Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del Bilag 94
Offentligt
934076_0001.png
934076_0002.png
ÆIdreSagenÆldre Sagen er medlemaF fÆRP Ginbal Netwnrk,som steger den merebetnlkrlngo 55505 helenn-den.
økonomi- og Erhvervsminister Brian MikkelsenSlotsholmsgade 10-121216 København K
8. december 2010
Kære Brian Mikkelsen
Ældre Sagen har noteret sig afgørelsen af 29. november 2010 fra Finanstilsynet(tiltrådt af Det Finansielle Virksomhedsråd) vedrørende Sampensions ydelsesgaranti,som betyder, at Sampension får tilladelse til at afskaffe denne garanti og erstatte denmed en hensigtserklæring.Afgørelsen rejser efter Ældre Sagens opfattelse en række meget principielleproblemstillinger vedrørende de kollektivt aftalte arbejdsmarkedspensioner samtpensionssystemet i det hele taget. Jeg vil derfor meget gerne bede om dinekommentarer til en række spørgsmåliden forbindelse.1) Efter Ældre Sagen opfattelse er der stor sandsynlighed for, at en rækkepensionskasser vil følge efter Sampension og ophæve ydelsesgarantierne. Hvader ministerens vurdering af afgørelsens betydning for andre kollektivepensionsordni nger?2) Hvilken betydning vil det efter ministerens vurderingfor befolkningens tillid tildet opsparingsbaserede pensionssystem, når selskaberne uden videre kan aflyseden garanti, opsparerne har fået for størrelsen af deres pension, og dermed ikkeer forpligtet til at holde de løfter, de har afgivet til opsparerne?3) Hvad er ministerens kommentarer til, at medlemmer af kollektivepensionsordninger (arbejdsmarkedspensioner) nu tilsyneladende har endårligere retsstilling end ved private, individuelle opsparingsordninger og ipensionsordninger som enkeltvirksomheder har oprettet i “kommercielle”livsforsikringsselskaber bl.a. fordi medlemmerne af kollektive ordninger kun er“tredjepart” i forhold til arbejdsmarkedets parter, der indgår pensionsaftalerne?4) Der skives i afgørelsen: “Den endelige afgørelse af, om Sampension ved denneaftale civilretligt er blevet frigjort fra sine forpligtelser over for sine kunder,henhører imidlertid under domstolene.” Finder ministeren det tilfredsstillende, atopsparernes eneste mulighed for atafgjort, om Sampension ensidigt kanafskaffe ydelsesgarantien, er at anlægge en meget kostbar og langvarigretssag?5) Overvejer ministeren i forlængelse heraf at styrke det forbrugerrettede tilsynmed pensionssektoren med henblik på en væsentlig styrkelse afpensionsopsparernes retsstilling?
Ældre Sagen
Nørregade 49• 1165 København K.
Tlf.; 33 96 86 86• Fax 33 96 86 87
[email protected].www.aeldresagen.dk
Gavebeløb til Ældre Sagen kan fratrækkes efter gældende skatteregler Giro 450-5050Protektor: Hendes Majestæt Dronning Margrethe II
6) Arbejdsmarkedspensionerne udgør et centralt element i det danskepensionssystem, herunder ikke mindst som aflastning af de offentlige finanserved forsørgelsen af fremtidens pensionister. Afgørelsen fra Finanstilsynetforstærker udviklingen i retning af, at risikoen i stadig højere grad placeres hosden enkelte opsparer og underminerer herved tilvejebringelsen af stabile ogforudsigelige pensioner. Især for personer der allerede er eller er tæt p atg p pension er det afgørende at de økonomiske vilkår ikke pludseligt kanændres væsentligt. Begge dele medvirker efter Ældre Sagens opfattelse til atmindske arbejdsmarkedspensionernes egnethed som et sikkert supplement tilfolkepensionen, og risikerer derfor at erodere den ene af søjlerne i det danskepensionssystem. Hvad er ministerens kommentar til dette?7) Af Finanstilsynets afgørelse fremgår det, at Finanstilsynet forudsætter, atSampension fremover tilrettelægger investeringsstrategien p en made, s deropnås størst muligt sikkerhed for, at policemæssige ydelser kan udbetales.Hvilke muligheder har Finanstilsynet for at pålægge Sampension eninvesteringsstrategi, der sikrer dette? Hvis en sådan mulighed foreligger, bedesministeren oplyse, hvorfor denne mulighed ikke tidligere har været anvendt tilat sikre de garanterede ydelser, nr problemet har været erkendt i mere end 10r, jf. “Redegørelse om pensionsopsparernes rentegarantier”,Økonomiministeriet december 1999.
Der har hidtil været bred konsensus om udformningen af det danske pensionssystem,og det har internationalt bl.a. af Verdensbanken været fremhævet som et godt ogbæredygtigt system. Det er derfor vigtigt, at alle parter medvirker til at værne omsystemets funktionsdygtighed og troværdighed.
Jeg ser frem til dine svar.
/
‘-iJ
Per ThestrupLandsformand
I’r
Kopi til Folketingets Erhvervsudvalg
Side 2 af 2