Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del Bilag 197
Offentligt
972233_0001.png
972233_0002.png
16. marts 2011

Referat af rådsmøde (konkurrenceevne) den 10. marts 2011

1. Akten for det indre marked

Kommissionen orienterede om den netop afsluttede høring og orienterededesuden om, at der internt i Kommissionen efter rådsmødet skulle væreen første drøftelse af Akten for det indre marked og af hvilke 10-12 initia-tiver, der skal fremgå af den endelige Akten for det indre marked. I densammenhæng havde Rådet en drøftelse af, hvilke initiativer, som det be-tragtede som de vigtigste for det indre marked på den korte sigt. En ræk-ke områder blev bredt støttet af MS, herunder at der skal fokuseres på detdigitale indre marked, SMV’ers konkurrenceevne og deres adgang til fi-nansiering og standardisering.Den endelige Akten for det indre marked forventes offentliggjort i april2011 med 10-12 initiativer, som Kommissionen ønsker vedtaget indenudgangen af 2012. Herudover bemærkede Kommissionen, at de forvente-de at udarbejde en pakke af tiltag, som er vigtige for det indre marked,men hvor der vil være en længere tidshorisont.

2. Vedtagelse af rådskonklusioner vedr. gensidig evaluering af ser-

vicedirektivet

Kommissionen præsenterede meddelelsen vedr. gensidig evaluering afservicedirektivet og pegede på en række områder, hvor Kommissionen vilforsætte arbejdet for at sikre fuld implementering af direktivet.Rådskonklusionerne blev vedtaget og understreger, at selvom servicedi-rektivet har bidraget væsentligt til at fjerne barrierer for handel med ser-vices i EU, er der stadig et uudnyttet potentiale.

3. Vedtagelse af forstærket samarbejde for et enhedspatent (EU-

patentet)

Et forstærket samarbejde for EU-patentet, som 11 medlemslande havdefremsat anmodning om at indlede i december 2010, blev vedtaget af 25medlemslande, mens Spanien og Italien ikke kunne acceptere dette, alenepå grund af det valgte sprogregime. Spanien og Italien understregede, atman vil tage spørgsmålet til EU-domstolen idet man fandt, at det forstær-kede samarbejde ikke var foreneligt med traktaten.
2/2

4. Den Årlig Vækstundersøgelse

Det Europæiske Semester indledes med en årlig vækstundersøgelse, somudarbejdes af Kommissionen. Der var en kort bordrunde, hvor medlems-landene fremhævede det indre marked, bedre regulering, fokus påSMV’erne, innovation og adgang til finansiering. I forhold til Rådets(konkurrenceevne) rolle i det europæiske semester var der mange lande,der mente, at Rådet havde en vigtigt horisontal rolle at spille i forhold tilat overvåge og sikre konkurrenceevnen.

5. Vedtagelse af rådskonklusioner om råvare

Kommissionen præsenterede meddelelsen om råvarer og understregede,at dette initiativ bygger videre på initiativet fra 2008 vedrørende udviklin-gen på de globale råvaremarkeder. Rådskonklusionerne blev vedtaget udendrøftelse.