Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 113
Offentligt
938778_0001.png
938778_0002.png
938778_0003.png
938778_0004.png
938778_0005.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 22. december 2010Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om meddelelse fra Kommissio-nen til Europa-Parlamentet og Rådet om behovet for og anvendelsen af maskinsepareretkød i Den Europæiske Union i fremtiden, herunder politikken for oplysning af forbru-gerne KOM (2010) 704.
Med venlig hilsen
Hanne Lauger
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kontor/3.1/2.1Sagsnr.: 2010-20-261-01324/Dep. sagsnr. 7803Den 20. december 2010FVM 846
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om behovet for oganvendelsen af maskinsepareret kød i Den Europæiske Union i fremtiden, herunder po-litikken for oplysning af forbrugerneKOM (2010) 704

Resumé

Kommissionen har fremsendt meddelelse om behovet for og anvendelsen af maskinsepareretkød i EU i fremtiden, herunder politikken for oplysning af forbrugerne. På baggrund af hø-ringer af medlemsstaterne er det Kommissionens holdning, at maskinsepareret kød fra svin ogfjerkræ fortsat bør kunne produceres og anvendes. Det vurderes ikke nødvendigt at ændre denugældende regler for fremstilling, anvendelse og mærkning af maskinsepareret kød. Medde-lelsen forventes ikke at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark.BaggrundKommissionen har den 8. december 2010 fremsendt meddelelse til Europa-Parlamentet ogRådet om behovet for og anvendelsen af maskinsepareret kød i Den Europæiske Union ifremtiden, herunder politikken for oplysning af forbrugerne.Meddelelsen er udarbejdet i overensstemmelse med artikel 9 i Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EF) nr. 999/2001 af 22. maj 2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af,kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier (TSE).Ifølge ovennævnte artikel skal Kommissionen fremlægge en meddelelse for Europa-Parlamentet og Rådet om behovet for og anvendelsen af maskinsepareret kød i EU i fremti-den, herunder politikken for oplysning af forbrugerne.NærhedsprincippetDer redegøres ikke for nærheds- og proportionalitetsprincippet, idet der alene er tale om enmeddelelse fra Kommissionen.2
Formål og indholdMeddelelsen fra Kommissionen er baseret på oplysninger fra medlemsstaterne om fremstil-lingsmetoder, anvendelse og mærkning med videre af maskinsepareret kød.EU-lovgivningen omfatter en definition af maskinsepareret kød, bestemmelser vedrørende op-rindelsesarter samt krav til fremstillingsvirksomheder og råvarer. Maskinsepareret kød er de-fineret som et produkt, der fremkommer ved, at kødet fjernes mekanisk fra kødbærende knog-ler eller fra fjerkrækroppe, således at muskelfibrene mister eller ændrer deres struktur. I hygi-ejneforordningen skelnes der mellem hårdt og blødt maskinsepareret kød, alt efter fremstil-lingsmetoden (henholdsvis højt og lavt tryk), konsistensen af det færdige produkt, calcium-indhold med videre. I EU udgør mængden af maskinsepareret kød fremstillet under henholds-vis højt og lavt tryk 77 % og 23 %.Mærkningsmæssigt skelnes der ikke mellem blødt og hårdt maskinsepareret kød, idet alt ma-skinsepareret kød skal deklareres som sådant. Maskinsepareret kød er således ikke omfattet afkategoribetegnelsen ”kød” i ingredienslisten.Med hensyn til dyrearter stammer 88 % af maskinsepareret kød i EU fra fjerkræ og 12 % frasvin. Det er på grund af risiko for BSE (kogalskab) ikke tilladt at fremstille maskinsepareretkød af kvæg, geder og får.Maskinsepareret kød anvendes for det meste til fødevarer, typisk varmebehandlede kødpro-dukter såsom pølser og kødboller. En mindre mængde maskinsepareret kød anvendes til dyre-foder.I forbindelse med høringsprocessen har 23 medlemsstater, herunder Danmark, tilkendegivet,at de har produktion af maskinsepareret kød, hvoraf to medlemsstater dog kun tillader meto-den med lavt tryk. Fire medlemsstater fremstiller ikke maskinsepareret kød.Kødindustrien har udtrykt interesse for at bevare fremstilling af maskinsepareret kød undersåvel højt som lavt tryk. Interessen for sidstnævnte afhænger dog af muligheden for mærk-ningsmæssigt at kunne sidestille maskinsepareret kød med kød, ud fra visse kriterier. Kød-branchen mener, at der i dag findes metoder, der gør det muligt at fremstille maskinsepareretkød, der har samme egenskaber som hakket kød.Forbrugerorganisationerne og de fleste medlemsstater foretrækker, at der ikke skelnes mellemmaskinsepareret kød fremstillet ved lavt eller højt tryk, idet det er tvivlsomt om forbrugernevil kunne forstå forskellen.På baggrund af høringer af medlemsstaterne fremhæver Kommissionen, at:
3
Der er ingen indsigelser mod den fortsatte anvendelse af maskinsepareret kød fra svinog fjerkræ og det er ikke nødvendigt at ændre på de nugældende regler for hygiejne-krav og mikrobiologiske kriterier for maskinsepareret kød.Kommissionen støtter ikke genindførelse af maskinsepareret kød fra kvæg, geder ogfår.Kommissionen erkender, at man på en harmoniseret måde skal forbedre definitionenaf, hvilke produkter der skal defineres som maskinsepareret kød. I den forbindelse vilKommissionen udarbejde en vejledning.Kommissionen støtter ikke, at der indføres forskellige mærkningsbestemmelser formaskinsepareret kød fremstillet under lavt og under højt tryk. Kommission mener så-ledes ikke, at de gældende mærkningsbestemmelser bør ændres.
UdtalelserEuropa-Parlamentets udtalelse foreligger endnu ikke.Gældende dansk retFor så vidt angår hygiejnekrav til animalske fødevarer, herunder håndteringen af disse, gælderEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særligehygiejnebestemmelser for animalske fødevarer.Krav til mærkning af fødevarer, når disse sælges til den endelige forbruger, findes i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF, som er implementeret ved bekendtgørelse nr.1308 af 14. december 2005 om mærkning med videre af fødevarer.KonsekvenserMeddelelsen vurderes ikke at have administrative, statsfinansielle eller lovgivningsmæssigekonsekvenser, idet der ikke lægges op til ændring af allerede eksisterende regler, ligesommeddelelsen ikke forventes at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark.HøringMeddelelsen har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-ger.Landbrug & Fødevarers medlemsvirksomheder ønsker fortsat at kunne producere og anvendesåvel hårdt som blødt maskinsepareret kød, og Landbrug & Fødevarer noterer sig med til-fredshed, at der ikke er indsigelser mod fortsat anvendelse af maskinsepareret kød af svin ogfjerkræ. Kødindustrien ønsker, at det mærkningsmæssigt bliver muligt at kalde en del af detmaskinseparerede kød for ”kød” og at medregne det i deklarationen af kødindholdet. Land-brug & Fødevarer ønsker ikke, at der med Kommissionens meddelelse er lukket for fremtidi-ge drøftelser om mærkning af maskinsepareret kød.
4
Dansk Industri Fødevarer er tilfredse med, at Kommissionen har den holdning, at der fortsatskal kunne anvendes maskinsepareret kød af svin og fjerkræ. Dansk Industri Fødevarer finder,at det er en god ide, at Kommissionen vil udarbejde en vejledning således, at man kan få har-moniseret definitionen af hvilke produkter, der skal defineres som maskinsepareret kød.Dansk Industri Fødevarer er enige i, at maskinsepareret kød skal deklareres som sådan, ogstøtter at det bør kunne indgå i kategoribetegnelsen ”kød” i ingredienslisten.Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen finder, at der fortsat skal kunne produceres og anvendes maskinsepareret kød frafjerkræ og svin i fødevarer, herunder kødprodukter. Maskinsepareret kød bør dog deklareressom maskinsepareret kød i ingredienslisten af hensyn til forbrugerne, som bør informeres kor-rekt om ingredienserne i fødevarer og deres kvalitet i overensstemmelse med de nugældenderegler.Som udgangspunkt forholder regeringen sig positivt med hensyn til udarbejdelse af en vejled-ning med henblik på en mere ensartet forståelse af definitionen af maskinsepareret kød. Rege-ringen afventer dog at se et udkast til vejledningen, før en endelig dansk holdning til dennefastlægges.Generelle forventninger til andre landes holdningerDet fremgår af Kommissionens meddelelse, at langt de fleste medlemsstater ønsker at fortættemed fremstillingen af maskinsepareret kød. De fleste medlemsstater foretrækker ikke at skel-ne imellem de forskellige typer af maskinsepareret kød med henblik på mærkning.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgMeddelelsen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
5