Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
KOU Alm.del Bilag 100
Offentligt
1024976_0001.png
1024976_0002.png
Weidekampsgade 8
Til medlemmerne afFolketingets kommunaludvalg
Postboks 4700900 København CTlf. 7011 4545Fax 33 30 44 49www.hk.dk/kommunal
Regionerne skal ikke afvikles, men udvikles på områder sommiljø, turisme og kollektiv trafikJeg vil hermed gerne orientere udvalget om HK/Kommunals syn på denverserende debat om regionernes fremtid.Med min henvendelse til udvalget ønsker vi i HK/Kommunal også at lægge optil en tættere dialog med kommunaludvalget og dets medlemmer omkommunale og regionale spørgsmål.Vi er således også gerne til rådighed for besvarelse af spørgsmål fra udvalgetog dets medlemmer. Ligeledes medvirker vi gerne i et møde med udvalgeteller udvalgets medlemmer.Det er HK/Kommunals opfattelse, at hverken økonomisk, administrativt ellerpolitisk er der noget som helst, der taler for, at det er en god idé at nedlæggeregionerne.Derfor kommer HK/Kommunal nu med en række forslag til opgaver, der kanvaretages langt bedre, hvis de ligger i regionerne.Regionerne skal efter vores opfattelse styrkes på de områder, der i dag liderunder for små enheder i kommunerne.Vi må således konstatere, at på flere områder har kommunerne ikke denfaglige ballast, der skal til, for at give borgere og virksomheder en optimalservice. Det gælder det specialiserede socialområde med tilbud tilhandicappede og hjerneskadede. Og det gælder visse opgaver inden formiljøområdet, hvor udfordringerne går på tværs af kommunegrænser.HK/Kommunal finder det også oplagt, at styrke regionerne på områder somerhverv, turisme og kollektiv trafik, hvor mange udkantsområder i dag ernødlidende.HK/Kommunals forslag er i hovedtræk:
At man kan flytte langt det meste af det specialiserede socialområdetil regionerne svarende til de opgaver, som før strukturreformen låhos amterne. Det drejer sig bl.a. om tilbuddene til handicappede,herunder tale- og hørehandicappede og hjerneskadede.At man kan flytte forebyggelses- og genoptræningsindsatsen mv. tilregionerne, som ved strukturreformen overgik fra amterne tilkommunerne.At der på miljøområdet kan flyttes opgaver til regionerne f.eks.indenfor jordforurening, luftforurening og vandløb, hvorudfordringerne går på tværs af kommunegrænser.At regionerne får ret til at udskrive skatter ligesom de gamle amter ogfår en kommunalfuldmagt. Skatten kan være en øremærketsundhedsskat eller en generel regionsskat. Vil kunne fremme denøkonomiske ansvarlighed og give regionerne mere politisk tyngde.At man kan styrke regionernes opgave med regional udvikling for atfremme væksten i udkantsområderne. Mere kollektiv trafik, turismeog styrkelse af de regionale vækstfora, fx tættere samarbejde mellemdet lokale erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne.Frem for at lave en kortslutning af regionerne, er der brug for at sikreoptimale rammer for (økonomi)styringen af sygehusene.
./.
Vi vedlægger notat om ”HK/Kommunals forslag til styrkelse af regionerne”,som uddyber ovennævnte forslag.
Med venlig hilsen
Bodil OttoForbundssektorformand
HK/Kommunalerenfagligorganisationmedca.60.000medlemmer,somallehardettilfælles,atdeansatienkommuneellerienregion.Hovedpartenafvoresmedlemmerersagsbehandlereogøvrigtkontoradministrativtpersonale.Derudoverertypisketitlerformedlemmerne:lægesekretær,socialformidler,jobkonsulent,tandklinikassistent,kontorchef,løn‐ogpersonalekonsulent,biblioteksassistent,laborant,miljøteknikerogskolesekretær.