Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del Bilag 310
Offentligt
1015586_0001.png
1015586_0002.png
1015586_0003.png
NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Meddelelse fra Kommissionen om vurdering af bestemmelserne for

arbejdstagere om bord på havgående fiskerfartøjer, der er indeholdt

i direktiv 2003/88/EF – KOM (2011) 306

Resumé

Meddelelsen indeholder Kommissionens vurdering af, hvordan bestem-melserne i direktiv 2003/88/EF om visse aspekter i forbindelse med tilret-telæggelse af arbejdstiden fungerer for arbejdstagere om bord på havgå-ende fiskeskibe. Kommissionen har på den baggrund udpeget områder,som kræver yderligere opmærksomhed.

1.

Baggrund og indhold

Kommissionen skal ifølge direktiv 2003/88/EF vurdere, hvordan direkti-vets arbejds-/hviletidsbestemmelser for arbejdstagere om bord på havgå-ende fiskeskibe (artikel 21) fungerer. Det skal i den forbindelse overve-jes, hvorvidt disse bestemmelser fortsat er hensigtsmæssige, særligt hvadangår sundhed og sikkerhed, med henblik på at foreslå passende ændrin-ger, hvis det er nødvendigt.På den baggrund har Kommissionen den 31. maj 2011 udsendt en medde-lelse om vurderingen af direktivets bestemmelser for arbejdstagere ombord på havgående fiskeskibe. Meddelelsen bygger på en høring i form afen spørgeskemaundersøgelse, som Kommissionen har gennemført blandtmedlemsstaterne og arbejdsmarkedets parter på europæisk plan.På baggrund af spørgeskemaundersøgelsen konkluderes generelt i medde-lelsen, at virkningen af lovningen om arbejdstagere om bord på fiskeskibeadskiller sig i medlemsstaterne. Høringens vigtigste konklusioner erendvidere, at:der fortsat bør gælde særlige bestemmelser for arbejdstagere om bordpå fiskeskibe, svarende til direktivets artikel 21,ni medlemsstater finder direktivets nuværende personelleanvendelsesområde tilstrækkeligt,nogle medlemsstater rejser tvivl om, hvorvidt kriteriet om maksimalarbejdstid er tilstrækkeligt i betragtning af de særlige arbejdsmønstreinden for fiskeriet og vanskeligheden ved kontrol og håndhævelse,
2/3
i nogle medlemsstater skaber overholdelse af de uafbrudte seks timershviletid praktiske problemer,det er almindeligt accepteret, at den generelle regulering i direktivetom varigheden af natarbejde ikke bør gælde for arbejdstagere påfiskeskibe, ligesom specifik lovgivning om varigheden af natarbejdeheller ikke anses for nødvendig,muligheden for undtagelser fra de generelle arbejdstidsmønstre, der erfastsat for arbejdstagere om bord på fiskeskibe, blev betragtet som ennødvendig fleksibilitetsmekanisme.
Arbejdsmarkedets parter indledte i 2010 forhandlinger om at gennemføreelementer af ILO 188 i EU-retten via en aftale mellem arbejdsmarkedetsparter. En sådan aftale kan også indeholde bestemmelser om tilrettelæg-gelse af arbejdstiden om bord på fiskeskibe. Arbejdsmarkedets parter øn-sker dog ikke ændringer på EU-plan, bortset fra dem der blev indført vedILO konventionen.Direktivets artikel 21 fastsætter særlige regler for arbejdstagere på fiske-skibe om ret til tilstrækkelig hvile og begrænsning af den maksimale ar-bejdstid. Meddelelsen peger på, at FN’s arbejdsorganisation, ILO, i 2007vedtog en konvention (188) om arbejdsforhold i fiskerisektoren. Denneomfatter foruden regulering af hviletid også en række andre aspekter, derhar betydning for beskyttelse af arbejdstagere. I en ikke-bindende henstil-ling har Rådet opfordret medlemsstaterne til at ratificere konventionenhurtigst muligt og helst inden udgangen af 2012.Kommissionen vil fortsat følge forhandlingerne om gennemførelse afILO konventionen med henblik på i tæt samarbejde medarbejdsmarkedets parter at identificere eventuelle områder, hvor EU’sindsats er nødvendig. Det vil ske i sammenhæng med den igangværenderevision af andre dele af direktivet.Som et resultat af høringen har Kommissionen udpeget en rækkeområder, som kræver yderligere opmærksomhed. Det er bl.a. følgende:situationen for selvstændige, der normalt arbejder på små fartøjer ogofte er partsfiskere,spørgsmålet om hvorvidt den gennemsnitlige maksimale ugentligearbejdstid respekteres,lægeligt tilsyn af søfarende, der arbejder om natten,brugen af undtagelserne i henhold til artikel 21.
Afslutningsvist noterer Kommissionen sig, at det primære mål forFællesskabets strategi om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen 2007-2012 fortsat er at forbedre arbejdsvilkårene. Til dette formål erKommissionen ved at udarbejde ikke-bindende retningslinjer for korrektanvendelse af en række arbejdsmiljødirektiver, især i fiskerisektoren.
3/3

2.

Europa-Parlamentets holdning

Europa-Parlamentet har endnu ikke udtalt sig om meddelelsen.

3.

Nærhedsprincippet

Meddelelsen er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

4.

Gældende dansk ret

Meddelelsen har ingen konsekvenser for dansk ret.

5.

Høring

Meddelelsen har været i høring hos Fagligt Fælles Forbund, Fiskernes For-bund og Danmarks Fiskeriforening. Der har ikke været bemærkninger.

6.

Andre landes holdninger

Der er ikke på nuværende tidspunkt kendskab til andre landes holdning tilmeddelelsen.

7.

Foreløbig dansk holdning

Danmark noterer sig Kommissionens meddelelse. Generelt lægger Dan-mark vægt på, at hviletidsreglerne bygger på internationale principper ogsikrer den nødvendige fleksibilitet.

8.

Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser

Meddelelsen har ikke lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekven-ser.

9.

Samfundsøkonomiske konsekvenser

Meddelelsen har ikke samfundsøkonomiske konsekvenser.

10. Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Meddelelsen har ingen administrative konsekvenser for erhvervslivet.

11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.