Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 36
Offentligt
911298_0001.png
Fra:[email protected] [mailto:[email protected]]Sendt:5. november 2010 13:09Emne:Fakta om GMO kartofler fra BASF
Til Fødevareministeren, Miljøministeren og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriPå det seneste har der været meget fokus på GMO i den offentlige debat. BASF der bl.a. står bag Amflorakartoflen følger naturligvis denne debat nøje. Vi er ligeledes opmærksomme på, at der i går blev fremsat etbeslutningsforslag i Folketinget om at forbyde dyrkning af Amflora kartoflen i Danmark.For at udrede eventuelle misforståelser vedrørende forskellige gmo afgrøder fra BASF, vedhæftes nederst imailen et fakta-ark angående Amflora, Amadea og Fortuna - alle GMO kartofler fra BASF. Jeg vil gerneunderstrege, atFortuna ikke har markørgenfor antibiotikaresistens (nptII), i modsætning til BASF'sAmflora stivelseskartoffel.
Et par fakta vedr. markørgen for antibiotikaresistens:Er det sikkert at dyrke/spise Amflora med antibiotikaresistent markør gen ?EFSA, den Europæiske Fødevare organisation, har gentagne gange erklæret, at Amflora er sikker. Isin seneste udtalelse (juni 2009), konkluderede EFSA igen, at nptII genet er sikkert for mennesker,dyr og miljø.Hvorfor bruges nptII markør gen og hvor kommer det fra?I den tidlige bioteknologi var markør genet den gængse metode for selektion og nødvendig i dentidlige udviklingsfase i laboratoriet. Markør generne viser den vellykkede omdannelse af det ønskedegen i planten. nptII gener forekommer naturligt som bakterier mange steder i vores miljø.Kan mennesker blive resistente overfor medicin på grund af dette gen?Et helt klart: nej. En overførsel af antibiotikaresistens markør gener fra genmodificerede planter tilbakterier er til dags dato aldrig observeret i naturen (EFSA’ rapport fra 2009). Det er kun påvist ilaboratoriet under specielle [gunstige] betingelser.Kan gener fra Amflora kartoflen blive overført til andre kartofler eller i naturen?Nej, Amflora spredes/formeres ikke gennem pollen eller frø. Kartofler formeres gennem knoldene.Selv hvis pollen fra Amflora-kartoflen skulle overføres via f.eks. insekter til andre kartofler, vandrerde genetiske ”informationer” ikke til knoldene eller i naturen.Kan dyrenes fertilitet blive skadet af Amflora-foder?Nej, Amflora-foder har i forskellige studier vist at blive fordøjet og udskilt – foderet har ingenindvirkning på dyrenes fertilitet.
Såfremt der måtte være spørgsmål til ovenstående, er I velkomne til at kontakte os.Best regards / Med venlig hilsenLaila Hopen MarmetschkeCorporate Communications ManagerBASF - The Chemical Company