Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 126
Offentligt
941954_0001.png
941954_0002.png
941954_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 11. januar 2011Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål 85 (EUU, alm.del) fra Folketingets Europaudvalg af 13. december 2010 vedrørende ændret tilgang tilfiskeripartnerskabsaftaler.
Med venlig hilsen
Hanne Lauger
Folketingets Europaudvalg
København, den 11. januar 2011Sagsnr.: 8301FVM 850
Folketingets Europaudvalg har i brev af 13. december 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 85 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PerClausen (EL).

Spørgsmål 85:

”Mener ministeren, at Danmark skal arbejde for, at EU's fiskeripartnerskabsaftaler medAVS-landene ændres eller udelades i forhandlingerne om EU's fælles fiskeripolitik, dameget tyder på, at de bidrager til overfiskning og skader AVS-landenes lokale fiskeri?”

Svar:

Den nye generation af fiskeripartnerskabsaftaler, som er blevet introduceret efterreformen af den fælles fiskeripolitik i 2002, indebærer et integreret samarbejde påfiskeriområdet med de tredjelande, som EU har indgået fiskeripartnerskabsaftaler med.Samarbejdet omfatter udvikling af bæredygtigt fiskeri i de pågældende lande, herunderudvikling af en sektorpolitik for fiskeriet, videnskabeligt samarbejde,kapacitetsudvikling og forbedret kontrol. Aftalerne indeholder således positiveelementer, der skal fremme bæredygtig udvikling af fiskeriet i det pågældende lande, ogdet vil derfor være meget uheldigt, hvis EU trækker sig ud af disse partnerskaber.Fiskeripartnerskabsaftalerne har desuden karakter af ”eksklusivaftaler”, hvilket betyder,at EU-fartøjer, når der foreligger en fiskeripartnerskabsaftale med et tredjeland, alenekan fiske i det pågældende lands farvande inden for rammerne af aftalen. På denne vissikrer fiskeripartnerskabsaftalerne mod indgåelse af private aftaler, hvor der ikke nød-vendigvis stilles samme krav til bæredygtighed og afrapporteringsforpligtelser.Endvidere sikres der gennem aftalerne også gennemsigtighed i EU-fartøjers aktiviteter idet pågældende område.Fiskeripartnerskabsaftalerne bør imidlertid forbedres på en række punkter. I forbindelsemed reformen af den fælles fiskeripolitik vil regeringen arbejde for, at fokus for deneksterne dimension af fiskeripolitikken i endnu højere grad bliver på bæredygtigt og
ansvarligt fiskeri. Konkret vil regeringen blandt andet arbejde for forbedredebestandsvurderinger og forbedret kontrol i tilknytning til fiskeripartnerskabsaftalerne.Ligeledes vil man fra dansk side også lægge vægt på, at der stilles krav til demokrati ogmenneskerettigheder i forbindelse med indgåelse af aftaler.Endelig bør grundprincipperne i fiskeripolitikkens eksterne dimension fastlægges i nygrundforordning om EU’s fælles fiskeripolitik.
2