Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 171
Offentligt
One HealthVisionary Vikings
02.02.2011
Jørgen SchlundtVicedirektørFødevareinstituttet
”One Health”Grupper fra ’animal health’ og ’wildlife’ organizationer fandt i 2008 ud af atsundhed for dyr, mennesker (og miljø) burde ses ud fra én optik: ’One Health’
Kerne-ideen var at en stor del af vore problemer – både i relation til fødevarerog kontakt med dyr - kom sig af at sektorerne ikke arbejdede sammen
Derfor vil en hoved-idé fra dette globale initiativ være at man i fremtiden børkunne sammenholde data fra dyr (miljø), mad og mennesker
Hallo !!National Food Institute, Technical University of Denmark
Dansk ZoonosecenterStartet som første sted i verden: 1994?
Dansk zoonoseovervågning:Principper:
Kobling af data mellem dyr, fødevarer og menneskerResultater
Dokumenteret reduktion i Salmonella fra madFremsynet (dokumenteret) strategi mod antibiotikaresistensNational Food Institute, Technical University of Denmark
Trends and sources of human salmonellosis inDenmark, 1988-2007(based on Danish Source Attribution systems)Estimated number of human cases per 100,000100
Source: Danish Zoonoses Centre,DTU National Food Institute
80
60
40
20
0888990919293 94 95 96BroilersTotal Import97 98 99 00PorkTotal cases01 02 03Table eggs04050607
National Food Institute, Technical University of Denmark
Og hvorfor er danskezoonoseaktiviteter interessante?(Udover at de er “One Health”)
Fordi det man gjorde i gamle dage ikke virkerOg resten af verden befinder sig i ‘gamle dage’
National Food Institute, Technical University of Denmark
Sikkerhed kan ikke testes ind i fødevarer
Parti med 0.1% Salmonella
10 prøver:10 prøver:Chance for at finde Problem ~ 1%Chance for at finde Problem ~ 1%
National Food Institute, Technical University of Denmark
Forekomst afSalmonellai Dansk æg produktion
National Food Institute, Technical University of Denmark
Human salmonellose med æg som kildei Danmark, 1988-2009National overvågning
97National Food Institute, Technical University of Denmark
Cost-benefit evalueringSalm. Enteritidis kontrol i æg (1997-2006)
• 1997: ~ 3.000 registrerede humane tilfælde fra æg• 2006: ~ 100 registrerede humane tilfælde fra æg• Udgifter sparet:(tabt arbejde samt sygdomsudgifter)
160 mio. Kr90 mio. Kr70 mio. Kr
• Udgifter:Resultat – samfundet har sparet
(Bemærk at dødsfald ikke er indregnet)National Food Institute, Technical University of Denmark
Brug af antibiotika i Dansk Landbrug
Dansk indsats sikrede forbud modantibiotiske vækstfremmere i EU 2005Dansk overvågning af forbrug og resistens – idyr, mad og mennesker - er et forbillede formange (nu inkl. USA)Antibiotika til Kyllinger0,15 ADD per kg (Danmark)5,00 ADD per kg (Holland)National Food Institute, Technical University of Denmark
(ADD: Defined Animal Daily
Doses)
Forekomst (%) af farlig resistens i råt kød(“Extended Spectrum Beta-Lactamase” : ESBL)
National Food Institute, Technical University of Denmark
Vil vi videre?Indsatsen har været omkostningskrævende i form afforebyggelsesprogrammerOmkostningerne bæres af erhverv og samfundet,gevinsten primært høstet i det danske sundhedsvæsen.I et globaliseret fødevaremarked presses danskeprodukter af billigere (mindre sikre) udenlandske varer.For at sikre sundhed, men også at den danske investeringikke bliver tabt på gulvet, er det nødvendigt, at kæmpefor,at de høje kvalitetskrav gennemføres globalt.National Food Institute, Technical University of Denmark
Kan vi komme videre?Det er tankevækkende at WTO aftalen (World Trade Organization)specifikt omtaler hvorledes lande kan fastholde et højeresundhedsniveau, også ved at stoppe import(hvilket Sverige og Finland fik lov til i EU)Til gengæld fastholdes det at rige lande har et ansvar for athjælpe andre lande opnå samme stade.Jord-til-bord principper er påvist effektive i Norden, ogbør spredes til resten af verden.
Dansk zoonose forebyggelse: One HealthNational Food Institute, Technical University of Denmark
Forbedringer i FødevaresikkerhedHvordan hjælper det de fattige?Bedre StandarderAnvendelse ved eksport
Implementering inational lovgivning
Fødevaresikkerhed
Win-WinForbedring af sundhed
Sikrere adgangtil internationale marked
Øget national indtjening
Økonomisk og social udviklingNational Food Institute, Technical University of Denmark
& fattigdomsbekæmpelse
Go Global –One Health (Danish) solutionsAn increasing part of human infectious diseases have a globalepidemiology (SARS, avian flu, influenza, antimicrobial resistance)Infectious agents transfer between reservoirs: humans, animals and theenvironment all are part of the same epidemiology.Two recent developments enable dramatic improvements:The potential to identify microorganisms through total genome analysisare within reach, basically providing a separation from DNA sequenceThe new capacity to exchange huge data sums enables a global databaseof all relevant strains, thereby enabling near-perfect identification – aswell as a potential to follow all diseases between animals and humansNational Food Institute, Technical University of Denmark