Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 79
Offentligt
914695_0001.png
914695_0002.png
914695_0003.png
Grundnotat om Kommissionens forslag til ændring af Kommissionsbeslutning 2006/944/EF om fastsættelse i medfør af Rådets be-slutning 2002/358/EF af de respektive emissionsniveauer, der imedfør af Kyoto-protokollen tildeles Fællesskabet og hver af detsmedlemsstater.
Resume:Kommissionen har fremlagt forslag til Kommissions beslutning om ændring afbeslutning 2006/944/EF om fastlæggelse af de emissionsniveauer der i medføraf Kyoto-protokollen tildeles Fællesskabet og hver af medlemsstaterne. Forsla-get konstaterer omfanget af det tekniske overskud (forskellen mellem Fælles-skabets emissionsniveauer og summen af de enkelte medlemsstaterne emissi-onsniveauer til 19 357 532 tons, og lægger op til at fem millioner tons tildelteenheder overføres til Danmark. Regeringen støtter forslaget.

1. Baggrund

Kommissionen fremsendte den 3. november forslag til Kommissionsbeslutningom fastlæggelse af det emissionsniveau hver enkelt medlemsstat skal overhol-de under Kyoto-protokollen, som følge af den beslutning Rådet traf i 2002 omratifikation af Kyoto-protokollen og byrdefordelingen af EU's samlede reduk-tionsmål mellem medlemsstaterne. (Rådets beslutning 2002/358/EF).Forslaget er en ændring af beslutning 2006/2004/EF, som ligeledes fastlagdeemissionsniveauet for medlemsstaterne, idet det i beslutningen konstateres atder eksisterer en forskel på 11 403 608 ton kuldioxid equivalent mellem Fælles-skabets emissionsniveau og summen af medlemsstaternes emissionsniveauer(det tekniske overskud). Der er i den forbindelse tale om de 15 EU-lande, dervar medlem af Fællesskabet, da byrdefordelingsaftalen blev indgået.Siden beslutningen fra 2006 er UNFCCC's review af emissionsniveauer afsluttetog det tekniske overskud er på den baggrund forøget til 19 357 532 ton. Detteoverskud skal ifølge Kyoto-protokollen udstedes som tildelte enheder for at ind-gå i EU's kvoteregister.Fra dansk side har det løbende været gjort gældende, at Rådet og Kommissio-nen i forbindelse med Rådets beslutning om ratifikation af Kyoto-protokollen i enerklæring har tilkendegivet, at der i forbindelse med fastlæggelse af de endeligeemissionsniveauer for medlemsstaterne – og dermed den konkrete udmøntningaf byrdefordelingen mellem EU's medlemsstater, skulle tages hensyn til Dan-
109 November 2010
1
marks påpegning af, at basisåret 1990 var et år, hvor Danmark på grund af storel-import fra de øvrige nordiske lande havde et usædvanligt lavt emissionsni-veau.

2. Formål og Indhold

Kommissionens forslag til ændring af beslutningen fra 2006 indeholder dels enbekræftelse af, at det tekniske overskud i EU i forhold til Kyoto-protokollens for-pligtelser udgør 19 357 532 ton, og at disse udstedes som tildelte enheder.Forslaget indeholder endvidere en bestemmelse om, at Unionens kvoteregisterskal overføre fem millioner ton af disse tildelte enheder til Danmark.

3. Europa-Parlamentets udtalelse

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om sagen. Sagen behandles som for-skriftsprocedure efter artikel 5 i Rådets afgørelse af 28. juni 1999 om fastsæt-telse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser til til-lægges Kommissionen.

4. Nærhedsprincippet

Overvejelser om nærhedsprincippet er ikke relevant, da det i den oprindeligeretsakt 2002/358/EF er delegeret til komiteen at træffe beslutning om de endeli-ge emissionsniveauer for Fællesskabet og medlemsstaterne.

5. Konsekvenser

Forslaget om at overføre fem millioner udstedte tilladelser til Danmark vil havepositive statsfinansielle konsekvenser.

6. Høring

Forslaget har ikke været sendt i høring.

7. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Kommissionens fremsatte et tilsvarende forslag i 2006, som imidlertid ikke kun-ne vedtages. Ingen lande udtalte sig imod forslaget om kompensation til Dan-mark, men et stort flertal af lande ønskede ikke at tage stilling til anvendelsen afdet tekniske overskud før UNFCCC's review af basisår-emissioner var afsluttet.

8. Regeringens holdning

Selvom den ekstra reduktionsbelastning Danmark har som følge af det uheldigebasisår vurderes at udgøre 25 millioner tons, er Danmark klar til at støtte forsla-get.

9. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Den konkrete sag har ikke tidligere være forelagt Folketingets Europaudvalg. Ettilsvarende forslag fra Kommissionen blev behandlet af klimakomiteen den 3.2
november 2006. Folketinget blev orienteret ved notat og grundnotat den 31. ok-tober 2006.
3