Indfødsretsudvalget 2010-11 (1. samling)
IFU Alm.del Bilag 64
Offentligt
FolketingetUdvalget for ForretningsordenenChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
9. maj 2011StatsretskontoretThomas Klyver2011-750-0500THK40571+ bilag
1.
Ved e-mail af 15. april 2011 har Justitsministeriet modtaget et brev fra4 medlemmer af Folketingets Udvalg for Forretningsordenen. Brevet in-deholder kommentarer til det reviderede udkast til kommissorium for enundersøgelseskommission i sagen om indfødsret til statsløse personer,som ministeriet sendte til udvalget den 11. april 2011, og som blev udar-bejdet i forlængelse af drøftelserne på mødet i Folketingets Udvalg forForretningsordenen den 7. april 2011.Justitsministeriet har forstået, at det pågældende brev også er sendt til deøvrige medlemmer af Folketingets Udvalg for Forretningsordenen.Justitsministeriet skal på denne baggrund over for udvalget bemærke føl-gende om de enkelte kommentarer (pkt. 1 – 4) i brevet af 15. april 2011:2.
For så vidt angår pkt. 1 (tidsperioden for undersøgelsen) skal Justits-ministeriet henvise til, at undersøgelseskommissionen ifølge det revide-rede udkast til kommissorium skal inddrage forhold, der vedrører, hvor-dan Integrationsministeriet – som opfølgning på orienteringen af Folke-tingets Indfødsretsudvalg i januar 2010 – efterfølgende har administreretdet pågældende sagsområde.Det indebærer, at undersøgelseskommissionen skal undersøge og redegø-re for, om Integrationsministeriet efter orienteringen af Indfødsretsudval-get i januar 2010 har fulgt op på de forhold vedrørende administrationenaf indfødsretsområdet, som ministeriet orienterede udvalget om, herunderi forhold til personer, der uretmæssigt måtte have fået afslag på medde-lelse af indfødsret eller måtte have undladt at ansøge om indfødsret pågrund af forkert vejledning om mulighederne for at opnå indfødsret.De i brevet af 15. april 2011 omtalte forhold er således allerede omfattetaf kommissoriet og vil dermed indgå i den kommende undersøgelse.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
3.
For så vidt angår pkt. 2 (Integrationsministeriets eventuelle underret-ning af Statsministeriet), kan Justitsministeriet oplyse, at det revideredeudkast til kommissorium ikke indeholder begrænsninger med hensyn tilkarakteren af en eventuel underretning fra Integrationsministeriet tilStatsministeriet. Det samme er tilfældet med hensyn til, hvem der even-tuelt foretog en sådan underretning.Undersøgelseskommissionen skal således undersøge og redegøre for, omIntegrationsministeriet underrettede Statsministeriet om sagen, uansethvem i Integrationsministeriet der måtte have foretaget en sådan under-retning, og uanset hvilken karakter underretningen i givet fald måtte havehaft.Justitsministeriet har i den forbindelse besluttet at imødekomme detfremsatte ønske og justere kommissoriet i overensstemmelse med det an-førte i brevet af 15. april 2011. Udkastet til kommissorium, side 2, 3. af-snit, sidste punktum, vil herefter få følgende affattelse:”Undersøgelseskommissionen skal herudover undersøge og redegørefor, om nogen i Integrationsministeriet underrettede Statsministeriet omsagen”4.
For så vidt angår pkt. 3 (undersøgelse af forhold i andre ministerierend Integrationsministeriet) kan Justitsministeriet henvise til ministerietsbesvarelse af 11. april 2011 af spørgsmål nr. 21 (Alm.del) fra Folketin-gets Udvalg for Forretningsordenen. Som det fremgår af denne besvarel-se, indeholder udkastet til kommissorium ikke begrænsninger med hen-syn til, hvilke statslige forvaltningsmyndigheder der vil være omfattet afundersøgelsen. I det omfang forhold i andre ministerier (end Integrati-onsministeriet) måtte vise sig at være relevante for at give en dækkendebeskrivelse af det samlede begivenhedsforløb i sagen, skal kommissionenderfor også undersøge og redegøre for disse forhold.Når udtrykket statslige forvaltningsmyndigheder (og ikke f.eks. en posi-tiv opregning af en række myndigheder) er valgt i kommissoriet, er detsåledes for at sikre, at alle (relevante) statslige forvaltningsmyndigheder,herunder naturligvis også de ministerier, som måtte have haft en rolle isagen, skal være omfattet undersøgelsen.På denne baggrund er det Justitsministeriets opfattelse, at den nuværendeformulering af kommissoriet bør fastholdes på dette punkt.2
5.
For så vidt angår pkt. 4 (besvarelse af udvalgets spørgsmål om behand-ling af anmodninger om aktindsigt) kan det for så vidt angår de spørgs-mål, der er stillet til Justitsministeriet, henvises til ministeriets besvarel-ser af 11. april 2011 af henholdsvis spørgsmål 15 og 17 (Alm.del) fraFolketingets Udvalg for Forretningsordenen.Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål 15, har Justitsministerietmodtaget et antal anmodninger om aktindsigt i materiale, der kan havetilknytning til de spørgsmål, som der lagt op til, at den kommende under-søgelseskommission skal undersøge. Det fremgår videre af besvarelsen,at Justitsministeriet forventer at træffe afgørelse inden for kort tid.Det er Justitsministeriets klare forventning, at afgørelserne vil truffet iløbet af et par uger og således foreligge, inden undersøgelseskommissio-nen bliver nedsat. I den forbindelse kan det oplyses, at undersøgelses-kommissionen først kan anses for nedsat, når medlemmerne er udpeget.Denne udpegning forventes at ske om 1 – 2 måneder, når der er indhentetde relevante indstillinger, jf. herom pkt. 6.6.
På den anførte baggrund vedlægges et nyt revideret udkast til kommis-sorium for en undersøgelseskommission i sagen om indfødsret til statslø-se personer, hvori den justering, der er omtalt ovenfor under pkt. 3, erindarbejdet.Justitsministeriet agter ved udgangen af den kommende uge at rette hen-vendelse til de instanser, der skal afgive indstilling om kommissionenssammensætning.Hvis jeg ikke inden da hører fra udvalget, vil jeg på den baggrund tillademig at lægge til grund, at udvalget ikke ønsker yderligere drøftelser afudkastet til kommissorium.
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
3