Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 42
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 10. november 2010Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål nr. 13 (EUU alm.del) fra Folketingets Europaudvalg af 13. oktober 2010 vedrørende artikel i Tænk ompiratfiskeri langs de afrikanske kyster.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Folketingets Europaudvalg
København, den 10. november 2010Sagsnr.: 7549Dok.nr.: 153556FVM 810
Folketingets Europaudvalg har i brev af 13. oktober 2010 stillet følgende spørgsmål nr.13 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia OlsenDyhr (SF).Spørgsmål 13:
”Ifølge en artikel i bladet Tænk (nr. 108, september 2010) medvirker europæiskefartøjer med EU-støtte til omfattende piratfiskeri langs de afrikanske kyster - medalvorlige konsekvenser for de lokale befolkningers sociale og økonomiske forhold ogfor bestandene af fisk. Ministeren anmodes om at kommentere artiklen.”Svar:
Det er selvfølgelig uacceptabelt, hvis EU-fiskerfartøjer medvirker til ulovligt, ureguleretog urapporteret fiskeri (IUU-fiskeri). IUU-fiskeri er ødelæggende for fiskebestandene,for fiskernes konkurrenceevne og i sidste ende for den globale fødevareforsyning.EU har i de seneste år gennemført en række initiativer til at komme problemet med IUU-fiskeri til livs.I 2008 vedtog EU en forordning med henblik på at forebygge, afværge og standse ulov-ligt, urapporteret og ureguleret fiskeri. Forordningen indeholder tiltag til kontrol aflandinger fra tredjelandsfartøjer i EU og af fiskevarer importeret fra tredjelande medhenblik på at kontrollere, om fisken er lovligt fanget. Kontrollen omfatter havnekontrolog grænsekontrol med verifikation af fangstattester fra et af EU godkendt tredjeland.Endvidere vedtog EU i 2009 en ny EU-fiskerikontrolforordning, som skal sikre en mereeffektiv, styrket og mere ensartet kontrol af EU’s fiskeri. Forordningen indeholder ogsåbestemmelser om sporbarhed af fiskeprodukter.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at for at komme problemer med IUU-fiskeri tillivs må der også arbejdes for styrket samarbejde på internationalt niveau i for eksempelFN og FAO samt i regionale fiskeriforvaltningsorganisationer. Regionale fiskeriforvalt-ningsorganisationer er internationale organisationer, hvis mål blandt andet er at sikre enbæredygtig forvaltning af fiskeressourcerne i internationale farvande eller af stærktvandrende bestande så som tun. EU spiller en aktiv rolle i disse organisationer.Endvidere arbejder regeringen for, at EU’s fiskeripartnerskabsaftaler med tredjelandeindeholder elementer om udbygning og forbedring af de pågældende tredjelandesfiskerikontrol.
2