Forsvarsudvalget 2010-11 (1. samling), Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling), Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
FOU Alm.del Bilag 149, MPU Alm.del Bilag 711, ERU Alm.del Bilag 330
Offentligt
1020403_0001.png

Notat om turistattraktionen Nr. Lyngvig Fyr. Af Jens Christian Lund (S)

Indledning:

Nr. Lyngvig Fyr er en stor turistattraktion på Jyllands Vestkyst, hvilket resulterer imange besøg, og også har stor betydning for udlejning af sommerhuse m.v. i et stortgeografisk område.Helt afgørende for, at denne attraktion virker er, at Fyret blinker om natten. I sidsteuge var der problemer, så Fyrets blink var standset i 3 dage. Resultatet var masser afklager og frustrerede turister.

Problem:

Rygterne på Vestkysten vil vide, at det overvejes at standse Fyrets blink senest i2013, da der på dette tidspunkt ikke vil blive givet en fortsat dispensation om, atlinserne kan køres rundt i kviksølvbadet som i dag.Et andet problem er, at danskere bosiddende længere øst på i Danmark ikke kanforstå, at Fyret har den store turistmæssige betydning. Derfor er det svært at skaffenational opbakning til bevarelse af det blinkende fyr.

Kendsgerninger:

a.

Der har været gennemført en teknisk undersøgelse om niveauet forkviksølvdampe tæt ved badet. Der kunne ikke registreres nogen form fordampe selv ikke efter 48 timers uafbrudt søgning.

b.

Der er etableret en spildbakke, hvis den ikke forudsete ulykke skulle indtræde.

c.

Risikoen for udslip af farlige dampe øges dramatisk, hvis det besluttes at fjernekviksølvet fra Fyret.

d.

Jeg vurderer, at kviksølvet i den nuværende opgave IKKE udgør nogen trusselfor miljøet.

e.

Der er et kæmpe stort lokalt engagement omkring Fyret, et arrangement, derbl.a. indebærer mere end 10 Fyrmostres og Fyrmestres frivillige engagement iden daglige drift.

f.

Det er fysisk muligt at erstatte kviksølvsløsningen med en løsning, derpåregnes at koste ca. 100.000 kr. som et engangsbeløb.

g.

Der kan for små penge etableres en alarm, der øjeblikkeligt vil advare turisterog andre besøgende i Fyret mod evt. dampe.

Konklusion:

a.

Der bør sikres en løsning, der bevarer Fyret og dets blink.

b.

En fortsat dispensation til at bevare en hensigtsmæssig løsning og vil væreuden store omkostninger.

c.

En alternativ løsning vil koste mindst 100.000 kr. og vil næppe kunne afholdesaf det lokale museum og det lokale opland.