Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del Bilag 345
Offentligt
Fra:
Jørn Astrup Hansen [mailto:[email protected]]Sendt:
20. august 2011 09:19Til:
Helge SanderCc:
Jens Christian Lund; Steen Gade; Colette L. Brix; Rasmus Jarlov; Orla Hav; Lars Chri-stian Lilleholt; Morten Østergaard; Karsten Hønge; Benny Engelbrecht; Frank Aaen; NielsSindal; Henrik Dam Kristensen; Carina Christensen; Pia Adelsteen; Erling Bonnesen; Mari-on Pedersen; Torsten Schack PedersenEmne:
L 180Kære HelgeForanlediget af sammenbruddet for nylig i Fjordbank Mors (den tidligere Morsø Sparekasse) lodjeg mig inspirere til at udarbejde en lille status over, hvordan det egentlig er gået de tidligere spare-kasser, som siden 1988 har ladet sig omdanne til aktieselskaber efter fondsmodellen.Resultatet er forfærdeligt. Og det må på denne baggrund vække undren, at Folketinget kom så nemtom ved opgaven, daForslag til lov om ændring af lov om visse erhvervsdrivende virksomheder oglov om finansiel virksomhed(L 180) var til behandling. Se nedenstående tekstfil,Sparekassefon-de.doc.Og at Folketinget for alle praktiske formål helt undlod at forholde sig til de gensidige forsikrings-foreninger, som efter samme model som sparekasserne har omdannet sig til aktieselskaber (medAlm. Brand og Tryg som de bedst kendte eksempler), er dog ganske uforståeligt.Blandt de gensidige forsikringsselskaber (omdannende og ikke-omdannede), hvis forhold ikke erreguleret ved lov, kan misbruget fortsætte uhindret. Myndighederne er ganske uden virkemidler(jf. artikel fra Jyllands-Posten, den 17/8-11: Honorarer overgår indtægter”).Venlig hilsenJørnJØRN ASTRUP HANSENKastelsvej 1, 1.042100 København Øtel. + 45 3543 4868mob. + 45 2367 8868
27.06.11JAH
Så faldt der endnu en sparekasse: Morsø Sparekasse, nu Fjordbank MorsI 1988 fik sparekasserne mulighed for at omdanne sig til aktieselskaber efter den såkaldte fondsmo-del. 17 sparekasser gjorde brug af denne mulighed. Mange af dem gik det ilde.Siden 2008 har vi måttet tage afsked medSlagelse Sparekasse (bankTrelleborg)Ringsted Sparekasse (fusioneret ind i Roskilde Bank)Han Herreders Sparekasse (ebh bank)Amtssparekassen Fyn (Fionia Bank)Føroya Sparikassi (Eik Banki)Morsø Sparekasse (Fjordbank Mors)Det gælder for i alt fald ebh bank, Eik Banki og Fjordbank Mors, at fondsejerskabet i meget væsent-lig grad medvirkede til sammenbruddet. Også i Skive og i Fåborg har fondsmodellen ført til pro-blemer for banken. Af de 17 sparekasser er der i øvrigt blot 7 tilbage.Det må forekomme, at loven om sparekassernes omdannelse til aktieselskaber var overordentlig ildegennemtænkt. Bestyrelsen for banken (den tidligere sparekasse) satte sig selv i bestyrelsen for fon-den, der sædvanligvis var majoritetsaktionær i banken. Der har således ikke været nogen effektivejerkontrol med de tidligere sparekasser. Bestyrelsen, og navnlig direktionen, blev almægtig.Værre blev det af, at sparekassefonden kunne gå til myndighederne og få indregistreret endog me-get vidtløftige vedtægter. I ebh-fonden havde man en formålsparagraf, som – efter ledelsens opfat-telse – gjorde det muligt for fonden at erhverve kaffeplantager i Brasilien. Og det gjorde den så.I flere tilfælde udviklede der sig banken og fonden imellem et Ebberød Bank lignende forhold.Banken lånte penge til fonden, for at den kunne tegne ansvarlig kapital i banken. Det er jo et illusi-onsnummer – som at løfte sig selv ved håret.Alene afviklingen af ebh bank, Eik Banki og Fjordbank Mors kommer formentlig til at koste sam-fundet tæt ved 10 milliarder kroner.På denne baggrund ville man have forventet, at politikerne ville have gjort op med en højst uheldiglovregulering af sparekassefondenes virksomhed. Men se, om det er sket.Så sent om den 1. juni i år vedtog Folketinget ganske vist en ændring af lov om visse erhvervsdri-vende virksomheder (heriblandt sparekassefondene). Nu kan bankens bestyrelse ikke længere udgø-re et flertal i fondens bestyrelse. Ændringen forekommer som et slag i luften. Det er da muligt, atsparekassefondene i fremtiden vil opføre sig mere fornuftigt. Men det vil ikke være på grund aflovindgrebet.Det er at føje spot til skade, når myndighederne – i øvrigt uden lovgrundlag – har tilladt de gensidi-ge forsikringsselskaber at omdanne sig til aktieselskaber efter en model, der til forveksling lignersparekassernes fondsmodel. I det gamle gensidige forsikringsselskab Tryg har man ganske vist ikkekøbt kaffeplantager i Brasilien. Man har brugt forsikringstagernes penge til at købe fitness centre iSverige, Norge og Finland. Som om det skulle være bedre.
27.06.11JAH