Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 228
Offentligt
973042_0001.png
973042_0002.png
973042_0003.png
973042_0004.png
973042_0005.png
973042_0006.png
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. marts 2011Dyrevelfærdskontoret2010-5435-2147JTS41555

Notat om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om

nye fødevarer m.v.

- spørgsmålet om forbud mod kloning m.v. af dyr til fødevarepro-

duktion

Nyt notat

KOM (2007) 872 og KOM (2010) 585

Resumé

Den 14. januar 2008 fremsatte Kommissionen forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer m.v. Forhandlin-gerne om forslaget er tæt på at afsluttes.Forslaget er gået i forligsprocedure, idet der ikke kunne opnås enighedmellem Rådet og Europa-Parlamentet. Forligsproceduren skal efter detfor Justitsministeriet oplyste være afsluttet endeligt den 29. marts 2011.Forslaget forkastes, hvis det kan konstateres, at det ikke er muligt at nåtil enighed inden for denne tidsfrist.Formandskabet har som led i et samlet kompromis om forslaget til for-ordning om nye fødevarer m.v. den 16. marts 2011 fremsat et forslag omforbud mod kloning af dyr med henblik på fødevareproduktion og et for-bud mod overdragelse og anvendelse af klonede dyr med henblik på fø-devareproduktion.Det foreslås fra dansk side at støtte indsættelse af bestemmelser i forsla-get til forordning om nye fødevarer m.v., hvorefter kloning af dyr medhenblik på fødevareproduktion samt overdragelse og anvendelse af klo-nede dyr med henblik fødevareproduktion forbydes.Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

1.

Baggrund

Kommissionen har den 19. oktober 2010 fremlagt en rapport om kloningaf dyr til fødevareproduktion (KOM(2010) 585). Rapporten er modtaget idansk sprogversion den 25. oktober 2010. Et grundnotat om rapporten ersendt til Folketingets Europaudvalg den 2. december 2010.Rapporten indeholder en vurdering af en række aspekter ved brug af klo-ningsteknologi i fødevareproduktion. I rapporten anbefales det, at derindføres et midlertidigt forbud mod kloning af husdyr til fødevareproduk-tion, mod brug af klonede husdyr og mod markedsføring af fødevarer fraklonede dyr. Endvidere foreslås det, at der indføres et sporbarhedssystemfor import af reproduktionsmateriale, f.eks. sæd og embryoner, fra klo-nede dyr.Kommissionens rapport skal ses i sammenhæng med de igangværendeforhandlinger om et forslag til en ny forordning om nye fødevarer m.v.(”novel food” forordningen) (KOM(2007) 872), som Kommissionenfremsatte den 14. januar 2008. Forslaget er fremsat med hjemmel i TEUFartikel 114. Forslaget behandles efter den almindelige lovgivningsproce-dure i TEUF artikel 294. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeriindhentede et forhandlingsmandat vedrørende forslaget under et samråd iFolketingets Europaudvalg den 14. januar 2009. Folketingets Europaud-valg er senest orienteret om sagen ved et notat om iværksættelse af for-ligsproceduren, der er sendt til udvalget den 21. september 2010.Forslaget er gået i forligsprocedure, idet der ikke kunne opnås enighedmellem Rådet og Europa-Parlamentet. Forligsproceduren skal efter detfor Justitsministeriet oplyste afsluttes endeligt den 29. marts 2011. For-slaget forkastes, hvis det kan konstateres, at det ikke er muligt at nå tilenighed inden for denne tidsfrist. Der har senest været afholdt møde iforligsudvalget den 16. marts 2011, og der er aftalt et nyt møde den 28.marts 2011.Formandskabet har som led i et samlet kompromis om forslaget til for-ordning om nye fødevarer m.v. den 16. marts 2011 fremsat et forslag omforbud mod kloning af dyr med henblik på fødevareproduktion og forbudmod overdragelse og anvendelse af klonede dyr med henblik fødevare-produktion.
2

2.

Indhold

Formandskabets forslag indebærer, at der i forslaget til forordning omnye fødevarer indsættes en bestemmelse, hvorefter kloning af dyr medhenblik på fødevareproduktion samt overdragelse og anvendelse af klo-nede dyr forbydes i en overgangsperiode. Overgangsperiodens længde erikke fastsat i det foreliggende forslag.Formandskabets forslag omfatter alene somatisk kloning, dvs. kloning,der sker ved, at man tager kernen fra en dyrecelle og indsætter den i enægcelle, hvis kerne er fjernet.

3.

Gældende dansk ret

Det følger af § 1 i lov nr. 550 af 29. juni 2005 om kloning og genmodifi-cering af dyr m.v., at kloning og genmodificering af hvirveldyr, anven-delse af klonede og genmodificerede hvirveldyr til dyreforsøg samt avl afklonede og genmodificerede forsøgsdyr kun må ske med tilladelse fraDyreforsøgstilsynet.En sådan tilladelse kan kun meddeles til følgende formål, jf. lovens § 1,stk. 2:1) Grundforskning,2) anvendt forskning rettet mod at forbedre sundhed og miljø,3) fremstilling og avl af dyr, der producerer stoffer af væsentlig gavn forsundhed eller miljø, eller4) undervisning og uddannelse på universiteter og højere læreanstaltereller ved anden undervisning på tilsvarende niveau og ved undervis-ning af personer, der skal beskæftige sig med kloning og genmodifi-cering.Der kan således ikke gives tilladelse til kloning med henblik på fødeva-reproduktion.I forarbejderne til lov nr. 550 af 29. juni 2005 om kloning og genmodifi-cering af dyr m.v. er den nærmere forståelse af begrebet kloning beskre-vet på følgende måde:”Kloningaf dyr betyder, at der dannes en genetisk set næstenidentisk ”kopi“ af et andet dyr. Kloning kan foretages vedhjælp af to metoder, som er meget forskellige såvel metode-mæssigt som anvendelsesmæssigt. Vedembryonal kloningdeles et nyligt dannet fosteranlæg i flere fosteranlæg, der ind-3
sættes i en rugemor. Rugemoderen føder herefter genetiskidentiske dyr, men man kender i princippet ikke dyrenes ful-de egenskaber og udseende, førend dyrene er født.Somatiskkloning,ofte kaldet voksenkloning, sker ved, at man tagerkernen fra en dyrecelle og indsætter den i en ægcelle, hviskerne er fjernet. Nogen tid efter at celledelingen er påbe-gyndt, indsættes fosteranlægget i en rugemor. Det fødte dyrer genetisk set næsten identisk (en klon) med donordyret, derhar leveret donorcellen. (…)”Den danske lovgivning omfatter således somatisk kloning, embryonalkloning og andre former for kloning, der måtte blive udviklet.Det følger af § 11 i lov nr. 432 af 9. juni 2004 om hold af dyr med senereændringer, at ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan træffe be-stemmelse og fastsætte regler om anvendelse, omsætning, indførsel ogudførsel af genteknologisk fremstillede og klonede dyr samt om forudgå-ende anmeldelse eller godkendelse. Ministeren kan endvidere fastsætteregler om tilsyn og kontrol hermed. Bemyndigelsesbestemmelsen i lovom hold af dyr er endnu ikke udnyttet.

4.

Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser

Forbuddet mod kloning af dyr med henblik på fødevareproduktion ogoverdragelse og anvendelse af klonede dyr med henblik på fødevarepro-duktion vurderes på det foreliggende grundlag ikke at have lovgivnings-mæssige konsekvenser, idet den gældende danske lovgivning om kloningvil kunne opretholdes. Forbuddet vurderes heller ikke at have statsfinan-sielle konsekvenser.

5.

Høring

Kommissionens rapport om kloning af dyr til fødevareproduktion harværet sendt i høring hos Danmarks Jordbrugsforskning, Den DanskeDyrlægeforening, Det Dyreetiske Råd, DOSO, Dyrenes Beskyttelse, Dy-reværnsrådet, Forbrugerrådet, Forbrugerstyrelsen, Fødevarestyrelsen,Kvægavlsforeningen Dansire, Landbrug & Fødevarer og SlagteriernesForskningsinstitut.Der er modtaget høringssvar fra Dyrenes Beskyttelse. For så vidt angårforbud mod kloning af dyr med henblik på fødevareproduktion og over-dragelse og anvendelse af klonede dyr med henblik på fødevareprodukti-on er det i høringssvaret anført, at Dyrenes Beskyttelse med tilfredshed4
noterer sig, at Danmark – som det eneste land – har et forbud mod brugaf kloning til kommercielle formål (f.eks. fødevareproduktion).Dyrenes Beskyttelse anfører endvidere, at der udover et forbud mod klo-ning af dyr til fødevareproduktion og forbud mod import af produkter fraklonede dyr, også bør indføres et forbud mod import af produkter fraklonede dyrs afkom samt et forbud mod import af sæd og embryoner fraklonede dyr. Dyrenes Beskyttelse finder det afgørende vigtigt, at der ogsåindføres forbud mod handel med produkter fra klonede dyrs afkom. Dy-renes Beskyttelse har endvidere en række bemærkninger vedrørendeetablering af et system til sporing af sæd og embryoner fra klonede dyr,generel EU-regulering af spørgsmål om kloning, avl af dyr og reguleringaf kloning i andre internationale sammenhænge, herunder i regi af WTO.

6.

Nærhedsprincippet

Sagen rejser ikke spørgsmål i forhold til nærhedsprincippet.

7.

Andre landes kendte holdninger

Der foreligger ikke officielle tilkendegivelser om de øvrige medlemslan-des holdninger til Kommissionens rapport.

8.

Foreløbig dansk holdning

Fra dansk side er man positivt indstillet over for et forbud på EU-planmod kloning af dyr med henblik på fødevarefremstilling samt mod over-dragelse og anvendelse af klonede dyr med henblik på fødevareprodukti-on.Fra dansk side lægger man vægt på at kunne medvirke til, at der indgås etkompromis om forslaget til forordning om nye fødevarer m.v. På denbaggrund kan det accepteres, at forbuddets omfang er mindre vidtgåendeend den danske regulering af kloning af dyr selvom et mere omfattendeforbud foretrækkes.Fra dansk side lægger man vægt på, at forslaget ikke forhindrer de videredrøftelser om en særskilt EU-lovgivning om kloning.
5

9.

Europa-Parlamentets udtalelse

Forslaget indgår i forligsforhandlingerne mellem Rådet, Kommissionenog Europa-Parlamentet vedrørende forslaget til ny forordning om nyefødevarer m.v.

10. Den Nationale Komité vedrørende landbrugsdyr

Et udkast til dette notat er den 18. marts 2011 sendt til orientering til DenNationale Komité vedrørende landbrugsdyr med repræsentanter fra bl.a.dyreværnsorganisationer, landbrugsorganisationer, forskning og Rådetfor Dyreforsøg.

11. Tidligere forelæggelser for Folketinget.

Et grundnotat om Kommissionens rapport er sendt til Folketingets Euro-paudvalg, Folketingets Retsudvalg samt Folketingets Udvalg for Fødeva-rer, Landbrug og Fiskeri den 2. december 2010.Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har senest orienteret omforslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarerm.v. ved orienterende notat om iværksættelse af forligsproceduren, der ersendt til Folketingets Europaudvalg den 22. september 2010.
6