Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 307
Offentligt
1010694_0001.png
14-06-2011

Kære medlem af Folketingets udvalg for fødevarer, landbrug og fiskeri

HjerneSagen skal hermed tillade sig at fremsende et netop udarbejdet notat om de helbredsmæssigekonsekvenser af et stort forbrug af salt.Baggrunden for notatet er, at danskerne spiser for meget salt. I gennemsnit næsten dobbelt så megetsom anbefalet. Samtidig har mange danskere et for højt blodtryk og dermed en forhøjet risiko for at fåen blodprop i hjernen. En stor del af vores høje saltindtag skyldes, at vi via de industrielle fødevarer,kantinemad m.m., får ca. 70 % af det salt, vi indtager. Frivillige aftaler omkring reduktion af salt ifødevarerne har hidtil ikke båret frugt.En mere målrettet og effektiv indsats for at reducere danskernes saltforbrug vil have konkret betydningfor folkesundheden. Hvis danskernes saltforbrug kunne nedsættes med blot tre gram om dagen, villedet årligt betyde op til ca. 1500 færre apopleksier og 1000 færre hjertetilfælde. For samfundet vil dervære et betydeligt beløb at spare, idet en apopleksi i snit udløser en direkte omkostning på ca. 225-250.000 kr. pr patient. Samlet set vil det årligt medføre en besparelse på ca. 350 mio. kr.Saltindholdet i industrielle fødevarer bør derfor begrænses ved lov. HjerneSagen foreslår, at der i løbetaf de kommende tre år sker en reduktion af saltet i de industrielle fødevarer på 30 % og herefteryderligere en reduktion på 20 % de efterfølgende tre år. Herved vil 50 % af saltet være væk over enperiode på seks år.Vi håber, at vores notat vil indgå i den igangværende debat om reduktion af danskernes saltindtag.Med venlig hilsenLise Beha ErichsenDirektør i HjerneSagen