Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del Bilag 278
Offentligt
Det Danske EU formandskab 2012 – Dansk Erhvervs forslag til prioriteter /UDKAST
Til: Folketingets Erhvervsudvalg
Fra: EU Chef Anne Marie Damgaard
Vækst og det indre marked
Uden effektiv håndhævelse intet indre markedDansk Erhverv mener, at Danmark skal stille sig i spidsen for at sikre at 20 året for lanceringen afEU´s indre marked i foråret 2012 er lig med et velfungerende og effektivt indre marked, med fokus påat EU’s medlemslande gennemfører EU’s regler til tiden og håndhæver enslydende. Skal det fulde po-tentiale af det indre marked høstes er der brug for at virksomheder og borgere igen får tillid til at varer,og tjenesteydelser indkøbt eller modtaget i et andet land end deres eget er i orden.For Dansk Erhverv er det vigtigt, at det danske EU formandskab prioriterer at forbedre rammevilkå-rene for virksomhederne og at skabe konkrete resultater bl.a. indenfor handlingsplanen af det indremarked. Dansk Erhverv mener, at der er behov for specifikt fokus på en bedre implementering af in-dre markedslovgivning og en mere ensrettet håndhævelse af denne lovgivning i alle EUs medlemslan-de. Det drejer sig om, at der skal mere fokus på generel håndhævelse og i særdeleshed handler det omforbrugerregler, hvor Danmark har solid erfaring at trække på. (Dansk Erhverv arbejder på forskelligeprojekter der kan bidrage til at understøtte håndhævelsesdagsordenen).Dansk Erhverv støtter den model, der er fremlagt fra Økonomi og erhvervsministeriets side hvor derlægges op til, at regeringen vil gå efter ”realiseringen” af det indre marked og arbejde efter at lukke enlille håndfuld sager på juni topmødet i 2012, der indgår i Kommissionens indre markedspakke. Ud afde 12 prioriteter i indre markedspakken arbejdes der efter at fremme forhandlingerne på følgende for-slag, der vil blive behandlet som en samlet pakke.Alternativ tvistbilæggelse (ADR)/ Forbrugerrettigheder – COM forslag 15. november 2011Revision af standardiseringer med fokus på udvidelse til service – COM forslag 24. maj 2011EU patent – COM forslag april 2011Revision af 4 og 7. regnskabsdirektiv (lette regnskabsregler og administrative byrder forSMV’er) – COM forslag juni 2011Offentlig udbud - COM forslag ventes januar 2012. Det danske formandskab vil prioritere, atarbejde for sagen på arbejdsgruppeniveau i Rådet, men området vil ikke kunne lukkes.
Dansk Erhverv vil i særdeleshed fremhæve forslaget omkring Alternativ tvistbilæggelse som kan un-derstøtte dagsordenen om bedre håndhævelse, og offentlig udbud som værende vigtige sager, hvor
AMDSide 1/2Dato: 26. maj 2011
Danmark har erfaring, viden og velfungerende systemer at fremlægge i den europæiske debat. Herud-over vil vi også opfordre formandskabet til at se på hele vidensservice området som vækstdriver.Herunder yderligere information omkring Dansk Erhvervs involvering i de nævnte emner.Fokus på videnservice under det danske EU-formandskabDer er for lidt viden om videnserviceerhvervenes samfundsøkonomiske betydning – både i Danmarkog EU som sådan. Dette risikerer at bremse væksten, da videnserviceerhvervene – it, revision, rådgiv-ning, kommunikation, reklame, design og rekruttering m.v. – er kendetegnet ved at skabe stor mer-værdi. I Danmark står videnserviceerhvervene for 15 % af den private beskæftigelse, men skaber over30 % af værditilvæksten, og er den største jobmotor gennem de seneste 15 år.På europæisk plan har man valgt at sætte fokus på servicesektoren. Kommissionens flagskibskommu-nikationen ”En integreret industripolitik for en globaliseret verden” samt ”Single Market Act”, liggerop til at der nedsættes en højniveaugruppe, med det formål at komme med anbefalinger til fremtidenspolitik for området. Dansk Erhverv arbejder aktivt for at gruppen kommer til at fokusere på videnser-vice. EU påbegynder også et arbejde for standardisering i servicesektoren.Derfor anbefaler Dansk Erhverv, at det danske formandskab benytter sig af lejligheden til at sætte fo-kus på videnserviceerhvervenes betydning for vækst og beskæftigelse i EU. F.eks. ved at ØEM i til-knytning til Kommissionens højniveaugruppe gennemfører en ny ressourceområdeanalyse af viden-service, med henblik på at videreudvikle viden om og et beslutningsgrundlag for, hvordan videnservicekan skabe yderligere vækst i erhvervslivet. Dansk Erhverv dedikerer gerne både ressourcer og input tilet sådant arbejde.Grønbogen for offentlige udbudDansk Erhverv indgår i et projekt med BXL tænketanken European Policy Center omkring hele ud-budsområdet samt behovet for mere offentlig privat samarbejde i Europa via en række workshops i lø-bet af forår og sommer 2011, hvor bl.a. den europæiske investeringsbank (EIB) fremlægger nogle af si-ne data og research resultater på området. ØEM har udpeget offentlig udbudsområdet som et af prio-ritetsområderne for det danske formandskab. Dansk Erhverv deltager i projektet og vi håber at kunneudnytte resultater og viden her til afholdelse af en konference i København eller i Bruxelles til efteråret2011.
Side 2/2