Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del Bilag 275
Offentligt
1001071_0001.png
1001071_0002.png
1001071_0003.png
1001071_0004.png
1001071_0005.png
1001071_0006.png

Erhvervsudvalget

EU-konsulenten

EU-note

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer19. maj 2011

Tolv forslag til fremme af vækst og beskæftigelse i EU

EU’s ”indre marked” kan under dansk EU-formandskab i 2012 fejre sit 20 årsjubilæum. Trods det indre markeds store betydning for vækst og beskæftigel-se i EU, vurderer Kommissionen dog, at der stadig er et stort uforløst vækst-potentiale i det indre marked.EU-Kommissionen har derfor udpeget i alt tolv forslag til EU-lovgivning, somskal være med til at sætte gang i væksten i Europa.Forslagene ventes alle fremlagt i løbet af 2011 med henblik på at kunne ved-tages inden udgangen af 2012.De tolv forslag udspringer af et mere omfattende katalog på ca. 50 initiativer,som blev lanceret af Kommissionen i november 2010 som en ”relancering” afdet indre marked – for en social markedsøkonomi med høj konkurrenceev-1ne” .De tolv forslag handler vedrører følgende emner:1)2)3)4)5)6)Små og mellemstore virksomheders adgang til finansieringBorgernes mobilitetIntellektuelle ejendomsrettighederForbrugerne – aktører på det indre markedTjenesteydelserTransport-, energi- og elektroniske kommunikationsnet
1
Kom(2011)206 af 13. april 2011
1/6
7)8)9)10)11)12)
Det digitale indre markedSocialt iværksætteriEnergibeskatningSocial samhørighedLovgivningsmæssige rammer for virksomhederneOffentlige kontrakter

1) Adgang til finansiering for små og mellemstore virksomheder

Kommissionen foreslår, at der vedtages EU-lovgivning, som kan give fondefor risikovillig kapital mulighed for at investere i en hvilken som helst med-lemsstat uden yderligere hindringer eller krav. I dag står fonde for risikovilligkapital ifølge Kommissionen over for betydelige vanskeligheder, når det drejersig om at rejse kapital i udlandet og operere på tværs af landegrænserne pågrund af de forskellige nationale reguleringsordninger og skattemæssige bar-rierer.Forslag ventes fremsat i 4. kvartal 2011.

2) Borgernes mobilitet

Kommissionen foreslår, at der vedtages en modernisering af EU-lovgivningenfor anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer. De gensidige anerken-delsesprocedurer for mobile arbejdstagere skal forenkles ligesom de juridiskerammer. Der er stadig ifølge Kommissionen for mange lovgivningsmæssigehindringer, som afholder borgere i EU fra at tage arbejde i andre EU-lande.Ifølge Kommissionen kan eksempelvis oprettelsen af et europæisk er-hvervspas være med til at fremme mobiliteten blandt kvalificerede arbejdsta-gere.Forslag ventes fremsat i 4. kvartal 2011.

3) Intellektuelle ejendomsrettigheder

Kommissionen foreslår, at der vedtages EU-lovgivning om indførelsen af enfælles patentbeskyttelse og i den forbindelse et harmoniseret system til atbilægge tvister.Der er ifølge Kommissionen behov for en effektiv beskyttelse af intellektuelleejendomsrettigheder, idet det vil fremme investeringer i udviklingen af nyeprodukter. Der er i dag for mange forskellige patenter og nationale tvistbilæg-gelsessystemer, som er både omkostningstunge, ineffektive og skaber retsu-sikkerhed.
2/6
Lovgivningsforslag til forstærket samarbejde om EU-patentordning er fremsatden 13. april 2011 – Kom(2011)215 og 216.

4) Forbrugerne – aktører på det indre marked

Kommissionen foreslår, at der vedtages EU-lovgivning, som kan sikre deeuropæiske forbrugere udenretlige klagemuligheder, som også omfatter on-linehandel.Der er ifølge Kommissionen stadig mange hindringer, der gør at forbrugerneikke har fuld tillid til, at der findes effektive klagemuligheder, hvis det går galtmed køb af varer i et andet EU-land.Lovgivningsforslag ventes fremsat i 4. kvartal 2011.

5) Tjenesteydelser

Kommissionen foreslår, at der vedtages EU-lovgivning, som kan udbygge deteuropæiske standardiseringssystem til også at omfatte tjenesteydelser.Ifølge Kommissionen anvendes standarder stadig oftere i servicesektoren,men navnlig på nationalt plan. Det vanskeliggør integrationen af det indremarked for tjenesteydelser. For at undgå sådanne barrierer er det ifølgeKommissionen vigtigt at udvikle standarder for tjenesteydelser på europæiskplan.Forslag ventes fremsat i 2. kvartal 2011.

6) Transport-, energi- og elektroniske kommunikationsnet

Kommissionen foreslår, at der vedtages EU-lovgivning om energi- og trans-portinfrastruktur. Ny lovgivning skal ifølge Kommissionen bl.a. fremme opret-telsen af fælles intelligente energinet, som både øger forsyningssikkerhedenog markedsintegrationen samt energieffektiviteten og anvendelsen af vedva-rende energikilder.På transportområdet skal der skabes et indre marked for transport, som om-fatter samtlige transportformer og nationale systemer, bl.a. intelligente trans-portsystemer og udvikler moderne cabotagenet og multimodiale transportnet.Navnlig råder EU ifølge Kommissionen endnu ikke over et tilstrækkeligt sam-menhængende, interoperabelt og effektivt grænseoverskridende transportin-frastrukturnet.Forslagene ventes fremsat i henholdsvis 3. og 4. kvartal 2011.
3/6

7) Det digitale indre marked

Kommissionen foreslår, at der vedtages EU-lovgivning, som sikrer gensidiganerkendelse af elektronisk identifikation og autentificering i hele EU. EU skalsamtidig revidere direktivet om elektroniske signaturer for at muliggøre sikkerog uhindret elektronisk kommunikation mellem virksomheder, borgere ogoffentlige myndigheder. Det digitale indre marked er ifølge Kommissionen etaf de vigtigste midler til at fremme vækst og beskæftigelse i EU. Udviklingenaf et digitalt indre marked bremses ifølge Kommissionen af manglende tillidhos forbrugerne når det gælder betalingssikkerhed og sikringen af forbruger-nes rettigheder i forbindelse med grænseoverskridende handler.Forslag ventes fremsat i 1. kvartal 2012.

8) Socialt iværksætteri

Kommissionen foreslår, at der vedtages EU-lovgivning vedrørende socialtiværksætteri, som kan være med til at etablere en fælles europæisk ramme tilfremme af udviklingen af solidariske investeringsfonde, som kan investere ivirksomheder, der forfølger mål af almen interesse og mål baseret på f.eks.social udvikling eller etiske og miljømæssige hensyn.Forslag ventes fremsat i 4. kvartal 2011.

9) Energibeskatning

Kommissionen foreslår, at der vedtages en revision af EU’s eksisterenderegler for beskatning af energiprodukter i EU. Nye regler skal omstrukturereden måde, hvorpå energiprodukterne beskattes, således at de nuværendeubalancer fjernes, og der tages hensyn til produkternes CO2-emissioner ogenergiindhold. De nuværende energiafgifter foreslås opdelt i to komponenter,som tilsammen vil bestemme den samlede afgiftssats for et produkt. Kommis-sionen ønsker at fremme energieffektivitet og forbruget af mere miljøvenligeprodukter samt undgå konkurrencefordrejninger på det indre marked.Forslaget sigter på at gøre det lettere for medlemsstaterne at omarbejde de-res overordnede afgiftsstrukturer på en måde, der bidrager til vækst og be-skæftigelse, ved at omlægge beskatningen fra afgifter på arbejdskraft til afgif-ter på forbrug.Lovgivningsforslaget er fremsat den 13. april 2011 – Kom(2011)169.
4/6

10) Social samhørighed

Kommissionen foreslår, at der vedtages EU-lovgivning, som kan være med tilat styrke gennemførelsen, anvendelsen og håndhævelsen af EU’s direktiv omudstationering af arbejdstagere. Forslaget skal bl.a. indeholde foranstaltnin-ger, som kan være med til at forebygge og straffe misbrug eller omgåelse afreglerne.Forslag ventes fremsat i 4. Kvartal 2011.

11) Lovgivningsmæssige rammer for virksomhederne

Kommissionen foreslår, at der vedtages EU-lovgivning, som forenkler EU-direktiverne om regnskabsstandarder. Navnlig skal en sådan revision væremed til at mindske de administrative byrder for små og mellemstore virksom-heder. Ifølge Kommissionen er der potentielle besparelser i forbindelse meddette forslag på 1,5 mia. euro om året for 1,1 mio. små virksomheder og 5,2mia. euro om året for 5,9 mio. mikrovirksomheder. Besparelserne skyldesisær mindre forpligtelser i forbindelse med virksomhedernes regnskabsaflæg-gelse.Forslag ventes fremsat i 2. Kvartal 2011.

12) Offentlige kontrakter

Kommissionen foreslår, at der vedtages en revideret og moderniseret EU-ramme for offentlige kontrakter, som kan være med til at øge efterspørgslenefter miljøvenlige, socialt ansvarlige og innovative varer, tjenester og bygge-og anlægsarbejder.Revisionen skal samtidig give ordregivende myndigheder mere enkle og flek-sible procedurer samt sikre ikke mindst de små og mellemstore virksomhederlettere adgang til indgåelse af offentlige kontrakter.Forslag ventes fremsat i 4. Kvartal 2011.
Med venlig hilsen
Morten Knudsen3695
5/6
6/6