Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 163
Offentligt
952271_0001.png
952271_0002.png
952271_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 4. februar 2011Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål 89 (EUU alm.del.) fra Folketingets Europaudvalg af 11. januar 2011 om dioxinforgiftede æg fraTyskland.
Med venlig hilsen
Line Groth Rasmussen
Folketingets Europaudvalg
København, den 3. februar 2011Sagsnr.: 8523FVM 862
Folketingets Europaudvalg har i brev af 11. januar 2011 stillet følgende spørgsmål nr.89 (EUU alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra udvalget.

Spørgsmål 89:

”Ministeren bedes oplyse, om det kan garanteres, at de dioxinforgiftede æg fraTyskland ikke er nået Danmark i direkte eller indirekte form samt oplyse, hvilkeinitiativer ministeren vil tage - herunder i EU - for at forhindre, at det sker fremover.”

Svar:

Den tyske dioxinsag startede med en bevidst iblanding af dioxinforurenet teknisk fedt(ikke beregnet til foder) i fedt beregnet til dyrefoder. Ingen minister kan garantere, atder ikke vil være personer/firmaer, der overtræder den fælles fødevare- ogfoderlovgivning. Men det er vigtigt, at forbrugerne kan føle sig trygge ved de fødevarer,der er på det danske marked.Det er et overordnet princip i EU-lovgivningen, at det er afsendermedlemsstatens ansvarat sikre, at de fødevarer og foderstoffer, der samhandles, opfylder EU-reglerne. I denaktuelle dioxinsag er det således Tysklands ansvar at sikre, at der ikke bliver samhandlethverken dioxinforurenet foder eller fødevarer. Ved større fødevare- og foderkriser i etEU-land kan EU-Kommissionen vælge at supplere oprindelseslandets tiltag medbeslutninger om omsætningsbegrænsning m.v., hvis den skønner, at det er nødvendigt.EU-Kommissionen kan således beslutte, at produkter fra et bestemt område eller fra etmedlemsland ikke må udføres.EU-Kommissionen tilkendegav på et møde i Den Stående Veterinærkomité den 11.januar 2011, at den finder, at de tyske myndigheder helt har levet op til deres ansvar. Detyske myndigheder har iværksat en lang række tiltag for at sikre, at de forurenedefoderstoffer og fødevarer er blevet sporet og tilbageholdt. Tyskland har løbendeorienteret Kommissionen og de øvrige medlemslande om sagens forløb og omresultaterne af Tysklands undersøgelser og opsporingsarbejde.EU Kommissionen har den 21. januar 2011 udtalt, at der ikke er fødevaresikkerheds-
mæssig grund til at indføre importrestriktioner overfor animalske fødevarer fraTyskland.Fødevarestyrelsen har ikke modtaget information fra de tyske myndigheder om, at derer sendt fødevarer med for højt indhold af dioxin til Danmark. De tyske myndighederhar oplyst, at Danmark har modtaget to partier af en tysk foderblanding, hvorgrænseværdien for dioxin var overskredet, som er leveret til tre besætninger af avlshøns.En af besætningerne har leveret knækæg til fødevareindustrien. Uforbrugt resterendefoder (14 ton) er blokeret af Plantedirektoratet og vil blive destrueret.Fødevarestyrelsen har udtaget prøver af ægblandinger, hvor der indgår knækæg frabesætningen. Grænseværdien for dioxin var ikke overskredet i prøverne.Knækæg, som stadig var hos besætningen, er tilbageholdt, da grænseværdien for dioxinvar overskredet. Disse æg vil blive destrueret. Virksomheden har fået påbud om, at denindtil videre skal destruere æg, der ikke bruges til rugeæg.Fødevarestyrelsen følger situationen tæt og vurderer løbende, om der er behov foryderligere tiltag.Foderbranchen i Danmark har siden 2006, hvor foderhygiejneforordningen trådte i kraft,gjort meget for at sikre, at deres produktion, indførsel og import lever op til reglerne.Siden kontrolforordningen trådte i kraft har Plantedirektoratet målrettet sin kontrol modsundhedsaspekterne i foderet blandt andet ved at fremme, at fodervirksomhederne harfået indført egenkontrol, og ved at tilpasse sit analyseprogram så kontrol for forure-ninger er blevet vægtet højest. Fødevareministeriet er dog åben overfor at overveje ettysk forslag om eventuelt skærpede godkendelseskrav til fodervirksomheder, derhåndterer fedt f.eks. af vegetabilsk oprindelse.Plantedirektoratet arbejder endvidere allerede med at få foderstofbranchen til at etablerefællesdatabaser over deres egenkontrolresultater. En database er etableret påsalmonellaområdet, og Fødevareministeriet ser positivt på, at branchen udbygger dettetil også at omfatte forureninger, herunder dioxin.
2