Forsvarsudvalget 2010-11 (1. samling)
FOU Alm.del Bilag 114
Offentligt
986985_0001.png
986985_0002.png
986985_0003.png
Kangilinnguit 16. april 2011Grønland
TilForsvarsminister Gitte Lillelund BechEft:ForsvarsudvalgetForsvarskommandoenForsvarets PersoneltjenesteHovedorganisationen af Officerer i DanmarkEmne:

Udstationeringsvilkårene for udstationeret personel i Grønland.

Bilag:1. Forsvaret Personeltjeneste skrivelse SA4 2009/039277 – 683097 af 201104015 om ud-redningsarbejde for udstationeringsforholdene på Grønland.2. Skattemæssig værdi af fri bolig (2008 - 2010).
Årsagen til denne henvendelse skyldes frustrationerne omkring udstationeringsvilkårenefor udstationeret personel i Grønland, der findes urimelige og utidssvarende. Der er i ti-dens løb rette flere henvendelser i sagen, men svarene har været henholdende.

1.

Det udstationerede militære personel i Grønland har igennem mange år arbejdet på, atgøre udstationeringsvilkårene rimelige og tidssvarende, herunder ønsket om genforhand-ling af Grønlandsaftalen fra juli 2001. Forsvarets Personeltjeneste (FPT) har netop gen-nemført et udredningsarbejde, der skulle undersøge udstationeringsvilkårene for udstatio-neret personel i Grønland. Resultatet af udredningsarbejdet fremgår af FPT skrivelse nr.SA4 2009/039277 – 683097 af 201104015 (se bilag).Hovedkonklusionen i udredningsarbejdet er, at ændringerne i den udstationeredes samle-de løn- og ydelsesforhold helt overvejende skyldes udviklingen i beskatningen i Grønland.Andre forhold er ikke nævnt.Det er korrekt, at løn- og ydelsesforholdene for udstationeret personel er blevet markantforringet i de seneste år, specielt ved kommunesammenlægningen i 2009, hvor kommu-neskatten steg med 5 % (til en nuværende samlet skatteprocent på 42 %),

men dette er

ikke sagens kerne.

Sagens kerne er, og som er det helt centrale i sagen, udstationeringsvilkårene for det ud-stationerede personel. Disse forhold er fuldstændigt udeladt i FPT udredningsskrivelse.Nedenstående beskriver forholdene i Grønnedal (Grønlands Kommandos hovedkvarter),men er principielt gældende for al militært tjenestegørende personel i Grønland.

2.

Udgangspunktet for udstationeringen er, at det er den danske stat (Forsvaret), der be-ordrer personel til tjeneste i Grønland. Tjenesten i Grønland er typisk 2 år, hvorfor den ud-stationerede er tvunget til at flytte folkeregisteradresse til Grønland (jf. dobbeltbeskat-ningsaftalen mellem Danmark og Grønland).
Det tvungne skifte af folkeregisteradresse medfører følgende:

Fri bolig

Tjenestegørende ved Grønlands Kommando får stillet bolig til rådighed uden beregning.Bolig, der stilles til rådighed, er afhængig af ledig kapacitet, familieforhold m.v. Ved dettvungne skift af folkeregisteradresse, bliver den udstationerede påtvunget at svare skat afden skattemæssige værdien af boligen, der stilles til rådighed (se bilag 2.).Ved beregning af den skattemæssige værdi af ”fri bolig” indgår boligens størrelse, kapital-afkast, møbleringsafgift og el- og varmeafgift og er i gennemsnit på kr. 50,000 årligt. Dettemedfører, at den udstationerede får påtvunget en udgift i f.m. indkvartering. For denne ud-gift ydes ingen kompensation. Dette forhold er Forsvarskommandoen og FPT bekendt.Det findes bemærkelsesværdigt, at tjenestegørende i Grønland bliver påtvunget denneudgift, uden nogen form for kompensation, da den udstationerede de facto har udgifter tilto boliger, da bolig i Danmark bibeholdes (dobbelt husførelse). Denne udgift til indkvarte-ring påtvinges ikke personel tjenesterejsende i Danmark, på Færøerne eller udenlandsketjenestesteder, idet den enten er skattefri eller der ydes kompensation.

Sundhedsforhold

Den tvungne flytning af folkeregisteradresse medfører, at den tjenestegørende kommerunder det grønlandske sundhedsvæsen. Den udstationerede er ikke længere dækket afdet danske gule sygesikringskort. Det grønlandske sundhedsvæsen har en standard, derikke svarer til det danske sundhedsvæsen.For at sikre behandling i Danmark i f.m. sygdom/skade, er den udstationerede selv ansvar-lig for at tegne forsikring for egen regning.Dette opleves som en væsentlig forringelse af udstationeringsvilkårene.

Børnefamilieydelse

Ved skift af folkeregisteradresse til Grønland bortfalder børnefamilieydelsen. Ved udstatio-nering til tjeneste i udlandet (udetillæg), hvor folkeregisteradressen ligeledes flyttes, bibe-holdes børnefamilieydelsen.Det findes bemærkelsesværdigt, at denne ydelse ikke oppebæres ved tjeneste i Grønland,som ved f.eks. udetillægsordningen.

Forhold for medrejsende ægtefælle/samlever og eventuelle børn.

Har den udstationerede familiestatus, er der mulighed for at medbringe ægtefælle/samlev-er og børn. Det er dog ikke alle, der har mulighed for at medbringe familie og børn grundetægtefælles/samlevers arbejde og/eller børnenes uddannelsesforhold.Forbliver familien i Danmark, og da der kun optjenes én årlig ferierejse, medfører dettelange og uacceptable adskillelsesperioder.Medbringes ægtefælle/samlever og eventuelle børn gives en samlet kompensation på 10% af grønlandske time-/dagpenge (p.t. kr. 45,50 pr. dag). Medrejsende ægtefæl-le/samlever må som konsekvens af medrejsen opsige eget job (evt. orlov uden løn). Job-og uddannelsesmulighederne i Grønnedal er yderst begrænset. De få jobs, der findes iGrønnedal omhandler rengøring og børnepasning. For medrejsende med en kortere- ellerlængerevarende uddannelse findes der således ikke jobmulighed, hvor relevant uddannel-se kan anvendes (jobtilfredshed), ligesom der er stor usikkerhed for den medrejsendesjobsituation i Danmark efter endt udstationering.Dette medfører et samlet indtægtstab for husstanden, for hvilket der ikke kompenseres(udstationering i udlandet med udetillæg kompenserer for dette!).Da militære flyvninger (mil.flights) som hovedregel skal anvendes (14 årlige flyvninger),foregår ferierejse til Danmark på allerede fastlagte datoer. Dette giver ikke fleksibilitet forden enkelte i f.m. deltagelse i særlige begivenheder, ferierejser m.v.
Da vejrforhold m.v. kan medføre forsinkelser, skal der indregnes 2 – 3 dage, inden andenrejseaktivitet kan finde sted.Der skal gøres opmærksom på, at udstationerede på Færøerne (Rigsfællesskabet) optje-ner ret til hjemrejse for hver 4 ugers fravær! Retten er betinget af, at den ansatte oprethol-der husførelse ved det faste tjenestested.

Andre forhold

Grønnedal er isoleret beliggende på Grønlands Vestkyst, og der er ingen egentlig by.Grønnedal består kun af Forsvarets etablissement samt enkelte kommunale bygninger tiladministration, skole og boliger. Grønnedal beflyves kun én gang ugentligt. Denne flyvningmedbringer post, tjenesterejsende og andre besøgende. I Grønnedal findes et kostudsalgog ”Dalshoppen”. I kostudsalget købes dagligvarer. Kostudsalget har kun åben 3 gangeom ugen med en åbningstid på 2 timer. Sortiment er yderst begrænset. Grønsager ogkødprodukter er frostvarer, og mejeriprodukter er langtidsholdbart. Friske grønsager ogmejeriprodukter (i begrænset mængde) opsendes én gang månedlig (med mil.flights). IDalshoppen kan købes sko, beklædning, personlig pleje samt souvenirprægede ting. Ud-valget er ligeledes meget begrænset. Dalshoppen har samme åbningstider som Kostud-salget.Dette medfører væsentlig forringede vilkår sammenlignet med andre udstationeringer. Iforholdet skal der gøres opmærksom på, at der kun optjenes en årlig ferierejse til Danmark(indkøb).

3.

I FPT skrivelse anføres det, at FPT følger udviklingen i Grønland, og når der ligger kon-krete planer om oprettelse af den Arktiske Kommando, vil FPT orientere personelorganisa-tionerne omkring løn- og ydelsesmæssige krav.Der skal gøres opmærksom på, at oprettelse af den Arktiske Kommando ikke ændrer påovenstående forhold. De vil fortsat være gældende. Ved en evt. flytning til Nuuk, vil rele-vant jobmulighed for medrejsende forbedres, ligesom uddannelses- og indkøbsmulighe-derne forbedres.

4.

Der ydes ingen kompensation til den udstationerede for nogen af de ovenfor beskrevneforhold, hvilket findes bemærkelsesværdigt og uacceptabelt.

Forsvarsministerens stillingtagen til ovenstående udstationeringsvilkår imødeses,

herunder hvilke tiltag Forsvarsministeren vil iværksætte, for at sikre rimelige og

tidssvarende udstationeringsvilkår for tjenestegørende og familie i Grønland.

Med venlig hilsen
Jan BøgstedB24-23930 Kangilinnguit