Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling), Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 661, FLF Alm.del Bilag 314
Offentligt
1012129_0001.png
1012129_0002.png
1012129_0003.png
Økologiens Hus, Åbyhøj16. juni 2011
Axelborg, Axeltorv 31609 København V.
Til medlemmerne af Primærbestyrelsen og Virksomhedsbestyrelsen i Landbrug & FødevarerI øjeblikket forhandler Folketingets partier om en revision af den danske lov om sameksistensmellem gmo-dyrkning og gmo-fri produktion, herunder økologi. Såvel Økologisk Landsforeningsom Landbrug & Fødevarer er repræsenteret i en følgegruppe og har givet indspil til arbejdet.Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har noteret sig, at L&F i hovedtræk er ganske tilfreds medden nuværende sameksistenslovs beskyttelsesniveau for økologiske landmænd og andrelandmænd, som ikke ønsker gmo-forurening af deres afgrøder, foder, såsæd eller færdigeprodukter. L&F’s seneste indspil til lovarbejdet begrænser sig til, at:Dyrknings- og kompensationsafstande er fastsat på et objektivt grundlagFristen for anmeldelse af økonomisk tab som følge af gmo-forurening forlænges frem tilafgrøden er handletAt tab som følge af kontraktlige leveringsforpligtelser også indgår i kompensationen tilskadelidende landmændØkologisk Landsforening ser en lang række andre problematikker for landmænd, der ønsker atdyrke gmo-frit – især økologer. Det gør vi, fordi der fortsat er mange situationer, hvor økologiskelandmænd kan opleve forurening af marker, afgrøder og varer, uden at de har mulighed for at fåkompensation for deres tab. Ligesom de økologiske mejerier, slagterier, møllerier ogfoderstofvirksomheder selv står med regningen, hvis deres varer mister økologistatus på grund afgmo-forurening.Foreningen finder det endvidere problematisk, at forudsætningen for, at landmanden kan fåkompensation for en forurening er, at afgrøden har et gmo-indhold på min. 0,9 pct. (gmo-mærkningstærsklen). Reglerne bør formuleres med udgangspunkt i, at der er et klart forbud i EUmod at anvende gmo i den økologiske produktion, og at forbrugere, der ikke ønsker gmo i deresfødevarer, derfor vælger økologiske produkter. Vi kan ikke forvente, at virksomheder, derhåndterer eller forarbejder økologiske varer, tør aftage øko-råvarer med et konstateret gmo-indhold uanset, at indholdet er under 0,9 pct. Det vil være en rigtig dårlig sag i forhold til dereskunder, og det vil indebære en risiko for, at virksomhedens produkt ved videresalg kan overskridemærkningstærskelværdien. Hvis produktet ved videresalg overskrider mærkningstærskelværdien,så vil produktet ikke kunne afsættes som økologisk. Kompensation, der tager udgangspunkt imærkningstærskelværdien medfører, at det er de økologiske landmænd og virksomheder, der stårmed regningen.Vi spørger derfor, om det er korrekt opfattet, at L&F accepterer, at sameksistensregler, herunderkrav om afstand mellem gmo og ikke-gmo marker, fastsættes ud fra en accept af en vis forureningaf f.eks. økologiske naboafgrøder og økologiske produkter? Eller vil L&F støtte, at udgangspunktetfor beregninger af afstand er en målsætning om et rent nul gmo i økologi?
1
Økologiens Hus, Åbyhøj16. juni 2011
Der er en bedre vejØkologisk Landsforening mener, at vi sammen skal se på, om der er en anden vej for dansklandbrug som helhed. En vej, der bevarer godt naboskab og skaber gode forretningsmuligheder. Viforudser usikkerhed, bøvl, omkostninger og potentielle nabostridigheder som følge af ekstraopgaver og private søgsmål landmand og landmand imellem, som konsekvens af kommerciel gmo-dyrkning i Danmark.Bestyrelsen i Økologisk Landsforening vurderer, at det vil være en bedre forretning for detsamlede danske landbrug at satse på gmo-fri dyrkning i Danmark. Vi har svært ved at få øje påkommercielt interessante afgrøder for Danmark, som kan løse konkrete problemer for enkeltedanske landmænd uden at være til uforholdsvis større ulempe for andre. Gmo er et skridt videread bulkvare-vejen – en vej dansk landbrug ikke kan overleve på i konkurrencen med lande medlavere omkostningsniveau. Danmark har med vores geografiske placering gunstige muligheder forat blive verdens førende producent af højværdi gmo-fri afgrøder, såsæd og fødevarer.De kvalitetsbevidste forbrugere, som danske landmænd skal leve af at producere til i fremtiden,ønsker ikke gmo. 26 ud af 30 af de største supermarkedskæder i EU stiller i dag krav om gmo-friproduktion i deres egne brands (private labels). Det er brands, som fylder mere og mere påsupermarkedernes hylder. Det kan undre, at markedets ønsker ikke står mere centralt i gmo-debatten. Fødevareministeriet har lavet en spinkel analyse af markedseffekter af en gmo-fridyrkningsstrategi i Danmark. Både Økologisk Landsforening og Dansk industri betegner imidlertidanalysen som useriøs og dårligt funderet. Analysen indeholder for eksempel ikke en reel vurderingaf de kommercielle muligheder i at kunne brande Danmark på gmo-fri dyrkning og gmo-fri råvarer.Økologisk Landsforening savner også, at der tages højde for ny viden og erfaring med, hvorledesgmo-dyrkning kan påvirke forbruget af sprøjtemidler, udbytter og spredning af resistens til vildeplanter mod velkendte sprøjtemidler som f.eks. Roundup.Økologisk Landsforening vil derfor gerne invitere L&F til, at vi i fællesskab får udarbejdet en seriøsog reel analyse af de to scenarier: Gmo-dyrkning i Danmark og ingen gmo-dyrkning i Danmark.Hvor vi ser på de samlede praktiske og økonomiske effekter på både primærproduktion ogmarkedet.Uendeligt meget bøvl i ”sameksistens”Hvis L&F fastholder, at det fortsat skal være tilladt at dyrke GM-afgrøder i Danmark, og det også ifremtiden tillades politisk, så er det et ufravigeligt krav fra Økologisk Landsforenings side, atøkologiske landmænd, økologiske virksomheder samt de konventionelle producenter, der ikkeønsker at have med gmo at gøre, alle holdes 100 procent skadesløse. Økologisk Landsforeninghåber, at Landbrug & Fødevarer kan støtte denne overordnede målsætning og dermed også kanstøtte nedenstående, ufravigelige krav til en ny gmo-lov:De økologiske landmænd skal have sikkerhed for kompensation for al gmo-forurening,

uanset,

hvor forureningen er kommet fra,

uanset

hvornår det er sket;

uanset

omsameksistensreglernes krav til afstand mv. er overholdt;

uanset

om forureningskilden kanidentificeres; og

uanset

mængden.2
Økologiens Hus, Åbyhøj16. juni 2011
Der skal etableres kompensationsmuligheder for handelsled efter landmanden, dvs.

virksomheder,

der forarbejder og sælger

økologiske

fødevarer.Planlagt forurening accepteres ikke. Afstandskrav skal beregnes ud fra et mål om

nul gmo i

økologi.

Det er de gmo-dyrkende landmænd, der skal afholde

alle udgifter

forbundet med at holdeandres afgrøder, foder, såsæd og færdigprodukter fri for gmo, herunder testning,adskillelse under transport, maskinrensning mv. Udgiften

kan aldrig

pålægges delandmænd og virksomheder, der ønsker gmo-frihed.Gmo-såsæd og afgrøder skal håndteres og transporteres i separate gmo-anlæg ogcontainere.Ingen dyrkning af GM-afgrøder, som f.eks. raps, hvor spredning er svær at undgå, da detsætter snævre restriktioner for det økologiske sædskifte, og begrænser mulighederne forat omlægge denne jord og udvide det økologiske areal.
Økologisk Landsforening anser det for rimeligt, at de, der forårsager en forurening, skal betale deomkostninger, de med deres forurening påfører andre kollegaer. Og hvis I i L&F er så sikre på, atsameksistensregler vil forebygge forurening af økologiske marker og produkter, burde der ikkevære noget problem i at garantere kompensation, hvis det sker.Vil Landbrug & Fødevarer støtte, at økologiske og gmo-fri konventionelle producenter holdesskadesløse i tilfælde af dyrkning af GM-afgrøder i Danmark?Med venlig hilsen og et ønske om en fælles, fornuftig, langsigtet og helhedsorienteret strategi fordansk landbrug.
Evald Vestergaard, Økologisk Landsforening.
3