Retsudvalget 2010-11 (1. samling), Indfødsretsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 377, IFU Alm.del Bilag 40
Offentligt
980309_0001.png
980309_0002.png
FolketingetUdvalget for ForretningsordenenChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. april 2011Statsretskontoret2011-792-1651BBO41805
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 14 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Forretningsordenen har stillet til justitsministeren den 30.marts 2011.
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 14 fra Folketingets Udvalg for Forretningsordenen

(Alm. del):

”I tilknytning til nedsættelsen af undersøgelseskommissioneni sagen om indfødsret til statsløse personer bedes ministerenredegøre for,- hvorfor kommissoriet omfatter temaer, som der ikke er tvivlom, f.eks. hvilke regler der findes på området (side 1, 4. af-snit) i det bemærkes, at der så vidt vides ikke er retskyndigemed kendskab til konventioner, som har stillet spørgsmål veddet.- hvorfor undersøgelseskommissionen ikke også skal under-søge, om andre ministerier og ministre har været inddraget ide spørgsmål om fortolkning af de nævnte FN-konventioner,tildeling af indfødsret til statsløse og orientering af Folketin-get.”

Svar:

Det fremgår af side 1, 4. afsnit, i udkastet til kommissorium, at undersø-gelseskommissionen bl.a. skal undersøge og redegøre for, i hvilket om-fang ansøgninger om indfødsret fra statsløse personer er blevet behandletefter de almindelige betingelser for meddelelse af indfødsret og ikke efterde mere lempelige betingelser, som følger af Danmarks internationaleforpligtelser efter FN-konventionerne om barnets rettigheder og om be-grænsning af statsløshed. Det forudsættes i den forbindelse, at undersø-gelseskommissionen generelt beskriver, hvilke retsvirkninger der er knyt-tet til opnåelse af dansk indfødsret.Der er med det pågældende afsnit lagt op til, at kommissionen skal un-dersøge og redegøre for, i hvilket omfang ansøgninger om meddelelse afindfødsret fra statsløse personer ikke er blevet behandlet i overensstem-melse med betingelserne i de nævnte FN-konventioner. Det vil i den for-bindelse naturligvis være op til den uafhængige undersøgelseskommissi-on selv at vurdere, i hvilket omfang det vil være relevant at behandlespørgsmålet om den nærmere fortolkning af de pågældende FN-konventioner.For så vidt angår sidste del af spørgsmålet kan der henvises til den samti-dige besvarelse af spørgsmål nr. 2 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg forForretningsordenen.
2