Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 315
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen 4. kt./Dep 3.1/2.1Sagsnr. 2010-20-221-00773 /Dep sagsnr.: 8990Den 16. marts 2011FVM 877
REVIDERETGRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom Kommissionens forslag til forordning om gennemførelse og ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2160/2003 (Zoonoseforordningen) og omændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2073/2005 om mikrobiologiske kriterierfor fødevarer for så vidt angår et salmonellakriterium for fersk fjerkrækød (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResuméKommissionen har fremsat forslag til en forordning, som fastsætter et nyt mikrobiologisk kri-terium for salmonella i fersk fjerkrækød (kyllingekød og kalkunkød). Forordningen implemen-terer Zoonoseforordningens bestemmelse om fastsættelse af detaljerede regler for et nyt krite-rium for salmonella i fjerkrækød, som opfylder kravet om fravær af salmonella i 25g. Forord-ningen er en ændring til Kommissionens forordning (EF) 2073/2005 om mikrobiologiske kri-terier for fødevarer. Kommissionens forslag omfatter serotyperne Salmonella Enteritidis ogSalmonella Typhimurium, herunder den såkaldte monofasiske Salmonella Typhimurium, somifølge en videnskabelig udtalelse fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)skal betragtes som en variant af Salmonella Typhimurium. I de senere år er denne type bleveten af de mest almindelige salmonellatyper i både dyr og mennesker. En vedtagelse af forsla-get vurderes samlet set at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark og EU i positiv retning,idet der nu introduceres et fælles EU-krav om fravær af de væsentligste salmonellabakterier ifjerkrækød. Indførelsen af et nyt kriterium vil betyde, at importeret fjerkrækød fra andre med-lemsstater eller tredjelande vil kunne afvises, hvis det ikke opfylder kriteriet. Fradansk side kan forslaget støttes, idet der dog lægges afgørende vægt på, at Danmark kan op-retholde nationale særregler om nultolerance.
2BaggrundKommissionen har fremlagt forslag til forordning om et mikrobiologisk kriterium for salmo-nella i fersk fjerkrækød.Forslaget forventes at træde i kraft den 1. december 2011, men er forsinket i forhold til defastsatte tidsfrister. Fastsættelse af de detaljerede regler for kriteriet skulle ifølge Zoonosefor-ordningen have været på plads den 12. december 2009, og det nye kriterium skulle være trådti kraft den 12. december 2010.Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, så-fremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i komitéen, forelægger Kommissionen sagen forRådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertalinden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentettilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget har været til vejledende afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 16. marts 2011, hvor Danmark har taget parlamentarisk under-søgelsesforbehold.Forslaget forventes sat til endelig afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) indenfor de kommende måneder.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdI henhold til bilag II, del E, i forordning (EF) nr. 2160/2003 (zoonoseforordningen) må ferskfjerkrækød fra den 12. december 2010 ikke markedsføres til konsum, medmindre det opfylderkriteriet: ”Salmonella: ingen i 25 g”. Fjerkræ omfatter i denne forordning høns og kyllingersamt kalkuner. Forordningen fastsætter endvidere, at detaljerede regler for dette kriterium,især prøvetagning og analysemetoder, skal defineres. Dette er nødvendigt for at opnå en har-moniseret anvendelse af kriteriet både for produkter på det indre marked og i handelen medtredjelande. Som forudset i zoonoseforordningen har Kommissionen til brug for arbejdet medfastsættelsen af kriteriet udarbejdet en konsekvensanalyse.
3På den baggrund fastsættes et nyt mikrobiologisk kriterium i bilag I, kapitel 1, til forordning(EF) nr. 2073/2005 (kriterium 1.28), der omfatter de to salmonellatyper, som flest menneskerbliver syge af. Det drejer sig om typerne Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis.Ifølge en videnskabelig udtalelse om overvågning og evaluering af sundhedsrisikoen for”Salmonella Typhimurium-lignende stammer” betragtes visse monofasiske SalmonellaTyphimurium-stammer som varianter af Salmonella Typhimurium og udgør en lignende risi-ko for folkesundheden som andre Salmonella Typhimuriumstammer. Derfor gælder bestem-melserne også for disse monofasiske stammer.Det nye mikrobiologiske kriterium for salmonella i fjerkrækød er et fødevaresikkerhedskrite-rium, hvilket vil sige, at kriteriet gælder i hele kødets holdbarhedsperiode. Fødevaresikker-hedskriteriet indebærer, at kødet ikke må omsættes som fersk kød, hvis der påvises én af de tosalmonellatyper.Kriteriet gælder både for nationalt produceret fjerkrækød og for fjerkrækød indført fra andremedlemsstater og fra tredjelande.Ifølge forslaget skal alle virksomheder, der producerer fersk kød (slagterier og opskærings-virksomheder) udtage 5 prøver én gang om ugen. Prøveudtagningen kan reduceres ved til-fredsstillende resultater over en periode.Samtidig indebærer forslaget en ændring af det eksisterende proceshygiejnekriterium for sal-monella i slagtefjerkræ. Proceshygiejnekriteriet for salmonella gælder for slagterier og omfat-ter alle salmonellatyper. Hvis proceshygiejnekriteriet overskrides skal virksomheden iværk-sætte korrigerende handlinger i form af forbedringer i slagtehygiejnen. Med forslaget stram-mes proceshygiejnekriteriet op, således at der fra den 1. januar 2012 (for høns og kyllinger)og fra den 1. januar 2013 (for kalkuner) kun accepteres 5 positive prøver for salmonella påslagtekroppe ud af 50 prøver. I dag accepteres 7 positive prøver.Prøveudtagning til kontrol af overholdelse af proceshygiejnekriteriet skal også anvendes tilkontrol af overholdelse af det nye fødevaresikkerhedskriterium. Det vil sige, at påvisning afSalmonella Enteritidis eller Salmonella Typhimurium i de undersøgte prøver vil betyde, atpartiet ikke må markedsføres som fersk kød.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftskomitéproceduren med kon-trol.Gældende dansk retForslaget vil blive vedtaget som en kommissionsforordning, hvorved reglerne umiddelbart ergældende i Danmark.
4Danmark har i dag krav om fravær af alle typer salmonella i hønse- og kyllingekød. Dettefremgår af bestemmelserne i slagtefjerkræbekendtgørelsen, bekendtgørelse nr. 1462 af 16. de-cember 2009 om salmonellose hos fjerkræ samt salmonella og campylobacter i slagtefjerkræm.m. med senere ændringer. Hvis forslaget vedtages i sin nuværende form, vil nationale reg-ler, herunder det danske krav om fravær af alle salmonellatyper ikke kunne opretholdes efterikrafttræden af de nye harmoniserede regler. Der vil derfor være behov for at justere de dan-ske regler på området.KonsekvenserEn vedtagelse af forslaget vil betyde, at fjerkrækød, der produceres i Danmark eller indførestil Danmark fra andre medlemsstater eller tredjelande, skal overholde det nye kriterium. Hviskødet ikke overholder kriteriet, skal det destrueres eller gennemgå en behandling, som fjernersalmonellabakterierne. Fødevaresikkerhedskriteriet omfatter de to væsentligste salmonellaty-per og ikke alle typer. Bibeholdelsen og stramningen af proceshygiejnekriteriet, som vil om-fatte alle salmonellatyper, vil dog betyde, at der fortsat er fokus på reduktion af andre salmo-nellatyper end Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium.Samlet set vurderes det, at en godkendelse af forslaget vil påvirke beskyttelsesniveauet iDanmark og EU i positiv retning, idet der nu introduceres et fælles EU-krav om fravær af devæsentligste salmonellabakterier. Beskyttelsesniveauet for kød fra andre medlemsstater ogtredjelande vil med de nye regler øges, idet der ikke tidligere har været regler på området.Indførelsen af harmoniserede regler betyder dog, at det ikke vil være muligt at fastholde dan-ske krav til fravær af alle salmonellatyper.Forslaget kan have mindre erhvervsøkonomiske konsekvenser for enkelte virksomheder, idetder med forslaget stilles et nyt krav om prøveudtagning for de virksomheder, der alene opskæ-rer fjerkrækød.Forslaget har ikke samfundsøkonomiske konsekvenser, og der anslås ikke at være administra-tive konsekvenser for producenterne.En vedtagelse af forslaget i den nuværende form medfører behov for tilpasning af dansk lov-givning, idet den danske regulering af området skal erstattes med harmoniserede regler.Forslaget berører dog ikke Danmarks mulighed for fortsat at udtage stikprøver for salmonellaog cambylobacter i dansk og importeret fjerkrækød fra andre medlemsstater og tredjelandemed henblik på at fortage en konkret risikovurdering af partier af fersk fjerkrækød, der er for-urenet med salmonella eller cambylobacter (case-by-case kontrollen).HøringForslaget har været sendt i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærk-ninger:
5
Det Danske Fjerkræråd, Landbrug & Fødevarer, samt Dansk Industri udtrykker samstemmen-de skuffelse over, at det nuværende forslag til kriterium for fjerkrækød kun omfatter to sal-monellatyper og ikke alle. Det nævnes ligeledes, at det ikke forventes, at det nye forslag vilbetyde, at der skal udtages yderligere prøver i Danmark.Det Danske Fjerkræråd fremfører endvidere, at branchen allerede tidligt har taget de nødven-dige forholdsregler for at nedbringe salmonellaforekomsten med henblik på at kunne leve optil Zoonoseforordningens krav om fravær af salmonella i kyllinge- og kalkunkød. Det DanskeFjerkræråd er derfor meget utilfreds med, at det nye kriterium ikke omfatter alle salmonella-typer. Det Danske Fjerkræråd mener ikke, at de med det foreliggende forslag vil være i standtil at drage fordel af de store investeringer, de har foretaget for at nå et niveau for salmonellanær nul.Regeringens foreløbige generelle holdningFra dansk side ønskes fastsættelse af harmoniserede regler med henblik på at reducere antalletaf sygdomstilfælde, som skyldes salmonella i fjerkrækød. Fra dansk side er der gennem man-ge år gjort en stor indsats fra henholdsvis branche og myndigheder for at nedbringe forekom-sten af salmonella i fjerkræproduktionen. Det har ført til, at Danmark i starten af 2008 indførtekrav om fravær af salmonella i dansk hønse- og kyllingekød. De øvrige medlemsstater har ik-ke haft tilsvarende krav.Kommissionen indfører med det foreliggende forslag harmoniserede krav, der vil gælde foralle medlemsstater, men forslaget omfatter ikke alle salmonellatyper, lige som de nuværendedanske regler. Kommissionens forslag vurderes dog samlet set at øge beskyttelsesniveauet iDanmark og EU i forhold til situationen i dag, da det nye mikrobiologiske kriterium omfatterde to salmonellatyper, som flest mennesker bliver syge af, og kommer til at gælde for bådedansk og importeret fjerkrækød. Med ikrafttræden af det nye kriterium vil det blive muligt atafvise fjerkrækød fra andre medlemsstater og tredjelande, som indeholder disse to salmonella-typer.Regeringen vil i samarbejde med fjerkræbranchen arbejde for, at det nuværende stade forsalmonellaforekomst i dansk fersk fjerkrækød fastholdes, også for så vidt angår de mindreudbredte salmonella typer.Vedtagelsen af forslaget i den nuværende form ændrer ikke på den mulighed, som er fastsat iartikel 8, stk. 3 (b) i hygiejneforordningen for animalske fødevarer for at opnå en særstatus,som svarer til den som Sverige og Finland opnåede i forbindelse med deres tiltrædelsesfor-handlinger. Danmark vil fortsat arbejde for dette.
6På den baggrund kan regeringen støtte forslaget, idet der dog lægges afgørende vægt på, atDanmark kan opretholde allerede fastsatte nationale kriterier for andre salmonellatyper end deto, som er omfattet af fællesskabsreguleringen.Generelle forventninger til andre landes holdningerDet forventes, at der er bred opbakning til forslaget fra de øvrige medlemsstater. Kun én med-lemsstat har været forbeholden overfor forslaget, som de finder for vidtgående.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgDer er oversendt grundnotat til Folketingets Europaudvalg den 10. marts 2011.Notatet er ligeledes fremsendt til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.