Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 140
Offentligt
946478_0001.png
946478_0002.png
946478_0003.png
946478_0004.png
946478_0005.png
946478_0006.png
946478_0007.png
946478_0008.png
946478_0009.png
946478_0010.png
946478_0011.png
946478_0012.png
946478_0013.png
946478_0014.png
946478_0015.png
946478_0016.png
946478_0017.png
946478_0018.png
946478_0019.png
946478_0020.png
946478_0021.png
946478_0022.png
946478_0023.png
946478_0024.png
946478_0025.png
946478_0026.png
946478_0027.png
946478_0028.png
946478_0029.png
946478_0030.png
946478_0031.png
Pesticidrester i fødevarerMette Holm
FødevarestyrelsenImport og kemiske forureninger
Stor bevågenhed på pesticidrester• Fødevarestyrelsen• Politisk• Medier• Forbrugere
Sprøjtegift i hver anden dansk frugt
Teknisk gennemgang af pesticiderFødevarestyrelsen / Fødevareministeriet 19. januar 2011
• Hvad er pesticider?• Ansvarsfordeling i DK• Regler for anvendelse i EU og i DK• Fødevaresikkerhed - fastsættelse og ændring af grænseværdier• Fødevarestyrelsens kontrol af pesticidrester i fødevarer –principper og resultater• Tiltag til at reducere indholdet af pesticider
Hvad er pesticider?• Plantebeskyttelsesmidler• Indeholder aktivstoffer der
BekæmpelsesmidlerSprøjtegiftinsekticider
fungicider
a) beskytter planter mod skadevoldere (svampe, insekter etc.)b) øver indflydelse på planters livsprocesser fx vækst,modning, nedbrydning (stråforkortere, ”frugtgasser”,Vækstregulerendeoverfladebehandlingsmidler)midlerc) ødelægger uønskede planter (ukrudtsmidler)herbicider
Fordeling mellem myndighederFødevareministerietMiljøministerietVidenskabsministeriet
Plantedirektoratet
Fødevarestyrelsen
Miljøstyrelsen
DTU,Fødevaresinst.
JordbrugsvidenskabeligeFakultet, AU
MRLfastsættelse
Godkendelser
Fødevaresikkerhed
Effektivitet
Kontrol afanvendelseKontrol afrestindhold(foder)
Kontrol afrestindhold(fødevarer)
Kontrol afsalg
Rådgivning afFVST og MST
Anvendelse af pesticider (1)• Aktivstoffer skal være godkendt i EU (positivliste, bilag I til dir.91/414)• Anvendelsen af midler godkendes nationalt
Anvendelse af pesticider (2)• Miljøstyrelsen giver godkendelse til brug i Danmark• Vurdering af miljø, arbejdsmiljø og fødevaresikkerhed• Effektivitet – God Landbrugsmæssig Praksis (GAP)- effektiv plantebeskyttelse med lavest mulige mængdepesticid (dosis, tid før høst)- tjekkes i Danmark af Aarhus Universitet, DetJordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF)
Fødevaresikkerhedmaksimalgrænseværdier – MRLForordning 396/2005Fælles EU MRLIngen nationale MRLAlle godkendte anvendelser skal overholde MRLAnsvarlig myndighed Fødevarestyrelsen eftervurdering fra DTU, Fødevareinstituttet
Forordning 396/2005 om maksimalgrænseværdierfor pesticidrester i eller på vegetabilske oganimalske fødevarer og foderstofferTrådt endelig i kraft ved udfyldelse af bilag (1. sept. 2008)Bilag I: afgrøder – 381 afgrøderBilag II: EU MRLs fra før 1. sept. 2008Bilag III: midlertidige MRLs fastsat på baggrund af tidligerenationale MRLsBilag IV: stoffer der ikke skal sættes MRL for (fx uskadeligeog naturligt forekommende stoffer, hvidløgsekstrakt, ethylen)– 52 stofferI alt ca 1200 definerede pesticider.0,01 mg/kg hvis ikke defindes på nogen bilag– 454 stoffer
Fastsættelse afmaksimalgrænseværdier – MRLFastsættes på baggrund af anvendelsen(GAP)- først findes den rigtige anvendelse-markforsøg til undersøgelse af restindhold imodne afgrøderMRLMRL skal vises at være sikker
Risikovurdering af MRLAkut: ARfD, en portion af afgrødenKronisk: ADI, tager højde for bidrag fra alle afgrødergennem et helt livDe toksiske referenceværdier (ARfD og ADI) inkludererskader som fx kræft, reproduktion, celle- og organskader.Kort- og langtidsstudierDer tages hensyn til alle EU landes befolkninger – de mestfølsomme forbrugere og de der spiser mest af en afgrødeDer skal ifølge pesticidrestforordningen tages højde forkombinationseffekter, når en egnet metode er fundet
Pesticid MRL i forhold tilandre forureningerMRL som oftest langt under det niveau der ville kunneaccepteres ud fra ren risikovurderingMRL kan bruges til at vurdere fødevaresikkerhed og korrektanvendelse
Automatisk analytisk detektionsgrænseAutomatisk MRL på 0,01 mg/kg med mindreanden MRL er fastsat”Nyt” fra 1. september 2008Før: Konkrete sundhedsmæssige vurderingerResultat: Der findes MRL for alle pesticider ialle afgrøder
Ændring af maksimalgrænseværdier i EUPå baggrund af nye anvendelser i EUAnsøgninger om importtolerancer fra 3. landeImplementering af Codex Alimentarius (WHO / FAO)grænseværdier i EUNye oplysninger om fx toksikologiEfter planlagt revurdering (art. 12 gennemgang)Andre særlige forhold (forureninger med tidligeregodkendte midler, stoffer fra flere kilder (eks. nikotin ivilde svampe)
Procedure for ændringer afgrænseværdier ved nye anvendelserAnvendelser i EU eller ansøgninger omimporttolerancer fra 3. lande12 md fra ansøgning til MS til afgørelse i KOM(SCoFCAH)Ansøgning sendes til MSSagen forberedes af MS og sendes til EFSAEFSA gennemgår sagen og skriver forslag(reasoned opinion) til KOM
Procedurer for grænseværdier der sættes nedNye oplysninger om stoffet (toksikologi)Ophørte anvendelser (art 12 gennemgang)Sagen forberedes af MS og sendes til EFSAEFSA gennemgår sagen og skriver forslag til KOMKOM samler typisk forslag, hvor alle MRL sættes ned(skal evt. i SPS høring)
Procedure for revurdering grænseværdier– artikel 12 gennemgangGennemgang af stoffer 12 md efter beslutning omoptagelse / ikke optagelse på positivliste – art.12(1) gennemgangGennemgang af alle gamle EU MRLs (fra før 1.sept. 2008) – art 12(2) gennemgangKan føre til ændrede grænseværdier (som oftestsættes MRL ned)
DK procedure ved forslag om ændredegrænseværdierForslaget modtages fra KOM senest 2 uger før afstemningAlle forslag er baseret på EFSAs gennemgang og vurderingFødevarestyrelsen sender i offentlig høringFødevarestyrelsen indhenter udtalelse fra DTU,FødevareinstituttetFødevarestyrelsen og -ministeriet skriver rammenotat tilEUU og RUUFEU og FLF orienteres
Ændring af grænseværdier

Tidligere MRL

0,01 mg/kgIngen anvendelse / ingenrestindhold – automatiskedetektionsgrænseMRL værdi på baggrund aftidligere brug (GAP)

Ny MRL

Anden (højere) MRL- ny konkret anvendelse (GAP)

Forklaring (eks.

rammenotater)

”Ny MRL”
Højere MRL- Fx nye anvendelser,importtlerancer, Codex MRLeller nye dataLavere MRL- Fx ved ophørte anvendelser,nye toksikologioplysningereller andre nye data
”MRL sættes op”
MRL værdi på baggrund aftidligere brug (GAP)
”MRL sættes ned”
FVST kontrol af pesticidrester (1)Ca 2300 prøver af frugt, grønt, korn, kød ogmælkPrøverne består af-de 25 afgrøder der bidrager mest til danskernesindtag af pesticidrester-prøver til EUs kontrolprogram-andre risikobaserede prøverDansk og udenlandsk produceretØkologisk og konventionelt dyrket
FVST kontrol af pesticidrester (2)Prøver tages hos grossist, importørel.lign.Analyseres for ca. 250 forskelligepesticider og nedbrydningsprodukter
Hvordan skal rapportens bilag læses?
Frugt 2009
• Overskridelser samme niveau som i 2008• Indhold i DK frugtfaldetfra 56% i 2008 til 39% i 2009• Indhold i udl. frugt uændret fra 2008
Grønt 2009
• Lavere indhold end i frugt• Indhold og overskridelser samme niveau som i 2008
Korn 2009
• Ingen overskridelser af MRL
Økologiske produkter 2009• 155 prøver (frugt, grønt, korn og babymad)• 2 prøver af DK korn med fund af pesticidrester(under 1 % af MRL)• 2 prøver af udl. grønt (under 0,5% af MRL)• Sandsynligvis forurening, vindrift elleropblanding
Sundhedsmæssige vurderingerKonkrete vurderinger af alle fund over MRL(DTU)I 2009 var der ingen fund, der lå over den akuttereferencedosis (ARfD)Ingen sundhedsmæssige betænkeligheder
KonklusionFå prøver overskrider MRL
• Meget sjældent risiko for akut forgiftning (GAP ogsikkerhedsmargen)• Ønske om at nedbringe restindholdet mest muligt• Konkurrence dansk vs udenlandsk produceret
Politiske tiltag for at reducerepesticidindhold i dansk frugt & grøntGrøn vækst 2010 – 2015 samt Fødevareforlig 2• Restriktiv godkendelsesordning (Miljøstyrelsen, MRL)• Øget kontrol (også af importerede produkter)• Øget information til forbrugere• Fokuseret rådgivning (samarbejde med Videnscenter forLandbrug, GartneriRådgivningen)
Forskning og viden – Fødevareforlig 2(kemi)Kombinationseffekter:- samlet risikovurdering af flere stoffer(cocktaileffekter)- forskning i hormonforstyrrende stofferScreeningsmetoder og analytisk kemisk beredskab
SLUT