Forsvarsudvalget 2010-11 (1. samling), Det Udenrigspolitiske Nævn 2010-11 (1. samling)
FOU Alm.del Bilag 141, UPN Alm.del Bilag 200
Offentligt
1015066_0001.png
1015066_0002.png
1015066_0003.png
INGEN MÆRKNING
FORSVARSKOMMANDOEN
FKO-OPI204.102011/004178 - 415877(Bedes anført ved henvendelser)
U
2011-06-16
TilForsvarsministerietEmne:

Redegørelse for tilbageholdte i Afghanistan.

1.

Forsvarskommandoen har til Forsvarsministeriet ved flere lejligheder afgivet oplysningerom antallet af tilbageholdte i Afghanistan, blandt andet til brug for ministeriets besvarelseraf spørgsmål fra Folketinget.Ved samstilling af ovennævnte oplysninger, er der imidlertid efterfølgende opstået tvivl omdet præcise antal personer, der har været tilbageholdt af danske styrker. Forsvarskom-mandoen har derfor indhentet en fornyet redegørelse fra Hærens Operative Kommandovedrørende antallet af tilbageholdte i Afghanistan. Af redegørelsen fremgår, at danskestyrker har haft flere tilbageholdte, end det tidligere var blevet angivet.På den baggrund har Forsvarskommandoen i samarbejde med Hærens Operative Kom-mando gennemført en fornyet validering af antallet af tilbageholdte under inddragelse afalle tilgængelige oplysninger og rapporter. Der er således tale om et mere omfattende kil-demateriale end det, der har ligget til grund for tidligere afgivne udtalelser vedrørende an-tallet af tilbageholdelser.På baggrund af erfaringerne fra den igangværende Wikileaks undersøgelse er det ud fraet forsigtighedsprincip og med ønsket om at skabe et så fyldestgørende overblik som mu-PostadressePostboks 21531016 København KBesøgsadresseDanneskiold-Samsøes Allé 11434 Kbh. K.Telefon45 67 45 67Gennemvalg:4567 3142Telefax45 89 07 48Internetwww.forsvaret.dk[email protected]
INGEN MÆRKNING
INGEN MÆRKNINGligt besluttet at medtage samtlige grænse- og tvivlstilfælde i opgørelsen over antallet aftilbageholdte i Afghanistan.Samlet set medfører ovenstående, at nogle personer, der ikke tidligere har været rapporte-ret som tilbageholdte, nu anses for at have været tilbageholdt af danske styrker.Det bemærkes i den forbindelse, at opgørelser over antallet af tilbageholdte generelt erbehæftet med en vis usikkerhed, hvilket skyldes, at vurderingen af, om en person har væ-ret tilbageholdt, beror på et konkret skøn. Dette skøn afhænger bl.a. af graden af magtan-vendelse, og om der reelt har været tale om frihedsberøvelse.

2.

På baggrund af ovenstående revurdering udgør antallet af tilbageholdelser i periodenjuni 2006 til og med december 2010 efter Forsvarskommandoens opfattelse 52 personer.Hertil skal lægges yderligere 3 personer, der er blevet tilbageholdt af danske soldater efterden 1. januar 2011. Dette bringer det samlede antal tilbageholdte op på 55 personer pr.10. juni 2011.Af de i alt 55 personer blev 33 personer løsladt af de danske soldater i tilknytning til stedetfor pågribelsen, enten umiddelbart efter pågribelsen, eller inden for cirka et døgn. Herud-over blev fire personer ved en procedurefejl overdraget direkte til afghanske soldater i for-bindelse med en fælles dansk/afghansk operation. Disse fire personer blev dog af de af-ghanske soldater løsladt senere samme dag fra en patruljebase i nærheden af tilbagehol-delsesstedet.18 personer blev midlertidigt indsat i den britiske tilbageholdelsesfacilitet i henhold til denbilaterale aftale herom mellem Danmark og Storbritannien. Af de 18 personer blev de 11efterfølgende løsladt af danske enheder inden for kort tid, mens de resterende syv perso-ner blev overdraget til de afghanske myndigheder med henblik på retsforfølgelse.Af de syv, som blev overdraget til de afghanske myndigheder, er en fortsat varetægts-fængslet; to blev dømt og efterfølgende løsladt efter endt afsoning; én person blev dømt,men er efterfølgende frifundet ved en ankesag og derfor løsladt; én person blev dømt ogafsoner fortsat sin straf i et afghansk fængsel i Lashkar Gah; og endelig blev to personerløsladt uden dom grundet bevisets stilling.Dansk personel har gennemført tilsyn med de overdragne under hele forløbet, såvel underophold i den britiske tilbageholdelsesfacilitet, som i afghanske faciliteter, og der er ikke iden forbindelse fundet anledning til bemærkninger.
2INGEN MÆRKNING
INGEN MÆRKNINGDer kan således redegøres for samtlige 55 tilbageholdte personer fra tilbageholdelse tilfængsling og/eller frigivelse.

3.

Det bemærkes afslutningsvis, at forsvaret i forlængelse af den foretagne datavalideringhar iværksat en række ændringer af rapporteringen og registreringen af data om tilbage-holdte i Afghanistan med henblik på at sikre pålidelige og ensartede indberetninger.
E.b.
C. SVENSSONgeneralmajorChef for Operationsstaben
Intern fordeling:KTP FOEL, CH OP, CH OPI, CH OPI2, OPI212.
3INGEN MÆRKNING