Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 326
Offentligt
1016915_0001.png
1016915_0002.png
1016915_0003.png
Til Folketingets Fødevareudvalg

Notat om muslingefiskeriet i Vejle Fjord.

Vejle Fjord har i årtier ikke kunnet leve op til regionplanens målsætning om etvarieret og alsidigt plante- og dyreliv. Årsagen er flere, bl.a. væsentlig udledning afspildevand og en ensformig bund skabt primært på grund af et intensivtmuslingefiskeri, der udover muslinger har fjernet sten og stenrev. Den ensformigebund er herefter mange steder præget af mudder fra sedimenttransport fra Vejle Å.De senere år har Vejle Kommune gennemført millioninvesteringer i VejleCentralrenseanlæg samt omfattende kloaksaneringsprojekter. De store investeringer,der fortsættes i årene fremover, har betydet en væsentlig bedre vandkvalitet og VejleAmts hav og kystovervågning har dokumenteret en forbedring af tilstanden i fjorden.Men desværre langt fra nok til at nå målsætningen. En væsentlig årsag er deensformige bundforhold.Derfor gennemførte Danmarks Fiskeriundersøgelser, Vejle Amt og VejleAmatørfiskerforening med deltagelse af Vejle Kommune et restaureringsprojekt i2005. Restaureringen bestod i udlægning af 48 tons muslingeskaller i store 1.000liters sække i et forsøgsområde ved Munkebjerg på sydsiden af Vejle Fjord. Måletvar at genskabe mere variation på bunden, så muslingelarver kan bosætte sig, og forat skabe flere levesteder for bunddyr og fisk. Resultatet har været særdeles positivt.Således viser undersøgelser, at sækkene i løbet af meget kort tid blev taget ianvendelse af søstjerner, krabber, søanemoner, rejer, sortkutling m.m. Forsøgsfiskeriviste desuden et højere udbytte af bl.a. fladfisk ved sækkene.Vejle Amt og Vejle Kommune har gennemført vådområde- ogvandløbsrestaureringsprojekter i Vejle Ådal de seneste år og er netop i gang med - isamarbejde med Skov- og Naturstyrelsen - at realisere en storstilet helhedsplan tilflere millioner kroner omfattende vådområdeprojekter,vandløbsrestaureringsprojekter, naturstier, m.m. Disse tiltag vil også medføremiljømæssige forbedringer i Vejle Fjord, både hvad angår vandmiljø samt reduceretsedimenttransport.I efteråret 2006 oplevede vi seks muslingeskibe gennemfiske Vejle Fjord formuslinger, også i nærheden af vores restaureringsprojekter. De 100 kg tungestålrammer med fangstposer, der trækkes henover bunden, medfører en voldsomophvirvling af sediment, som risikerer at forringe effekten af de kunstigemuslingerev.
Ophvirvlingen af sediment har desuden en negativ indvirkning på den rekreativeværdi af de strande, som ligger som perler på en snor, både på nordsiden af fjorden(Albuen, Tirsbæk (er endvidere EU fuglebeskyttelsesområde), og strande i HedenstedKommune) og sydsiden (Ibæk, Hvidbjerg, Fladstrand, Andkær Vig, Sellerup strand).Fem af disse strande i Vejle Kommune er Blå Flag strande, der besøges af mangetusinde mennesker hvert år. Strandene har stor betydning for kommunen og indgår ivores samlede strategi for friluftsliv og turisme.På denne baggrund finder vi det uacceptabelt, at ganske få muslingeskibe, men medstor potentiel negativ effekt, kan gennemfiske fjorden indtil 200 meter fra land. Vi eraf den klare overbevisning, at naturen i Vejle Fjord kan genoprettes, såfremtmuslingefiskeriet begrænses over en længere periode. Vi vil derfor anmode udvalgetom at sikre et udvidet stop for muslingefiskeri i Vejle Fjord ud til en nord/sydlig linieved Holtser Hage i en periode på 20 år, således at minimum den inderste del af VejleFjord helt friholdes for muslingeskrabning. I den periode vil vi i samarbejde medDanmarks Fiskeriundersøgelser overvåge udviklingen i naturgenopretningen.Desuden vil vi arbejde på at skaffe midler til at videreudvikle succesen mednaturgenopretning på og omkring de kunstige rev vi har lavet i fjorden. I samarbejdemed Danmarks Fiskeriundersøgelser og Statens Miljøcentre/Skov- og Naturstyrelsenvil vi finde optimale placeringer for flere udlagte rev til genskabelse aflivsbetingelserne for planter, muslinger, fisk og fugle i Vejle Fjord.Afslutningsvis skal det bemærkes, at muslingefiskeriet i Vejle Fjord ikke vurderes atvære foreneligt med de bindende EU-krav til miljøtilstanden i fjorden som fremgår afMiljøministeriets miljømålslov (implementeringen af EU’s Vandrammedirektiv).Til mødet hos Fødevareudvalget den 11. april 2007 anbefales det, at ministerietinviterer biolog Per Dolmer, Danmarks Fiskeriundersøgelser, til at deltage.

Konklusioner fra undersøgelser af Danmarks Fiskeriundersøgelser

Ifølge et brev fra Danmarks Fiskeriundersøgelser til Fiskeridirektoratet af december2006 er der oplyst følgende konklusioner om muslingefiskeri:Effekter af blåmuslingefiskeriet i områder dybere end 6 meters dybde på sigtbarhedenpå 2-4 meters vanddybde anses for at være sandsynlig i områder som Vejle Fjord,hvor der fiskes på forholdsvis stejle sider. Eller sagt på en anden måde: det betyder, atbæltet med forbud mod muslingefiskeri langs kysten påvirkes at det lovlige fiskeri på6 meters dybde.
Blåmuslingefiskeriet kan have negativ betydning for bundfaunaen i de områder, derfiskes.Blåmuslingefiskeriet kan have en negativ effekt på forekomsten af fisk.Ophvirvling af sediment fra bunden og spredning af dette ind i området med detetablerede rev kan forringe restaureringsprojektets effekt i forhold til at ophjælpefiskebestanden.Konklusioner fra undersøgelse i Horsens Fjord:I 1994 lavede Danmarks Fiskeriundersøgelser en undersøgelse afmuslingeforekomsterne i bl.a. Horsens Fjord. I denne undersøgelse blevblåmuslingebiomassen i Horsens inderfjord bestemt til 6.320 tons.Det vides ikke hvad blåmuslingebiomassen er i Vejle Fjord, men i 2005 og 2006 erder landet mellem 1.000 og 2.000 tons årligt.
Der vedlægges CD med videooptagelser, der viser hvordan fjordbunden ser ud mangesteder, samt billeder af det kunstige rev og hvordan det har udviklet sig fra 2005 til2006.Der vedlægges endvidere kopi af artikel fra Amatørfiskeren, februar 2007, omhabitatrestaureringen.
Vejle den 21. marts 2007
Vejle KommuneVejle Amatørfiskerforening