Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 6
Offentligt
898990_0001.png
898990_0002.png
898990_0003.png
898990_0004.png
September 2010
Anbefalinger til en handlingsplan for biomasse
CONCITO, Dansk Energi og Landbrug & Fødevarer anbefaler, at regering og Folketingsnarest udarbejder en national handlingsplan for biomasse,Baggrunden er en række fælles erkendelser blandt de tre organisationer:1.Biomasse har en række kvaliteter:biomasse kan lagres og dermed medvirke til at øge fleksibiliteten af el-produktionen, så den bedre kan følge svingninger i efterspørgslen,biomasse kan omdannes til brændsler med stor energi-densitetbiomasse vil blive den væsentligste kilde til kulstof og dermed råvarer tilkemikalier og materialerBiomasse kan bidrage til at gøre de dele af transportsektoren, som ikke umiddelbartkan konverteres til el-drift, fossilfri.Biomasse kan bidrage substantielt til at opfylde Danmarks VE-målsætninger i 2020.På kort sigt (frem mod 2020) er der en stor uudnyttet biomasseressource i og udenfor EU og i Danmark. Strategisk prioritering af denne biomasse, så der opnås denmest effektive og bæredygtige udnyttelse af de forskellige former for biomasse, børstå centralt i en handlingsplan for biomasse. Derudover er der behov for varige mid-ler til forskning og udvikling af biomasseressourcer og de relaterede teknologier.Efter 2020 kan det på grund af stigende global efterspørgsel blive en udfordring medat skaffe biomasse på et bæredygtigt grundlag og til konkurrencedygtige priser. Etcentralt element i en national handlingsplan for biomasse, bør derfor være, hvordanman på mellemlang sigt sikrer, at den anvendte biomasse er bæredygtig, det vil sigereelt fører til en mindre udledning af drivhusgasser og ikke truer økosystemfunktionerog den biologiske mangfoldighed og tager hensyn til sociale og etiske forhold.På lang sigt (frem mod 2050 og længere frem) vil biomasse kunne anvendes i høj-teknologiske løsninger, hvor biomassens energiindhold opgraderes og hvor kulstof(karbon) recirkuleres i energi- og industrisystemer for at sikre et bæredygtigt biomas-seforbrug.Energieffektivitet og -besparelser er imidlertid fortsat blandt de mest økonomiskemidler til at nærme sig et samfund, som er uafhængigt af fossile brændsler.
2.
3.4.
5.
6.
7.
NotatSide 2 af 4
Den øgede globale efterspørgsel efter biomasse stiller os således overfor en udfordringhvad angår bæredygtig og intelligent udnyttelse af ressourcen, men udgør samtidig enunik mulighed for at skabe nye grønne væksterhverv forbundet med produktionen og ud-viklingen af teknologier til bæredygtig omdannelse af biomasse til energi, brændstoffer ogmaterialer. Derudover finder alle tre organisationer, at det overordnet er af afgørende be-tydning, atDanmark har sikkerhed for vores energiforsyningBiomassen produceres bæredygtigt ikke bare natur- og klimamæssigt, men ogsåsocialt og i forhold til fødevareforsyning.De erhvervsvirksomheder som er enten aftagere eller leverandører af biomasse,herunder energisektorens produktionsselskaber, skal kunne afsætte og købebiomasse på et frit internationalt marked.
En national handlingsplan for biomasse i det fossilfri samfund bør derfor i særdeleshedadressere følgende problemstillinger:

1. Bæredygtighed

Hvis man antager, at kloden befolkes af 9 mia. mennesker i 2050, som alle skal brødfø-des og at biomassen vitterligt skal være CO2-neutral, forstået som, at der kun fraføresbiomasse i samme takt, som biosfæren danner ny biomasse gennem fotosyntese, så erdet nødvendigt som minimum at sikre en kontinuerlig genplantning/genkultivering af denhøstede biomasse. Endvidere skal det sikres, at indirekte ændringer i arealanvendelsensom følge af øget global produktion af biomasse ikke fører til nedgang i fødevareproduk-tion, afskovning, tab af økosystemfunktioner og tab af biodiversitet. Af særlig nødvendig-hed er derfor internationale rammer – eventuelt på EU-niveau - for opstilling af og kontrolmed en række bæredygtighedskriterier, alternativt at de danske energiselskaber selv op-stiller og kontrollerer bæredygtighedskriterier.Allerede efter 2020 er det sandsynligt, at biomasseressourcerne vil komme under pres.Derfor bliver det afgørende at udvikle ressourceeffektive og fleksible biomasseteknologiersamt andre VE-teknologier for på den måde at målrette efterspørgslen efter biomasse.Denne udfordring kan kun realiseres, hvis vi allerede nu fremmer mere forskning og ud-vikling af nye teknologier, herunder teknologier hvor energiindhold og kvalitet af biomas-sen øges og hvor kulstoffet i biomasse recirkuleres i energi- og industriproduktionen.

2. Forsyningssikkerhed

I takt med udfasningen af fossile brændsler mindskes vores afhængighed af olie fra usta-bile regimer i Mellemøsten, Afrika og Rusland. Den store andel af biomasse, der forudsesi en række fremtidsscenarier betyder imidlertid højere priser på biomasse, herunder im-porterede træpiller. Derfor er indsatsen for energibesparelser, udvikling af VE-teknologiergenerelt og udvikling af globale markeder for blandt andet mange biomassetyper denbedste garant for en sikker og stabil forsyning. Dette betyder, at en handlingsplan forbiomasse skal gå i dybden med hvordan biomasse kan medvirke til Danmarks energifor-syningssikkerhed. Herunder kan indgå:Sikkerhed for leverancerHvordan biomasse udnyttes mest intelligent og økonomisk optimalt, herunder indpas-ses i et energisystem med anden VE-teknologi.
NotatSide 3 af 4

3. Langsigtede rammevilkår

En udbygning af vedvarende energi, herunder biomasse, skal i fremtiden ske på mar-kedsvilkår, men på nuværende tidspunkt er ingen VE-teknologier i stand til at konkurrereøkonomisk med fossile brændsler. Derfor er man fra politisk side nødt til at sikre denmest energiøkonomiske omstilling til et samfund, der er uafhængigt af fossile brændsler. Iden sammenhæng får biomasse en nøglerolle. Anvendelse af biomasse, samt fraktioneraf affald, til el- og varmeproduktion må forventes at være blandt de billigste initiativersamtidig med at energifremstilling fra biomasse vil binde fluktuerende produktion sam-men. Derfor er der behov for, at en kommende handlingsplan vurderer hvordan dette kansikres gennem en kritisk evaluering og forslag til konstruktiv revision afAfgifts- og tilskudssystemetAdministrative forholdEuropæiske rammevilkår

4. Hvordan omsættes klimamålsætninger til konkret vækst og beskæftigelse?

Den store efterspørgsel på biomasse i Danmark, Europa og på sigt globalt skaber en ef-terspørgsel på intelligent og effektive konverteringsteknologier, der kan kombinere højenergiudnyttelse og bæredygtig ressourcegenanvendelse til at give svar på de konkreteudfordringer vi står overfor i såvel transport- og forsyningssektoren som i den industrielleproduktion. Med en af verdens mest effektive fødevaresektorer, innovative energibran-cher og stærkeste biotekbrancher har Danmark alle forudsætninger for at omsætte deglobale udfordringer til et nyt væksterhverv med grøn vækst og beskæftigelse til følge. Ensatsning på biomasse her og nu vil ifølge en analyse udarbejdet af af Landbrug & Føde-varer inden 2020 kunne skabe 8.500 permanente job i såvel produktionsgrenene i Ud-kantsdanmark og i biotekindustrien i byerne. Hertil skal lægges over 3000 konstruk-tionsjob samt de job, der skabes som følge af eksport af know-how. Dette tal kan blivemange gange større, hvis dansk bioenergiteknologi kan få samme status som andregrønne væksterhverv tidligere har haft.En handlingsplan for biomasse bør inddrage overvejelser om, hvordan forholdene om-kring teknologivalg, målsætninger, regulering og rammebetingelser spiller sammen medjobskabelse og opbygning af en internationalt konkurrencedygtig industri.

5. Intelligent udnyttelse

Af afgørende betydning er, at biomassen udnyttes intelligent både nu og på lang sigt.Derfor er det vigtigt at vi allerede nu investerer i en infrastruktur, der kan udvikle biomas-seudnyttelsen. Helt konkret bør en handlingsplan tage stilling tilhvad, hvordan hvornår?Til hvad skal ressourcerne udnyttes, hvordan og på hvilket tidspunkt?Overvejelserne vedrørende teknologispor og udviklingstempo bør endvidere tage højdefor anvendelsen af biomasse til andre formål end produktion af el, varme og brændsler,f.eks. til produktion af kemikalier, medicin og materialer. I disse overvejelser bør inddra-ges, hvordan udviklinger og indsatser på energi- såvel som fødevareområdet her og nukan bidrage til en fremtidig, biobaseret produktion af materialer og kemi.Den 13. september 2010 holdt de tre organisationer en temadag om biomasse. På bag-grund heraf kan der skitseres et teknologiforløb for biomassens rolle i transporten, el- ogvarmeforsyningen samt den industrielle produktion:
NotatSide 4 af 4
BIOMASSENS ROLLE I FREMTIDENS TEKNOLOGISPOR
Transport
El- og varmeforsyning
Industri
MEGATRENDS FREM MOD DET FOSSILFRI SAMFUND:
Samfund med høj grad afelektrificering, herunder afjernbane og bilerBiobrændstoffer i flytransportBiogas og el i den tungetransport
Vind og sol i elforsyningenMere geotermi, sol og varme-pumper i varmeforsyningenBiomasse samt affald bidragertil at stabilisere energisyste-met.
Biologiske produkter og pro-cesser i bioraffinaderierdanner grundlaget for denindustriel produktion
KORTE SIGT
Anden generationsbiobrændstoffer tilsættesbenzin for at knække trans-portsektorens udledning afdrivhusgasser.Offentlige transportmidler,herunder busser, skifter tilnaturgas samt biogas i taktmed udbygningen heraf.
Frem mod 2020 halvereskulforbruget på de storekraftværker og erstattes affortrinsvis importeret bio-masse.Øvrige værker primært ba-seret på naturgas suppleretmed biomasse og affald.Massiv udbygning af biogasbaseret på organisk affaldog husdyrgylle.
Ingen større industriel an-vendelse. Opgradering afkvalitet og energiindhold ibiomasse er første skridtmod industriel anvendelse.
MELLEMLANGE SIGT
Begyndende udskiftning aføvrige tunge køretøjer til atkøre på gas – både natur-gas, biogas og syngas.
Biomasse og affald domine-rer den centrale forsyningsammen med geotermi.Varmepumper i den decen-trale forsyning.Den våde del af hushold-ningsaffald udnyttes pri-mært i biogas
Gradvis optrapning af indu-striel anvendelse af bio-massebaserede kulhydraterog kulbrinter.
LANGE SIGT
Den tunge transport kørerpå gas og elStigende iblanding af bio-baserede jetfuels i flytrans-porten.
Termisk kraft- og varme-produktion er baseret påopgraderet biomasse og re-cirkulering af kulstof.
Industriel anvendelse afkulhydrater og kulbrinter er100 % biomassebaseret.