Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 140
Offentligt
Pesticidrester i fødevarerMette Holm
FødevarestyrelsenImport og kemiske forureninger
Stor bevågenhed på pesticidrester• Fødevarestyrelsen• Politisk• Medier• Forbrugere
Sprøjtegift i hver anden dansk frugt
Teknisk gennemgang af pesticiderFødevarestyrelsen / Fødevareministeriet 19. januar 2011
• Hvad er pesticider?• Ansvarsfordeling i DK• Regler for anvendelse i EU og i DK• Fødevaresikkerhed - fastsættelse og ændring af grænseværdier• Fødevarestyrelsens kontrol af pesticidrester i fødevarer –principper og resultater• Tiltag til at reducere indholdet af pesticider
Hvad er pesticider?• Plantebeskyttelsesmidler• Indeholder aktivstoffer der
BekæmpelsesmidlerSprøjtegiftinsekticider
fungicider
a) beskytter planter mod skadevoldere (svampe, insekter etc.)b) øver indflydelse på planters livsprocesser fx vækst,modning, nedbrydning (stråforkortere, ”frugtgasser”,Vækstregulerendeoverfladebehandlingsmidler)midlerc) ødelægger uønskede planter (ukrudtsmidler)herbicider
Fordeling mellem myndighederFødevareministerietMiljøministerietVidenskabsministeriet
Plantedirektoratet
Fødevarestyrelsen
Miljøstyrelsen
DTU,Fødevaresinst.
JordbrugsvidenskabeligeFakultet, AU
MRLfastsættelse
Godkendelser
Fødevaresikkerhed
Effektivitet
Kontrol afanvendelseKontrol afrestindhold(foder)
Kontrol afrestindhold(fødevarer)
Kontrol afsalg
Rådgivning afFVST og MST
Anvendelse af pesticider (1)• Aktivstoffer skal være godkendt i EU (positivliste, bilag I til dir.91/414)• Anvendelsen af midler godkendes nationalt
Anvendelse af pesticider (2)• Miljøstyrelsen giver godkendelse til brug i Danmark• Vurdering af miljø, arbejdsmiljø og fødevaresikkerhed• Effektivitet – God Landbrugsmæssig Praksis (GAP)- effektiv plantebeskyttelse med lavest mulige mængdepesticid (dosis, tid før høst)- tjekkes i Danmark af Aarhus Universitet, DetJordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF)
Fødevaresikkerhedmaksimalgrænseværdier – MRL•Forordning 396/2005•Fælles EU MRL•Ingen nationale MRL•Alle godkendte anvendelser skal overholde MRL•Ansvarlig myndighed Fødevarestyrelsen eftervurdering fra DTU, Fødevareinstituttet
Forordning 396/2005 om maksimalgrænseværdierfor pesticidrester i eller på vegetabilske oganimalske fødevarer og foderstoffer•Trådt endelig i kraft ved udfyldelse af bilag (1. sept. 2008)•Bilag I: afgrøder – 381 afgrøder•Bilag II: EU MRLs fra før 1. sept. 2008•Bilag III: midlertidige MRLs fastsat på baggrund af tidligerenationale MRLs•Bilag IV: stoffer der ikke skal sættes MRL for (fx uskadeligeog naturligt forekommende stoffer, hvidløgsekstrakt, ethylen)– 52 stoffer•I alt ca 1200 definerede pesticider.0,01 mg/kg hvis ikke defindes på nogen bilag– 454 stoffer
Fastsættelse afmaksimalgrænseværdier – MRL•Fastsættes på baggrund af anvendelsen(GAP)- først findes den rigtige anvendelse-markforsøg til undersøgelse af restindhold imodne afgrøder→MRL•MRL skal vises at være sikker
Risikovurdering af MRL•Akut: ARfD, en portion af afgrøden•Kronisk: ADI, tager højde for bidrag fra alle afgrødergennem et helt liv•De toksiske referenceværdier (ARfD og ADI) inkludererskader som fx kræft, reproduktion, celle- og organskader.Kort- og langtidsstudier•Der tages hensyn til alle EU landes befolkninger – de mestfølsomme forbrugere og de der spiser mest af en afgrøde•Der skal ifølge pesticidrestforordningen tages højde forkombinationseffekter, når en egnet metode er fundet
Pesticid MRL i forhold tilandre forureninger•MRL som oftest langt under det niveau der ville kunneaccepteres ud fra ren risikovurdering•MRL kan bruges til at vurdere fødevaresikkerhed og korrektanvendelse
Automatisk analytisk detektionsgrænse•Automatisk MRL på 0,01 mg/kg med mindreanden MRL er fastsat•”Nyt” fra 1. september 2008•Før: Konkrete sundhedsmæssige vurderinger•Resultat: Der findes MRL for alle pesticider ialle afgrøder
Ændring af maksimalgrænseværdier i EU•På baggrund af nye anvendelser i EU•Ansøgninger om importtolerancer fra 3. lande•Implementering af Codex Alimentarius (WHO / FAO)grænseværdier i EU•Nye oplysninger om fx toksikologi•Efter planlagt revurdering (art. 12 gennemgang)•Andre særlige forhold (forureninger med tidligeregodkendte midler, stoffer fra flere kilder (eks. nikotin ivilde svampe)
Procedure for ændringer afgrænseværdier ved nye anvendelser•Anvendelser i EU eller ansøgninger omimporttolerancer fra 3. lande•12 md fra ansøgning til MS til afgørelse i KOM(SCoFCAH)•Ansøgning sendes til MS•Sagen forberedes af MS og sendes til EFSA•EFSA gennemgår sagen og skriver forslag(reasoned opinion) til KOM
Procedurer for grænseværdier der sættes ned•Nye oplysninger om stoffet (toksikologi)•Ophørte anvendelser (art 12 gennemgang)•Sagen forberedes af MS og sendes til EFSA•EFSA gennemgår sagen og skriver forslag til KOM•KOM samler typisk forslag, hvor alle MRL sættes ned(skal evt. i SPS høring)
Procedure for revurdering grænseværdier– artikel 12 gennemgang•Gennemgang af stoffer 12 md efter beslutning omoptagelse / ikke optagelse på positivliste – art.12(1) gennemgang•Gennemgang af alle gamle EU MRLs (fra før 1.sept. 2008) – art 12(2) gennemgang•Kan føre til ændrede grænseværdier (som oftestsættes MRL ned)
DK procedure ved forslag om ændredegrænseværdier•Forslaget modtages fra KOM senest 2 uger før afstemning•Alle forslag er baseret på EFSAs gennemgang og vurdering•Fødevarestyrelsen sender i offentlig høring•Fødevarestyrelsen indhenter udtalelse fra DTU,Fødevareinstituttet•Fødevarestyrelsen og -ministeriet skriver rammenotat tilEUU og RUU•FEU og FLF orienteres
Ændring af grænseværdierTidligere MRL
0,01 mg/kgIngen anvendelse / ingenrestindhold – automatiskedetektionsgrænseMRL værdi på baggrund aftidligere brug (GAP)
Ny MRL
Anden (højere) MRL- ny konkret anvendelse (GAP)
Forklaring (eks.
rammenotater)
”Ny MRL”
Højere MRL- Fx nye anvendelser,importtlerancer, Codex MRLeller nye dataLavere MRL- Fx ved ophørte anvendelser,nye toksikologioplysningereller andre nye data
”MRL sættes op”
MRL værdi på baggrund aftidligere brug (GAP)
”MRL sættes ned”
FVST kontrol af pesticidrester (1)•Ca 2300 prøver af frugt, grønt, korn, kød ogmælk•Prøverne består af-de 25 afgrøder der bidrager mest til danskernesindtag af pesticidrester-prøver til EUs kontrolprogram-andre risikobaserede prøver•Dansk og udenlandsk produceret•Økologisk og konventionelt dyrket
FVST kontrol af pesticidrester (2)•Prøver tages hos grossist, importørel.lign.•Analyseres for ca. 250 forskelligepesticider og nedbrydningsprodukter
Hvordan skal rapportens bilag læses?
Frugt 2009
• Overskridelser samme niveau som i 2008• Indhold i DK frugtfaldetfra 56% i 2008 til 39% i 2009• Indhold i udl. frugt uændret fra 2008
Grønt 2009
• Lavere indhold end i frugt• Indhold og overskridelser samme niveau som i 2008
Korn 2009
• Ingen overskridelser af MRL
Økologiske produkter 2009• 155 prøver (frugt, grønt, korn og babymad)• 2 prøver af DK korn med fund af pesticidrester(under 1 % af MRL)• 2 prøver af udl. grønt (under 0,5% af MRL)• Sandsynligvis forurening, vindrift elleropblanding
Sundhedsmæssige vurderinger•Konkrete vurderinger af alle fund over MRL(DTU)•I 2009 var der ingen fund, der lå over den akuttereferencedosis (ARfD)→Ingen sundhedsmæssige betænkeligheder
Konklusion•Få prøver overskrider MRL
• Meget sjældent risiko for akut forgiftning (GAP ogsikkerhedsmargen)• Ønske om at nedbringe restindholdet mest muligt• Konkurrence dansk vs udenlandsk produceret
Politiske tiltag for at reducerepesticidindhold i dansk frugt & grøntGrøn vækst 2010 – 2015 samt Fødevareforlig 2• Restriktiv godkendelsesordning (Miljøstyrelsen, MRL)• Øget kontrol (også af importerede produkter)• Øget information til forbrugere• Fokuseret rådgivning (samarbejde med Videnscenter forLandbrug, GartneriRådgivningen)
Forskning og viden – Fødevareforlig 2(kemi)•Kombinationseffekter:- samlet risikovurdering af flere stoffer(cocktaileffekter)- forskning i hormonforstyrrende stoffer•Screeningsmetoder og analytisk kemisk beredskab
SLUT