Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 112
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriInstitution: FødevarestyrelsenKontor/initialer:6. kontor / SVSHSagsnr.:2010-20-261-01084Dato:13. december 2010
Notat om status på Folketingsbeslutning B235 om en retvisende betegnelse forneutralmarineret kødProblemFolketingsbeslutning B235 om en retvisende betegnelse for neutralmarineret kød blev vedtaget afFolketinget ved 2. behandlingen den 4. juni 2010. Folketinget pålægger med beslutningen regerin-gen at arbejde for at indgå en frivillig aftale med fødevarebranchen om en mere retvisende beteg-nelse for neutralmarineret kød. Såfremt det ikke lykkes at indgå en sådan aftale, pålægges regerin-gen at undersøge muligheden for at lovgive om spørgsmålet.I dette notat beskrives kort, hvad status er på implementeringen af Folketingsbeslutning B235, her-under udfald af Fødevarestyrelsens drøftelser med erhvervet og Forbrugerrådet samt tidshorisontenfor implementering af beslutningen.
BaggrundDrøftelse med erhvervetBetegnelsen ”neutralmarineret” for kød tilsat vand samt en eventuel frivillig grænse for vandind-hold i kød blev drøftet på Fødevarestyrelsens dialogmøde om mærkning med branchen den 28. maj2010. Til stede på mødet var Landbrug og Fødevarer, Dansk Varefakta Nævn, Dansk Supermarked,Dansk Erhverv, Horesta, COOP Danmark, DI Fødevarer, Danmarks Biavler forening og De Sam-virkende Købmænd. Forbrugerrådet var ikke fremmødt.Der var en generel enighed blandt erhvervet om, at formuleringen ”tilsat lage” i umiddelbar forbin-delse med varebetegnelsen – f.eks. ”kyllingefilet tilsat lage” er det bedste alternativ til betegnelsen”neutralmarineret”. Begrundelsen herfor er, at formuleringen beskriver både selve processen, somer anvendt og det produkt, som er tilsat. Branchen mener ikke, det er tilstrækkeligt at skrive f.eks.”tilsat vand”, idet lagen indeholder andet end vand (f.eks. salt og sukker). Betegnelsen ”lage” er be-skrevet i mærkningsbekendtgørelsen1, § 33, stk. 3 som f.eks. vand, eddike, vandige opløsninger afsalt, sukker eller andre stoffer samt frugt eller grøntsags safter, for så vidt angår frugt og grøntsager.Drøftelse med ForbrugerrådetForbrugerrådet omtalte i Tænk den 24. maj 2010 betegnelsen ”neutralmarineret” som et stærkt mis-visende ord, som bør udskiftes med et andet ord, som fortæller forbrugerne nøjagtig, hvad der ersket med deres kød.
1
Bekendtgørelse nr. 1308 af 14. december 2005 om mærkning m.v. af fødevarer.
Fødevarestyrelsen afholdt den 20. august 2010 et møde med Forbrugerrådet, hvor Styrelsen oriente-rede om ovennævnte drøftelser, der havde været med erhvervet den 28. maj 2010.Forbrugerrådet fremsendte efterfølgende den 27. september 2010 skriftlige kommentarer. Forbru-gerrådet finder det afgørende, at en ny betegnelse 1) gør det meget tydeligt for forbrugeren, at pro-duktet har op til 20-30 % vand og dermed har en lavere [de må mene højere] kilopris end fersk kød;2) indikerer, at salt- og sukkerlagen er injiceret i kødet, altså at der ikke er tale om en marinering el.lign.; 3) gør det tydeligt, at der er tilsat salt, da dette har stor betydning for både smag og sundhed;og 4) forstås af forbrugeren. Forbrugerrådet finder på den baggrund ikke betegnelsen ”tilsat lage”tilfredsstillende og har opstillet følgende to forslag til en forbedret betegnelse:”Tilsat X % vand- og saltholdig lage” plus deklaration af saltindhold”Tilsat X % saltlage” plus deklaration af saltindhold.I begge tilfælde mener Forbrugerrådet, at teksten ”Tilsat …” skal være med samme skriftstørrelsesom resten af varebetegnelsen.Desuden fremførte Forbrugerrådet, at forbrugerforståelsen af en ny betegnelse bør testes, og For-brugerrådet ville gerne medvirke til at udføre en repræsentativ undersøgelse.Forbrugerundersøgelse vedrørende nyt begreb for kyllingeproduktGallup gennemførte på vegne af Fødevarestyrelsen i perioden 28.-29. oktober 2010 en undersøgelsemed henblik på at teste forskellige betegnelser for kyllingefilet tilsat vand, salt, sukker og evt. andresmagsneutrale ingredienser (resultatet af undersøgelsen vedlægges). Spørgsmålene i undersøgelsenblev formuleret i samarbejde med Forbrugerrådet. Stikprøvestørrelsen for undersøgelsen var 1.125personer – på mindst 18 år, repræsentativt udvalgt landet over.Forbrugerne blev spurgt om, hvilken af følgende tre betegnelser, de mente, var den mest retvisendetil at beskrive kyllingefilet, som er tilsat vand, salt, sukker og evt. andre smagsneutrale ingredienser:”Neutralmarineret kyllingefilet”, ”kyllingefilet tilsat lage” eller ”kyllingefilet tilsat x % vand- ogsaltholdig lage”.Resultaterne viste, at 71 % af de adspurgte foretrak betegnelsen ”kyllingefilet tilsat x % vand- ogsaltholdig lage”. 7 % foretrak ”neutralmarineret kyllingefilet” og 14 % foretrak ”kyllingefilet tilsatlage”. De resterende 8 % svarede ”ved ikke/kender ikke produktet”.Drøftelse med erhvervet efter Gallup undersøgelsenFødevarestyrelsen afholdt, på baggrund af resultaterne af Gallup undersøgelsen, endnu et møde mederhvervet den 18. november 2010 med henblik på at indgå en frivillig aftale om en ny betegnelse forkød tilsat vand og andre smagsneutrale ingredienser. Til stede var Coop Danmark, Dansk Super-marked, De Samvirkende Købmænd, Landbrug & Fødevarer samt Dansk Industri. Erhvervet mentegenerelt, at Forbrugerrådets forslag til ny betegnelse ”kyllingefilet tilsat x % vand- og saltholdig la-ge” var for fastlåst og efterlyste flere valgmuligheder. Erhvervet kunne acceptere, at ordene ”tilsatlage” skal indgå i den nye betegnelse sammen med en angivelse af, enten hvor meget kød eller vandder er i produktet.2
Videre procesPå baggrund af drøftelserne og udmeldingerne fra erhvervet og Forbrugerrådet er det Fødevaresty-relsens opfattelse, at vedhæftede forslag til opdatering af mærkningsvejledningen er et fornuftigtkompromis, idet det i varebetegnelsen klart angives, at kødet er tilsat x % lage. I forhold til Forbru-gerrådets ønske om, at ordet ”salt” skal indgå i varebetegnelsen, ligesom mængden heraf skal angi-ves i ingredienslisten, vurderes dette ønske at være imødekommet ved de almindelige mærknings-krav om angivelse af ”salt” i ingredienslisten, uden at dette er angivet ved en mængdeangivelse.Fødevarestyrelsen vil ved revidering af mærkningsvejledningen ændre fortolkningen af vildled-ningsbestemmelserne samt bestemmelserne om varebetegnelse, så det fremover vil blive opfattetsom vildledende at anvende betegnelsen ”neutralmarineret”, men derimod som beskrivende at an-vende betegnelser, hvori ordene ”tilsat lage” indgår sammen med en angivelse af, enten hvor megetlage eller hvor meget kød der er i produktet. Det nye afsnit til mærkningsvejledningen vedlægges.Revideringen af mærkningsvejledningen forventes at finde sted i løbet af december 2010/januar2011.Forbrugerrådet har erklæret sig indforstået med Fødevarestyrelsens forslag til håndtering af mærk-ning af kød tilsat vand og andre smagsneutrale ingredienser.Da neutralmarineret er en af erhvervet indarbejdet betegnelse, som har været anvendt gennem deseneste mange år, vil Fødevarestyrelsen gennem kontrolinstruks til regionerne angive, at produkter,der er produceret tidligere end vejledningens udsendelse, fortsat kan markedsføres indtil disse pro-dukters udløbsdato.
3