Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 344
Offentligt
Et slag for megetKommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske SvineproducenterHver gang danske svineproducenter leverer 100.000 grise til de danske slagterier, registrererembedsdyrlægerne i gennemsnit 3-4 grise med slagmærker.Det viser Fødevarestyrelsens statistik over resultatet af velfærdskontrollen i 2010, og selvom antallet afindskærpelser og anmeldelser således er steget i forhold til året før, er der stadig grund til at glæde sigover problemets relativt lille omfang.Der er også god grund til at nuancere begrebet slagmærke. En folketingspolitiker bad i foråretFødevareministeren redegøre for antallet af indskærpelser /politianmeldelser som omfattede slagskadermod enkeltdyr på Danish Crowns slagteri i Horsens. Af svaret fremgår det, at der i 2010 var i alt 17indskærpelser og anmeldelser, heraf handlede de 15 sager om overdreven brug af tatoveringshammer.Der var altså ikke tale om, at landmanden havde tæsket løs på sine dyr med et jernrør, men at hanhavde givet dyrene et par slag ekstra med tatoveringshammeren sandsynligvis for at sikre sig, at heledet femcifrede leveringsnummer kunne aflæses korrekt på slagteriet.Jeg er overbevist om, at stigningen i antallet af indskærpelser og anmeldelser af slagmærker til en visgrad afspejler embedsdyrlægernes ønske om at sætte fokus på et problem. Det er fair nok. Registreringaf problemets omfang er en forudsætning for at kunne handle på det. For nogle år siden var detskuldersår, der havde dyrlægernes fokus, og her viser årets opgørelse over resultatet afvelfærdskontrollen, at branchen har handlet og stort set elimineret antallet af indskærpelser oganmeldelser.Vi er også for længst gået i gang med at løse problemerne med slagmærker. Sidste år præsenteredebranchen et nyt leveringssystem, der for mange besætninger helt kan overflødiggøre tatovering afgrisene. Metoden er blevet godkendt af EU-Kommissionen og er nu sendt i høring af de danskemyndigheder. Jeg håber, at metoden snart bliver endeligt godkendt til gavn og glæde for de danskesvineproducenter. På den måde løfter vi ikke blot velfærden for de relativt få grise, embedsdyrlægernehar registreret, men for de millioner af danske slagtesvin, vi hvert år slagter. Der er ingen grund til atgrise skal have slagmærker.