Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 140
Offentligt
946480_0001.png
946480_0002.png
946480_0003.png
946480_0004.png
946480_0005.png
946480_0006.png
946480_0007.png
946480_0008.png
946480_0009.png
946480_0010.png
946480_0011.png
946480_0012.png
946480_0013.png
946480_0014.png
946480_0015.png
946480_0016.png
946480_0017.png
946480_0018.png
946480_0019.png
946480_0020.png
946480_0021.png
946480_0022.png
946480_0023.png
946480_0024.png
Tilsætningsstoffer&de nye EU-positivlister
Præsentationen handler omDansk lovgivning om tilsætningsstofferDe 4 forordninger og deres betydningFødevaretilsætningsstofforordningenRisikovurdering af tilsætningsstofferMærkning af tilsætningsstofferEU-listen (bilag II)Tilsætningsstoffer til tilsætninger (bilag III)Forordning om fælles godkendelsesprocedureProgram for revurdering af tilsætningsstoffer
Dansk lovgivning om tilsætningsstofferBekendtgørelsen om tilsætninger mv. til fødevarerPositivlisten, bilag 7 i ovenstående bekendtgørelseMærkningsbekendtgørelsen
De 4 forordningerNavnIkrafttrædelsesdatoAnvendelsesdato
Forordning om en fælles godkendelsesprocedureForordning om fødevareenzymer
20. januar 200920. januar 2009
Sommeren 2011Når positivlisten over enzymer erudarbejdet.Mærkningsbestemmelserne fandtdog anvendelse fra 20. januar2010
Forordning om fødevaretilsætningsstoffer
20. januar 2009
Fandt anvendelse den 20.januar 201020. Januar 2011
Forordning om aromaer og vissefødevareingredienser med aromagivende egenskaber
20. januar 2009
Betydning af de nye forordningerFællesskabsregler for enzymerOpdatering af aromaområdetSammenskrivning af tilsætningsstofregler til én retsaktEns regler for fødevareproducenter i EU på de treområder
Tilsætningsstofforordningen erstatterRammedirektivet med senere ændringerSødestofdirektivet med senere ændringerFarvestofdirektivetDiversedirektivet med senere ændringer
TilsætningsstofforordningenIndholdSamme regler som hidtil, MEN med krav til etablering afEU-lister:• Bilag II: anvendelsen af tilsætningsstoffer (EU-listen)• Bilag III: tilsætningsstoffer til tilsætninger
TilsætningsstofreglerneEt tilsætningsstof kan godkendes, hvis det• Er sundhedsmæssigt forsvarligt• Der er en teknologisk begrundelse foranvendelsen• De må ikke vildlede forbrugerne.
Tilsætningsstofregler• Uforarbejdede fødevarer• Sammensatte produkter (overførselsprincippet)• Specifikationer
Risikovurdering af tilsætningsstoffer• Foretages af den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)• EFSA fastsætter ADI-værdi (Anbefalet DagligtIndtag)• Ud fra ADI-værdien fastsættesanvendelsesbetingelser.
Mærkning af tilsætningsstoffer• Alle tilsætningsstoffer, der har en funktion påfødevaren skal mærkes• Tilsætningsstofkategori (fx. Farvestof)• E-nummer eller specifik kemisk betegnelse (fx. E110 eller sunset yellow)
EU-listen (bilag II)formål• Sammenskrivning af bilag i tre direktiver –allerede eksisterende regler• Ensartet fortolkning af reglerne• Anvendeligt værktøj til forståelse af reglerne
EU-listen (bilag II)Opbygges ud fra fødevarekategorier:1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.Mejeriprodukter og lignende produkterFedtstoffer og olierKonsumisFrugter og grøntsagerKonfektureprodukterCerealier og produkter herafBagværkKødFisk og fiskerivarerÆg og ægprodukterSukker, sirup, honning og bordsødemidlerSalt og krydderier, supper, saucer og salater og proteinprodukterFødevarer til særlig ernæringDrikkevarerSnacksDesserterKosttilskud
EU-listen (bilag II)05.005.105.205.305.4
ConfectioneryCocoa and Chocolate products as covered by Directive2000/36/ECOther confectionery including breath refreshening microsweetsDecorations, coatings and fillings, except fruit based fillingscovered by category 4.2.4Chewing gum
14
05.2
Other confectionery including breath refreshening microsweetsGroup IGroup IIGroup IIIGroup IIIGroup IVE 160dE 173E 174E 175E 200 -213E 220 -228AdditivesColours at QSFood colours with combinedmaximum limitFood colours with combinedmaximum limitPolyolsLycopeneAluminiumSilverGoldSorbic acid - sorbates;Benzoic acid - benzoatesSulphur dioxide - sulphitesQS300200QS30QSQSQS1000100(1) (2)(3)only external coating of sugar confectionery for thedecoration of cakes and pastriesonly external coating of confectioneryonly external coating of confectioneryonly candied, crystillized or glacé fruit, vegetables,angelica and citrus peelonly candied, crystillized or glacé fruit, vegetables,angelica and citrus peel(25)except candied and vegetables, cristillised and glacé fruitonly candied fruit and vegetablesonly with no added sugarThe use of Konjac is not authorised in jelly confectioneryincluding jelly mini cups
15
EU-listen (bilag II)Beskrivelse af de enkelte kategorierEksempel på en kategoribeskrivelse (vejledende):05.2Other confectionery including breath freshening microsweetsThis category covers hard and soft confectionery with or without addedsugar, and products such as sugar-based, starch-based, cocoa-based,dried fruit-based confectionery, cacao-based sandwich spreads, milk-basedsandwich spreads, dried fruit-based sandwich spreads, fat-based sandwichspreads, candied and crystallized and glacé fruit and vegetables, liquorice,nougats, marzipan, imitation chocolate, chocolate substitute products andcocoa-based products not covered by Directive 2000/36/EC and throat andbreath freshening microsweets.
16
EU-listen (bilag II)• Grænseværdier for Lycopen nedsættes• Grænseværdier for 3 farvestoffer fra Southampton studietnedsættes snarest• Regler for nitrit i kødprodukter genforhandles senest 2015• Farvestoffer der ikke længere anvendes slettes, 3 farvestofferforbydes• Præcisering af anvendelser• Enkelte nye godkendelser– Godkendelse af basisk methacrylat copolymer i kosttilskud– udvidet anvendelse af E 551 i mineralsalt– Udvidet anvendelse af phosphat ibreakfast sausage
17
Tilsætningsstoffer til tilsætninger(Bilag III)Liste inddelt i fem dele:Del 1: Bærestoffer i tilsætningsstoffer.Del 2: Andre tilsætningsstoffer end bærestoffer til tilsætningsstoffer.Del 3: Bærestoffer og andre tilsætningsstoffer til enzymer.Del 4: Bærestoffer og andre tilsætningsstoffer til aromaer.Del 5: Bærestoffer og andre tilsætningsstoffer til næringsstoffer samttilsætningsstoffer, der er tilladt i spædbørns og småbørnskost.
18
Tilsætningsstoffer til tilsætninger (Bilag III)FormålAt sikre sig, at de tre krav til tilsætningsstoffer er opfyldtAt gøre det nemmere at kontrollereEnsartet fortolkningIfølge overførselsprincippet, må stofferne overføres til enfødevare, men må ikke have en funktion og skal ikkemærkes.
19
Kommende afstemningerForventet afstemning i Stående Komité den 14. marts 2011• Bilag II:- Sammenskrivning af eksisterende regler- Ensartet fortolkning• Bilag III- Delvist nye regler- Begrænsning af tilsætningsstofanvendelser
Forordning om fællesgodkendelsesprocedure• Fælles og klar procedure for ansøgning om godkendelseaf:- nye tilsætningsstoffer- nye anvendelser af godkendte stoffer• Risikovurdering af EFSA (9 mdr.)• Vurdering af teknologisk begrundelse samt vildledning (9mdr.)
Re-evaluering af samtlige tilsætningsstoffer• Fastsat i forordning 257/2010 – forventes færdig omkring2020• Foretages af EFSA• Vurdering af toksikologi samt indtag• Eventuelt tilpasning af reglerne
Re-evaluering af samtlige tilsætningsstoffer• 22 stoffer er re-evalueret- heraf er 13 farvestoffer• Yderligere 13 farvestoffer kommer snart

Tak for opmærksomheden!