Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling), Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del Bilag 57, AMU Alm.del Bilag 39
Offentligt
915167_0001.png
915167_0002.png
915167_0003.png
915167_0004.png
915167_0005.png
Europaudvalget, Erhvervsudvalget og ArbejdsmarkedsudvalgetFolketingets repræsentant ved EU
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere12. november 2010
Høring om fremtidens indre marked i Europa-Parlamentet – politiskestrømninger
SammenfatningEuropa-Parlamentets Udvalg for Indre Marked og Forbrugerbeskyttel-se afholdt den 9. november 2010 en offentlig høring om fremtiden fordet indre marked. Michel Barnier, som er kommissær for det indremarked, præsenterede Kommissionens nye meddelelse om relance-ring af det indre marked.Kommissionens nye meddelelse har blandt andet været inspireret afen rapport af Italiens tidl. EU-kommissær Mario Monti, og Monti varogså til stede med et oplæg på høringen. Monti lod forstå, at han ger-ne havde set, at Kommissionens meddelelse i højere grad afspejledehans rapport, og at det er tid til at levere resultater snarere end at de-battere.Medlemmerne af Europa-Parlamentet havde mange spørgsmål, ogvirkede enige om, at relancering af det indre marked er vigtigt, og atder er brug for handling nu. Enigheden om fokusområderne er til gen-gæld mindre.Folketinget afholder en offentlig høring om det indre marked som frem-tidens vækstmotor d. 24. november 2010 i Folketinget.
1/5
Europa-Parlamentets Udvalg for det indre marked og forbrugerbeskyttelseafholdt den 9. november 2010 en offentlig høring om fremtiden for det indremarked. Høringen var opdelt i tre temaer, som hver især behandlede forskel-lige aspekter af det indre marked: 1) udfordringer og muligheder for forbruge-re og virksomheder, 2) bedre styring af det indre marked samt 3) kommunika-tion og forbrugerrettigheder.Nærværende note omhandler også kort Kommissionens ”statement” ved indremarked kommissær Michel Barnier til Europa-Parlamentet d. 10. november2010 samt den efterfølgende debat i plenum.Debat om relancering af det indre marked1Høringen skal ses i lyset af Kommissionens netop offentliggjorte meddelelse- ”På vej mod en akt for det indre marked” med 50 initiativer, der har som2formål at relancere det indre marked, samt Monti-rapporten fra maj 2010.Meddelelsen er gennemgået i EU-note E13 af 10. november 2010.Høringen havde blandt andre deltagelse af Michel Barnier og forfatteren til3Monti-rapporten, Mario Monti .Barnier begyndte med en gennemgang af Kommissionens meddelelse. Op-lægget holdt sig forholdsvist snævert til meddelelsen, og Barnier’s svar påMEP’ernes spørgsmål var også i høj grad inden for rammerne af meddelel-sen. Barnier nævnte, at der internt i Kommissionen havde været en del debatom meddelelsen, og at det, som ligger på bordet nu, er, hvad der var enighedom i kollegiet. Barnier nævnte, at der havde siddet 12 kommissærer med iarbejdet, som han i øvrigt har ledet.Pakke-tilgang eller ejNogle af de socialdemokratiske MEP’ere hæftede sig ved, at Monti’s holisti-ske tilgang eller ”pakke-tilgang” til at få relanceret det indre marked er god ogrigtig. Det lå implicit, at Kommissionens meddelelse efter deres opfattelse ikkehar samme tilgang. Samme holdning kunne spores hos Monti, som senere ihøringen holdt oplæg.Barnier sagde, at det var hans holdning, at meddelelsen skal ses som et lø-bende stykke arbejde (og ikke i så høj grad som en ”pakke”).
12
KOM (2010) 628Monti-rapporten om revitalisering af det indre marked frem til 2012 er beskrevet i EU-note E 42af 9. juni 2010.3Mario Monti er tidl. kommissær for Indre Marked og Skattepolitik og er i dag professor og for-mand for Bocconi Universitetet
2/5
Monti ønsker handlingDa Mario Monti fik ordet blev det hurtigt tydeligt, at han havde håbet på, athans rapport ville ”indgå mere tydeligt i lovgivningsprocessen”. Han nævnteblandt andet, at der i arbejdet med hans rapport var brugt meget tid og mangekræfter på at høre diverse interessenter, herunder politiske grupper. Derforsynes han ikke, det er nødvendigt med en yderligere ”konsultationsfase” påfire måneder. Monti sagde, at det er tid til at handle. Det blev bakket op afmange MEP’ere.Monti ærgrede sig over, at initiativet om revitalisering af det indre marked harslået så lidt igennem i medierne, som det jo faktisk har. Det kan betyde, atden brede europæiske debat om det indre marked, som alle ønsker, udebli-ver. Det var MEP Morten Løkkegaard fra Venstre/ALDE enig i, og han undre-de sig over, at Kommissionen valgte at offentliggøre meddelelsen ”midt i et4EU-topmøde” .Barroso i spidsen for projektetMonti lod skinne igennem, at han hellere havde set, at Barroso selv havde satsig for bordenden, frem for at lade Barnier gøre det. Ikke som nogen kritik afBarnier, men fordi Barroso ved bordenden vil sende et signal om projektetsvigtighed. Det fornemmede man, at udvalget var enig i.Monti nævnte også, at det er hans opfattelse, at mere indre marked i dendigitale dagsorden har stor betydning for den europæiske økonomis fremtid.Ligeledes var han inde på, at emnet skattekoordination også børe være enintegreret del af debatten.MEP’erne havde mange spørgsmål og kommentarer til mange af aspekterneaf meddelelsens 50 initiativer. Generelt var der ønsker om mere bæredygtig-hed og mere grønt (herunder henvisning til klimadagsordenen) samt opbak-ning til undertitlen på meddelelsen: ”For en social markedsøkonomi med højkonkurrenceevne”. Dvs. fokus på ”begge ben”.Der var også meget fokus på, at den digitale dagsorden, og at online handelgenerelt skal integreres bedre i det indre marked. Flere nævnte specifikt initia-tivet om rammedirektiv om forvaltning af online ophavsrettigheder. ”Det skyl-der vi kunstnerne”, sagde de.
4
27. okt. 2010.
3/5
Andre MEP’ere fokuserede på EU-patentet, som har været længe undervejs5og som efter MEP’ernes mening snart burde kunne gøres færdigt .Der var en del fokus på at få sikret, at implementeringen af eksisterende indremarked EU-lovgivning finder sted i rette tid og med rette indhold. Mange EU-lande halter bagefter, og det er et problem, nævnte flere MEP’ere.Høringen sluttede af med at give ordet til to repræsentanter for interesseorga-nisationer, hhv. forbrugere (BEUC) og virksomheder (BusinessEurope). Deresindlæg handlede ikke overraskende om sikre, at revitaliseringen af det indremarked havde deres ønsker for øje.Høringen havde deltagelse af mange tilhørere, og på et tidspunkt var dermere end 600 deltagere. Høringen var den første i en kommende række afårlige høringer med titlen ”Single Marked Forum”. Den næste høring holdes iPolen i oktober 2011.Debat i plenumDagen efter høringen var Barnier i Europa-Parlamentets plenum for at præ-sentere meddelelsen samt bevæggrundene for at gå i gang med en revitalise-ring af det indre marked. Barnier svingede sig højt op med både historiskereferencer (en af idéerne med EU) og det indre markeds store betydning forden europæiske økonomis udvikling. Han nævnte specifikt, at den økonomi-ske krise ikke måtte føre til protektionisme hos de enkelte EU-lande.Briten MEP Malcolm Harbour (konservativ), som er formand for Udvalget forIndre Marked og Forbrugerbeskyttelse, lagde vægt på, at et mere velfunge-rende indre marked vil bidrage til at styrke den vækst, ”som Europa så drama-tisk har brug for nu”.MEP Emilie Turunen fra SF/De Grønne mente, at forslaget fra Kommissionenskulle gøres ”mere grønt og mere socialt”. Hun sagde, at relanceringen af detindre marked nok bliver det vigtigste projekt i EU i mange år.Næste skridtDet belgiske formandskab har oplyst, at Rådet for Konkurrenceevne skal be-handle meddelelsen på et møde den 10. december 2010. Her er måletrådskonklusioner af forholdsvis overordnet karakter, som anerkender vigtig-heden af indre markeds dagsordenen uden at gå i detaljer med de enkelteinitiativer.
5
Det belgiske EU-formandskab oplyste, at EU-patentet har stor prioritet, og at de håber på atopnå enighed snart.
4/5
Folketinget afholder en offentlig høring om det indre marked som fremtidensvækstmotor d. 24. november 2010 i Folketinget.
Med venlig hilsen
Thomas Søndergaard SarupMobil: 6162 3085.
5/5