Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 272
Offentligt
989638_0001.png
989638_0002.png
989638_0003.png
989638_0004.png
989638_0005.png
København, den 19. april 2011
Aftale mellem Fødevareministeriet og Landbrug ogFødevarer/Videncenter for Svineproduktion om en strategi fornedbringelse af pattegrisedødeligheden
BaggrundDen seneste opgørelse over pattegrisedødeligheden i Danmark fra 2009 viste, at i alt24,2 % af de danske pattegrise døde inden fravænning. 11,8 % af grisene var dødfødte,mens 12,4 % døde efter fødsel og inden fravænning.Fødevareministeren udmeldte i sommeren 2010, at dødelighedsniveauet for pattegriseskulle reduceres. Ministeren anmodede på den baggrund Fødevarestyrelsen om atkomme med forslag til tiltag, der kan reducere pattegrisedødeligheden, ogFødevarestyrelsen bestilte derfor en rapport om pattegrisedødelighed hos DetJordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) v/ Aarhus Universitet.Rapporten ”Pattegrisdødelighed i DK – Muligheder for reduktion afpattegrisdødeligheden i Danmark” fra DJF lå klar i efteråret 2010. I rapporten vurdererDJF forskellige tiltag til reduktion af problemet med høj pattegrisedødelighed.Fødevarestyrelsen Fødevareøkonomisk Institut (FØI) ved Københavns Universitet har påforanledning af Fødevarestyrelsen primo marts 2011 leveret en rapport, hvorvedinstituttet har foretaget økonomiske beregninger af de tiltag til reduktion afpattegrisedødeligheden, som rapporten fra DJF foreslår.Rapporten fra Aarhus Universitet nævner en række tiltag, der har potentiale til at kunnereducere pattegrisedødeligheden. Tiltagene der kan bidrage til en reduktion afdødeligheden blandt pattegrisene. falder inden for to hovedgrupper: Demanagementorienterede tiltag og avlsmæssige tiltag (avl for overlevelse).
De avlsmæssige tiltag – delrapport fra arbejdsgruppen om avlSpørgsmål om hvorledes avlsmæssige metoder kan bringes i anvendelse med henblik pånedbringelsen af dødelighed i svineproduktionen skal behandles i regi af arbejdsgruppenom avl, der er nedsat under Justitsministeriet i 2010.Folketingets Fødevareudvalg har med henvisning til bl.a. konklusionerne i DJF’s rapportom pattegrisedødelighed i marts 2011 afgivet beretning om pattegrisedødelighed Afberetningen fremgår, at justitsministeren ”bør pålægge arbejdsgruppen om avl af dyr, derblev nedsat i august 2010 for at overveje, hvordan det bedst muligt sikres, at avl af dyrfinder sted på en måde, der er etisk og dyrevelfærdsmæssig forsvarlig, samtidig med atder tages hensyn til de positive aspekter ved målrettet avl af dyr, at behandlespørgsmålene i relation til de danske avlsmetoder i svineproduktionen som den førsteopgave, og at arbejdsgruppen afgiver en delrapport om emnet inden udgangen af 2011.Umiddelbart efter afgivelsen af delrapporten skal der på denne baggrundudarbejdes en koordineret plan for nedbringelse af pattegrisedødeligheden, hvoravlen, som er placeret under justitsministeren, ses i sammenhæng med andre tiltag,der fremmer grisenes overlevelse, som er placeret under fødevareministeren.”Det avlsmæssige element forventes sammen med managementorienterede tiltag at indgåi en overordnet strategi for nedbringelsen af pattegrisedødeligheden.En endelig koordineret plan for nedbringelse af pattegrisedødeligheden må jf.ovenstående afvente arbejdsgruppens delrapport vedrørende avlsmetoder isvineproduktionen der forventes at foreligge ultimo 2011.
De managementorienterede tiltag – aftale med erhvervetDer indgås en aftale med Landbrug og Fødevarer og Videncenter for Svineproduktion,der indebærer en strategi for reduktion af pattegrisedødeligheden der tager afsæt ifølgende:1.De managementorienterede anbefalinger i DJF’s rapport.2.Opbygning af et bedre datagrundlag.3.Etablering af et overvågningsudvalg under Fødevarestyrelsen, som løbende kanmonitere fremdrift i aftalen med erhvervet.Det er aftalt, at Landbrug og Fødevarer / Videncenter for Svineproduktion (VSP) indenden 1. juni 2011 præsenterer en handlingsplan med tiltag til nedbringelse afpattegrisedødeligheden i forhold til managementorienterede tiltag.
2
1. Managementorienterede tiltagVSP har samlet tilgængelig viden om pattegrisedødelighed og trivsel iFarestaldsmanualen, som er et rådgivningskoncept, der er rettet direkte imodmedarbejderne i staldene. Manualen blev udviklet i 2005-06 i et samarbejde mellem Denlokale Rådgivning og VSP. Manualen gennemgås årligt og tilpasses i forhold til nyviden, nye anerkendte erfaringer og/eller ændringer i produktionsforhold.Farestaldsmanualen beskriver det bedste valg ved de enkelte arbejdsprocedurer ifarestalden, og er tilgængelig for alle på VSP’s hjemmeside – på både dansk og engelsk.De centrale elementer i farestaldsmanualen er arbejdsrutiner, der relaterer sig tilpattegrisenes overlevelse og trivsel.VSP vil i handlingsplanen gennemgå de anbefalinger, som DJF har angivet i rapporten.Nogle kan med yderligere konkretisering umiddelbart indgå i faringsmanualen, mensandre kræver deciderede afprøvning/forskning inden de er klar til implementering.VSP vil umiddelbart implementere ny viden omkring faringsovervågning, og hygiejneomkring fødselshjælp.VSP iværksætter et større forsknings- og udredningsarbejde inden forpattegrisedødelighed, og denne skal generere og samle ny viden inden for følgendeområder:-Sikring af flere levendefødte af totalfødte bl.a. gennem tests af forskelligestrategier for faringsovervågning-Sikring af højere overlevelsesrate i det første – mest kritiske – levedøgn-Indretning af farestier bl.a. i forhold til sikker adgang til yveret-Managementstrategier målrettet store kuld-Sikring af barrierer mod smitteoverførsel mellem holdDen nye viden er meget eftertragtet, og de danske svineproducenter er økonomiskmotiveret for at gøre nye tiltag, som kan reducere pattegrisedødeligheden i deresbesætninger. Ny viden vil løbende blive implementeret i faringsmanualen.VSP vil i handlingsplanen gøre en indsats i forhold til udbredelse af farestaldsmanualen.Det kan være muligheden for at farestaldsmanualen bruges i forbindelse med problemerafdækket i egenkontrolprogrammet for dyrevelfærd omkring dødelighed hos pattegriseligesom den vil blive lanceret i forhold til anvendelse i erfa-grupper.Udbrud af virussygdomme som fx PRRS samt diarreer kan selv med høj standard formanagement i perioder give en høj pattegrisedødelighed. Derfor har sikring afsundhedsstatus og et nødvendigt forbrug af antibiotika betydning for at holdepattegrisedødeligheden nede. VSP har i samarbejde med DTU iværksat etforskningsprojekt, som skal anvise årsagerne til spædgrisediarre og anvise metoderne tilat holde dette nede.
3
2. Opbygning af bedre datagrundlagDatagrundlaget for de nuværende opgørelser er baseret på, at VSP årligt indsamler datafra produktionskontrollen og det er både fra AgroSoft og DLBR SvineIT. Ilandsgennemsnittet for 2009 indgik der 666 sobesætninger med i alt 385.000 årssøer (35pct. af søerne).Det er helt afgørende for troværdig dataregistrering, at svineproducenterne indberetterkorrekt. Der er flere centrale faktorer herfor.-Data skal indberettes af hensyn til produktionsformål i besætningen, og ikke medhenblik på mulige sanktioner eller lignende. Dette giver svineproducenten et reeltincitament til ordentlig registrering af dødeligheden.VSP finansierer indsamling af data fra rådgivningskontorerne, således at datakommer fra besætninger med en god datakvalitet. VSP vil i samarbejde med FVMgerne udvide (pct. vis) dækningen af data i forhold til antallet af årssøer omfattet afindsamlingen. Dette forudsætter økonomisk opbakning.Datakvaliteten afhænger af svineproducentens arbejde omkring registrering, bl.a. afskelnen mellem dødfødte eller døde efter fødsel, men inden fravænning. VSP vil ihandlingsplanen udarbejde bedre vejledning i dataregistrering.Endvidere vil VSP sammen med FVST etablere kontrolparametre, der skal sikrekontrolfokus på data både fra Styrelsen og sundhedsrådgivningen.Kontrolparametrene skal integreres i egenkontrollen og Styrelsens kontrol samtsundhedsrådgivningen. Hensigten er, at landmænd ikke på ulovlig vis bortskafferdøde pattegrise.Der vil fra aftaleparternes side være fokus på overtrædelser vedr. dataregistrering.Konstaterede grove overtrædelser vil blive gjort til genstand for en domstolsprøvelsemed henblik på, at sanktionsniveauet for denne type overtrædelser bliver fastlagt.
-
-
-
-
VSP vil med ovennævnte initiativer sikre et datagrundlag for beregningen afpattegrisedødeligheden.
3. Etablering af overvågningsudvalgSom led i strategien for nedbringelsen af pattegrisdødeligheden og med henblik påløbende at monitere og sikre fremdrift i nærværende aftale med erhvervet skal deretableres et overvågningsudvalg under Fødevarestyrelsen,
4
MålsætningerNår arbejdsgruppen om avl fremlægger sin delrapport ultimo 2011, skal der i samarbejdemed justitsministeren fastsættes mål for pattegrisedødeligheden som led i en koordineretplan med indsatser på både avls- og managementsiden, jf. Fødevareudvalgets beretning.Der vil herefter blive taget stilling til fastsættelse af delmål, der skal være opfyldt i 2015for at sikre, at der er fremdrift i forhold til aftalen.Endvidere skal der aftales målsætninger for nedbringelse af pattegrisedødeligheden i2020, som dog mindst skal indebære et fald på 20 % i forhold til den nuværendedødelighed blandt pattegrise på ca. 24 %.
5