe, hvilket vil sige en al-tigheder eller pligter i rela-dersgruppe fra ca. syv til ca. 18 år.tion til initiativet.
Rettigheder og pligter erikke en relevant problem-stilling set i relation tilprojektets formål.
(Afgrænset til initiativer vedrørende forebyggel-se/sundhedsfremme i relation til uddannel-se/uddannelsesinstitutioner)
Indenrigs- og Sundhedsmi-
nisteriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
forhold til alkohol. Hensigten er atstille nye, reviderede og opdateredematerialer til rådighed for skoleledel-se, lærere, forældre og elever i grund-skolen og på ungdomsuddannelserne.Der er i 2010 gennemført et dialog-møde med skoleledere fra grundsko-len og ungdomsuddannelserne medhenblik på en vurdering af de eksiste-rende tiltag i skoleregi vedrørendealkohol. Hensigten er i fællesskab atudvikle ideer til, hvordan skolernekan bidrage til ændring af alkoholkul-turen, og hvordan Sundhedsstyrelsenkan støtte denne proces.Der blev i 2009 gennemført en festi-valkampagne ”Mindre druk – merefest”, hvor målsætningen var at redu-cere udskænkningen af alkohol tilunge under 18 år. Denne kampagneer gentaget i 2010.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet og indsat- 3. De unges rettigheder ogsen afgrænset og koordineret al-pligter i initiativet og ind-dersmæssigt, jf. UDU spørgsmål 2. satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.syv til ca. 19 år.
Dialogmødet blev gennemførtdec. 2010 med deltagelse af in-denrigs- og sundhedsministeren.Dialogmødets formål var at ska-be ejerskab i lederkredsen til fo-rebyggelse i.f.t alkohol, andrestoffer og tobak.
Målgruppen var skoleledere og rek-torer i folkeskolen, på gymnasier ogandre ungdomsuddannelsesinstitu-tioner.
Rettigheder og pligter erikke en relevant problem-stilling set i relation tilprojektets formål.
Kampagnen var en del af enKampagnen skal understøtte over-samlet kampagneindsats i forhold holdelse af lovgivningens alders-til teenagedruk og eksperimentelt grænser for udskænkning.brug af stoffer i unges festmiljø-er. Kampagnen blev gennemførti samarbejde med brancheorgani-sationerne ”Festivaldanmark” og”spillesteder.dk”. Den supplererandre indsatser om rusmidler iforhold til skoler, ungdomsud-dannelser, ansvarlig udskænk-
Information om begrun-delser for aldersgrænser.
(Afgrænset til initiativer vedrørende forebyggel-se/sundhedsfremme i relation til uddannel-se/uddannelsesinstitutioner)
Indenrigs- og Sundhedsmi-
nisteriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet og indsat- 3. De unges rettigheder ogsen afgrænset og koordineret al-pligter i initiativet og ind-dersmæssigt, jf. UDU spørgsmål 2. satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.Målgruppen for puljen er genereltbørn og unge og ikke en bestemtaldersgruppe. Aldersgruppernevarierer således fra småbørn ogførskolebørn til indskoling og ud-skolingsbørn samt unge på ung-domsuddannelser. Størstedelen afprojekterne har dog skolebørn sommålgruppe. Da formålet med puljener metodeudvikling, har det væretet bevidst krav, at projekterne be-skæftiger med flere forskellige mål-grupper.Det er forskelligt fra pro-jekt til projekt, om børnog unge har fået nogenform for pligter. Projek-terne fokuserer på meto-deudvikling i forhold tilforebyggelse og behand-ling af overvægt, og pro-jekterne varierer derformeget i forhold til, hvilkenfaglig og sundhedspæda-gogisk metode, der an-vendes. I nogle projekterhar børnene pligt fx til atmøde op til forskelligesessioner som fx sundmad etc., men i de flesteprojekter er dette frivilligt.Projektet er metodeudvik-lende og lægger stor vægtpå sunde rammer og ind-dragelse af de unge.
Kommunens plan mod overvægt –finansieret med midler fra satspulje-aftalen for 2005-2008 – har fokus påindsatser overfor overvægtige børn.Puljen forventes afsluttet med ud-gangen af 2011, og efterfølgende vilder foreligge en national evaluering.
ning.Det har været et krav til de i alt31 projekter, at tilgangen i for-hold til forebyggelse og behand-ling af overvægt er helhedsorien-teret, således at der ikke kun fo-kuseres på fx kost og fysisk akti-vitet, men også psykologiske ogsociale faktorer hos børnene ogde unge.
Med satspuljen 2007 – 2010 blev derafsat 33 millioner kroner til udvik-lingsprojekter, som er målrettetkommunale aktiviteter for unge ialderen 16-19 år, der er sundheds-mæssigt udsatte og enten er på vej udaf eller har forladt en ungdomsud-
Projektet er et bidrag til at skabemere lighed i sundhed ved atrette sig mod udsatte unge. Pro-jektet anlægger helhedssyn påsundhed (livsstilsfaktorer og triv-sel).
Aldersafgrænsningen passer tilungdomsuddannelsernes kerne-målgruppe.
(Afgrænset til initiativer vedrørende forebyggel-se/sundhedsfremme i relation til uddannel-se/uddannelsesinstitutioner)
Indenrigs- og Sundhedsmi-
nisteriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet og indsat- 3. De unges rettigheder ogsen afgrænset og koordineret al-pligter i initiativet og ind-dersmæssigt, jf. UDU spørgsmål 2. satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.
dannelse samt til efteruddannelsemålrettet de faggrupper, der er i kon-takt med unge i alderen 16-19 år, somer på vej ud af eller har forladt enungdomsuddannelse.I flere år har Sundhedsstyrelsen haften række forskellige kampagner ved-rørende overvægt og fysisk aktivitetblandt børn og unge. Kampagnersom fx ’Get Moving’, der sætter fo-kus på, at børn og unge bevæger sig60 minutter om dagen. Et budskab,der blandt andet understøttes medinspirationsmateriale til skolerne ogkommunerne.
Sundhedsstyrelsens kampagne’Get Moving’ har fokus på at øgekendskabet til anbefalingen omfysisk aktivitet til børn og unge(11-15-årige). Sekundært har fo-kus været at aktivere de mestfysisk inaktive med de lokaleindsatser. De lokale indsatser harværet forankret i kommunaleaktiviteter i forenings- og skole-regi.
’Get Moving’ kampagnen har siden2007 været målrettet de 11-15-årige.Tidligere var målgruppen bredereog rettede sig mod 5-16-årige.Kampagnerne vedr. overvægt ogfysisk aktivitet blandt børn og ungehar ikke været koordineret alders-mæssigt.
Med satspuljeaftalen for 2008-2011blev der i forlængelse af aborthand-lingsplanen afsat en pulje på i alt 15,1
Sigtet med midlerne er en brede-re forebyggelsesindsats enduønsket graviditet, idet uønsket
Indsatsen har ikke udelukkendeværet rettet mod unge, men en væ-sentlig del af de gennemførte op-
De unge har været forplig-tet til at deltage i de initia-tiver, som er iværksat påskolerne.Der har været fokus på deunges rettigheder i forbin-delse med kampagneele-menterne i ’Get moving’kampagnen. Fx. er det i eninternetapplikation, hvorde unge har haft mulighedfor at sætte billeder ind afsig selv og ven-ner/bekendte, gjort muligtat kontrollere, hvem af-senderen er og eventueltslette den fil, som er gene-ret.Der er ikke knyttet rettig-heder eller pligter til deunge, der er projektets
(Afgrænset til initiativer vedrørende forebyggel-se/sundhedsfremme i relation til uddannel-se/uddannelsesinstitutioner)
Indenrigs- og Sundhedsmi-
nisteriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
millioner kroner til en samlet fore-byggelsesindsats med et bredere sigteend uønsket graviditet. Midlerne erfortrinsvis udmøntet til generelleforebyggelsesprojekter, metodeudvik-lingsprojekter, der gennemføres af/isamarbejde med kommunale og/ellerregionale myndigheder og institutio-ner samt til national koordinering ogformidling af metoder til gennemfø-relse af forebyggelsesindsatser.Med satspuljeaftalen 2010-2013 blevpuljen til fremme af seksuel sundhedforhøjet med i alt 20 millioner. kro-ner.
graviditet handler om ubeskyttetsex. Forebyggelse af uønsketgraviditet, HIV og andre seksueltoverførbare infektioner skal sessom en samlet indsats, da mål-grupperne, metoderne og pro-blemstillingerne på disse områderer overlappende.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet og indsat- 3. De unges rettigheder ogsen afgrænset og koordineret al-pligter i initiativet og ind-dersmæssigt, jf. UDU spørgsmål 2. satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.lysnings- og rådgivningsindsatser er målgruppe.målrettet unge under 25 år.
Samme sigte som puljen ovenfor.Herudover anvendes midlerne tiltidlig opsporing af hiv-smittedesamt til at understøtte organisati-oner i deres indsatser på områ-det, herunder kampagner.
Indsats til reduktion af seksuelt over-førbare sygdomme blandt unge.Sundhedsstyrelsen har fra 2009 gen-nemført kampagnerne ”Kun medkondom” som en årligt tilbageven-
Problemstillingen om helheds-orientering er ikke relevant i for-hold til projektets formål.
Denne indsats har haft fokus på enrække problemstillinger, hvor endel berører unge under 25 år. Der-for er der også er ydet støtte tiloplysnings- og rådgivningsindsatserpå nationalt og kommunalt niveaufor unge mennesker. Der er flereprojekter, som har fokus på at inte-grere seksualundervisning i ung-domsuddannelserne.Målgruppen for kampagnerne erentydigt unge mellem 16 – 25 årmed hovedvægt på 18 – 22 årige.Oplysning om risiko for at få enseksuelt overførbar infektion ind-
Der er ikke knyttet rettig-heder eller pligter til deunge, der er projektetsmålgruppe.
Der er ikke knyttet rettig-heder eller pligter til deunge, der er projektetsmålgruppe.
(Afgrænset til initiativer vedrørende forebyggel-se/sundhedsfremme i relation til uddannel-se/uddannelsesinstitutioner)
Indenrigs- og Sundhedsmi-
nisteriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
dende indsats.Indenrigs- og Sundhedsministerietstøtter frem til 2013 PsykiatriFon-dens Børne- og Ungeprojekt (skole-bussen). Projektet består af en lands-dækkende informationsindsats, derhar til formål at øge viden om psyki-ske problemer blandt børn og unge.Indsatsen skal være med til at skabeåbenhed om psykiske sygdomme ogpsykiske problemer og til at nedbrydeden usikkerhed og berøringsangst,der stadig findes på området.Indenrigs- og Sundhedsministeriet,Undervisningsministeriet og Vel-færdsministeriet støtter sammen Psy-kiatriFondens Ungdomsprojekt. Pro-jektet handler om at fastholde udsatteunge på ungdomsuddannelsernegennem samtaleforløb og psykolo-gisk rådgivning. Eleverne kæmpertypisk med problemstillinger somtristhed eller depression, familiepro-blemer og angst. Men med et relativtlille antal samtaler har projektet kun-Projektet finansieres af Inden-rigs- og Sundhedsministeriet,gennemføres af PsykiatriFonden,som er en privat humanitær or-ganisation, og retter sig modfolkeskoler, fri- og efterskoler ogungdomsuddannelser.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet og indsat- 3. De unges rettigheder ogsen afgrænset og koordineret al-pligter i initiativet og ind-dersmæssigt, jf. UDU spørgsmål 2. satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.drages i undervisning på ungdoms-uddannelser med videre.Målgruppen er lærere og 10-19 åri- Der er ikke rettigheder ogge elever på folkeskoler, fri- ogpligter knyttet til at mod-efterskoler og ungdomsuddannel-tage informati-ser.on/rådgivning fra projek-tet.
Projektet finansieres af tre mini-sterier i fællesskab, gennemføresaf PsykiatriFonden, som er enprivat humanitær organisation,og er rettet mod unge på ung-domsuddannelser og produkti-onsskoler.
Målgruppen er unge på ungdoms-uddannelser og produktionsskoler.
Der er ikke rettigheder ogpligter knyttet til at mod-tage informati-on/rådgivning fra projek-tet.
(Afgrænset til initiativer vedrørende forebyggel-se/sundhedsfremme i relation til uddannel-se/uddannelsesinstitutioner)
Indenrigs- og Sundhedsmi-
nisteriet
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet og indsat- 3. De unges rettigheder ogsen afgrænset og koordineret al-pligter i initiativet og ind-dersmæssigt, jf. UDU spørgsmål 2. satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.
net fastholde en stor andel af elever-ne på uddannelserne.
Sagsnr.: 078.21J.261
1. Hvorvidt der er tale om en hel-hedsorientering, jf. UDU spørgsmål1.
2. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.Frem til 2010 har Brug foralle unges målgruppe om-fattet unge fra udskolings-fasen i grundskolen og deførste år på ungdomsud-dannelserne. Brug for alleunges bevilling er forlængettil og med 2014. Fra 2011vil Brug for alle unge pri-mært beskæftige sig medunge mellem 13 og 20 år.Indsatsen er rettet modunge på erhvervsfagligeuddannelser med fokus pågrundforløbet. Herudoverarbejdes med at styrke ko-ordinationen af overgangentil ungdomsuddannelserne.
Kampagnen Brug for alle unge er støttetaf satspuljen i perioden 2007 til 2010 ogforankret i Integrationsministeriet. Kam-pagnen arbejder for at sikre, at flere ungemed anden etnisk baggrund end danskpåbegynder og fuldfører en kompetence-givende erhvervsuddannelse med henblikpå at opnå varig tilknytning til arbejds-markedet. Brug for alle unges aktivitetergennemføres i tæt samarbejde med Un-dervisningsministeriet og uddannelsesin-stitutionerne, det frivillige foreningsliv,arbejdsmarkedets parter samt kommu-nerne.I 2008 blev projektet Fastholdelseskara-vanen lanceret. Det er et initiativ, der harfokus på at fastholde unge, især ungemed etnisk minoritetsbaggrund, på deerhvervsfaglige uddannelser. Fastholdel-seskaravanen er en selvstændig del afBrug for alle unge og et samarbejdspro-jekt mellem Integrationsministeriet ogUndervisningsministeriet.Integrationsministeriet har i 2009 igang-sat projektet Partnerskaber om ungestra-tegier, hvor ministeriet har indgået part-nerskaber med seks kommuner. Kom-
Brug for alle unges indsats er hel-hedsorienteret, for det første derved,at indsatsen sigter modat styrke de etniske minoritetsungesfaglige, personlige såvel som socialekompetencer, for det andet ved atindsatsen inddrager aktører hele ve-jen rundt om den unge, herunderblandt andet frivillige, forældre, lære-re og uddannelsesvejledere.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og ind-satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.Brug for alle unges indsatser primært rettet mod devoksne aktører, der omgi-ver børnene og de unge, ogindebærer typisk ikke i sigselv rettigheder eller pligterfor børnene / de unge.Det er et væsentligt ele-ment i indsatsen at fremmebørnenes og de unges for-ståelse for deres pligter ogmuligheder i samfundet.Der henvises til svaretvedr. Brug for alle unge.
Fastholdelseskaravanen er en del afBrug for alle unge. Der henvises tilbesvarelsen ovenfor.
Gennem partnerskabet arbejderkommunerne med at styrke og ud-vikle indsatser, der fremmer margina-liserede nydanske børn og unges
Partnerskabets indsatser ermålrettet fem grupper: 1)tidlig indsats i socialt udsat-te familier (dækker små-
De konkrete initiativeroverfor børn og unge gen-nemføres af de kommuner,Integrationsministeriet har
1. Hvorvidt der er tale om en hel-hedsorientering, jf. UDU spørgsmål1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.børnsområdet), 2) fagligtsvage nydanske børn i fol-keskolen, 3) kriminelle ogkriminalitetstruede nydan-ske børn og unge, 4) ny-danske unge på kanten afarbejdsmarkedet og uddan-nelsessystemet og 5) isole-rede nydanske piger ogkvinder.Målgruppen for initiativeter forældre til nydanskeelever i alderen 6-16 år igrundskolen.
munerne skal i tæt parløb med ministeri-et sætte turbo på indsatsen mod margina-lisering af børn og unge. Partnerskaberneskal sikre, at nydanske børn og unge kla-rer sig godt i uddannelsessystemet og påarbejdsmarkedet.
Integrationsministeriet støtter ansættelseaf skole-hjemvejledere på grundskolermed mange tosprogede elever. Skole-hjemvejlederen er en ressourceperson,der kan vejlede og støtte kolleger, ledelseog forældre på skolen om skole-hjemsamarbejdet med nydanske forældre.Skole-hjemvejlederen kan blandt andetskabe kontakt til forældregruppen, med-virke ved forældrearrangementer og givefaglig sparring til kolleger.Som led i udmøntningen af satspuljenfor 2010, blev puljen Alternative skole-forløb for nydanske børn og unge etable-ret. Ansøgningspuljen har til formål at
deltagelse både i skolen og i fritiden.Samtidig sætter partnerskabet fokuspå det tværfaglige og tværgåendesamarbejde om børnene og de unge,således at de professionelle i højeregrad samarbejder om og koordinererindsatsen vedrørende det enkeltebarn og familien. Det er således pro-jektets erklærede formål at fremmeen helhedsorienteret indsats i forholdtil de unge.Gennem ansættelse af en skole-hjemvejleder sikres en mere helheds-orienteret indsats for at fremme ny-danske børns præstationer i grund-skolen, idet det ligger i skole-hjemvejlederens opdrag at styrkesærligt nydanske elevers faglighedgennem et forbedret skole-hjemsamarbejde.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og ind-satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.indgået partnerskabsaftalemed. De rettigheder ogpligter, der måtte ligge heri,følger af den almindeligelovgivning.
Initiativet er rettet modskoler og forældre og inde-bærer ikke i sig selv rettig-heder eller pligter for bør-nene.
Gennem puljen støttes projekter, derfremmer nydanske unges personlige,faglige såvel som sociale kompeten-cer, der alle skal inddrages i vurde-
Puljen støtter projekter, derer møntet på unge i grund-skolens udskolingsfase,som fx efterskoleophold
Initiativet giver visse ungemulighed for at deltage ialternative uddannelsesfor-løb og indebærer ikke i sig
1. Hvorvidt der er tale om en hel-hedsorientering, jf. UDU spørgsmål1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.eller særlige forløb på ung-domsskoler. Herudoverstøtter puljen projekterrettet mod unge, som efterfærdiggørelse af grundsko-len endnu ikke har påbe-gyndt en ungdomsuddan-nelse.Idet indsatsen er rettet moddet organisatoriske niveau,altså forvaltninger og frivil-lige i foreninger, er der ikkeen skarp aldersmæssig af-grænsning i forhold til deunge, som indsatserne errettet imod.
styrke fagligt svage nydanske unges per-sonlige, faglige og sociale kompetencersamt at øge deres motivation og kompe-tencer i forhold til at gennemføre enungdomsuddannelse gennem alternativeskoletilbud som fx efterskole- og højsko-leophold og opkvalificeringsforløb påproduktionsskoler, ungdomsskoler ellerVUC med videre.Integrationsministeriet igangsatte i 2009et toårigt samarbejde med fire udvalgtekommuner om styrkelse af den frivilligeintegrationsindsats. Kommunerne til-skyndes i tæt samarbejde med ministeriettil at samarbejde med frivillige foreningersociale organisationer og foreninger omløsning af opgaver relateret til børn ogunge nydanskere. Ved at arbejde sam-men om konkrete, lokale udfordringerkan kommunen på sin side yde en bedreservice overfor nydanske børn og unge,mens de frivillige foreninger vil kunne fåressourcer til at løfte integrationsopga-ven.Integrationsministeriet lancerede i 2009kampagnen ”Skyd genvej til succes. Det
ringen af deres uddannelsesparathed.Puljen støtter blandt andet nydanskeunges ophold på højskoler og efter-skoler. Evalueringer af tidligere, lig-nende projekter viser, at alle tre typeraf kompetencer forbedres gennemsådanne ophold.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og ind-satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.selv rettigheder eller plig-ter.
Der er et klart helhedsperspektiv påindsatsen, idet den fremmer samar-bejdet mellem kommune og lokalecivilsamfundsaktører, sådan at beggeparters indsats i forhold til nydanskebørn og unge, der supplerer hinan-den, styrkes.
Indsatsen er rettet mod detorganisatoriske niveau ikommuner og foreningerog indebærer ikke i sig selvrettigheder og pligter forbørnene / de unge.
Kampagnen satte fokus på, hvorle-des det at være aktiv frivillig kan bi-
Kampagnen var rettet modunge på ungdomsuddan-
Der er tale om en kampag-ne, der ikke i sig selv inde-
1. Hvorvidt der er tale om en hel-hedsorientering, jf. UDU spørgsmål1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.nelser og videregåendeuddannelser, herunder sær-ligt etniske minoritetsunge.
er helt frivilligt”. Kampagnens hjemme-side og forskellige events sigtede mod atøge kendskabet blandt unge nydanskeretil værdien af at være frivillig, som fxforbedrede personlige og faglige kvalifi-kationer, der kan være afgørende i for-hold til fremtidige uddannelses- og be-skæftigelsesmuligheder. For at forankrekampagnens aktiviteter indgik Integrati-onsministeriet i 2009 samtidig et toårigtsamarbejde med Danmarks Idræts-Forbund, Danske Gymnastik- og Idræts-foreninger, Dansk Ungdoms Fællesråd,Dansk Flygtningehjælp og Dansk RødeKors. Samarbejdet handler om at udvikleen større parathed og kapacitet i idræts-og foreningslivet til at tackle og fastholdede unge, nydanske frivillige.Kampagnen ”Fejring af det demokrati-ske fællesskab” forventes igangsat i 2010og kulminerer Grundlovsdag 2011 (initi-ativ 5.3. i regeringens handlingsplan ”Enfælles og tryg fremtid”). TJEK Kampag-nen vil rette sig mod grundskolen ogungdomsuddannelserne og vil blandtandet bestå af en skolekonkurrence, en
drage til at udvikle unges faglige,personlige såvel som sociale kompe-tencer, som de herefter kan bruge iforhold til fremtidig uddannelse ogbeskæftigelse. Herudover samarbej-dede såvel uddannelsesinstitutionersom aktører på det frivillige områdeom at rekruttere unge som frivillige.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og ind-satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.bærer rettigheder og pligteri forhold til de unge.
Kampagnen, der har fået navnet”Demokrati Fordi”, arbejder hel-hedsorienteret ved at henvende sig tilalle unge i grundsko-len/ungdomsuddannelserne og vedat sætte fokus på mange forskelligeaspekter af relationen mellem sam-fundet og de unge.
Kampagnens primære mål-gruppe er børn og unge igrundskolen og ungdoms-uddannelserne – altså alde-ren ca. 6 – 20 år.
Kampagnen drejer sig i højgrad om at gøre børn ogunge bevidste om derespligter, rettigheder og mu-ligheder som medborgere iet demokratisk samfund.Aktiv deltagelse i kampag-neaktiviteter vil dog kun
1. Hvorvidt der er tale om en hel-hedsorientering, jf. UDU spørgsmål1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.
inspirationsmappe til skolerne med for-slag til aktiviteter og litteratur samt enmarkedsføringsindsats med henblik på atskabe offentlig opmærksomhed omkampagnen og konkurrencebidragene.I februar 2010 blev Ny-Dansk Ung-domsråd, NDU (initiativ 12 i regeringenshandlingsplan ”En fælles og tryg frem-tid”) oprettet. NDU har til opgave delsat aktivere unge, som er uden for detdemokratiske fællesskab, dels at rådgivemyndighederne om emner som integra-tion, inklusion og demokratisk medbor-gerskab.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og ind-satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.være forpligtende efter deenkelte skolers og læreresnærmere bestemmelse.
Internetfora for unge om demokrati ogmedborgerskab (initiativ 13 i regeringenshandlingsplan ”En fælles og tryg frem-tid”) er en pulje, som har til formål atyde støtte til hjemmesider og anden akti-vitet på internettet, som kan give ungeressourcer og kompetencer til demokra-
Etableringen af Ny-DanskUngdomsråd inde-bærer ikke i sig selv rettig-heder og pligter i forholdtil de unge. Det bemærkesdog, at et af hovedelemen-terne i rådets arbejde er atsikre de unges demokrati-ske rettigheder samt oplysedem om deres pligter i detdanske samfund. De ungeskal aktivt tage stilling tilderes rolle i det demokrati-ske samfund.Puljen indgår som del af regeringens Puljens målgruppe er unge i Initiativet indebærer ikke isamlede og helhedsorienterede hand- Danmark og i særdeleshed sig selv rettigheder og plig-lingsplan ”En fælles og tryg fremtid”, unge, som søger efter fæl-ter for de unge. Det be-lesskaber og identitet påsom har til formål at forebygge eks-mærkes dog, at puljen net-nettet, og som kan blivetremisme og radikalisering blandtop har til formål at ydepåvirket af modsætnings-unge. Denne pulje sætter specifiktstøtte til hjemmesider ogforhold og intolerantefokus på at støtte aktiviteter på in-anden aktivitet på internet-strømninger i samfundet
Ny-DanskUngdomsråds indsats eren helhedsorienteret indsats, der hartil formål at støtte de unges demo-kratiske deltagelse i alle aspekter afsamfundet. Ny-DanskUngdomsrådhenvender sig derfor både til demo-kratisk aktive unge, men også til de,der befinder sig i udkanten af sam-fundet. Gennem rådets arbejde er dethensigten at flere unge motiveres tilat deltage i det demokratiske fælles-skab, herunder i fritids og forenings-livet.
Rådets primære målgruppeer unge i alderen 17 til 28år, men rådet iværksætterogså målrettede aktiviteterfor børn og unge i grund-skolen.
1. Hvorvidt der er tale om en hel-hedsorientering, jf. UDU spørgsmål1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.eller ekstremistiske grupperaf forskellig observans. Derer ikke foretaget en skarpaldersmæssig afgrænsning.
tisk deltagelse, medborgerskab og mod-virkning af polarisering og lignende. Øn-sket med puljen er bl.a. at engagere deunge gennem alternative dialog- og di-skussionsfora på internettet, imødegåmisinformation og styrke de unges kriti-ske sans samt fremme de unges oplevelseaf inklusion og aktivt, ligeværdigt ogansvarligt medborgerskab.Som led i udmøntningen af satspuljenfor 2009 er der i hvert af årene 2010-2013 blevet afsat 8 millioner. kroner tilintegrations- og kriminalpræventiv ind-sats overfor nydanske børn og unge iudsatte boligområder. Fra puljen ydesder støtte til pilotprojekter, der sigtermod at videreudvikle en danskHotspotmodel. Hotspotarbejdet skalbidrage til at øge trygheden i udsatteboligområder gennem en reduktion afkriminalitet og utryghedsskabende hand-linger begået af især nydanske børn ogunge.I august 2009 igangsatte Integrationsmi-nisteriet projektet ”Afradikalisering –
ternettet og er målrettet foreninger,organisationer med videre.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og ind-satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.tet, som kan give ungeressourcer og kompetencertil demokratisk deltagelseog medborgerskab.
Der tale om en helhedsorientering iflere henseender. For det første skalde ni støttede pilotprojekters gade-plansindsats gå hånd i hånd med enstyrket social indsats. For det andetanspores de støttede pilotprojekter tilat udvikle en organisationsmodel, dersikrer en hurtig og koordineret opga-veløsning på tværs af kommunaleforvaltningsenheder og mellem denkommunale forvaltning og eksterneaktører. For det tredje anspores destøttede projekter til at etablere kortekommunikations- og kommandovejemellem især gadeplansmedarbejdereog den kommunale forvaltning.Integrationsministeriet er primærtansvarlig for mentordelen af projek-
Initiativet fokuserer for-trinsvis på unge i alderen12-18 år, men i særligt be-grundede tilfælde også yng-re kriminalitetstruede per-soner (de såkaldte ”lille-brødre”).
Der er tale om en rækketilbud, som har til formål atstøtte og hjælpe de unge.Der er ikke særlige rettig-heder og pligter for deunge, der er omfattet afindsatserne. De unges ret-tigheder på området følgeraf den almindelige lovgiv-ning, herunder bl.a. ser-viceloven.
Mentordelen af projektet erafgrænset til SSP samarbej-
Initiativet indebærer ikke isig selv rettigheder og plig-
1. Hvorvidt der er tale om en hel-hedsorientering, jf. UDU spørgsmål1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.det og SSP plus, og dermedafgrænset til unge under 25år.
målrettet intervention”. Projektet har tilformål at udvikle værktøjer i form afmentorordninger og præventive samtaler,som kan få unge ud af eller forebygge, atunge bliver en del af ekstremistiske fæl-lesskaber. Projektet gennemføres i tætsamarbejde med PET, Århus og Køben-havns Kommune og Østjyllands politi.Integrationsministeriet har iværksat enlang række initiativer målrettet unge ud-sat for æresrelaterede konflikter. Detdrejer sig bl.a. om rådgivning, oplysning,psykologhjælp, mægling, bosteder, efter-værnsforløb, holdningsbearbejdning medvidere. Indsatsen koordineres med enrække andre ministerier og sker i tætsamarbejde med en række NGO'er, her-under bl.a. LOKK (Landsorganisationenaf KvindeKrisecentre).På området for traumatiserede flygtningehar Integrationsministeriet generelt fokuspå at styrke en helhedsorienteret indsatsfor børn i traumeramte familier. I som-meren 2009 har Integrationsministeriet
tet, men indsatsen udvikles i tætsamarbejde med en række andre ak-tører. Mentorordningen indgår somét tilbud blandt mange til unge, somvurderes at have behov for det. Dertages udgangspunkt i den enkelteunge, og andre aktører på lokalt planinddrages efter behov.Der er tale om en helhedsorientering,idet indsatserne er rettet mod bådeforebyggelse, akut hjælp til ofre ogefterværn. Samtidig er indsatsernerettet både mod de unge, forældre ogfagfolk. Endelig varetages indsatser-ne bredt af forskellige myndighederog fora - skoler, ungdomsuddannel-ser, foreninger, NGO’er, kommuner,politi m.fl.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og ind-satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.ter for de unge.
Indsatserne er afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,idet der er indsatser målret-tet forskellige aldersgrup-per, herunder både størrebørn og unge. Det gælderbåde den forebyggendeindsats, den akutte hjælp ogefterværnet.
Der er tale om en rækketilbud, som har til formål atstøtte og hjælpe de unge.Der er ikke særlige rettig-heder og pligter for deunge i indsatserne. De un-ges rettigheder på områdetfølger af den almindeligelovgivning, herunder bl.a.serviceloven.
Der er tale om en helhedsorienteretindsats. Projekterne bygger såledesvidere på tidligere erfaringer og eksi-sterende indsatser, herunder i for-hold til forebyggelsesindsatser. Pro-
Indsatserne er afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,idet forskellige indsatser ermålrettet forskellige alders-grupper. Eksempelvis er
Der er tale om en rækketilbud, som har til formål atstyrke en helhedsorienteretindsats for børn i traume-ramte familier, herunder
1. Hvorvidt der er tale om en hel-hedsorientering, jf. UDU spørgsmål1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.
iværksat fem nye projekter til at styrke enhelhedsorienteret indsats for traumeram-te flygtninge og indvandrerfamilier ogmed et særligt fokus for børn i traumati-serede hjem. Et af disse projekter er”Børn på tværs af grænser”, som Centerfor Traume og Torturoverlevere i Vejlegennemfører sammen med OdenseKommune. Projektets formål er at højneforebyggelsesindsatsen i arbejdet medbørn i 0-6 års alderen fra traumeramtehjem. Med projektet rustes fagpersoner-ne fagligt og personligt til at håndtere despecifikke problemstillinger som børn itraumatiserede familier oplever, samtmuliggør en tidlig indsats og forebyggel-se i det almene system for de børn, dervokser op i traumatiserede familier.
jekterne er målrettet børn og unge,deres forældre såvel som de profes-sionelle aktører, der arbejder medflygtninge- og indvandrerbørn ogderes familier.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og ind-satsen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgs-mål 3.der etableret et pilotprojekt ruste fagpersoner fagligtmålrettet traumeramte børn samt støtte og hjælpepå 4. klassetrin, samt ettraumeramte børn og unge.projekt for fagpersoner, der De unges rettigheder påarbejder med børn i 0-6 års området følger af den al-alderen.mindelige lovgivning, her-under bl.a. serviceloven.
Sagsnr.: 078.21J.261
I december 2007 blev der nedsat en kom-mission, der blandt andet fik til opgave atforetage en samlet gennemgang af indsatsenmod ungdomskriminalitet og på grundlagheraf komme med en indstilling om, hvor-dan indsatsen kan styrkes med henblik på atgøre den så målrettet og virkningsfuld sommulig (Ungdomskommissionen).
Regeringens samlede plan for intensiveringaf indsatsen mod de kriminelle bander(bandepakken) blev lanceret i marts 2009.Den indebærer bl.a. oprettelse af såkaldtebanderåd i de berørte lokalområder medhenblik på at målrette og uddybe den lokalepræventive indsats for at bryde ”fødekæ-den” til banderne.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.Ungdomskommissionenfik UngdomskommissionensSe nedenfor under ”Nysom nævnt til opgave at foreta- anbefalinger vedrører unge Start-udspillet”.ge ensamletgennemgang af ind- under 18 år.satsen mod ungdomskriminali-tet. Kommissionen valgte i sitarbejde at fokusere på problem-områder og initiativer, hvor dermå antages at bestå en meredirekte, påviselig sammenhængmed forekomsten af ungdoms-kriminalitet.Regeringens bandepakke fra Regeringens bandepakke er Bandepakken berører ikkemarts 2009 indeholder en række generelt ikke afgrænset al- særskilt de unges rettighederretshåndhævende tiltag i form af dersmæssigt, idet det dog og pligter.skærpede straffe for blandt an- bemærkes, at banderådenesdet visse forbrydelser i tilknyt- primære fokus er de heltning til bandeopgør, udvidet unge potentielle bandemed-brug af varetægtsfængsling og lemmer – den såkaldte ”lil-telefonaflytning og en styrkelse lebrorgruppe”.af den politimæssige indsats påområdet. Bandepakken indehol-der samtidig en række forebyg-gende tiltag blandt andet i formaf etablering af såkaldte bande-råd, der har til formål at dæmme
1. Hvorvidt der er tale om en 2. Hvorledes er initiativet oghelhedsorientering, jf. UDU indsatsen afgrænset og ko-spørgsmål 1.ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
Sagsnr.: 078.21J.2611. Hvorvidt der er tale om en 2. Hvorledes er initiativet oghelhedsorientering, jf. UDU indsatsen afgrænset og ko-spørgsmål 1.ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.op for rekrutteringen til bande-og rockermiljøet. Bandepakkener således udtryk for en hel-hedsorienteret indsats på rock-er- og bandeområdet.Efter loven hæfter den, der harforældremyndighed over ethjemmeboende barn, for skader,som barnet er erstatningsansvar-lig for efter den almindeligeerstatningsregel, med indtil7.500 kroner Formålet medloven er at øge forældres til-skyndelse til aktivt at påtage siget ansvar for, at deres børn ikkebegår lovovertrædelser og for-volder skader. Hæftelsesansva-ret tager således sigte på gene-relt at motivere forældre til atfokusere mere på rollen somopdrager og for opdragelsensbetydning for børnenes trivselog velfærd.Loven bygger på ungdoms-kommissionens deludtalelse omforældreansvar af 15. september
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
Ny lov om hæftelse for børns erstatnings-ansvar (lov nr. 363 af 13. maj 2009), sombygger på en udtalelse fra Ungdomskom-missionen. Loven trådte i kraft den 1. juli2009.
Hæftelsesansvaretfinderanvendelse i forhold til ska-der forvoldt af børn og un-ge, der er under forældre-myndighed, dvs. personer,som er under 18 år og ikkehar indgået ægteskab.
Loven vedrører alene foræl-dres hæftelsesansvar og be-rører dermed ikke de ungesrettigheder og pligter.
Sagsnr.: 078.21J.2611. Hvorvidt der er tale om en 2. Hvorledes er initiativet oghelhedsorientering, jf. UDU indsatsen afgrænset og ko-spørgsmål 1.ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.2008, der blev afgivet som ledkommissionens samlede gen-nemgang af indsatsen mod ung-domskriminalitet, jf. ovenfor.Udspillet indeholder en lang Udspillet indeholder initiati-række kriminalpræventive tiltag ver for børn og unge undersamt en række tiltag, der sigter 18 år.mod en mere konsekvent reak-tion over for unge, der begårkriminalitet. Udspillet indehol-der initiativer på både Justitsmi-nisteriets og Socialministerietsområde.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
Regeringens plan fra oktober 2009 om”mere konsekvens, opfølgning og omsorg –en markant styrket indsats mod ungdoms-kriminalitet” (Ny Start-udspillet). Planen erfremlagt i samarbejde med Socialministerietpå baggrund af bl.a. Ungdomskommissio-nens betænkning nr. 1580/2009 om indsat-sen mod ungdomskriminalitet.
Udspillet indeholder på Ju-stitsministerietsområdenavnlig følgende tiltag, dermedfører en rettighed elleren pligt i forhold til denunge:-En nedsættelse afden kriminelle laval-der fra 15 til 14 år.Unge indsatte iKriminalforsorgenfår efter behov til-bud om skolegang tilog med 10. klasse.Unge indsatte iKriminalforsorgenfår ved løsladelsen etindividuelt ”udslus-ningstilbud”frahjemkommunen.Screening af unge i
-
-
-
Sagsnr.: 078.21J.2611. Hvorvidt der er tale om en 2. Hvorledes er initiativet oghelhedsorientering, jf. UDU indsatsen afgrænset og ko-spørgsmål 1.ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
Afholdelse i januar 2010 af konferencen”Bryd fødekæden til banderne” med detformål at drøfte, hvordan rekrutteringen tilbande- og rockergrupperne kan bremses.Målgruppen for konferencen var de prakti-kere, som beskæftiger sig med børn og ungei hverdagen.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.Kriminalforsorgensinstitutionermedhenblik på at afdæk-ke psykiske proble-mer.-Unge indsatte iKriminalforsorgenfår tilbud om enmentor.Konferencen udgjorde et krimi- Konferencen vedrørte util- Ikke relevant.nalpræventivt initiativ, idet for- passede ungemålet var at opnå viden om,hvordan myndighedernes sam-lede og koordinerede indsats forat bremse rekrutteringen tilrocker- og bandegrupperne kantilrettelægges mest hensigtsmæs-sigt.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet(et uddrag af de væsentligste initiativer, men ikke udtøm-og indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,mende)jf. UDU spørgsmål 2.Regeringen indgik i oktober 2009 enBarnets Reform indeholder en Barnets Reform indeholderaftale med satspuljepartierne om at af-række tiltag, som tilsammenen række initiativer, somsætte i alt 928 millioner kroner i perioden styrker kommunernes mulighed alle er målrettet børn og2010 til 2013 til en styrket indsats overfor at tænke helhedsorienteret i unge i alderen 0-18 år, jævn-for udsatte børn og unge (Barnets Re-forhold til en samlet indsatsfør at dette er målgruppenform). Aftalens overordnede målsætning over for børn og unge. Medfor reglerne om særlig støtteer at understøtte udsatte børn og ungesreformen styrkes kommuner-til børn og unge efter ser-muligheder for at trives og udvikle deres nes mulighed for at igangsætte viceloven. Enkelte af initia-personlige og faglige kompetencer samten tidlig forebyggende indsatstiverne retter sig mod unge,styrke deres forberedelse til at få et selv- samtidig med, at der i forholdsom er fyldt 18 år, og somstændigt voksenliv. Hovedpunkterne itil sagsbehandling og foran-kan have brug for efterværnreformen er: nærhed og omsorg, styrkel- staltninger er større fokus påefter servicelovens § 76.se af børns og unges rettigheder, tidligkvalitet og på opfølgning afEndvidere er aldersgrænsenindsats og kvalitet i indsatsen. Lovforsla- effekten af indsatsen. Det un-for retten til at klage sat nedget blev vedtaget i juni 2010 og trådte iderstreges, at indsatsen skalfra 15 år til 12 år.kraft 1. januar 2011. Af konkrete initiati- tage udgangspunkt i en rækkever, der direkte berører unge, kan næv-centrale forhold, herunder per-nes: styrkelse af efterværnet for ungesonlig udvikling, sundhed, sko-over 18 år, der har været anbragt udenle, familie, fritid med videre.for hjemmet; alderen for klagerettighedersat ned fra 15 til 12 år, krav om målsæt-ninger for overgangen til voksenlivet fraden unge er 16 år med videre.Overgangen fra barne- til voksenlivetDet gælder for samtlige efter-Efterværn er målrettet ungekan være svær, og særligt for anbragteværnsindsatser, at støtten har til i alderen 18-23 år, som harunge kan overgangen være brat, da ikkeformål at bidrage til en godværet anbragt umiddelbartalle ved det 18. leveår nødvendigvis erovergang til en selvstændigop til det fyldte 18. år, eller
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
3. De unges rettigheder og plig-ter i initiativet og indsatsen, oghvorledes følges disse ad, jf.UDU spørgsmål 3.Barnets Reform sigter på atstyrke børn og unges rettighederpå en lang række områder her-under:-Alderen for børn og ungesklagerettigheder er sat nedfra 15 til 12 år-Anbragte børn gives ret tilat få en støtteperson franetværket-Unge, som har værettvangsanbragt op til det 18år, får ret til en kontaktper-son som led i et efterværnefter servicelovens § 76.
Den unges handleplan revideresi samarbejde med den unge og iden forbindelse vurderer kom-munen den unges behov for
Socialministeriet
(et uddrag af de væsentligste initiativer, men ikke udtøm-mende)
parate til at stå på egne ben fra den enedag til den anden. Mange har fx ikke desamme kompetencer eller det sammesociale netværk, som deres jævnaldrende,hvilket gør dem mere sårbare end andreunge, samtidig med at de i en forholdsvistidlig alder i højere grad skal klare sigselv. Med Barnets Reform er efterværn-sindsatsen styrket ved blandt andet atudvide de mulige indsatser, der kan gi-ves, så der bliver mulighed for at giveandre former for støtte, der har til formålat yde rådgivning, behandling og praktiskog pædagogisk støtte. Herunder vil det fxvære muligt at give efterværn i form af etmødested, som tidligere anbragte kanbruge, eller en særlig indsats for at fådem gennem en ungdomsuddannelse.Endvidere er det blevet et krav, at man ihandleplanerne for unge, der er fyldt 16år, skal opstille konkrete mål for denunges overgang til voksenlivet. Der erdesuden indført en ret til efterværn iform af støtte i et omfang svarende til enkontaktperson til unge i alderen fra 18 til22 år, der har været tvangsanbragt.Initiativerne over for unge, Målgruppen omfatter unge,At blive mor i en tidlig alder ledsagessårbare mødre indgår som en
Sagsnr.: 078.21J.2611. Hvorvidt der er tale om en2. Hvorledes er initiativethelhedsorientering, jf. UDUog indsatsen afgrænset ogspørgsmål 1.koordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.voksentilværelse og herundersom umiddelbart op til dethave fokus på at understøttefyldte 18. år har modtagetden unges uddannelse og be-støtte i form af en kontakt-skæftigelse samt øvrige relevan- person efter servicelovens §te forhold, fx anskaffelse af52, stk. 3.selvstændig bolig.
3. De unges rettigheder og plig-ter i initiativet og indsatsen, oghvorledes følges disse ad, jf.UDU spørgsmål 3.efterværn.Den unge har mulighed for atpåklage afgørelsen om efter-værn, samt det konkrete tilbudom støtte.Unge anbragt op til det fyldte18. år uden samtykke har ret tilstøtte i et omfang svarende tilen kontaktperson.Efterværnsstøtte er frivilligt.
Det forventes, at de unge, sår-
Socialministeriet
(et uddrag af de væsentligste initiativer, men ikke udtøm-mende)
statistisk af en række sociale risikofakto-rer. Gruppen af unge, udsatte mødre erkarakteriseret ved, at de står overforkomplekse og forbundne problemer afsocial, følelsesmæssig, ressourcemæssig,netværks- og familiemæssig karakter. Dekan derfor have svært ved at være rolle-modeller for deres børn og skabe velfun-gerende familier. Problematikken er der-for tæt knyttet til negativ social arv. Re-geringen vil efter aftale med satspuljepar-tierne afsætte midler til centrale initiati-ver, hvor et antal kommuner, evt. i sam-arbejde med private eller frivillige for-eninger, udvikler metoder og indsatser,der understøtter gruppen af unge udsattemødre i deres videre muligheder medvægt på, at de gennemfører en uddannel-se, bliver selvforsørgende samt øger de-res forældrekompetencer og skaber res-sourcestærke netværk. Initiativerne skalses i sammenhæng med initiativerne fra”Lige muligheder” (se nedenstående),hvor der i 2008 blev afsat 56 millionerkroner over fire år til at stille passendeboliger til rådighed for ressourcesvageunge, herunder mødrekollegier til ungemødre.
Sagsnr.: 078.21J.2611. Hvorvidt der er tale om en2. Hvorledes er initiativethelhedsorientering, jf. UDUog indsatsen afgrænset ogspørgsmål 1.koordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.del af Barnets Reform. Initiati- sårbare mødre til og med 25verne skal være helhedsoriente- år.rede og vil konkret have fokuspå, at unge, sårbare mødregennemfører en uddannelse,kommer i beskæftigelse, øgerderes forældrekompetencer ogetablerer ressourcestærke net-værk.Initiativet består af to sam-menhængende dele. Der givesdels midler til at udvikle ogafprøve relevante og velbe-skrevne metoder for målgrup-pen i kommunerne, herunderudvikling og afprøvning af fa-miliehuse for unge, sårbaremødre, dels gives der midler tilat etablere kollegier for mål-gruppen.
3. De unges rettigheder og plig-ter i initiativet og indsatsen, oghvorledes følges disse ad, jf.UDU spørgsmål 3.bare mødre, der modtager enmålrettet indsats, påbegynder oggennemfører en kompetencegi-vende uddannelse, får stabiltilknytning til arbejdsmarkedet,bliver selvforsørgende, udviklerog fastholder stabile socialenetværk, udvikler og fastholdergode forældrekompetencer,opnår stabile boligforhold samtoplever øget trivsel.
Sagsnr.: 078.21J.261Socialministeriet
1. Hvorvidt der er tale om en2. Hvorledes er initiativet(et uddrag af de væsentligste initiativer, men ikke udtøm-helhedsorientering, jf. UDUog indsatsen afgrænset ogspørgsmål 1.koordineret aldersmæssigt,mende)jf. UDU spørgsmål 2.Med satspuljeaftalen for 2010 blev derMed indsatsen har kommuner- Den kriminalitetsforebyg-afsat 454 millioner kroner i periodenne fået en række nye redskaber, gende indsats er primært2010-13 til en styrkelse af indsatsen over som kan bruges i den kriminali- rettet mod børn og unge frafor kriminelle og kriminalitetstruedetetsforebyggende indsats, her-12 til 17 år. Nogle af red-børn og unge på Socialministeriets ogunder også muligheder for atskaberne vil dog også kunneIndenrigs- og Sundhedsministeriets om- tilbageholde og fastholde børn anvendes over for børn ogråde. Med finanslovsaftalen for 2010 har og unge på anbringelsessteder- unge under 12 år, fx brug afregeringen og Dansk Folkeparti yderlige- ne.familierådslagning, net-re afsat 24,6 millioner kroner i 2010 ogKommunerne skal som led iværksmøder og risikofakto-derefter 11,9 millioner kroner årligt påden sammenhængende børne-rer i den tidligere forebyg-Socialministeriets område til en styrkelse politik udarbejde en plan for en gende indsats.af indsatsen over for ungdomskriminali- sammenhængende indsats overtet. På baggrund heraf er vedtaget lov-for ungdomskriminaliteten i enforslag om styrkelse af indsatsen over for 3 årig periode.kriminalitetstruede børn og unge ogI den sammenhængende planskærpelse af reaktionsmulighederne over for indsatsen over for ung-for kriminalitetstruede børn og unge. De domskriminaliteten skal bådeto lovforslag indeholder en række initia- eksisterende og nye redskabertiver, herunder sænkelse af kriteriet fortænkes ind i en helhedsoriente-anbringelse på sikrede afdelinger, kom-ret indsats. Endvidere skal ind-munal betaling for unges ophold i Kri-satsen ses i sammenhæng medminalforsorgens institutioner, oprettelsen Barnet Reform, hvor der bl.a.af en ny institutionstype med øgede mu- er lagt vægt på en tidlig fore-ligheder for fast- og tilbageholdelse, til-byggende indsats.bud om screening for psykiatriske pro-Herudover er der afsat midlerblemer for børn og unge på sikrede afde- til forsøg med helhedsoriente-linger, tilbud om udslusning for kriminel- ret gadeplansindsats, hvor ind-le unge og en styrkelse af SSP-satsen kan gå på tværs af for-
3. De unges rettigheder og plig-ter i initiativet og indsatsen, oghvorledes følges disse ad, jf.UDU spørgsmål 3.Med Barnets Reform er klage-mulighederne udvidet til også atomfatte børn mellem 12 og 15år. Disse klagemuligheder gæl-der også for de lovgivningsmæs-sige initiativer i indsatsen overfor kriminalitetstruede børn ogunge.Ved afgørelser truffet af børnog unge-udvalget vedr. anbrin-gelse på delvist lukkede institu-tioner og tilbageholdelse i deførste 14 dage af en anbringelse,har forældremyndighedsindeha-veren og børn og unge over 12år ret til gratis advokatbistand.Herudover er nogle af initiati-verne et tilbud til børn og unge,fx screening for psykiske pro-blemer på sikrede afdelinger ogudslusning efter løsladelse.
Socialministeriet
(et uddrag af de væsentligste initiativer, men ikke udtøm-mende)
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.skellige myndighe-ders/ministeriers områder
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder og plig-ter i initiativet og indsatsen, oghvorledes følges disse ad, jf.UDU spørgsmål 3.
samarbejdet ved inddragelse af Kriminal-forsorgen. Lovforslagene trådte i kraft 1.juli 2010. Desuden indeholder de to afta-ler en række projekter, blandt andet for-søg med helhedsorienterede gadeplans-indsatser (såkaldte hotspotindsatser) ibelastede boligområder med megen kri-minalitet.Mange udsatte unge har ikke de sammemuligheder for at deltage i fritidsaktivite-ter som andre unge. Dette kan blandtandet skyldes, at forældre til udsatte ungeikke har de samme resurser, både øko-nomiske og sociale, som andre ungesforældre har. Regeringen indgik på bag-grund heraf en aftale med satspuljeparti-erne i oktober 2009, hvor der er enighedom, at der skal anvendes 80 millionerkroner i perioden 2010 til 2013 til at ud-brede erfaringerne fra ”Forsøg med fri-tidspas” gennem oprettelse af en pulje,som kommunerne kan søge. Midlerneskal anvendes til at ansætte fritidsvejlede-re og til at betale kontingentstøtte medvidere til børn og unge, der ikke deltageri fritidsaktiviteter.Regeringen nedsatte i april 2007 et
Målgrupperne i de udvalgteprojekter får mulighed for at fåfritidsvejledning og kontingent-støtte til en fritidsaktivitet, hviskommunerne vurderer, at dehar behov for det.
Målgruppen for projektet erbåde udsatte børn og ungeog børn og unge i gråzoneni alderen 6-18 år, der ikkehar mulighed for at deltage ifritidsaktiviteter på lige vil-kår med jævnaldrende.Kommunerne kan ogsåvælge at lade de handicap-pede børn og unge være endel af deres målgruppe.Det er op til kommunerneat definere målgruppen forderes projekt inden forovenfor beskrevne rammer.
Målgrupperne i de udvalgte pro-jekter får mulighed for at fåfritidsvejledning og kontingent-støtte til en fritidsaktivitet, hviskommunerne vurderer, at de harbehov for det. Der er ikke taleom, at dette tilbud følges op afen pligt.
Indsatsen skal være helhedsori-
Målgruppen er børn, unge
Der er fokus på rettigheder.
Socialministeriet
(et uddrag af de væsentligste initiativer, men ikke udtøm-mende)
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.enteret. Grundtanken i hand-lingsprogrammet Lige Mulig-heder er, at hvis et barn eller enung har flere problemer, er detikke nok at sætte ind i forholdtil et enkelt af barnets proble-mer. Problemerne hænger oftesammen, og indsatsen bør der-for gøre det samme.
tværministerielt udvalg, som fik til opga-ve at udarbejde et udkast til en helheds-orienteret og målrettet indsats over forbørn og unge med mangel på personligeressourcer på baggrund af en kortlægningaf eksisterende viden om omfanget ogkarakteren af problemerne samt afigangværende initiativer. Med satspuljenfor 2008 blev en række initiativer igang-sat med henblik på at styrke indsatsenoverfor udsatte børn og unge, jf. neden-for. Denne indsats fik navnet Lige Mu-ligheder (se nedenstående projekt). Denstyrkede indsats skal bidrage til at giveudsatte børn og unge lige muligheder forat klare sig på samme vilkår som andrebørn og unge.Som en del af Lige Muligheder blev derudbudt en pulje til 24 timers kontaktga-ranti, der består i at gennemføre forsøgmed 24 timers kontaktordninger til unge.De unge har mulighed for at komme ikontakt med kommunen på en hurtig ognem måde, så de ikke opgiver at få hjælp.Projektet er etableret som en forsøgs-ordning i 7 udvalgte kommuner i sam-menhæng med de enkelte kommuners
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.og deres forældre.
3. De unges rettigheder og plig-ter i initiativet og indsatsen, oghvorledes følges disse ad, jf.UDU spørgsmål 3.Målet er at styrke de personligeressourcer hos børn og unge,der er udsatte eller i risiko for atblive udsatte, samt deres foræl-dre, så de bliver i stand til atudnytte samfundets mulighederog skabe sig en god tilværelsemed ansvar for deres eget liv.
De unge i målgruppen i de 7kommuner har mulighed for atfå støtte og rådgivning i for-hold til de problemstillinger destår med uanset, hvad disseproblemstillinger består i.
Målgruppen for de 7 pro-jekter er unge i aldersgrup-pen 13 til 23 år.De unge kan komme og fårådgivning og vejledning iforhold til alle typer af pro-blemstillinger. De proble-mer, som projekterne kanløse, klares inden for ram-merne af projekterne. I de
De unge i de 7 kommuner harsom følge af projektet fået enret til vejledning og støtte indenfor 24-timer, efter de har hen-vendt sig til projektet. Der erikke tale om, at de unge får plig-ter som følge af projektet.
Socialministeriet
(et uddrag af de væsentligste initiativer, men ikke udtøm-mende)
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
eksisterende tilbud.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativetog indsatsen afgrænset ogkoordineret aldersmæssigt,jf. UDU spørgsmål 2.tilfælde, hvor dette ikke ermuligt, hjælper projektmed-arbejderne de unge videre ispecialsystemet, hvor deunge så får den hjælp ogstøtte, de har behov for.
3. De unges rettigheder og plig-ter i initiativet og indsatsen, oghvorledes følges disse ad, jf.UDU spørgsmål 3.
Sagsnr.: 078.21J.261
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
2. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.Initiativer indeholdt i flerar-såftalen gælder for alle unge,der er eller ønsker at bliveoptaget på en erhvervsud-dannelse. Der er derfor ikkenogen øvre aldersgrænse,men hovedvægten er lagt påunge, der har afsluttetgrundskolens 9. eller 10.klasse, dvs. de 16-19 årige.
Det fremgår af Aftale om flerårsaftale forde erhvervsrettede ungdomsuddannelser iperioden 2010-2012 (5. november 2009), ataftaleparterne er enige om at konsolidere ogvidereføre den hidtidige indsats på de er-hvervsrettede ungdomsuddannelser, herun-der trin- og niveaudeling, og fastholde sko-lernes ansvar for selv at tilrettelægge enindsats på den enkelte skole, der bedstmodsvarer de aktuelle, lokale udfordringer.Aftaleparterne er endvidere enige om attilføre erhvervsuddannelserne yderligere400 millioner kroner svarende til 133 milli-oner kroner årligt i 2010-2012.
Flerårsaftalen for de erhvervs-rettede ungdomsuddannelser iperioden 2010-2012 skal ses isammenhæng med aftalerne af5. november 2009 om hhv. enforstærket indsats for flere prak-tikpladser (ungepakke I) og omflere unge i uddannelse og job(ungepakke II). Med disse treaftaler har regeringen, Social-demokraterne, Dansk Folkepartiog Radikale Venstre på en sam-let og helhedsorienteret mådestyrket indsatsen for, at alle un-ge skal have mulighed for atpåbegynde og gennemføre enungdomsuddannelse.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.Der gælder de samme ret-tigheder og pligter, somgælder for alle unge, derønsker at blive eller er opta-get på en erhvervsuddannel-se.
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.Initiativer indeholdt i flerar-såftalen gælder for alle unge,der er eller ønsker at bliveoptaget på en erhvervsud-dannelse. Der er derfor ikkenogen øvre aldersgrænse,men hovedvægten er lagt påunge, der har afsluttetgrundskolens 9. eller 10.klasse, dvs. de 16-19 årige.Initiativer indeholdt i flerar-såftalen gælder for alle unge,der er eller ønsker at bliveoptaget på en erhvervsud-dannelse. Der er derfor ikkenogen øvre aldersgrænse,men hovedvægten er lagt påunge, der har afsluttetgrundskolens 9. eller 10.klasse, dvs. de 16-19 årige.
De erhvervsrettede ungdomsuddannelserskal styrkes. Der afsættes midler til den er-hvervspædagogiske grunduddannelse medhenblik på en fortsat styrkelse af lærernespædagogiske og faglige kompetencer. Dersættes fokus på bedre skolemiljø på er-hvervsuddannelsernes hovedforløb og påstyrkelse af kvalitetssikring og – udvikling.
Flerårsaftalen for de erhvervs-rettede ungdomsuddannelser iperioden 2010-2012
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.Der gælder de samme ret-tigheder og pligter, somgælder for alle unge, derønsker at blive eller er opta-get på en erhvervsuddannel-se.
Indsatsen for unge med svage forudsætnin-ger skal styrkes ved særlige grundforløb påerhvervsuddannelserne samt et mere prak-sisnært grundforløb, ved mentorordninger,kontaktlærerordninger samt styrket socialog psykologisk rådgivning, ved modernise-ring af erhvervsgrunduddannelsen – videre-førelse af det kommunale udviklingsprojekt”Sæt skub i egu”, ved handlingsplaner forøget gennemførelse samt indsatsaftaler medskoler med store frafaldsproblemer, vedbedre vejledning, herunder korte praktik-ophold i virksomheder, og ved målretningaf produktionsskoleforløb.Indsatsen for flere praktikpladser øges ved
Flerårsaftalen for de erhvervs-rettede ungdomsuddannelser iperioden 2010-2012
Der gælder de samme ret-tigheder og pligter, somgælder for alle unge, derønsker at blive eller er opta-get på en erhvervsuddannel-se.
Flerårsaftalen for de erhvervs-
Initiativer indeholdt i flerår-
Der gælder de samme ret-
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.saftalen gælder for alle unge,der er eller ønsker at bliveoptaget på en erhvervsud-dannelse. Der er derfor ikkenogen øvre aldersgrænse,men hovedvægten er lagt påunge, der har afsluttetgrundskolens 9. eller 10.klasse, dvs. de 16-19 årige.Initiativer indeholdt i flerår-saftalen gælder for alle unge,der er eller ønsker at bliveoptaget på en erhvervsud-dannelse. Der er derfor ikkenogen øvre aldersgrænse,men hovedvægten er lagt påunge, der har afsluttetgrundskolens 9. eller 10.klasse, dvs. de 16-19 årige.
en øget praktikpladsopsøgende indsats ogvejledning
rettede ungdomsuddannelser iperioden 2010-2012
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.tigheder og pligter, somgælder for alle unge, derønsker at blive eller er opta-get på en erhvervsuddannel-se.
Omfanget af erhvervsrettede ungdomsud-dannelsestilbud skal øges via individuelleerhvervsuddannelser, der går på tværs afuddannelses- og beskæftigelsesområder,herunder individuelle uddannelser for ungemed særlige forudsætninger, via trin og ni-veaudeling, hvormed skolerne får bedremuligheder for at give meningsfulde udfor-dringer til både uddannelsessvage og ud-dannelsesstærke elevgrupper ved tilrettelæg-gelse af forskellige forløb til forskellige ele-ver, og via bedre og hurtigere uddannelses-dækning af nye beskæftigelsesområder.Styrket indsats for øget gennemførelse påhovedforløbet, herunder en styrkelse afskolernes indsats for at skabe imødekom-
Flerårsaftalen for de erhvervs-rettede ungdomsuddannelser iperioden 2010-2012
Der gælder de samme ret-tigheder og pligter, somgælder for alle unge, derønsker at blive eller er opta-get på en erhvervsuddannel-se.
Flerårsaftalen for de erhvervs-rettede ungdomsuddannelser iperioden 2010-2012
Initiativer indeholdt i flerår-saftalen gælder for alle unge,der er eller ønsker at blive
Der gælder de samme ret-tigheder og pligter, somgælder for alle unge, der
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.optaget på en erhvervsud-dannelse. Der er derfor ikkenogen øvre aldersgrænse,men hovedvægten er lagt påunge, der har afsluttetgrundskolens 9. eller 10.klasse, dvs. de 16-19 årige.
mende skolemiljøer og en udvidelse af sko-lernes fokus på mentorordninger og styrkel-se af erhvervsskolernes omdømme. Derigangsættes konkrete initiativer mhp. atforbedre uddannelsernes omdømme, un-derstøtte skolernes arbejde med kvaliteten iundervisningen samt kaste mere lys på sko-lernes mangfoldige pædagogiske praksis.Der afsættes 133 millioner kroner årligt iFlerårsaftalen for de erhvervs-2010 - 2012 til fremme af erhvervsuddan-rettede ungdomsuddannelser inelsernes kvalitet gennem fortsat udvikling perioden 2010-2012af grundforløbspakker, øget anvendelse afmulighederne for trin- og niveaudeling,udvikling af undervisningsmetoder, som istørre udstrækning imødekommer elevernesforskellige læringsstile. Kvalitetsudviklings-puljen udmøntes i 2010 – 2012 som et fastårligt tilskud til skolerne udmøntet efterobjektive kriterier på baggrund af årselever ierhvervsuddannelsernes grund- og hoved-forløb, herunder skolepraktik.Aftaleparterne er indstillede på ekstraordi-nært at afsætte i alt ca. 1,35 milliarder kro-ner i 2010-2012 på praktikpladsområdet til
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.ønsker at blive eller er opta-get på en erhvervsuddannel-se.
Initiativer indeholdt i flerår-såftalen gælder for alle unge,der er eller ønsker at bliveoptaget på en erhvervsud-dannelse. Der er derfor ikkenogen øvre aldersgrænse,men hovedvægten er lagt påunge, der har afsluttetgrundskolens 9. eller 10.klasse, dvs. de 16-19 årige.
Der gælder de samme ret-tigheder og pligter, somgælder for alle unge, derønsker at blive eller er opta-get på en erhvervsuddannel-se.
Ungepakke I: Aftalen om en Initiativer indeholdt i unge- Der gælder de samme ret-forstærket indsats for flere prak- pakke I gælder for alle unge, tigheder og pligter, somtikpladser (ungepakke I) skal ses der er eller ønsker at blive gælder for alle unge, der
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
at skaffe op til 5.000 flere nye praktikplad-ser i 2010 i lyset af konjunkturerne og detfaldende antal praktikpladser. Tredoblingenaf præmie og bonus til virksomheder, derindgår nye uddannelsesaftaler i 2010, finan-sieres af opsparede midler fra AER, mensde resterende initiativer finansieres af op-sparede midler fra Arbejdsmarkedets Ferie-fond. 1.650 ekstra almindelige praktikplad-ser ved tredobling af præmie og bonus tilvirksomhederne, 1.500 ekstra skolepraktik-pladser, 1.650 ekstra praktikpladser i kom-muner og regioner, 200 ekstra praktikplad-ser i staten og øvrige initiativer til bedremuligheder for elever for at få uddannelses-og restaftaler, øget kvalitet i skolepraktikmed videre.Samlet set investeres 510 millioner kronerpå Undervisningsministeriets område i pe-rioden 2010-2012 i Ungepakke II. Der erafsat i alt 5 millioner kroner til evaluering afinitiativerne i Ungepakke II i årene fra 2010– 2012.Alle 15-17-årige skal følge uddannelsespla-nen, og kommunerne skal følge op herpå.15-17-årige får pligt til at være i aktivitet i
i sammenhæng med flerårsafta-len for de erhvervsrettede ung-domsuddannelser i perioden2010-2012 af 5. november 2009samt aftale af 5. november 2009om flere unge i uddannelse ogjob (ungepakke II). Med dissetre aftaler har regeringen, Soci-aldemokraterne, Dansk Folke-parti og Radikale Venstre på ensamlet og helhedsorienteretmåde styrket indsatsen for, atalle unge skal have mulighed forat påbegynde og gennemføre enungdomsuddannelse.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.optaget på en erhvervsud- ønsker at blive eller er opta-dannelse. Der er derfor ikke get på en erhvervsuddannel-nogen øvre aldersgrænse, se.men hovedvægten er lagt påunge, der har afsluttetgrundskolens 9. eller 10.klasse, dvs. de 16-19 årige.
Ungepakke I
Ungepakke II: Aftale om flere15-17-årige i uddannelse og job(ungepakke II) skal ses i sam-
Gælder for de 15-17-årige.
De 15-17-årige får pligt til atvære i uddannelse, beskæfti-gelse med videre, jf. deres
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
overensstemmelse med deres uddannelses-plan. Uddannelsesplanen kan indeholde enbredere vifte af aktiviteter rettet mod, at 15-17-årige før eller siden gennemfører enungdomsuddannelse eller opnår fast til-knytning til arbejdsmarkedet. Aktiviteterneskal være aftalt mellem den unge, forældre-ne og kommunen i uddannelsesplanen.Kommunen skal følge den unge og sikre, atuddannelsesplanen overholdes. Kommunenfår redskaber hertil.
Alle 15-17-årige skal have vurderet deresuddannelsesparathed. Når unge søger omoptagelse på en ungdomsuddannelse skaldet vurderes, om den unge besidder denødvendige faglige, personlige og socialekompetencer. Vurderingen foretages af UU
menhæng med aftale af 5. no-vember 2009 om en forstærketindsats for flere praktikpladser(ungepakke I) og flerårsaftalenfor de erhvervsrettede ung-domsuddannelser i perioden2010-2012 af 5. november 2009.Med disse tre aftaler har rege-ringen, Socialdemokraterne,Dansk Folkeparti og RadikaleVenstre på en samlet og hel-hedsorienteret måde styrketindsatsen for, at alle unge skalhave mulighed for at påbegyndeog gennemføre en ungdomsud-dannelse. Ungepakke II beståraf en række selvstændige initia-tiver, der dels virker hver især,men som også støtter og sup-plerer hinanden indbyrdes.Ungepakke IIGælder for unge, der forla-der 9. eller 10. klasse ogsøger optagelse på en ung-domsuddannelse. Dennemålgruppe er almindeligvis15-17 år.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.uddannelsesplan. Den ungehar krav på at få et tilbud frakommunen, der gør, at dekan overholde pligten.
Unge, der vurderes til atvære uddannnelsesparate,får retskrav på optagelse påhenholdsvis en erhvervsud-dannelse eller en gymnasialungdomsuddannelse. Hvis
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
(eller elevens fri- eller efterskole). Ele-ver/forældre kan forlange vurderingen ef-terprøvet af en ungdomsuddannelsesinstitu-tion (hvis de ikke er enige med UU). Unge,der ikke er uddannelsesparate, skal havetilbud fra kommunen, så de kan blive det.
Målrettet vejledning i overgangen til ung-Ungepakke IIdomsuddannelserne med henblik på fast-holdelse. Kommunen skal følge de udsatteunge i overgangen fra den 15. marts og ind iungdomsuddannelserne, således at uhen-sigtsmæssige omvalg og hurtige frafaldundgås. Der skal afholdes overdragelses-møder mellem kommuner og ungdomsud-dannelsesinstitutioner. Den nuværendementorordning udstrækkes til at gælde alleungdomsuddannelser og ikke blot er-hvervsuddannelserne. Mentorordningenskal desuden omfatte både 9. og 10. klasse.UU’ernes og jobcentrenes mentorordningersammentænkes, så der ikke er uhensigts-mæssige overlap.Kommunale tilbud for 15-17-årige. Kom-Ungepakke II
Gælder unge i overgangenfra 9. og 10. klasse til ung-domsuddannelse. Dennemålgruppe er almindeligvis15-17 år.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.den unge vurderes ”ikkeuddannelsesparat”, har denunge/forældre mulighed forat få prøvet ved en instituti-on, der udbyder henholdsviserhvervsuddannelse ellergymnasial ungdomsuddan-nelse.Unge, der er i målgruppenfor en mentor, jf. Vejled-ningsloven, kan få stillet enmentor til rådighed i over-gangen fra 9. klasse/10.klasse til ungdomsuddannel-se, hvis de ønsker det.
Tilbuddet er til de 15-17-
Tilbuddet modsvarer, at de
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.årige.
munerne får mulighed for at tilbyde ungesærlige afprøvningsforløb, hvor den ungesinteresser og kompetencer afdækkes.Kommunen foreslås at kunne købe forløbf.eks. på en erhvervsskole eller en produkti-onsskole. Mulighed for befordringstilskudtil unge, der ellers ikke ville få det.Kommunerne skal have større frihed i or-Ungepakke IIganiseringen af vejledningsindsatsen. Afbu-reaukratisering af vejledningsindsatsen giverkommunerne større frihed blandt andet tilat fokusere ressourcerne på udsatte 15-17-årige. Kommunerne skal have større frihed iorganiseringen af vejledningsindsatsen,hvilket fx indebærer, at UU-opgaver kanvaretages af jobcentret.Der skiftes fra proces- til resultatstyring.Kommunernes frihed til at tilrettelæggeindsatsen modsvares af et krav om at fast-sætte kommunale mål for resultaterne afungeindsatsen, der understøtter regeringensmålsætninger på uddannelses- og beskæfti-gelsesområdet. Der indhentes oplysningerom kommunernes indsats over for de 15-Ungepakke II
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.15-17-årige har pligt til atvære i uddannelse, beskæfti-gelse med videre. Tilbuddeter endvidere rettet til unge,der ikke vurderes at væreuddannelsesparate.
UU's opgaveporteføljestrækker sig fra 7. klasse ogindtil den unge fylder 25 år.De større frihedsgrader kananvendes til i højere grad atprioritere de 15-17-årige.
Initiativer påvirker ikke deunges rettigheder og pligter.
UU’s opgaveporteføljestrækker sig fra 7. klasse ogindtil den unge fylder 25 år.Kommunerne bliver frem-over målt på performance-krav, herunder for de 15-17-årige.
Initiativer påvirker ikke deunges rettigheder og pligter.
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
17-årige, så det bliver muligt at opstille klareperformancekrav til den kommunale ind-sats.Afbureaukratiseringselementer. Kravet om, Ungepakke IIat vejledningen skal påbegyndes i 6. klasseophæves, hvilket muliggør en frigørelse afressourcer. Bortfald af ufleksible krav omdeltagelse i introkurser i 8. klasse. Kravetom to ugers obligatorisk brobygning i 10.klasse reduceres til én uge. Muligheden forat etablere erhvervspraktik udvides, så denkan afvikles både i 8. og 9. klasse, hvilketgiver kommunerne øget frihed i tilrettelæg-gelsen af undervisningen.Der etableres en e-vejledning i tilknytningUngepakke IItil portalen ug.dk med mulighed for person-lig vejledning. Rettet primært til ressource-stærke unge og deres forældre, som nemtog hurtigt kan få afklaring på spørgsmål omuddannelsesvalg med videre. E-vejledningen skal aflaste vejlederne og til-bydes som en bred vifte af virtuelle kom-munikations- og vejledningsværktøjer somfor eksempel telefon, online chat, web cam,sms og e-mail. E-vejledningen bemandesmed professionelle vejledere og gives i sam-
Initiativet har betydning forelever fra 6. klasse til 10.klasse.
Med initiativet bliver derstørre fleksibilitet i denkommunale opgavetilrette-læggelse, således at det ihøjere grad er muligt at til-passe indsatsen til den en-kelte.
Initiativet retter sig til alle,der søger oplysninger omuddannelse og erhverv, her-under ikke mindst unge, derorienterer sig i mod valg afungdomsuddannelse.
Det er et tilbud til den unge,der i øvrigt kan være ano-nym.
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
arbejde med UU, Studievalg, uddannelses-institutioner med videre.Kommunerne skal følge hver enkelt - staten Ungepakke IIvil udbygge datagrundlaget. De enkeltemyndigheder og institutioner har ikke etsamlet overblik over den unges situation,hvilket gør det vanskeligt at tilbyde en mål-rettet indsats. Der skabes et fælles data-grundlag, som kan danne udgangspunkt foren målrettet og individuelt tilpasset indsats.Data hentes fra eksisterende systemer.Der kan indgås aftaler mellem kommunerUngepakke IIog erhvervsskoler om, at en eller flere afkommunens 10. klasser for kommunensregning kan udbydes af erhvervsskolen.Målet er, at 10. klasse i højere grad bliverstarten på en ungdomsuddannelse end af-slutningen på folkeskolen. Der skabes mu-lighed for, at elever tager de første 20 ugeraf 10. klasse på en folkesko-le/ungdomsskole og derefter 20 uger påerhvervsuddannelsens grundforløb(20/20modellen). Afslutningen af 10. klassekan udskydes således, at 10. klasse førstafsluttes efter grundforløbet på EUD. Nården unge har gennemført 10. klasse, har
Initiativet retter sig imod de15-30-årige. Der overføresog vises kun data, der ernødvendige for, at UU ogjobcentret kan udføre deresopgave.
Initiativet påvirker ikke deunges pligter og rettigheder.
Initiativet retter sig i modelever i 10. klasse i de kom-muner, der vælger at brugede nye bestemmelser.
For elever i 9. klasse i dekommuner, der vælger atanvende de nye bestemmel-ser, indebærer initiativet, atder bliver flere mulighederat vælge imellem.
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
eleven samtidig et helt eller store dele af etgrundforløb på EUD.Det satspuljefinansierede forsøg "Produkti- Ungepakke IIonsbaseret lærlingeuddannelse" permanent-gøres med henblik på at øge fastholdelsenfor unge, der bedre vurderes at kunne gen-nemføre en erhvervsuddannelse på en pro-duktionsskole.Der skabes fleksible uddannelsesforløb påerhvervsuddannelserne, som gør det muligtfor stærke elever at kombinere erhvervsud-dannelsen med hel eller delvis studiekompe-tence (”eux”).Erhvervsuddannelsers kompetencemålgennemgås kritisk med henblik på at vurde-re, om der stilles unødige teoretiske krav iuddannelserne, herunder om nogle af denuværende obligatoriske fag fremover skalvære valgfri.Udbuddet og søgningen af elev- og praktik-pladser forbedres ved at udveksle oplysnin-ger på tværs af praktikpladsen.dk og job-net.dk.For at sikre transparens, en mindre byrde-fuld administration i kommunerne og etUngepakke II
Adgang til produktionssko-lebaseret erhvervsuddannel-se er betinget af, at en pro-duktionsskole i forbindelsemed gennemførelse af etproduktionsskoleforløb harvurderet, at eleven ikke harde faglige, personlige ellersociale forudsætninger, derer nødvendige for at gen-nemføre en erhvervsuddan-nelse med uddannelsesafta-le. Der er en øvre alders-grænse på 25 år som følge afafgrænsningen af produkti-onsskolernes målgruppe,idet målgruppen for denproduktionsskolebaseredeerhvervsuddannelse udgøren ægte delmængde af pro-duktionsskolernes målgrup-pe.For så vidt angår egu ermålgruppen unge under 30
Der gælder de samme ret-tigheder og pligter, somgælder for alle unge, derønsker at blive eller er opta-get på en erhvervsuddannel-se.
De unges pligter og rettig-heder påvirkes ikke af initia-
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.år.
tidstro og detaljeret datagrundlag om egu-uddannelsen og dens enkeltdele oprettes enfælles internetbaseret portal til indberetningog dagligt administrativt arbejde i forbindel-se med den enkelte elevs egu.For at reducere ventelisterne til produkti-onsskolerne indføres et midlertidigt særligtsupplement til bygningstaxametret, så pro-duktionsskolerne får mulighed for en mid-lertidig kapacitetsudvidelse ved i tæt samar-bejde med erhvervsskolerne at udlægge endel af deres virksomhed til erhvervsskoler.Uddannelsesinstitutionerne er i dag fastlåst,når de skal prioritere mellem forskelligefastholdelsesredskaber. Gennemførelsesvej-ledningen som begreb afskaffes i lovgivnin-gen. Institutionerne frisættes, så det i højeregrad bliver muligt at tilpasse indsats til denenkelte skole.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.tivet.
Ungepakke II
Initiativet retter sig i modDe unges pligter og rettig-institutioner på Undervis-heder påvirkes ikke af initia-ningsministeriets område,tivet.der fritstilles, således at de ihøjere grad selv kan vælgede fastholdelsesredskaber,de anser for at være de mesthensigtsmæssige. Det er ikkemindst eleverne på ung-domsuddannelserne, herun-der de gymnasiale ung-domsuddannelser, der profi-terer af dette initiativ. Ele-verne i de gymnasiale ung-
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.domsuddannelser er almin-deligvis 16 til 20 år.Initiativet knytter an tilovenstående, således at til-skudsprincipperne ændres,idet sociale kriterier indgårheri.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
I dag bliver ressourcerne til gennemførel-sesvejledning fordelt til institutionerne gen-nem taxametrene uden at tage højde for, atde unges forudsætninger for at gennemføreen uddannelse svinger meget på tværs afinstitutionerne. Derfor ændres tilskudsprin-cippet for fastholdelsesarbejdet, så midlernei højere grad gives til skoler, som har elevermed behov for vejledning.
Ungepakke II
De unges pligter og rettig-heder påvirkes ikke af initia-tivet. Der vil alt andet ligevære flere midler til fasthol-delsesarbejdet, der hvorudfordringen er størst ogfærre der, hvor udfordrin-gen er mindst.
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.Gælder for alle unge, der ereller ønsker at blive optagetpå en erhvervsuddannelse.Der er derfor ikke nogenøvre aldersgrænse, men ho-vedvægten er lagt på unge,der har afsluttet grundsko-lens 9. eller 10. klasse, dvs.de 16-19 årige.
Regeringen har i øvrigt styrket ungdomsud-dannelserne ved nye indgangsstrukturer påerhvervsuddannelserne, hvormed der bl.a.blev mulighed for bedre grundforløb i er-hvervsuddannelserne for elever med for-skellige forudsætninger (august 2008), vedindførelse af handlingsplaner mod frafald -Undervisningsministeriet kan indgå indsats-aftaler med skoler, som ikke har bragt fra-faldet tilstrækkeligt ned (august 2007) - vedøget internationalisering, så elever blandetandet får bedre mulighed for at gennemførpraktik og skoleundervisning i udlandet(august 2007), ved produktionsbaseret er-hvervsuddannelse (PBE) (vedtaget juni2010), og ved at erhvervsskoler får gymna-sial linje med vedtagelsen af ”eux”. Eux eren eksamen på gymnasialt niveau, som tagesi erhvervsuddannelserne. Eux-forløbet skaltilpasses den enkelte erhvervsuddannelse, såden obligatoriske fagrække i forløbet vilvære forskellige for elever i forskellige ud-dannelser (juni 2010).Lektiecafeer, faglige evalueringer, læsetest,læsekurser og læsevejledere kan fastholde deunge i de gymnasiale uddannelser. Det vur-
Disse øvrige initiativer i perio-den 2007-2010 har alle bidragettil at styrke fleksibiliteten ogkvaliteten i erhvervsuddannel-serne, idet disse uddannelsersamlet set bidrager til, at alleunge kan påbegynde og gen-nemføre en ungdomsuddannel-se.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.Der gælder de samme ret-tigheder og pligter, somgælder for alle unge, derønsker at blive eller er opta-get på en erhvervsuddannel-se.
Frafaldsundersøgelsen og kon-ferencerne retter fokus mod, atunge har fire gymnasiale uddan-nelser med hver sin profil, de
Frafaldsundersøgelsen erIkke relevant i dette initiativ.især rettet mod unge mellem15 og 20 år.
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
derede institutionerne i en undersøgelse,”Frafald på de gymnasiale uddannelser”,som blev udarbejdet af UNI•C Statistik &Analyse i 2009. Undersøgelsen vurderedebåde årsager til frafald og indsatsen for atreducere frafald samt rådgivning til andenuddannelse i forbindelse med frafald. Etstigende antal elever fra det almene gymna-sium, hf og hhx fortsætter ikke i en ny ud-dannelse inden for 15 måneder. I hf gjaldtdet i 2007 op mod 70 procent for isærdrengenes vedkommende. Hovedårsagen tilfrafald er manglende faglige forudsætningereller personlige problemer. De efterfølgen-de konferencer med deltagelse fra alle sko-leformer indenfor det gymnasiale områdehar været med til blandet andet via eksem-pler med best practice at inspirere til at ar-bejde videre med problemet på de enkelteinstitutioner.Avu-reformen fra 2009 skal medvirke til, atmindst 95 procent af en ungdomsårgangafslutter en ungdomsuddannelse, da formange unge i dag afbryder deres ungdoms-uddannelse på grund af utilstrækkelige for-kundskaber. Med reformen er der foretaget
kan vælge imellem. Rapportenom frafald sender et signal tilinteressenterne om i højere gradat gøre de unge bevidste omvalgmulighederne.Undersøgelsen har dokumente-ret, at de fire gymnasiale uddan-nelser på en række områder kanlære af hinanden, idet frafalds-truede elever i stor udstrækninghar samme typer af problemer.
Almen voksenuddannelse (avu)udbydes på voksenuddannelses-centre (VUC), som udbyderalmen uddannelse fra det mestgrundlæggende (FVU) til dethøjeste gymnasiale niveau A.Uddannelsen er i øget omfang
Målgruppen for almen vok-senuddannelse er voksneover 18 år.På visse betingelser kanunge, der har opfyldt under-visningspligten, og som erunder 18 år, optages på avu.
Bekendtgørelse om almenvoksenuddannelse fastsætterregler i forhold til undervis-ningens indhold, prøver ogandre former for evaluering,fagenes uddannelsestid etc.VUC'erne skal fastsætte et
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.Optagelsen er betinget af, atavu-forløbet fremgår af denuddannelsesplan, der eraftalt mellem den unge ogUU, og at voksenuddannel-sescentret (VUC) efter an-søgning fra den unge god-kender, at vedkommendeoptages.Avu kan dermed indgå i denvifte af uddannelsestilbud,som kommuner kan tilbydeunge under 18 år.Kommunerne afholder un-dervisningsudgifterne til deunge under 18 år, der opta-ges i almen voksenuddan-nelse (avu).
en målretning af almen voksenuddannelsemod de unge voksne, der har forladt folke-skolen med utilstrækkelige kundskaber. Derforetages samtidig en målretning mod to-sprogede uden tilstrækkelige danskkund-skaber. Herunder en udbygning af fagetdansk som andetsprog, der føres igennempå alle niveauer, som fuldgyldig parallel tilfaget dansk. Der lægges vægt på klare mål ide enkelte fag. Fagrækken er justeret, ogundervisningens organisering og tilrettelæg-gelse kan ske mere fleksibelt. Der er indførten almen forberedelseseksamen, der kangive retskrav på optagelse på det toårige hfog dermed lette overgangen til ungdomsud-dannelserne.
Der er i perioden 2008-2012 igang-sat/igangsættes et forsøg med dansk somandetsprog på A-niveau i hf-uddannelsen.Hensigten med forsøget er få flere kursistermed et andet modersmål end dansk til atgennemføre en hf-uddannelse/en ung-domsuddannelse. Forsøget omfatter både
blevet målrettet unge voksnemed utilstrækkelige kundskaberog kan forberede unge til hfeller anden ungdomsuddannelse(gymnasial eller erhvervsfaglig).Avu kan afsluttes med en almenforberedelseseksamen, som kangive adgang til toårigt hf, nården omfatter beståede prøver i5 fag. Heraf to fag på mindstniveau G og tre fag på det nyeafsluttende niveau D.Niveau D ligger lige under detlaveste gymnasiale niveau C oggiver en god faglig sammen-hæng til hf-uddannelsen.Almen forberedelseseksamen erikke et tilbud til personer, derallerede har aflagt de relevante10. klasse-prøver.Forsøget finder i første omgangsted i en hf-uddannelsesramme.Forsøget understreger densammenhæng mellem avu og hf-uddannelsen, der er blevet styr-ket gennem avu-reformen. Ogsåi avu er der fokus på dansk somandetsprog.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.sæt regler om aktiv fagligdeltagelse i undervisningenog orden; herunder vil insti-tutionen kunne fastsætteregler om mødepligt. End-videre fastsætter institutio-nen regler om konsekvenserfor kursister, der ikke over-holder reglerne om aktivdeltagelse og orden.Efter lov om vejledning omuddannelse og erhverv skalinstitutionerne aktivt arbejdefor at fastholde kursisterunder 25 år samt samarbej-de med UU derom.
Forsøget henvender sig tilunge og voksne med et an-det modersmål end dansk,der i øvrigt kan optages påhf-uddannelsen tilrettelagtenten som en toårig uddan-nelse eller som enkeltfag.
Her gælder de regler ommødepligt og aktiv deltagel-se med videre der er ind-skrevet i hf-loven (862 af5.juli 2010) § 18 og § 19.
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
det toårige hf og hf-enkeltfag. I forsøgetdeltager 5 institutioner: 4 VUC’er og 1 hf-kursus. Lærere fra Hf-Centret Efterslægten iKøbenhavn og VUC Århus udarbejdede iefteråret 2008 en særlig læreplan som bag-grund for en anderledes faglig og pædago-gisk tilrettelæggelse af undervisningen idansk A. Det særlige er blandt andet enfokusering på den sproglige og skriftligeside af faget ud fra den erfaring, at mangemed et andet sprog end dansk som mo-dersmål trods undervisning i det danskeskolesystem og trods beherskelse af etdansk hverdagssprog mangler en sprogligog skriftlig sikkerhed, som er vigtig for atgennemføre en ungdomsuddannelse og forat være i stand til også at gennemføre envideregående uddannelse.For at få flere til at gennemføre en ung-domsuddannelse har Undervisningsministe-riet støttet en opfølgning på forskningspro-jektet ”Når gymnasiet er en fremmed ver-den”, der satte særligt fokus på de elever,hvis forældre ikke selv har taget en gymna-sial uddannelse – de såkaldte gymnasie-fremmede elever. I første fase finansierede
Forsøget er tænkt som et led iregeringens 95 procent-målsætning.
Udviklingsarbejdet har fundetsted i fag, der indgår i alle defire gymnasiale uddannelser.Desuden har det være tilstræbt,at de fleste fag i fagrækken skul-le være repræsenteret, ligesomder været en geografisk spred-ning i de deltagende institutio-ner.
Initiativet retter sig modunge og unge voksne i degymnasiale uddannelser.
Ikke relevant for dette initia-tiv
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
ministeriet 20 arbejdsgrupper, der udarbej-dede rapporter med konkrete forslag til enrække fag i de forskellige gymnasiale ud-dannelser. For at gennemføre en merestruktureret afprøvning af nogle af rappor-ternes elementer samt sikre en bred erfa-ringsudveksling mellem særligt interesseredeskoler har Undervisningsministeriet som delaf forsøgs- og udviklingsmidlerne ydet til-skud til ni projekter, hvor skolerne samar-bejder i netværk. Netværkene er knyttetsammen i et landsdækkende følge- og analy-seprojekt. Det er planen at afholde en af-sluttende konference i foråret 2011, hvorogså skoler, der ikke er med i et netværk, vilfå mulighed for at være repræsenteret.Regeringsgrundlaget ”Mulighedernes sam-fund” (2007) og handlingsplanen til be-kæmpelse af ekstremisme og radikalisering”En fælles og tryg fremtid” (2009) har lagtop til, at der etableres et netværk for skole-ledere om demokratiundervisning og eks-tremisme. Ungdomsbyen vil udvikle ogfacilitere dette netværk med fokus på vi-dens- og erfaringsudveksling, best practiceeksempler og udvikling af demokrati- og
Udviklingsarbejdet fortsætter i2011 med skoleprojekter, derafprøver konkrete faglige tiltag,fortrinsvist med udgangspunkt ianbefalinger i fagrapporterne.Projektet retter sig mod udvik-lingen af den almindelige un-dervisning, herunder både stof-udvælgelse, rækkefølge, materia-leanvendelse, anvendelsen afforskellige arbejdsformer ogterminologi i det enkelte fag.
Netværket har eksisteret sidenaugust 2010 og har ca. 50 delta-gende skoler fra både grundsko-leområdet og fra gymnasie- ogerhvervsskoleområdet.Faciliteringen af netværket fore-går blandt andet ved hjælp afwww.medborger.net
Initiativet retter sig i førsteomkring mod skolelederne,men i anden omgang modalle børn og unge i grund-skolen og ungdomsuddan-nelserne
Ikke relevant for dette initia-tiv
1. Hvorvidt der er tale om enhelhedsorientering, jf. UDUspørgsmål 1.
Sagsnr.: 078.21J.2612. Hvorledes er initiativet ogindsatsen afgrænset og ko-ordineret aldersmæssigt, jf.UDU spørgsmål 2.
3. De unges rettigheder ogpligter i initiativet og indsat-sen, og hvorledes følgesdisse ad, jf. UDU spørgsmål3.
medborgerskabsundervisningsforløb og -materialer. Samtidig er det hensigten atnetværket skal være et forum, i hvilket flereaf regeringens øvrige tiltag kan udfoldeseller behandles.