Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 293
Offentligt
1003636_0001.png
1003636_0002.png
Fødevarestyrelsen
KONTOR FOR MIKROBIOLOGISKFØDEVARESIKKERHED, HYGIEJNEOG ZOONOSEBEKÆMPELSE
27.05.2011J.nr.: 2011-20-324-00089/TEJEFødevareberedskabsenhedenNotat om udbrud med E. coli i TysklandBaggrundSiden midten af maj måned har det nordlige Tyskland oplevet et stort udbrud af E. coli O104. Der erindtil videre registreret ca. 214 tilfælde af HUS (hæmolytisk uræmisk syndrom) som følge af infektionmed E. coli O104, og 2 af disse patienter er døde som følge heraf.De tyske myndigheder oplyser, at der sandsynligvis er mange flere patienter med diarre, men som ikkehar udviklet HUS som følge af infektionen.84% af de registrerede HUS tilfælde er voksne personer over 17 år, og 69 % af de syge er kvinder.Baseret på en case-control undersøgelse har myndighederne en mistanke om, at udbruddet kan skyldesfriske grøntsager lokalt produceret eller lokalt distribueret.Det tyske Robert Koch Institut of Bundesinstitut für Risikobewertung anbefaler på deres hjemmesider, atman i Nordtyskland ikke spiser agurk, tomat og salat råt. I øvrigt henvises til de almindelige hygiejne-regler for anvendelse af frisk frugt og grønt.I Danmark er der indtil videre 1 patient i Århus og 4 patienter på Fyn som har fået konstateret infektionmed E. coli VTEC. 3 af patienterne på Fyn har fået HUS. Alle 4 patienter på Fyn har været i Tysklandumiddelbart inden sygdoms opståen. Herudover undersøger SSI i øjeblikket yderligere 8 patienter medsymptomer svarende til E. coli infektion.Hvad gør FødevarestyrelsenUdbruddet følges nøje af Den Centrale Udbrudsgruppe. Herudover er Fødevarestyrelsen i tæt kontaktmed Statens Serum Institut i sagen. Herfra oplyses det, at der indtil videre ikke er set en stigning i antal-let af patienter med E. coli i forhold til normalt for årstiden. Der holdes dog et skærpet øje med patienter,hvis symptomer kan tyde på infektion med E. coli, ligesom der er særligt fokus på typebestemmelse afE. coli.På baggrund af oplysningerne fra Tyskland og fra SSI, gør Fødevarestyrelsen følgende:Der er udsendt en meddelelse på hjemmesiden om situationen med råd til offentligheden somløbende opdateres.
Der udsendesløbendemeddelelse via Netværk for Importspørgsmål til orientering af branchenom situationen i Tyskland.Fødevareafdelingerne er informeret om at de skal være opmærksomme på evt. anmeldelser omsygdomsudbrud, som kunne være infektion med E. coli, og som evt. er forbundet med rejse tilTyskland eller indtag af tyske grøntsager.
Oplysningen fra de tyske medier vedr. en mulig kilde fra spanske agurker er nu bekræftet. Fra de tyskemyndigheder har vi fået oplyst, at der er fundet E. coli VTEC (EHEC) i prøver af spanske agurker.Hvorvidt det er en type O104 vides endnu ikke, da den endelige typning ikke er tilendebragt. De tyskemyndigheder har via Rapid Alert Systemet oplyst, at 2 små virksomheder i Danmark har fået leveretagurker fra de positive partier. Der er her til morgen d. 27. maj taget kontakt til fødevareafdelingerne iEsbjerg og Århus med henblik på straks at trække disse agurker tilbage. Herudover undersøges i øjeblik-ket, om der kan være evt. virksomheder særligt i Sønderjylland og på Fyn, som selv har transporteret va-rer fra de tyske grøntmarkeder til Danmark til videre salg. Er dette tilfældet, vil der blive rettet specielhenvendelse til brancherne.De tyske myndigheder understreger, at selv om der er fundet E. coli VTEC i agurker fra Spanien, er dis-se muligvis ikke den eneste kilde til udbruddet. Rådet til forbrugerne om ikke at spise rå agurk, tomat ogsalat produceret og/eller forhandlet i Nordtyskland, opretholdes derfor.Så snart Fødevarestyrelsen får nye oplysninger i sagen vil dette blive meldt ud til brancher, kontrol ogoffentlighed.
Side 2/2